Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Σε θέση εκλογικής μάχης το ΠΑΣΟΚ»
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: «Μέτρα που πλήττουν τους νέους»

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Σε θέση εκλογικής μάχης το ΠΑΣΟΚ»

    Σε θέση εκλογικής μάχης τίθεται για όλο το καλοκαίρι το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου.

    Ολο το καλοκαίρι θα δουλέψουμε σχεδιασμένα, με βάση το πρόγραμμα και την υπεύθυνη αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς,τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η ανάδειξη του προγράμματος και η υπεύθυνη και σωστή αντιπολίτευση πάνε χέρι - χέρι.

    Η διάταξη των στελεχών του κόμματος θα γίνει με ευθύνη του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Νίκου Αθανασάκη, με τρόπο ώστε , όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, όλα τα στελέχη να καλύπτουν όλες τις γωνιές της χώρας, αλλά και κάθε κλαδικό και θεματικό τομέα και σε αντιπαράθεση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε στα στελέχη του κινήματος την εμπειρία του από τις περιοδείες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, τονίζοντας ότι η διαπίστωσή του είναι ότι εμπεδώνεται παντού μία νέα αισιοδοξία η οποία οφείλεται στη συστηματική δουλειά του Κινήματος.

    Σε αντίθεση με την θετική αποδοχή του ΠΑΣΟΚ και του προγράμματός του από το λαό, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχει αίσθηση αναξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή, η οποία έχει εμπεδωθεί.

    Αυτό, πρόσθεσε, έδειξαν οι τελευταίες περιοδείες του πρωθυπουργού, καθώς τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις του 2004 διαψεύδονται τρισήμισυ χρόνια μετά. Οι επισκέψεις του Κ. Καραμανλή στην επαρχία, πρόσθεσε, πετυχαίνουν το αντίθετο από τον επικοινωνιακό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε θέματα δημόσιας τάξης τονίζοντας ότι υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση για την ασφάλεια του πολίτη, υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων και διασυρμός της χώρας διεθνώς.

    Η κυβερνηση, πρόσθεσε, τραυμάτισε την Αστυνομία με τον κομματισμό, την αναξιοκρατία και την επιβράβευση των "ημετέρων", την ατιμωρησία των υπευθύνων και την ανοχή ανεπίτρεπτων καταστάσεων.

    Ολα αυτά, είπε, συνιστούν βαρειά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος σε θέματα δικαιοσύνης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, ώστε να υπάρχει ατιμωρησία για τους "ημετέρους" και εκδίκηση για τους αντιπάλους.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, υπονομευση θεμελιωδών θεσμικών λειτουργιών, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους, η οποία ελήφθη με τηλεφωνική περιφορά της απόφασης από τον κ. Ρ. Κεδίκογλου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε κορυφαία θέματα κυβερνητικής ευθύνης τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και των ομολόγων.

    Στο θέμα των ομολόγων, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ έκανε το χρέος του και ανέδειξε όλες τις διαστάσεις του σκανδάλου.

    Η υπόθεση, ανέφερε επίσης, βαθαίνει όλο και περισσότερο, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να τη συγκαλύψει και αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητάμε. Η συγκάλυψη, ανέφερε, είναι μια πολιτική επιλογή της ΝΔ και του Κ.Καραμανλή.

    Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν εμφανιστεί όψεις της αλήθειας, οι οποίες, όμως, είναι αποκαλυπτικές για τις ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα και κατασκευασμένο από την κυβέρνηση το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα ομόλογα ή με το πρόγραμμά του.

    Ξεκαθαρίζοντας δε τη θέση του κόμματος στο θέμα αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι επιλογή είναι το πρόγραμμα και υποχρέωση η αντιπολίτευση για όλα τα θέματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και αφορούν τη χώρα και τον πολίτη.

    Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των ομολόγων. Εφθασε η ώρα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και αυτό, πρόσθεσε, είναι μια πράξη συνέπειας απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή ώστε να έρθουν όλα στο φως για όλους.

    Ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνησε πως εφ όσον η πρόταση δεν γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, η Επιτροπή θα συσταθεί από την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου διευκρίνησε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πρόταση θα κατατεθεί με τη συνυπογραφή και άλλων κομμάτων, ότι είναι στο χέρι των άλλων κομμάτων αν θέλουν να συνυπογράψουν.

    Και σε ό,τι αφορά στο αν η έρευνα φθάσει σε βάθος χρόνου, ο Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε ότι για το θέμα αυτό μπορεί να συσταθεί μία Διακομματική Επιτροπή για να το ερευνήσει.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν εκτιμά ότι η υπόθεση των ομολόγων έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι πρόσφατα.

    Αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

    Πρόταση υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των δομημένων ομολόγων, κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι η έκδοση των ειδικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας καταγράφεται «ως ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων», το οποίο ακολούθησαν «ειδικές διαδρομές» με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων που έχουν στενούς δεσμούς με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

    Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «συγκαλύψει» την υπόθεση, μη καταθέτοντας το σύνολο των συμβάσεων όλων των ομολόγων στη Βουλή ενώ, θεωρούν ότι η κάλυψη των τόκων για το ομόλογο των 280 εκ ευρώ γίνεται «σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και υπέρ των συνενόχων της εταιριών και φυσικών προσώπων».

    «Δική μας καθαρή θέση είναι ότι όλα τα ταμεία πρέπει να πάρουν πίσω όλα τους τα χρήματα, στο ακέραιο και εντόκως από τους εγκληματίες, τους συνένοχους και όχι φυσικά από τους Έλληνες φορολογούμενους και ότι σε κάθε περίπτωση η επιστροφή των κλοπιμαίων δεν παραγράφει το έγκλημα και οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογισθούν στους εγκληματίες» υπογραμμίζουν οι 113 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Αφού εντάσσουν «στο ίδιο σχέδιο» την βεπενδυτικήβ συμπεριφορά Οργανισμών και Επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, τονίζουν ότι «εκτός των ποινικών ευθυνών, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης είναι δεδομένες, σοβαρές, μεγάλες και απαράγραπτες. Αφορούν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε βασικούς κυβερνητικούς τομείς, ο ίδιος δε κινείται στο πλαίσιο της συγκάλυψης του σκανδάλου».

    Αιτιολογούν, δε, την ανάγκη συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής στη βάση του δημοσίου συμφέροντος και του μακρού χρόνου που απαιτείται για την εξελισσόμενη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τα εξής:

    -Γιατί η Κυβέρνηση προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;

    -Γιατί η έκδοση των «αμαρτωλών» ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;

    -Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;

    -Γιατί η Κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;

    -Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος ;

    -Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να «σπάσουν» ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου και μάλιστα χωρίς να συμπληρωθεί αναλόγως θεσμικό πλαίσιο;

    -Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;

    -Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;

    -Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

    -Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίοδο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;

    -Πώς εξηγείται το γεγονός ότι κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος είναι μία ξένη εταιρεία που έχει προνομιακές σχέσεις με την Κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών που επίσης έχουν στενή σχέση με την Νέα Δημοκρατία, η λεγόμενη «παρέα του Λονδίνου»;

    -Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν -χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες- οι διάφοροι ενδιάμεσοι;

    Η πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κoινoβoυλευτικoύ έλεγχου και η συζήτησή της θα διεξαχθεί σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της θα ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

  • ** Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την υπουργό Ανάπτυξης της Ισπανίας, αρμόδια για τους τομείς Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Εμπορικής Ναυτιλίας, Magdalena Alvarez Arza και -μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου- με τον Γραμματέα του κόμματος των Ιταλών Σοσιαλιστών Δημοκρατών (SDI - μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), Ενρίκο Μποζέλι, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Πία Λοκατέλι.

    [02] Αλ. Παπαρήγα: «Μέτρα που πλήττουν τους νέους»

    , δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την περιοδεία της στο Γαλάτσι.

    Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για >.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι εκσυγχρονισμοί έχουν σημασία όταν δίνουν δικαιώματα στους εργαζόμενους και αφαιρούν δικαιώματα από την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς καταστολής και κατέληξε :

    .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 June 2007 - 20:30:20 UTC