Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Δεν υπάρχει βούληση στο G8
  • [02] Εντείνονται οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Δεν υπάρχει βούληση στο G8

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί σήμερα στην Ικαρία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

    Στο μεταξύ πρόταση πέντε σημείων προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή επεξεργάστηκε το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη διήμερη συνεδρίασή του στη Σάμο υπό την προεδρία του προέδρου της και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    Την πρόταση ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η Διεθνής αναλαμβάνει ταυτόχρονα πρωτοβουλίες για επαφές και συζητήσεις την ώρα που η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει καμία προθυμία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, τονίζοντας μάλιστα ότι η βούληση που έπρεπε να υπάρχει δεν υπάρχει στο G8 και αυτό όπως τόνισε, είναι κακός οιωνός. Αν υπήρχε η βούληση στο G8 υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Αυτή η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε, υποχρεώνουν άλλους παράγοντες, όπως η Σοσιαλιστική Διεθνής, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

    Η πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει:

    Πρώτον, μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση των απαχθέντων από την πλευρά των Παλαιστινίων και της Χεζμπολά και των αιχμαλώτων από την πλευρά του Ισραήλ. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως αίσθηση ότι μεταξύ των αιχμαλώτων αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες και πολιτικοί.

    Δεύτερον, με την αποκλιμάκωση της έντασης να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί εκεχειρία από όλες τις πλευρές.

    Τρίτον, διαμόρφωση ενός πλαισίου κώδικα συμπεριφοράς για όλες τις πλευρές που θα σημαίνει π.χ. να μη στοχοποιούνται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές.

    Τέταρτον, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λύσης μέσα από περιφερειακή διάσκεψη η οποία μπορεί να φέρει κοντά όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τη διεθνή κοινότητα ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές.

    Πέμπτον, να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία και ο διάλογος για την οριστική λύση του προβλήματος που δεν είναι άλλη από τη συμφωνία για την ύπαρξη και λειτουργία δύο χωριστών κρατών στην περιοχή, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Παράλληλα η Σοσιαλιστική Διεθνής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με τον πρόεδρό της και άλλα στελέχη της για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και στόχο να πείσει ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στην περιοχή αλλά μόνο πολιτικές λύσεις. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Σοσιαλιστικής Διεθνής είναι υπέρ της προληπτικής πολιτικής και εναντίον του προληπτικού πολέμου.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της η Σοσιαλιστική Διεθνής θα αποστείλει αντιπροσωπεία στη Μέση Ανατολή το γρηγορότερο δυνατό, δεύτερον σε συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο θα γίνει περαιτέρω ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων. Τρίτον θα έχει συνεχείς επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και τη διεθνή κοινότητα, τέταρτον θα κινητοποιήσει όλα τα κόμματα μέλη της είτε βρίσκονται στις κυβερνήσεις είτε στην αντιπολίτευση τα οποία θα προτρέψει και προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης των πολιτών για την προώθηση της ειρήνης. Πέμπτον, διοργάνωση περιφερειακής διάσκεψης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Κάϊρο η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου με στόχο να αναδειχθεί ένα πλαίσιο λύσης και να προετοιμαστεί μια άλλη περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων χωρών για την προώθηση ειρηνευτικής λύσης.

    Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του τόνισε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική και ότι τα περιθώρια για αποφυγή γενικότερης ανάφλεξης στενεύουν επικίνδυνα. Και έκανε έκκληση για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος βίας και αίματος τονίζοντας ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι δυνατόν γι΄αυτό.

    Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου ο ρόλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ο ρόλος του έμπιστου και αξιόπιστου συνομιλητή για την προώθηση ειρηνικών λύσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι και ο ίδιος ως Έλληνας ενδιαφέρεται για την προώθηση ειρηνικής λύσης διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας που πρέπει να είναι παρούσα στην περιοχή. Και κάλεσε την κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναλάβει σημαντικό ρόλο για να ακουστεί και πάλι η φωνή της.

    Επίσης επανέφερε την πρότασή του προς την κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος και επίκειται η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους της.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα του G8 να αναλάβει πρωτοβουλίες διότι είναι προσκολλημένη στη συγκυρία (ασχολείται με το ποιος φταίει και γιατί) και το πολιτικό κόστος. Αν η διεθνής κοινότητα ξέφευγε από αυτή την αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επίσης διευκρίνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι επίσημη σύμβουλος προς τον ΟΗΕ, είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας όχι όμως παθητικός παρατηρητής αλλά ενεργός συμμέτοχος με τη δική της φιλοσοφία για τη διαμόρφωση των απόψεων της διεθνούς κοινότητας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν καταδικαστεί από τον ίδιο και πρόσθεσε ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιεί αδικαιολόγητη βία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Διεθνής θα παροτρύνει τα κόμματα μέλη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν πρωτοβουλίες ουσιαστικές, ενώ ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουϊς Αγιάλα προανήγγειλε πρωτοβουλίες τόσο από τον προεδρέυοντα του Συμβουλίου Υπουργών Φιλανδό υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών.

    Ο κ. Αγιάλα τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι στην περιοχή αυτή η μονομέρεια οδήγησε πάντοτε σε δεινά και σ΄αυτήν την κατάσταση δεν υπήρξαν ποτέ νικητές.

    Καταδίκασε τη βία και τις επιθέσεις κατά αμάχων (στη Γάζα και το Λίβανο) καθώς και την καταστροφή των υποδομών. Επίσης ζήτησε άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η Διεθνής θέλει να μεταφέρει την αίσθηση του κατεπείγοντος στο μήνυμά της για να αναλάβει δράση η Διεθνής Κοινότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου από χθες είχε πολλές επαφές και συνομιλίες στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει η Σοσιαλιστική Διεθνής. Μίλησε τηλεφωνικά με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπρ Μούσα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του συνδέσμου και το στίγμα των προτάσεών του για τα επόμενα βήματα, με τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμλάτ. Επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργεια Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, θέμα το οποίο συζήτησε και με τον Κόφι Ανάν ο οποίος του διαβίβασε το μήνυμα που θα ήθελε ο ΟΗΕ να φθάσει στην Τεχεράνη μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ . Μοτακί ο οποίος χθες βρισκόταν στη Σάμο για να ενημερώσει το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το πυρηνικό πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η τελευταία πρόταση προς το Ιράν είναι θετική και ειλικρινής για την άρση του αδιεξόδου, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της αναστολής του εμπλουτισμού ουρανίου το οποίο, όπως είπε, θα βοηθούσε, ώστε να ξεπεραστούν οι καχυποψίες μεταξύ των δύο πλευρών. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Μπαραντέϊ τον ενημέρωσε πως υπάρχουν και οι αναγκαίες τεχνικές λύσεις ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

    Ο κ. Μοτακί, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αποδέχθηκε για λογαριασμό της χώρας του το θετικό του τελευταίου πακέτου προτάσεων, αλλά αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει το Ιράν να το αποδείξει και στην πράξη.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο ίδιος ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο πλαίσιο των οποίων επισκέφθηκε το Ιράν, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και τη Συρία όπου είχε επαφές υψηλού επιπέδου όπως με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αλί Λαριτζανί, με τον πρόεδρο της Συρίας κ. Ασσαντ, με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, είχε επικοινωνία με τον Μαχμούντ Αμπάς και με τα κόμματα - μέλη της Διεθνούς στο Ισραήλ.

    [02] Εντείνονται οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού

    Μετά από αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών, ευρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκενώσεως και ασφαλούς μεταφοράς από το Λίβανο Ελλήνων, οι οποίοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα στις διπλωματικές μας αρχές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας, που εξέδοσε αργά χθές το βράδυ. Ήδη η Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού πλέει προς λιμένα του Λιβάνου, για το σκοπό αυτό. Ως ενδιάμεσος λιμένας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί λιμένας της νήσου Κύπρου.

    Ταυτόχρονα, άλλη μία Φρεγάτα και δύο Αρματαγωγά ευρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα απόπλου, για συμμετοχή στην επιχείρηση.

    Επίσης, για τον Λίβανο απέπλευσε το ΕΓ/ΟΓ πλοίο "Ιεράπετρα" προκειμένου να παραλάβει από εκεί ευρωπαίους πολίτες.

    Το "Ιεράπετρα" ανήκει στην λασηθιωτική εταιρία ΛΑΝΕ και θα προσεγγίσει πρώτα στην Λεμεσό απ`όπου θα παραλάβει γιατρούς οι οποίοι θα προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε τραυματίες.

    Η αποστολή του "Ιεράπετρα" χαρακτηρίζεται από την ΛΑΝΕ ως ανθρωπιστική.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής, έφθασε στην Αθήνα αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο μετέφερε 64 Έλληνες και 26 υπηκόους άλλων κρατών.

    Το αεροσκάφος, το οποίο αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Δαμασκό, είχε ναυλωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της δεύτερης επιχείρησης παροχής βοήθειας στους Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από τη Βηρυτό η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπόλεμης ζώνης.

    Το αεροσκάφος αναχώρησε από τη Συριακή πρωτεύουσα γύρω στις 11 το πρωί και σε λιγότερο από μια ώρα βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου αποβίβασε 46 Κύπριους πολίτες που είχαν ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό για φύγουν από τη φλεγόμενη περιοχή. Το Μπόινγκ 737 των Ολυμπιακών Αερογραμμών γύρω στις 2 το μεσημέρι έφτασε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" όπου τους Έλληνες επαναπατρισθέντες περίμεναν οι συγγενείς τους.

    Αυτή ήταν η δεύτερη αποστολή, για τον επαναναπατρισμό Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη. Χθες άλλο ένα Μπόινγκ 737 των ΟΑ μετέφερε, με την ίδια διαδικασία, 53 Ελληνες, 20 Κύπριους, 8 Γάλλους, 2 Βρετανούς, 1 Αμερικανό, 1 Τσέχο, 1 Ιταλό και 5 άτομα διπλής υπηκοότητας.

    Λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου στο ΥΠΕΞ για το Λίβανο

    Από τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής έχει τεθεί σε λειτουργία το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι :

    210-368 1912 (12 γραμμές)

    Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται και οι εξής γραμμές :

    210-368 1835

    210-368 1836

    210-368 1837

    210-368 1838

    210-368 1469

    Εντείνονται οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού

    Το πρώτο επιβατηγό πλοίο, που ναυλώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για να επαναπατρίσει όσους γάλλους υπηκόους επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, κατέπλευσε σήμερα περί τις 04.20, ώρα Ελλάδος, στον λιμένα της Λεμεσσού στην Κύπρο με προορισμό τη Βηρυττό.

    Το ελληνικό πλοίο «Ιεράπετρα», που πρόκειται να παραλάβει περίπου 900 Γάλλους και 300 Ευρωπαίους, θα φθάσει περί το μεσημέρι στη Βηρυττό, πρόσθεσε ο γάλλος πρέσβυς στην Κύπρο Αντλέν ντε λα Τουρ ντυ Πεν. Από τους επιβάτες αυτούς, οι 400 θα είναι ανήλικοι μικρότεροι των 18 ετών, εκ των οποίων οι 200 δεν θα συνοδεύονται από ενηλίκους.

    Δύο πτήσεις της Αιρ Φρανς, η καθεμία με δυνατότητα μεταφοράς 500 ατόμων, θα επαναπατρίσουν τους Γάλλους από τη Λάρνακα, κι άλλες δύο θα πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδος. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσοι από τους 14.000 γάλλους πολίτες που ζουν στον Λίβανο θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Στον αριθμό αυτόν θα πρέπει να προστεθούν και 5 με 6.000 γάλλοι τουρίστες, που παραθέριζαν στον Λίβανο.

    Παράλληλα οι πρώτοι 20 Αμερικανοί που εγκατέλειψαν τον Λίβανο έφθασαν χθες στην Κύπρο με ελικόπτερο του αμερικανικού ναυτικού, όπως ανακοινώθηκε από στρατιωτικές πηγές.

    «Μεταφέραμε 21 Αμερικανούς στην Κύπρο, εκ των οποίων ορισμένοι βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση, ιδίως ένας εξ αυτών που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Τα άτομα αυτά είχαν ιεραρχηθεί ως πρόσωπα που κατηγορηματικά δεν μπορούσαν να παραμείνουν στον Λίβανο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Επιτελείου Δυνάμεων στη Φλόριντα.

    Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στην πρεσβεία τους στον Λίβανο ειδικές ομάδες για να οργανώσουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους, τόνισε η αμερικανική πρεσβεία στο Αουκάρ, βορείως της Βηρυττού.

    Άλλοι 350 ευρωπαίοι υπήκοοι, που απομακρύνθηκαν από τον Λίβανο για να γλιτώσουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, εφθασαν χθες το πρωΐ στη Ρώμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 July 2006 - 4:30:20 UTC