Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν κλείνει το θέμα των ομολόγων»

  • [01] «Δεν κλείνει το θέμα των ομολόγων»

    Η κυβέρνηση προκαλεί πλέον ζημιά, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του "Economist" και επανέφερε ταυτόχρονα το αίτημά του για προσφυγή σε εκλογές.

    Ανέφερε επίσης ότι πολλοί είναι εκείνοι σήμερα οι οποίοι, ανεξάρτητα από όποια κίνητρα, εκφράζουν ανησυχίες για την παρατεταμένη περίοδο στην οποία έχει μπει η χώρα.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι έτοιμο να κυβερνήσει και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εξαντλείται στην παραγωγή εικονικών μεταρρυθμίσεων, υπονομεύοντας το μέλλον της οικονομίας και αποσαθρώνει τον κοινωνικό ιστό.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς η χώρα έχει μία κυβέρνηση χωρίς αξιοπιστία, χωρίς κύρος, απέναντι στην κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων, το οποίο, όπως τόνισε, παρακολουθεί εμβρόντητη η κοινή γνώμη, δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής ψάχνει να βρει να κάνει κάτι για να κλείσει το θέμα, το οποίο, όμως, όπως πρόβλεψε, δεν κλείνει.

    Το σκάνδαλο των ομολόγων, τόνισε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πλήττει ευθέως το μαλακό υπογάστριο της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή το ασφαλιστικό σύστημα. Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η πρώτη κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων.

    Ανέφερε ότι παίχτηκαν παιχνίδια τζόγου στο παρασκήνιο με τα αποθεματικά των ταμείων και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση της JP Morgan αποτελεί ακλόνητη απόδειξη για τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, καθώς, όπως ανέφερε, κατέρρευσαν όλοι οι ισχυρισμοί ότι δήθεν δεν γνώριζαν τίποτα.

    Ο ελληνικός λαός, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων στο σκάνδαλο, το οποίο συνέδεσε με ένα ευρύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομικής ελίτ, συνδεδεμένης με το κόμμα και την κυβέρνηση, το οποίο θα στήριζε την μακρόχρονη παραμονή της ΝΔ στην εξουσία.

    Αναφέρθηκε επίσης σε επικρίσεις από το εξωτερικό, όπως η αναφορά του "Economist" που αποκάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "σχολείο σκανδάλων" και τους "Φάϊνάνσιαλ Ταϊμς", που έκαναν λόγο για ελληνικό φιάσκο με τα ομόλογα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις τόνισε ότι η ανθρωπότητα σήμερα μπορεί να βάλει τη φτώχεια και πολλά άλλα προβλήματα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και απέδωσε το γεγονός ότι αυτό δεν γίνεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

    Επίσης αναφέρθηκε στην παγκόσμια συσσώρευση οικονομικού πλούτου και στη δημιουργία μιας τρομακτικής δύναμης, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, είναι ανεξέλεγκτη και η οποία έχει αρχίσει και υπονομεύει την εφαρμογή ενός συστήματος δικαίου στην παγκόσμια αγορά.

    Η δύναμη αυτή, πρόσθεσε, ενισχύει το δίκαιο του ισχυρού και υπονομεύει την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ευθύνες για όλα αυτά, ανέφερε, έχουμε όλοι επιχειρηματίες, πολιτικοί και εργαζόμενοι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε δύο σημερινούς μύθους, όπως τους χαρακτήσε: Ο πρώτος είναι ότι όλα είναι μονόδρομος που καθορίζεται από αδήριτους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αυτό, τόνισε, δεν είναι αλήθεια γιατί και άλλες επιλογές υπάρχουν και σοβαρές διαφορές. Ο δεύτερος μύθος είναι ότι εφόσον υπάρχει μονόδρομος δεν υπάρχουν και διαφορές. Αντίθετα , τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαμορφώνονται νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του προοδευτικού και του συντηρητικού στη σημερινή εποχή.

    Προσδιορίζοντας την ελληνική ταυτότητα στις σημερινές συνθήκες, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το νέο πατριωτικό στοίχημα είναι η εγγύηση της ισχυρής και αποτελεσματικής φωνής του ελληνικού λαού στις παγκόσμιες εξελίξεις, καθώς και ότι η ταυτότητα μας πρέπει να είναι ταυτότητα ειρήνης, συνεργασίας και δικαιοσύνης.

    Το δημοκρατικό στοίχημα της σοσιαλιστικής παράταξης, τόνισε, είναι να δώσει πολιτική δύναμη στον πολίτη και να εγγυηθεί να ακούγεται η φωνή του σε όλα τα επίπεδα.

    Το κοινωνικό στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει σιγουριά και προστασία στον πολίτη, ενώ το αναπτυξιακό στοίχημα αφορά στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί το σωστό μείγμα ισορροπίας, μεταξύ αγοράς και κρατικής ρυθμιστικής παρέμβασης, για να εγγυηθεί το δυναμισμό της οικονομικής δράσης από τη μια, την ελευθερία και την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος, από την άλλη.

    Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θέτει νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα, οι οποίες είναι διαφορετικές ακόμα και από εκείνες των προηγούμενων κυβρνήσεων του Κινήματος, οι οποίες ετοίμασαν τη χώρα για μια πιο δημιουργική, δυναμική και δίκαιη κοινωνία.

    Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την ΝΔ ότι αντέστρεψε αυτή την πορεία και απέτυχε στο στοίχημα μιας άλλης ανάπτυξης, που είναι απαραίτητη για τη χώρα. Η ΝΔ, πρόσθεσε, δημιουργεί κερδοφορία χωρίς όρους αλλά και χωρίς κοινωνική ευθύνη. Μια οικονομία στην οποία ευημερούν μόνο λίγοι και ισχυροί και η ελληνική οικονομία γίνεται καθημερινά όλο και πιο άδικη, είπε.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε τη χώρα στην περιπέτεια της απογραφής με αποτέλεσμα το διεθνή της διασυρμό, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε χθες από τον επίτροπο Αλμούνια να βγάλει την Ελλάδα το ταχύτερο από την επιτήρηση. Από την υπόθεση της επιτήρησης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μένει ο υψηλότερος ΦΠΑ, η άγρια περικοπή των δημοσίων δαπανών και επενδύσεων, η υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας και οι μηδενικές πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, η έξοδος από την επιτήρηση δεν θα τα αλλάξει όλα αυτά, διότι πρόκειται για τρία χαμένα χρόνια για την κοινωνία και την οικονομία. Θεώρησε πρόγευση της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η ΝΔ, αν κερδίσει τις εκλογές, τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας αναθεωρεί ήδη τον προϋπολογισμό του 2007, ενώ θα ακολουθήσει η γνωστή φοροεπιδρομή σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

    Ο λαός, πρόσθεσε, θα κληθεί να πληρώσει άλλους δύο λογαριασμούς, που είναι η αύξηση μέσα σε μια νύχτα του ΑΕΠ κατά 25% και ο άλλος η κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έχει ξεπεράσει τα 12% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησής του ως εξής: πρώτος στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται στη γνώση και την πράσινη οικονομία. Η οικονομία θα έχει ως στόχο τη μεταλλαγή της σε μια οικονομία έντασης γνώσης και όχι φθηνής, ανασφάλιστης και ανειδίκευτης εργασίας. Δεν θα μιλάμε μόνο για σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά για ένα νέο αναπτυξιακό άλμα, θεωρώντας ότι η παιδεία είναι κρίσιμο ζήτημα για να γίνει το άλμα. Και έκανε αναφορά μόνο στο ρόλο του δημόσιου πανεπιστήμιου, χωρίς καμία αναφορά σε μη κρατικά πανεπιστήμια.

    Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, τον οποίο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε και οραματικό, είναι η κοινωνική συμφωνία η οποία θα κατοχυρώνει την κοινωνία της αλληλεγγύης και θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Επίσης, όπως τόνισε, το κράτος οφείλει να εγγυηθεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή τη βιωσιμότητα και την τριμερή χρηματοδότηση. Και πρόσθεσε ότι η αφσάλιση είναι ένα εγγυημένο συλλογικό αγαθό και όχι ατομική υπόθεση του καθενός.

    Ο τρίτος στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους με ισχυρή περιφέρεια. Θα υπάρξει νέα διάρθρωση της χώρας με λιγότερους και ισχυροτερους δήμους. Πρόκειται, τόνισε, για μια μεγάλη και δύσκολη τομή, η οποία, όμως, είναι απολύτως απαραίτητη για να βρεθεί η χώρα στο επίκεντρο της πρωτοπορίας.

    Ολες αυτές οι επιλογές, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, είναι εφικτές αλλά και οραματικές. Και είναι υπόθεση όλων, κράτους, επιχειρηματιών και πολιτών, αυτές οι επιλογές να γίνουν πραγματικότητα και να πετύχουμε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 April 2007 - 16:30:17 UTC