Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - Νέα δημοσκόπηση
  • [02] Μπακογιάννη: «Ενίσχυση της ασφάλειας»

  • [01] Αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - Νέα δημοσκόπηση

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα. Ο κ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία για το Δ' ΚΠΣ και το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την περίοδο 2007-2013 με βάση τα ποσά που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την ΕΕ.. Το πρωί

    Τα 20,1 δισ. ευρώ αποτελούν τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και υπογράμμισε ότι θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του παρελθόντος και θα εφαρμοστεί ένα απλούστερο σύστημα διαχείρισης.

    Έμφαση θα δοθεί στην περιφέρεια, τους ανθρώπινους πόρους και τις νέες τεχνολογίες, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης και τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι.

    Από την πρώτη ημέρα θα είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το Δ' ΚΠΣ, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα διορθωθούν τα λάθη και οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στο Γ' ΚΠΣ, σε συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των πόρων.

    Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας, στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να καθοριστούν οι προτεραιότητες, με διαυγή τρόπο, του ΕΣΠΑ 2007, να καταρτιστεί ένας μικρός αριθμός επιχειρησιακών προγραμμάτων όπως επίσης ένας αριθμός πιστοποιημένων φορέων υλοποίησης και η λειτουργία πέντε ευρύτερων περιφερειακών προγραμμάτων από αντίστοιχες περιφέρειες.

    Ο κ.Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην κυβερνητική επιτροπή και ότι με την καλή εφαρμογή του ΕΣΠΑ και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση "μπορούμε να μετασχηματίσουμε τη χώρα".

    Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην εφαρμογή του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του τρίτου ΚΠΣ, η κατάσταση που παραλάβαμε είπε, ήταν απαράδεκτη και πρόσθεσε ότι προκαλεί θυμηδία αν όχι θυμό η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντί να ζητεί συγνώμη για την κακή εφαρμογή των προγραμμάτων συκοφαντεί τις προσπάθειες που κάνουμε.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφερόμενος στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΠΑ, είπε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία, και ότι σε δύο χρόνια εφαρμόστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως εκείνες για τη φορολογία τις επενδύσεις την ανάπτυξη, τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΠ), τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τον περιορισμό της γραφειοκρατείας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την προώθηση της ψηφιακής Ελλάδας και τη μεταρρύθμιση στο Γ'ΚΠΣ.

    Κάθε μια από τις μεταρρυθμίσεις αυτές και όλες μαζί εντάσσονται σε ένα ενιαίο σύνολο με μετρήσιμα αποτελέσματα. Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η εξωστρέφεια της οικονομίας και η ανάπτυξη.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας και της πραγματικής οικονομίας.

    Το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), από το 75,4% το 2004 αυξήθηκε στο 77,1% το 2005 και θα φτάσει το 80% το 2007.

    Ο υπουργός Οικονομίας, διευκρίνισε ότι οι συγκρίσεις των δεικτών της Ελλάδας θα πρέπει να γίνονται σε σχέση με τους "15" της ΕΕ και όχι με τους "25" δηλαδή και με τα νέα κράτη μέλη.

    Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην αύξηση των επενδύσεων, όπως επίσης και στο γεγονός ότι παραμένει το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο όμως είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενο πρόβλημα.

    Συνάντηση Καραμανλή-Παπαληγούρα

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Παπαληγούρας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησε με τον κ.Καραμανλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα στη βουλή, την πορεία κάθαρσης στη δικαιοσύνη καθώς και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στο σωφρονιστικό σύστημα.

    Ειδικότερα, υπογράμμισε ο κ.Παπαληγούρας συζητήσαμε για μείζονα θέματα ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης και για ενδεχόμενη από αέρος επίθεση.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα τοποθετηθούν στους βαρυποινίτες ηλεκτρονικά τσιπ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας "όχι βέβαια".

    Σε άλλη ερώτηση για τις αιχμές που είχε αφήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για τη Δικαιοσύνη, ο κ.Παπαληγούρας είπε "να ρωτήσετε τον κ.Πολύδωρα, η Δικαιοσύνη επιτελεί στο ακέραιο το έργο της".

    Τα συμπεράσματα της έρευνας της MRB "Τάσεις Ιουνίου 2006"

    Προβάδισμα 2,5% στη Νέα Δημοκρατία δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα "Τάσεις Ιουνίου 2006" της MRB, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι. Το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι 36,6% για τη Νέα Δημοκρατία και 34,1% για το ΠΑΣΟΚ.

    Η εικόνα αυτή εναρμονίζεται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τόσο με το επίπεδο "παράστασης νίκης" όσο και με το επίπεδο πρόβλεψης αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά απο ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην "παράσταση νίκης" κατά 34,9% , ενώ στο ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών άμεσα, η Νέα Δημοκρατία θα είχε την απαραίτητη εκλογική δύναμη για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 39,8% έναντι 15,7% του ΠΑΣΟΚ.

    Επιπλέον, τα μικρότερα κόμματα διαφοροποιούν σε σχετικά μικρό ποσοστό τη δύναμή τους και συγκεκριμένα το ΚΚΕ παραμένει στο 7,3%, ο ΣΥΝ περιορίζεται στο 3,1% (απο το 3,4%) ο ΛΑΟΣ αυξάνεται απο το 3,6% στο 3,9% , τα άλλα κόμματα περιορίζονται στο 1,9%.

    Σχετικά με την εικόνα των πολιτικών ηγετών, η μέτρηση των τάσεων της MRB δείχνει ότι η δημοφιλία του Κ. Καραμανλή (δηλαδή η ευνοϊκή γνώμη και αν είναι ένας απο τους καλύτερους) είναι σήμερα στο 42,6%, ενώ του κ. Γ. Παπανδρέου στο 37,3%.

    Επιπλέον ο Κ. Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Γ. Παπανδρέου κατά 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο και κατά 10,9% στις αυθόρμητες αναφορές.

    Στα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι οι πολίτες κρίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το πλεονέκτημα να επιλύσει τα θέματα διαφάνειας - διαφθοράς, τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους, τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την τρομοκρατία, τις συγκοινωνίες-κυκλοφοριακό, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την υγεία-περίθαλψη, τα ναρκωτικά, το φορολογικό σύστημα, τα ζητήματα που αφορούν τους οικονομικούς μετανάστες, το ασφαλιστικό σύστημα, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Η μέτρηση των τάσεων αναδεικνύει και τους τομείς που αποτελούν "πεδίο διεκδίκησης" μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η ακρίβεια-πληθωρισμός, η κοινωνική σύγκλιση-ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η οικονομική σύγκλιση με την ΕΕ, η οικονομική ανάπτυξη, η παιδεία-εκπαίδευση και η εξωτερική πολιτική.

    Οι πολίτες αποδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα και προσδοκία κινητοποίησης και ανάληψης ευθύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Η προσδοκία αυτή για κινητοποίηση και ανάληψη ευθύνης απο την κυβέρνηση της ΝΔ υπογραμμίζεται επίσης απο τη διαχρονική ερώτηση για την ικανότητα διακυβέρνησης, στην οποία η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 37,7%.

    Στο πλαίσιο της αξιολόγησης βάση χαρακτηριστικών, η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί ως κύρια σημεία "υπεροχής" έναντι του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι "έχει ικανό αρχηγό" με ποσοστό ΝΔ 41,2% έναντι ΠΑΣΟΚ 29,8% και "επενδύει στην αξιοκρατία" με τη ΝΔ στο 34% έναντι του ΠΑΣΟΚ στο 26,5%. Αντίστοιχα, κύριο σημείο στο οποίο μπορεί να "επενδύσει" το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ είναι ότι "έχει ικανά στελέχη" με τη ΝΔ στο 39,3% και το ΠΑΣΟΚ στο 38,5% .

    [02] Μπακογιάννη: «Ενίσχυση της ασφάλειας»

    Με την προσωπική γνωριμία της συζύγου του Σεσίλια -σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της- τίμησε την επίσκεψη της κ.Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εσωτερικών ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος του UMP και υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

    Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών -όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους -συζήτησε με τον κ.Ν.Σαρκοζί όλα τα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής επικαιρότητας (διεύρυνση, Ευρωσύνταγμα και ευρω-τουρκικά), βασικό θέμα της συζήτησης ήταν όμως το ζήτημα της μετανάστευσης, που ενδιαφέρει όλες τις χώρες της Ευρώπης, κυρίως τις χώρες του Νότου.

    Σε συνέντευξή της εξάλλου, που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της «Φιγκαρό», η κ.Μπακογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι στην ευρω-τουρκική πορεία «η διαδρομή προς την ένταξη είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την ένταξη», υπενθυμίζοντας σχετικά το προηγούμενο της Ελλάδας - «το 1977 η Επιτροπή είχε προσεγγίσει αρνητικά το αίτημα ένταξης της Ελλάδας και τέσσερα χρόνια μετά, με την υποστήριξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ», σημείωσε η κ.Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση για το Ευρωσύνταγμα άλλωστε, η κ.Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην απόφαση των 25 για παράταση ενός έτους της περιόδου περισυλλογής, σημειώνοντας πως «κατά τη γνώμη μου, αυτός ο χρόνος είναι αρκετός. Μετά, θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας και να έχουμε το πολιτικό σθένος να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξάλλου της Ευρώπης εξαρτάται κατά μείζονα λόγο από το κουράγιο που θα επιδείξουν οι πολιτικοί»

    Χθές, η υπουργός Εξωτερικών, στην ομιλία της χθες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικο-ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέδειξε τον «ενεργό και σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στην εμπέδωση της σταθερότητας, την ενίσχυση της ασφάλειας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    «Η στρατηγική ασφάλειας της Ελλάδας αποσκοπεί αφενός στη συμμετοχή της στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια (μέσω του ΝΑΤΟ, των σχετικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΟΗΕ) και αφετέρου στην επίτευξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας - μειώνοντας κάθε απειλή που μπορεί να προέλθει από διμερή προβλήματα και προωθώντας με κάθε τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη στη Ν.Α.Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Τα Βαλκάνια «μάς δίδαξαν» είπε, «ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα: ανάληψης μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων ενίσχυσης της ειρήνης, αστυνομικής διοίκησης, ταχείας και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε επείγουσες κρίσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σταθεροποίησης ευάλωτων κοινωνιών, μάς δίδαξαν ότι θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο σχεδιασμό και τη διανομή βοήθειας για την εμπέδωση της ειρήνης».

    Προβάλλοντας εξάλλου τον «καταλυτικό ρόλο» που ασκεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε πως «μια σταθερή Ν.Α.Ευρώπη παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και φυσικά την Ελλάδα», αναφέρθηκε δε ειδικότερα: στο Κόσοβο, όπου μια «εποικοδομητική πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στις δύο πλευρές, για να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, έστω και αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ο οποίος πρέπει να δοθεί αν χρειαστεί».

    Αναφορικά με την Τουρκία, η ελληνίδα υπουργός ανέτρεξε στις συχνές διμερείς επαφές για να τονίσει την προσήλωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας - «πρόκειται για μια συνειδητή στρατηγική» υπογράμμισε, «η οποία όμως δεν είναι άνευ όρων. Συναρτάται με την ανταπόκριση της Τουρκίας στις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της».

    Ως προς την Κύπρο - η οποία «θα πρέπει να γίνει σύντομα και στην πράξη μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα» - η κ.Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι ένα «διεθνές» θέμα και τόνισε πως «οι αρχές που θα πρέπει να μας καθοδηγούν στην αναζήτηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης θα πρέπει να συνυπολογίσουν το έργο που έχει γίνει από τον ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο».

    Η κ.Μπακογιάννη τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης μιας «αυθεντικής στρατηγικής εταιρικότητας της ΕΕ με τη Ρωσία», υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με τις ΗΠΑ και διαθέτει παλαιούς δεσμούς φιλίας με το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο, τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης λύσης στο Μεσανατολικό και ζήτησε από τα Κοινοβούλια να διαδραματίσουν το «θεμελιώδη ρόλο» που μπορούν να ασκήσουν στην «καλύτερη χρήση των εργαλείων της Εξωτερικής, Αμυντικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας».

    Σε ερωτήσεις των βουλευτών που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ για την Τουρκία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, το Ιράν και το ευρω-σύνταγμα, κλήθηκε να απαντήσει η υπουργός Εξωτερικών.

    Αναλυτικότερα, η κ.Μπακογιάννη παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και η συμβίωση αυτή «θα μπορούσε να γίνει καλύτερη, αν η Τουρκία αποφάσιζε να γίνει μια πλήρως δημοκρατική χώρα» με την έννοια που αποδίδει η ΕΕ στον όρο.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε αφενός ότι πρόκειται για μια υποχρέωση την οποία η Τουρκία «δεν μπορεί να αποφύγει. Αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο ισχύει για τους πάντες διότι δεν υπάρχει Ευρώπη a la carte» και αφετέρου ότι πρόκειται για «ένα θεμελιώδες στοιχείο στην αντίληψη της ΕΕ, καθώς αναφέρεται στο ελεύθερο εμπόριο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 June 2006 - 12:30:27 UTC