Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η φρεγάτα "Ψαρά" σε επιχείρηση επαναπατρισμού
  • [02] Τεταμένη η κατάσταση στη Μ.Ανατολή

  • [01] Η φρεγάτα "Ψαρά" σε επιχείρηση επαναπατρισμού

    Μετά από αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών, ευρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκενώσεως και ασφαλούς μεταφοράς από το Λίβανο Ελλήνων, οι οποίοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα στις διπλωματικές μας αρχές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας, πουτ εξέδοσε αργά το βράδυ της Κυριακής. Ήδη η Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού πλέει προς λιμένα του Λιβάνου, για το σκοπό αυτό. Ως ενδιάμεσος λιμένας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί λιμένας της νήσου Κύπρου.

    Ταυτόχρονα, άλλη μία Φρεγάτα και δύο Αρματαγωγά ευρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα απόπλου, για συμμετοχή στην επιχείρηση.

    Επίσης, για τον Λίβανο απέπλευσε το ΕΓ/ΟΓ πλοίο "Ιεράπετρα" προκειμένου να παραλάβει από εκεί ευρωπαίους πολίτες.

    Το "Ιεράπετρα" ανήκει στην λασηθιωτική εταιρία ΛΑΝΕ και θα προσεγγίσει πρώτα στην Λεμεσό απ`όπου θα παραλάβει γιατρούς οι οποίοι θα προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε τραυματίες.

    Η αποστολή του "Ιεράπετρα" χαρακτηρίζεται από την ΛΑΝΕ ως ανθρωπιστική.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής, έφθασε στην Αθήνα αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο μετέφερε 64 Έλληνες και 26 υπηκόους άλλων κρατών.

    Το αεροσκάφος, το οποίο αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Δαμασκό, είχε ναυλωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της δεύτερης επιχείρησης παροχής βοήθειας στους Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από τη Βηρυτό η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπόλεμης ζώνης.

    Το αεροσκάφος αναχώρησε από τη Συριακή πρωτεύουσα γύρω στις 11 το πρωί και σε λιγότερο από μια ώρα βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου αποβίβασε 46 Κύπριους πολίτες που είχαν ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό για φύγουν από τη φλεγόμενη περιοχή. Το Μπόινγκ 737 των Ολυμπιακών Αερογραμμών γύρω στις 2 το μεσημέρι έφτασε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" όπου τους Έλληνες επαναπατρισθέντες περίμεναν οι συγγενείς τους.

    Αυτή ήταν η δεύτερη αποστολή, για τον επαναναπατρισμό Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη. Χθες άλλο ένα Μπόινγκ 737 των ΟΑ μετέφερε, με την ίδια διαδικασία, 53 Ελληνες, 20 Κύπριους, 8 Γάλλους, 2 Βρετανούς, 1 Αμερικανό, 1 Τσέχο, 1 Ιταλό και 5 άτομα διπλής υπηκοότητας.

    Λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου στο ΥΠΕΞ για το Λίβανο

    Από τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής έχει τεθεί σε λειτουργία το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι :

    210-368 1912 (12 γραμμές)

    Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται και οι εξής γραμμές :

    210-368 1835

    210-368 1836

    210-368 1837

    210-368 1838

    210-368 1469

    [02] Τεταμένη η κατάσταση στη Μ.Ανατολή

    Σε λουτρό αίματος έχει εξελιχθεί ο ακήρυχτος πόλεμος του Ισραήλ, εναντίον στόχων στο Λίβανο, καθώς δεκάδες είναι τα θύματα, κυρίως άμαχοι. Για πέμπτη συνεχή μέρα οι Ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν ανελέητα θέσεις σιιτών σε πολλές περιοχές του Λιβάνου και μάλιστα το Ισραήλ προειδοποίησε το στρατό του Λιβάνου να μην ανοίξει πυρ εναντίον των Ισραηλινών αεροπλάνων που επιτίθενται.

    Το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν δεξαμενές καυσίμων στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, ανακοίνωσαν πηγές του αεροδρομίου.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του λιβανικού στρατού τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το άκρο ενός από τους διαδρόμους του αεροδρομίου που βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Σουεϊφάτ, νότια της Βηρυτού. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας οκτώ επιδρομές και έρριξαν δέκα πυραύλους.

    Ταυτόχρονα, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σχεδόν ταυτόχρονες επιδρομές στην περιοχή της πόλης Ζάχελα στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Πύραυλος αέρος-εδάφους κατέστρεψε γέφυρα στον ποταμό Λιτάνι που συνέδεε την πόλη Ζάχελα με ορεινά χωριά, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Επίσης, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν οδική αρτηρία στη Στόρα και το δρόμο που οδηγεί στο συνοριακό φυλάκιο της Μασνάα, καθώς και την κωμόπολη Ααντζάρ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Από την Πετρούπολη, οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ επέρριψαν την ευθύνη για την έξαρση της βίας στη Μέση Ανατολή στους "εξτρεμιστές" και, ενώ δέχθηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είπαν πως το εβραϊκό κράτος θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

    "Σε αυτά τα εξτρεμιστικά στοιχεία και σε εκείνους που τα υποστηρίζουν δεν μπορεί να επιτραπεί να βυθίσουν στο χάος τη Μέση Ανατολή", ανέφερε το κείμενο της δήλωσης που επεξεργάζονται στις απογευματινές συνομιλίες τους οι ηγέτες των πλουσιότερων κρατών του κόσμου. "Καλούμε το Ισραήλ να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση", προστίθεται στη δήλωση.

    Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox πως εξετάζει την πιθανότητα να μεταβεί στη Μέση Ανατολή προκειμένου να βοηθήσει να αποκλιμακωθεί η κρίση, απηύθυνε ωστόσο, παράλληλα, έκκληση στη διεθνή κοινότητα.

    "Σκέπτομαι ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, όπως μπορείτε να υποθέσετε, και αξιολογώ κάθε ημέρα τις πιθανότητες [να πραγματοποιηθεί]", δήλωσε και πρόσθεσε: "Εργαζόμαστε και συζητάμε με τις άλλες χώρες το πλαίσιο που θα μας επιτρέψει πραγματικά όχι μόνο να βγούμε αμέσως από την κρίση, όσο σημαντική και αν είναι, αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον άλλες κρίσεις", είπε.

    Χεζμπολάχ: Αντιπαράθεση χωρίς όρια

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σάεντ Χάσαν Νασράλα, δήλωσε πως η αντιπαράθεση με το Ισραήλ έχει μόλις αρχίσει μετά το βομβαρδισμό της ισραηλινής πόλης Χάιφα.

    "Θα συνεχίσουμε. Έχουμε πολλά περισσότερα ακόμη και είμαστε μόλις στην αρχή", ανέφερε σε ηχογραφημένο τηλεοπτικό διάγγελμα. "Τους υποσχόμαστε εκπλήξεις σε (οποιαδήποτε) αντιπαράθεση".

    "Όσο ο εχθρός συνεχίζει τη χωρίς όρια και κόκκινες γραμμές επίθεσή του θα ακολουθήσουμε την αντιπαράθεση χωρίς όρια και χωρίς κόκκινες γραμμές", είπε ο Νασράλα. "Ο εχθρός δεν γνωρίζει τις ικανότητές μας ούτε τι έχουμε στη διάθεσή μας", συμπλήρωσε, ενώ αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι ιρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Λίβανο στο πλευρό της Χεζμπολάχ.

    Εκεχειρία με όρους ζητά το Ισραήλ

    Εν τω μεταξύ ο Λίβανος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Ιταλία διαβίβασε στις λιβανικές αρχές το αίτημα του Ισραήλ να παραδόσουν οι αντάρτες της Χεζμπολάχ τους δύο απαχθέντες ισραηλινούς στρατιώτες και να αποχωρήσουν από τη μεθοριακή ζώνη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

    Σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βηρυτό μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι διαβίβασε το αίτημα αυτό του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον λιβανέζο ομόλογό του Φουάντ Σινιόρα.

    Οκτώ Καναδοί νεκροί

    Οκτώ Καναδοί σκοτώθηκαν σήμερα στο Λίβανο, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CTV ο υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Μακέι.

    "Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν οκτώ επιβαιωμένες απώλειες και έξι [άνθρωποι] που έχουν τραυματιστεί σοβαρά", είπε. Κληθείς να επιβεβαιώσει αν αυτό σημαίνει ότι οι οκτώ Καναδοί είναι νεκροί είπε: "Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε μέχρι στιγμής".

    Πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ανέφεραν πως πέντε Καναδοί με διπλή καναδική και λιβανική υπηκοότητα σκοτώθηκαν, όταν ισραηλινό αεροπλάνο κατέστρεψε μία κατοικία στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι Αμερικανοί

    Οι πρώτοι υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ και Αμερικανοί που χρειάζονται ιατρική βοήθεια απομακρύνθηκαν σήμερα από το Λίβανο με ελικόπτερο του Σώματος Πεζοναυτών και προορισμό την Κύπρο.

    Το ελικόπτερο μετέφερε κάπου 20 ανθρώπους, περιλαμβανομένων και αρκετών που η κατάστασή τους απαιτεί, για παράδειγμα, αιμοδιάλυση, καθώς και μη απαραίτητο προσωπικό των ΗΠΑ, δήλωσε η πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας Σαρμπ Κλαρκ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 July 2006 - 22:30:17 UTC