Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τον καύσωνα
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: «Μέτρα που πλήττουν τους νέους»
  • [03] Διδάσκονται ελληνικά σε σχολείο του Χάρλεμ

  • [01] Μέτρα για τον καύσωνα

    Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων πού ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, εντός των επομένων ημερών, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Από τους Δήμους έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε τις ημέρες αυτές να παραμείνουν ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο θα συνεδριάσει σήμερα, υπό την προεδρία του κ. Πρ.Παυλόπουλου, για έναν τελικό έλεγχο ενόψει και των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες μέρες.

    "Είμαστε έτοιμοι από καιρό", είπε ο κ. Παυλόπουλος και ταυτόχρονα συνέστησε προσοχή και λήψη μέτρων από τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερβολές.

    "Θέλω να επισημάνω, για μια ακόμη φορά, ότι χρειάζεται προσοχή. Τα μέτρα τα οποία πρέπει όλοι μας να λαμβάνουμε είναι γνωστά. Επίσης να θυμόμαστε ότι είναι καλοκαίρι, οπότε θα έχουμε τέτοιες θερμοκρασίες. Η Πολιτεία οφείλει ούτως ή άλλως να παίρνει τα μέτρα της, αλλά καμιά υπερβολή δεν δικαιολογείται. Τούτη την ώρα λοιπόν ο καθένας από μας μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από τις υψηλές θερμοκρασίες", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Συστάσεις στους πολίτες ενόψει του καύσωνα

    Εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εφαρμόσουν -αν χρειαστεί- το σχέδιο «Περσέας» για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου απέστειλε το υπουργείο Υγείας.

    Παράλληλα ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να τηρούν τα ακόλουθα μέτρα: να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως και τις περιττές μετακινήσεις εφόσον δεν συντρέχει επείγουσα ανάγκη, να επιλέγουν άνετα, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φοράνε καπέλο και γυαλιά ηλίου.

    Επίσης, να διαλέγουν σκιερά μέρη και να αποφεύγουν τις εξωτερικές εργασίες, καθώς και να πίνουν αρκετό νερό, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να τρώνε ελαφρά γεύματα. Τέλος, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, στις οποίες ανήκουν τα βρέφη, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες και διαβήτη, ενώ σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας να επικοινωνήσουν αμέσως με τον προσωπικό τους ιατρό, τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή να επισκεφθούν το πλησιέστερο νοσοκομείο.

    [02] Αλ. Παπαρήγα: «Μέτρα που πλήττουν τους νέους»

    Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, θα μιλήσει το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    , δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την περιοδεία της στο Γαλάτσι.

    Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για >.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι εκσυγχρονισμοί έχουν σημασία όταν δίνουν δικαιώματα στους εργαζόμενους και αφαιρούν δικαιώματα από την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς καταστολής και κατέληξε :

    .

    [03] Διδάσκονται ελληνικά σε σχολείο του Χάρλεμ

    Μια φλογερή Ελληοαμερικανίδα, η Πένι (Πανωραία) Παναγιωσούλη, καθιέρωσε τα ελληνικά ως τη μόνη ξένη γλώσσα, στο πρότυπο δημόσιο σχολείο KAPPA IV του Χάρλεμ. Το σχολείο είναι ενδιάμεσο (καλύπτει τις τάξεις 6-8) και σε αυτό φοιτούν περί τους 300 μαθητές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά μειονοτήτων.

    Στεγασμένο σε ένα εντυπωσιακό κτίριο του Χάρλεμ, ακριβώς δίπλα από το Central Park, το σχολείο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της κ. Παναγιωσούλη, η οποία ανέλαβε τη διεύθυνσή του πριν από τρία χρόνια, κατάφερε να ξεχωρίσει ως ένα επιτυχημένο σχολείο - μοντέλο για τα παιδιά του Χάρλεμ και όχι μόνο, αναφέρει η εφημερίδα GreekNews.

    Η Πένι Παναγιωσούλη αποφάσισε από την πρώτη στιγμή -και βρήκε ανταπόκριση από τους υπευθύνους- να εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, γνωρίζοντας ότι η εκμάθηση της θα μπορούσε να «ανοίξει τους ορίζοντες» των μαθητών και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πρώτα απ΄ όλα από που προέρχονται οι αρχές της δημοκρατίας.

    Η μεθοδολογία που ακολουθείται στο KAPPA IV δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο, από το οποίο ίσως θα έπρεπε να διδαχθούν τα ελληνοαμερικανικά σχολεία, σημειώνει η GreekNews.

    «Δεν πρόκειται απλά για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ξεκομμένη από το περιβάλλον της», σημειώνει η Πανωραία. «Δείχνουμε τη σχέση των ελληνικών με διάφορα πράγματα στον κόσμο. Χάρη στη νέα τεχνολογία ο κόσμος έχει γίνει επίπεδος. Οι μαθητές μας, μέσω τις διδασκαλίας των ελληνικών και διαφορετικών πολιτισμών, θα αναπτύξουν μεγαλύτερη εκτίμηση για το ποιοι πραγματικά είναι».

    Τα ελληνικά στο πρόγραμμα διδασκαλίας του KAPPA IV, είναι πρακτικά κομμάτι κάθε μαθήματος, καθώς ελληνικοί είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους οι επιστημονικοί όροι. Αν λόγου χάρη στην τάξη διδάσκεται το Πυθαγόρειο Θεώρημα, μετά τα μαθηματικά θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον Πυθαγόρα, τη συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης, τους φιλόσοφους, τον Παρθενώνα, την αρχιτεκτονική και τη δομή της ελληνικής πόλης.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη διδασκαλία των Ελληνικών απλά ως ξένη γλώσσα, με το βάρος στη γραμματική, το λεξιλόγιο και κάποια στοιχεία πολιτισμού. Στην πορεία ουσιαστικά μεταμορφώθηκε σε κάτι μεγάλο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, όπως λέει η κ. Παναγιωσούλη, και η δεκαήμερη εκδρομή 33 μαθητών του σχολείου και 19 συνοδών τους στην Ελλάδα, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά όλα αυτά που διδάσκονταν στις τάξεις τους. Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα επισκέφθηκαν διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ολυμπία, τους Δελφούς, την Ακρόπολη, τα Μετέωρα κ.ά.

    Η Πένι Παναγιωσούλη, ως επιτυχημένη διευθύντρια, έχει αποδεχτεί πρόταση για να αναλάβει το Σεπτέμβριο ως λυκειάρχης ένα νέο πρότυπο λύκειο στο Μπρονξ, το Kappa International High School. Το έργο της θα συνεχίσει η σημερινή υποδιευθύντρια Briony Carr και οι τρεις ελληνικής καταγωγής δάσκαλοι, οι οποίοι διδάσκουν διάφορα μαθήματα. Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν, όπως το να βρεθούν κατάλληλοι δάσκαλοι, αλλά και με τα σχολικά εγχειρίδια.

    Ενδεικτικό για το προηγμένο επίπεδο των ελληνικών των παιδιών του KAPPA IV ήταν «Οι Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που ανέβασαν στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο της Νέας Υόρκης, αφήνοντας «άναυδους» όσους παρακολούθησαν την παράσταση. Το έργο αποδόθηκε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και χρησιμοποιήθηκε η αυθεντική μουσική του Μάνου Χατζηδάκη, από την ιστορική παράσταση του Κάρολου Κουν.

    Κόρη του Ελληναμερικανού λογοτέχνη Γαβριήλ Παναγιωσούλη, λάτρη της ελληνικής γλώσσας και ένθερμου υποστηρικτή της, η Πένι Παναγιωσούλη παραδέχεται ότι πηγή έμπνευσης του εγχειρήματός της ήταν ο πατέρας της, για τον οποίο μιλά με υπερηφάνεια, τονίζοντας ότι μέσω των οραμάτων του μπόρεσε να εκτιμήσει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι Έλληνας. Η Πανωραία γεννήθηκε στη Γουατεμάλα, απ΄ όπου κατάγεται η μητέρα της. Στην Αμερική μετανάστευσαν όταν ήταν πολύ μικρή κι από τότε κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κεφαλονιά, ιδιαίτερη πατρίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 June 2007 - 6:30:16 UTC