Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Αποζημιώσεις στα ταμεία»
  • [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ με ΓΣΕΕ για Ταμεία
  • [03] Προσαρμογή των εφημερίδων στις νέες συνθήκες

  • [01] «Αποζημιώσεις στα ταμεία»

    «Οι διαδικασίες έκδοσης των ομολόγων, υπήρξαν απόλυτα διαφανείς και ευνοϊκές για το ελληνικό Δημόσιο. Αν ωστόσο πεισθούμε ότι με την πρόταση της J.P. Morgan για επιστροφή των ομολόγων, θα αποζημιωθούν πλήρως τα εμπλεκόμενα 4 ταμεία, τότε θα κάνουμε αποδεκτή την πρόταση, ακόμα και αν σημαίνει μια μικρή ζημία για το ελληνικό Δημόσιο».

    Αυτά υπογράμμισε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της αγοράς των σύνθετων ομολόγων. Διευκρίνισε δε, ότι «αν κάποιο ταμείο θέλει να ρευστοποιήσει το ομόλογό του πριν από τη λήξη του, προκειμένου να του το αντικαταστήσουμε με άλλο, εμείς θα το πράξουμε - αν και γιβ αυτό θα χρειαστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση».

    Η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του κου Αλογοσκούφη, που ευχαρίστησε τον υφυπουργό του Π. Δούκα για τη δουλειά που κάνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ σημείωσε πως ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, έδωσε χθες «καταλυτικές απαντήσεις για τα όσα τον αφορούν».

    Η αντιπαράθεση των επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καταγράφεται στα παρακάτω αποσπάσματα:

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα ζήτημα διαφάνειας σχετικά με την έκδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Χρέος μας να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των ομολόγων και στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, γιατί οι ανάγκες δανεισμού χρειάζονται τη ρευστότητα?»

    Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Γεγονός είναι ότι τα σύνθετα αυτά ομόλογα, εκδόθηκαν το 2005 και ο εκδότης έχει το χρέος να διαφυλάξει την αξιοπιστία της χώρας. Ακόμα και στην Αργεντινή που επτώχευσε, τα ομόλογά της δεν έπεσαν κάτω από το 80% της αξίας τους. Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που δεν έχει πτωχεύσει έχουν ήδη πέσει στο 70 και 75%».

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Στόχος σας είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που αποδίδει. Σας ενοχλεί η μείωση των ελλειμμάτων, η μείωση τη ανεργίας, η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Ό,τι βελτιώνεται είναι ο εχθρός σας?»

    Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Κατηγορούμε το υπουργείο ότι έστησε ομόλογα σάπια και αμαρτωλά - και σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, τα κατηύθυνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι τυχαίο ότι ο ?Economist?, η ?EuroWeek? γράφουν για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουν ότι αυτά που θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες θα κάνουν πολλούς να ντρέπονται; Στο Blumberg δεν δίνεται τιμή για τα ομόλογα του 2006 και για το «κρυφό ομόλογο» γράφει ?not found?. Είναι τόσο διαφανείς οι διαδικασίες που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά?»

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Κανένα δάνειο και ομόλογο δεν είναι κρυφό. Ό,τι είναι στην αγορά δεν είναι κρυφό. Όλες οι εκδόσεις γίνονται μέσω αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τα ομόλογα διαπραγματεύονται ή διακινούνται ελεύθερα δευτερογενώς σε παγκόσμια κλίμακα. Το πού θα πάνε δεν είναι αρμοδιότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου?»

    Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Είναι δυνατόν να λέει το υπουργείο Οικονομικών ότι εκδίδει ομόλογα που δεν γνωρίζει πού πάνε; Στη σύμβαση με την J.P.Morgan, λέει ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο το ομόλογο σε καμία αγορά του κόσμου και ότι η Τράπεζα έχει «διαρκή επικοινωνία» με το υπουργείο?»

    ΔΟΥΚΑΣ: «Τα ταμεία είχαν 22 δις ευρώ το 2003 - και μέσα στο 2006 αυξήσανε τα αποθεματικά τους σε 41 δις ευρώ. Αντίθετα, η περιουσία των ταμείων σε χρεόγραφα την περίοδο β99-2002, λόγω της ανεύθυνης πολιτικής που είχε η τότε κυβέρνηση να στηρίζει τεχνητά το Χρηματιστήριο, μειώθηκε κατά 13,4%. Χάθηκαν τότε 1,6 δις ευρώ από τα χρήματα των ασφαλισμένων».

    ΤΖΕΚΗΣ (ΚΚΕ) : «Δηλαδή μας λέτε πως είστε πάτσι αφού τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν».

    ΔΟΥΚΑΣ: «Δεν υπήρχε απολύτως καμία γνώση και συνομωσία όσον αφορά τη διαδρομή του ομολόγου στα ταμεία».

    ΤΖΕΚΗΣ: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Δ.Σ. των ταμείων δεν γνώριζε; Η πλειοψηφία των ΔΣ δεν γνώριζε; Ακόμα και χθες, ο πρώην πρόεδρος του ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων παραδέχθηκε ότι το ομόλογο το αγόρασε υπερτιμολογημένο».

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τα ταμεία να στραφούνε εναντίον των συμβούλων τους σε περίπτωση που τεκμηριωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιά και θεωρούν ότι τους παραπλάνησαν».

    ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Συνασπισμός): «Γιατί τα ταμεία να αγοράζουν τίτλους από το Δημόσιο, μέσω μεσάζοντα;»

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Θέλουμε ρευστή την αγορά και δεν μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό της αγοράς. Αν καλούσαμε τους διοικητές για να τους διοχετεύσουμε κρατικό ομόλογο, τότε θα κάναμε συντονισμό. Δεν υπάρχει εγγύηση διαφάνειας αν κάνει διαχείριση το δημόσιο με τους διοικητές - μόνη εγγύηση είναι η αγορά».

    ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: «Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του να πει τι γίνεται και τι δεν γίνεται. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω εμπόδιο».

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Αν είναι να δουλεύουμε στα πλαίσια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα γυρίσουμε στα χρόνια του β80, που έπαιρνε τα αποθεματικά των ταμείων η Τράπεζα της Ελλάδος και τα διατηρούσε άτοκα. Τότε διαμαρτύρονταν οι ασφαλισμένοι ότι «το Δημόσιο έβαλε χέρι στα αποθεματικά και τα έχει στην ΤτΕ»...»

    ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: «Από τη στιγμή που αποφασίζει να εκδώσει η κυβέρνηση τέτοιου είδους επενδυτικά προϊόντα, θα έπρεπε να χτυπήσει την καμπάνα».

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Από 2008, όλα τα ταμεία θα υποχρεούνται σε διπλογραφικό σύστημα και δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων σύμφωνα με τα διεθνή οικονομικά πρότυπα».

    ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: «Το διπλογραφικό σύστημα είναι υποχρεωτικό για τα ταμεία με νόμο από το 1998 και μάλιστα με πρόστιμα σε περίπτωση που τα Ταμεία δεν το εφαρμόσουν. Πότε θα υποστούν τις συνέπειες οι κυβερνήσεις που δεν εφαρμόζουν το νόμο;»

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Η αυτονομία των ταμείων συνεπάγεται και ευθύνες για τις διοικήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επενδυτικές αποφάσεις ελήφθησαν με αποφάσεις των ΔΣ τους, ενώ από τους ελέγχους που έχει κάνει το υπουργείο Απασχόλησης, προκύπτει ότι οι διοικήσεις των Ταμείων έχουν κατά κανόνα προχωρήσει ομόφωνα στις επενδυτικές αποφάσεις μετά από αξιολόγηση».

    Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Η Τράπεζα ομολόγησε την απάτη. Θα μας πει το υπουργείο σε τι τιμή πούλησε το ομόλογο στην J.P Morgan; Από πού βγήκαν οι βαλίτσες με τα εκ. ευρώ; Έχουν πιαστεί στα πράσα και μας λένε ότι όλα είναι καλά και ωραία. Οι μίζες είναι πολλές, οι προμήθειες πολλές και πρέπει να μας πείτε σε ποιο κεντρικό ταμείο πήγαν».

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Αφού δεν έχετε σε τι να αντιπολιτευθείτε την κυβέρνηση, καταφύγατε στο κατώτατο επίπεδο της πολιτικής εξαθλίωσης, στην προσωπική σπίλωση, κατασυκοφάντηση και τρομοκρατία των πολιτικών σας αντιπάλων. Με τη βοήθεια ανώνυμων, συκοφαντικών blogs που έχουν αντικαταστήσει τους μηχανισμούς παραγωγής ψιθύρων?»

    ΦΛΩΡΙΔΗΣ: «Δεν μας έχετε εξηγήσει γιατί ο Παπαμαρκάκης, η γερμανική τράπεζα, από το άρτιο το δικό σας στο άρτιο της αγοράς, έβγαλαν 40 εκ. ευρώ. Αν δώσετε απάντηση γιβ αυτό τότε θα μπορέσετε να μας εξηγήσετε γιατί θέλετε να το αγοράσετε τώρα».

    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Ξεπεράσατε για ακόμα μία φορά την κα Παπανδρέου. Τα σενάρια της συνομωσίας είναι η απουσία του πολιτικού σας λόγου. Δεν γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάτε».

    Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού, είναι υπαρκτές και θα αποδοθούν. Δεν πρόκειται να τις αποφύγει με ύβρεις».

    [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ με ΓΣΕΕ για Ταμεία

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε στον Περισσό με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και συζήτησαν το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων.

    «Με αφορμή το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων που αγκαλιάζει πάρα πολλά ταμεία και όχι μόνο ένα, βγαίνει στην επιφάνεια όλη η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στα ασφαλιστικά ταμεία. Και από αυτή την άποψη ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος. Κατά τη γνώμη μας, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να διαμορφώσει το πολιτικό αίτημα της επιστροφής όλων των κλεμμένων - και εμείς ξεκινάμε από τη δεκαετία του β50», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε επίσης ότι «αναμφισβήτητα πρέπει να διεκδικηθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα ομόλογα και οι μετοχές και το χρηματιστήριο από τότε που επισήμως πια μπήκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών στις λεγόμενες χρηματαγορές».

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη επιφυλακή από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί στη βάση των ελλειμμάτων που προκάλεσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ανοίξουν αιφνιδιαστικά το ζήτημα νέων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, όχι μόνο να μη δεχτούμε αυτές τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά να διεκδικήσουμε βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και των συντάξεων».

    Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι «στην προκειμένη περίπτωση ωριμάζουν πολύ μεγάλες αλλαγές αντικειμενικά και γιβ αυτό και οι συντηρητικές δυνάμεις προωθούν μεγάλες συντηρητικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή τη διαπάλη πρέπει να βγει κερδισμένο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ με ηγεσία ΓΣΕΕ

    Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για ανασφάλιστη εργασία των νέων, για μείωση των συντάξεων, όταν έχουμε τεράστιες διαρροές πόρων από τα ταμεία, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με το οποίο συζήτησε το θέμα των αποθεματικών των ταμείων για περίπου 1,5 ώρα.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος της εισφοροδιαφυγής, καθώς, όπως είπε, η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 4,5 δισ. το χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για την ενοποίηση των ταμείων.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, γιατί, όπως είπε, η έως τώρα ενημέρωση δεν είναι επαρκής και επανέφερε την πρόταση του Συνασπισμού για εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που να μελετήσει σε βάθος το θέμα των αποθεματικών των ταμείων.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή όλων των χρημάτων, να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο και να υπάρξει και ένας μηχανισμός ώστε να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των αποθεματικών των ταμείων και οι εργαζόμενοι.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, στη δήλωσή του τόνισε ότι ''είναι προφανές ότι μετά το σκάνδαλο για τα αποθεματικά των ταμείων, ουδείς έχει το πολιτικό ανάστημα να μιλήσει για επιδείνωση των όρων ασφάλισης των εργαζομένων'' και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη κρίση στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, εξαιτίας των τρόπων με τους οποίους διοικούνται τα ταμεία.

    Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε την επιστροφή όλων των χρημάτων στα ταμεία και την τιμωρία των ενόχων. Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ζήτησε από τον Συνασπισμό να ζητήσει την κατάθεση στοιχείων από την κυβέρνηση κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν λέει πόσα και ποια ταμεία επένδυσαν και με ποιες συμβάσεις.

    Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι τα ζητήματα σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση και το θέμα των ταμείων θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΓΣΕΕ, ενόψει των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά.

    [03] Προσαρμογή των εφημερίδων στις νέες συνθήκες

    Την ανάγκη προσαρμογής της εφημερίδας στις νέες συνθήκες μέσα από την ποιότητα και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της έναντι των άλλων μμε, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας " Η εφήμερη πρόκληση - Εφημερίδες: ιδιαιτερότητες και προκλήσεις" που διοργάνωσε σήμερα η γενική γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους επιχειρούν οι εφημερίδες να αμυνθούν στον ανταγωνισμό των άλλων ηλεκτρονικών και ψηφιακών μμε, είτε συνεργαζόμενες με το διαδίκτυο όπως ήδη κάνουν πολλές, είτε καταφεύγοντας στις προσφορές και τα δώρα ή ακόμα με την αύξηση των εφημερίδων που διανέμονται δωρεάν.

    Ο κ. Ρουσόπουλος αφού εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τη διανομή ταινιών πορνό μαζί με τις εφημερίδες, χαρακτηρίζοντας "ομολογία ήττας" αυτή την πρακτική, εξήρε την προσωπική σχέση της εφημερίδας με τον αναγνώστη, την απόλαυση της ανάγνωσης και τη δυνατότητα δημιουργίας αρχείου.

    Όσον αφορά την αυτορύθμιση και την αξιοπιστία των μμε τάχθηκε υπέρ της αυτορύθμισης θέλοντας να παραμείνει όπως είπε με την ψευδαίσθηση ότι ο δημοσιογράφος μπορεί και πρέπει να βελτιώνεται. Η δε αυτορύθμιση ως κανόνας δεοντολογίας είπε ότι ταυτίζεται με τη συναίσθηση του δημοσιογράφου και τη διαμόρφωση εσωτερικών κανόνων άσκησης του λειτουργήματός του.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η εφημερίδα δεν είναι καταδικασμένη και ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί της με τον αναγνώστη παραμένουν ισχυροί.

    Τέλος, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ημερίδα και εξέφρασε την ελπίδα να μην μείνει μια αποσπασματική πρωτοβουλία, αλλά να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο διάλογο.

    Ο δημοσιογράφος Α. Παπαγιαννίδης στην παρέμβασή του εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αυτορύθμιση τονίζοντας ότι και αυτή αποτελεί εντέλει ρύθμιση, ενώ ο πολιτικός επιστήμων Λ. Κασούλης τάχθηκε υπέρ της απόλυτης ελευθερίας του Τύπου προσθέτοντας ότι "όταν μια εξουσία επιβάλλει κάτι, αναζητείστε την αλήθεια στον αντίποδά της" που σημαίνει ότι κάποια συμφέροντα πάντα εξυπηρετούνται.

    Ο δημοσιογράφος Μπ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι οι γενικές ρυθμίσεις και ότι δεν έχουν τεθεί επαρκείς κανόνες. Επισήμανε ότι η αυτορύθμιση συνδέεται επίσης με τη μόρφωση και την καλλιέργεια ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης της δεοντολογίας.

    Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης ότι οι δωρεάν εφημερίδες πρόσθεσαν νέους αναγνώστες προσελκύοντας ένα κοινό που προηγουμένως δεν διάβαζε, χωρίς να μειωθούν οι αναγνώστες των κυριακάτικων φύλλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 April 2007 - 20:30:18 UTC