Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξενογιαννακοπούλου: "Λαμβάνουμε τα μηνύματα"
  • [02] Η νεολαία δημιουργεί νέες προοπτικές
  • [03] Ανέγερση ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά

  • [01] Ξενογιαννακοπούλου: "Λαμβάνουμε τα μηνύματα"

    "Το κεντρικό μήνυμα από αυτή τη μέτρηση όπως και από όλες τις μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι η βαθιά αβεβαιότητα και ανασφάλεια που αισθάνονται οι Ελληνες πολίτες ως συνέπεια της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η μεγάλη διάψευση, απογοήτευση και αντίθεση που έχουν με τις πολιτικές που υλοποιούνται", δήλωσε η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας MRB.

    "Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο που αξιολογούμε, λαμβάνουμε τα μηνύματα και συνεχίζουμε σταθερά την πολιτική μας δουλειά και παρουσία, να οικοδομούμε σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και πάνω από όλα να στεκόμαστε στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, να είμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους και να αναδεικνύουμε συνεχώς με μεγαλύτερη εξειδίκευση τις πολιτικές μας κατευθύνσεις και τη δική μας εναλλακτική πρόταση για το λαό και τη χώρα", πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για ασάφεια των θέσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και γιατί δεν καρπούται τη διαφαινόμενη δυσαρέσκεια η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερή καθημερινή παρουσία, η δουλειά μας φαίνεται και πιάνει τόπο και θα φανεί και στην πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πιστεύουμε ότι έχουμε μπει σε νικηφόρα πορεία, αυτό θα φανεί και στα αποτελέσματα των εκλογών".

    "Ενα τραγούδι για τον Ανδρέα"

    "Ενα τραγούδι για τον Ανδρέα" είναι ο τίτλος της λαϊκής συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ στο γήπεδο του μπέιζμπολ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού, και την οποία οργανώνει το ΠΑΣΟΚ προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από το θάνατό του.

    Για τη συναυλία αυτή δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου από τη γραμματέα του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσία των Θάνου Μικρούτσικου, Γιώργου Νταλάρα, Χρήστου Νικολόπουλου, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα και του δημοσιογράφου Προκόπη Δούκα που θα παρουσιάσει την εκδήλωση.

    Οι εκδηλώσεις τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου έχουν στόχο την ανάδειξη ειδικών πτυχών της ζωής του και των διαχρονικών αξιών και αρχών που εξέφραζε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, για την ανιδιοτελή τους προσφορά.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι με τη συναυλία αποτίεται τιμή στον ευαίσθητο άνθρωπο και πολιτικό που στήριξε τον πολιτισμό και τόνισε ότι η συναυλία απευθύνεται σε όλες τις γενιές και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που αυτόν τον καιρό δίνει τη δική της μάχη.

    Η παρουσία μου την Κυριακή είναι αυτονόητη, όχι διότι διετέλεσα υπουργός Πολιτισμού της τελευταίας κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ο Θάνος Μικρούτσικος, προσθέτοντας ότι με τα χρόνια έχει εμπεδωθεί η πίστη του ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο μεγαλύτερος Ελληνας πολιτικός μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο κ. Μικρούτσικος είπε ότι η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου εξαφάνισε τη φοβία του χωροφύλακα, ισορρόπησε την εξωτερική πολιτική της χώρας, έβαλε στο λεξιλόγιο την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ η αναδιανομή 1981-1985 ισορρόπησε την κοινωνία.

    Ο κ. Μικρούτσικος ανέφερε επίσης ότι η γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου σήμανε για αυτόν τη γνωριμία του με τον ευγενέστερο άνθρωπο της ζωής του.

    Δεν αντιλαμβάνομαι τη συναυλία ως κομματική εκδήλωση, αλλά ως τιμή σε ένα πρόσωπο που λάτρευε το τραγούδι και όταν συνομιλούσε μαζί σου ένιωθες πως είσαι το κέντρο του κόσμου, γιατί άκουγε τα λόγια σου και την καρδιά σου, ανέφερε ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος επίσης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πολιτικό πολιτισμό που διαμορφώνεται στη χώρα και που σηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα είπε, από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Για την αγάπη που είχε για το λαϊκό τραγούδι και για το ζεϊμπέκικο ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ενώ ο σκηνοθέτης Γ. Κακλέας είπε ότι η συναυλία θα είναι ταυτόχρονα και μία αναπαράσταση της ιστορίας της Ελλάδας μέσα από το βλέμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Η είσοδος στη συναυλία της Κυριακής θα είναι ελεύθερη και οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, με αλφαβητική σειρά, είναι: ο Γιώργος Ανδρέου, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, η Μελίνα Ασλανίδου, η Καίτη Γαρμπή, ο Νίκος Δημητράτος, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μελίνα Κανά, ο Γιάννης Κούτρας, η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" -με απόφαση του συνθέτη, όπως είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου- ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Ηλίας Μακρής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιώργος Νταλάρας, το "Τρίφωνο" και χορευτικά συγκροτήματα από τη Χίο, την Κρήτη και τον Πόντο.

    [02] Η νεολαία δημιουργεί νέες προοπτικές

    Θετική, παρά τα προβλήματα, είναι η αποτίμηση του Αλέκου Αλαβάνου για την πορεία του Συνασπισμού, αρνητικό είναι το συμπέρασμά του για την πορεία της κυβέρνησης, για το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συνεργασία αλλά μόνο για κοινή δράση σε ορισμένους τομείς, ενώ παραδέχθηκε ότι η προσωπική του στάση έναντι του ΚΚΕ έχει αλλάξει και για τον λόγο αυτό έχει γίνει έντονα επικριτικός κατά του Περισσού.

    Στη σημερινή εφ`όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλαβάνος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις φοιτητικές κινητοποιήσεις καθώς κατά την εκτίμησή του, οι κινητοποιήσεις αυτές δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την κοινωνία μας, ενώ παράλληλα διαψεύστηκαν όλες οι δημοσκοπήσεις που, όπως είπε, κατέγραφαν μια νεολαία αδιάφορη και απολίτικη.

    Ξέρουμε, είπε ο κ. Αλαβάνος, ότι υπάρχει μια νεολαία με συνείδηση που σπάει το τέλμα της απογοήτευσης, που αντιστέκεται και δημιουργεί νέες προοπτικές. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε «να περάσει από την άλλη όχθη».

    Ακόμη ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να θεσμοθετηθεί η 12ετής υποχρεωτική εκπαίδευση και να μην ισχύσει για εφέτος το όριο του 10 στη βαθμολογία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

    Ο κ. Αλαβάνος, που συμπλήρωσε ενάμιση χρόνο στην ηγεσία του ΣΥΝ, είπε ότι αυτό το διάστημα ο ίδιος και το κόμμα του προσπάθησαν να συσπειρώσουν ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ενώ για τις δημοτικές εκλογές τόνισε ότι δεν πρέπει να εξελιχθούν σε δημοσκόπηση μεταξύ των κομμάτων, αλλά να δοθούν ορισμένες απαντήσεις όπως π.χ. για τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Μάλιστα επικαλέστηκε απόφαση του ΣτΕ για να σταματήσουν εργασίες στο Μαρκόπουλο Αττικής, η οποία όμως δεν έχει γίνει σεβαστή και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;»

    Οσον αφορά τον ΣΥΝ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι λαμβάνει υπόψη του τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καθορίζουν τις πολιτικές και τις αξίες του κόμματος και πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσειος γίνονται εργαλεία παρέμβασης στα κόμματα και οδηγούν τη συζήτηση στον συσχετισμό των δυνάμεων και όχι στα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι αρνητικά , τότε θα κάνει την αυτοκριτική του.

    Σε ερώτηση για το τι θα πράξει ο ΣΥΝ στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του έχει γενικές πολιτικές κατευθύνσεις αλλά οι τοπικές κινήσεις είναι αυτές που θα αποφασίσουν.

    Ο κ. Αλαβάνος ήταν έντονα επικριτικός κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε για σκληρή ταξική πολιτική σε όλους τους τομείς επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων και ενίσχυση του ΣΥΝ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι επιδιώκει την κοινή δράση αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο κεντρικής πολιτικής συνεργασίας λόγω ουσιαστικών διαφωνιών και έφερε ως παράδειγμα τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Εν κατακλείδι ο κ. Αλαβάνος είπε ότι για να υπάρξει πολιτική συνεργασία θα πρέπει να γίνουν δραματικές αλλαγές (στο ΠΑΣΟΚ) και να υπάρξουν νέα δεδομένα, κάτι που τώρα δεν υπάρχει.

    Σε παρατήρηση ότι το τελευταίο διάστημα είναι επικριτικός έναντι του ΚΚΕ, ο κ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι έχει μεταβάλλει τη στάση του. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αρχικά άξιζε τον κόπο η προσπάθεια προσέγγισης με το ΚΚΕ, αλλά, όπως είπε, εισέπραξε κριτικές και τοποθετήσεις «έξω από τα όρια της ευπρέπειας».

    Το ΚΚΕ πρόσθεσε, έχει την αντίληψη ότι όποιος δεν δέχεται τις επεξεργασίες που έχουν γίνει στον Περισσό, είναι συμβιβασμένος ή πράκτορας.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Χάγη και τον ρόλο του στρατού στην Τουρκία, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο κ. Παπούλιας έχει μακρά εμπειρία και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να μειωθούν άμεσα τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς και να διατεθούν για κοινωνικές ανάγκες.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τον Γ. Καρατζαφέρη ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το φαινόμενο αυτό έχει πολλές επωνυμίες, ορισμένες μάλιστα μέσα στα μεγάλα κόμματα και εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθούν «ακροδεξιές εστίες» στη χώρα. Κάλεσε μαλιστα τα άλλα κόμματα να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

  • ** Αύριο, πραγματοποιείται η ημερίδα του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ με θέμα "Προβληματισμοί γύρω από τη Χάγη", με ευρύτατη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων και διακεκριμένων πανεπιστημιακών.

    [03] Ανέγερση ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά

    Σημαντική ενίσχυση στο στόχο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο "Ελπίδα" για την ανέγερση του ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά, αποτελεί η προσφορά ποσού 1.500.000 ευρώ από το Κοινοφελές Ιδρυμα "Α. Ωνάσης".

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου, ο τελευταίος ανακοίνωσε την προσφορά -μετά από απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος στις 22 Μαΐου- του παραπάνω ποσού για την ανέγερση πτέρυγας ή ορόφου στο νοσοκομείο που έχει αναλάβει να ιδρύσει η "Ελπίδα".

    Ο κ. Παπαδημητρίου ευχαρίστησε την κ. Βαρδινογιάννη για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει ως προς την υλοποίηση του «ευγενικού στόχου» της. Πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη συμβολή του το Ιδρυμα Ωνάση διευρύνει - κατά κάποιο τρόπο- την πολυετή δράση του στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής προσφοράς του. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η προσφορά αυτή θα αποδώσει και θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία ενός από τα πλέον σύγχρονα ογκολογικά παιδιατρικά νοσοκομεία του κόσμου. Κλείνοντας, πρότεινε - με τη σύμφωνη, πάντα, γνώμη του ΔΣ του Ιδρύματος- η πτέρυγα για την οποία προσφέρθηκαν τα χρήματα να ονομαστεί πτέρυγα "Παύλου Ιωαννίδη" προς τιμήν του αντιπροέδρου του Ιδρύματος.

    Από την πλευρά της η κ. Βαρδινογιάννη απηύθυνε τις θερμές ευχαριστίες της προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση για «την πολύτιμη συμπαράσταση και το μέγεθος της προσφοράς». Χαρακτήρισε τη συνεργασία ιστορική, τονίζοντας ότι θεμελιώνει την αμοιβαία εκτίμηση και φιλία μεταξύ των δύο φορέων.

    Τέλος, αναφερόμενη στη διάρκεια της συνεργασίας της με τον κ. Παπαδημητρίου προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόοδο του νοσοκομείου η Μ. Βαρδινογιάννη υπογράμμισε ότι διαπίστωσε το ενδιαφέρον, την ευαισθησία και την αγάπη του για τα παιδιά, αρετές, οι οποίες, όπως είπε, φανερώνουν μεγαλείο ψυχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 June 2006 - 14:30:19 UTC