Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταψήφισε το ΚΚΕ τη συνθήκη προσχώρησης των "10" στην ΕΕ.
  • [02] Σημίτης - Κύρωση Συνθήκης Διεύρυνσης της ΕΕ.
  • [03] Γ.Παπανδρέου με ΑΔΕΔΥ
  • [04] Ανταπόκριση Μάνου και Ανδριανόπουλου στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ.
  • [05] Νυχτερινή διακοπή κυκλοφορίας στον κόμβο Αμπελοκήπων.
  • [06] Απολογισμός του υπουργού Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη.
  • [07] Εγκαίνια Συστήματος Διαχείρισης Ραδιοσυχνοτήτων από Κ.Σημίτη
  • [08] ΓΣΕΕ-Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης
  • [09] ΚΚΕ για εργασιακά και Γ.Παπανδρέου
  • [10] ΣΥΝ για Παιδεία.

  • [01] Καταψήφισε το ΚΚΕ τη συνθήκη προσχώρησης των "10" στην ΕΕ.

    10/02/2004 22:04:12

    "Η ένταξη των 10 νέων χωρών πραγματοποιείται με πολύ χειρότερους όρους από την ένταξη, για παράδειγμα, της Ελλάδας", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απόψε στη Βουλή, τονίζοντας ότι η διεύρυνση "δεν σηματοδοτεί το ξεπέρασμα του διαχωρισμού της Ευρώπης, αλλά τον έντονο επεκτατισμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

    Η κ.Παπαρήγα, το κόμμα της οποίας καταψήφισε τη συνθήκη προσχώρησης, σχολιάζοντας την αποψινή διαδικασία υποστήριξε ότι "όταν κλήθηκα για τη συζήτηση, είχα την εντύπωση ότι θα ήταν μια ουσιαστική συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ και για το θέμα της Κύπρου και όχι μια συζήτηση με πανηγυρικό χαρακτήρα που θα έδινε την ευκαιρία κομματικής και προσωπικής αυτοπροβολής" και κατέληξε λέγοντας ότι "Είτε με 15 μέλη στην ΕΕ είτε με 105, εμείς θα είμαστε αντίθετοι".

    [02] Σημίτης - Κύρωση Συνθήκης Διεύρυνσης της ΕΕ.

    10/02/2004 21:52:41

    Ως ιστορικό σταθμό στην πορεία του ελληνισμού, αλλά και στην εξέλιξη της ΕΕ, χαρακτήρισε απόψε στη Βουλή την κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης των «δέκα στην ΕΕ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    "Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του κυπριακού και του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκαν από τις ηγεσίες τους και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεών τους", είπε ο κ. Σημίτης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στην Κύπρο θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, τη δυνατότητα κάθε κράτους μέλους να αναβαθμίσει τη θέση της, να ενισχύσει τη φωνή της, να επηρεάσει τις εξελίξεις, "πέρα από τη δύναμη που της δίνει το μέγεθος της οικονομίας της και ο πληθυσμός της".

    Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στο "Κυπριακό" ο κ. Σημίτης είπε ότι η ?γκυρα και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία έκαναν φραστικούς ελιγμούς προκειμένου να αποφύγουν τη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ τόνισε για μια ακόμα φορά ότι "η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες".

    [03] Γ.Παπανδρέου με ΑΔΕΔΥ

    10/02/2004 20:43:57

    Να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ.Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων σε ασφαλιστικά και μισθολογικά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ υπογράμμισε την επιδίωξή του ο δημόσιος υπάλληλος να είναι συμμέτοχος και να έχει ενεργό ρόλο στο εγχείρημα για την αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την εδραίωση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    [04] Ανταπόκριση Μάνου και Ανδριανόπουλου στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ.

    10/02/2004 20:26:42

    "Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια να αλλάξει η Ελλάδα, να προετοιμαστεί για τον δύσκολο ανταγωνιστικό αλλά και γεμάτο ευκαιρίες κόσμο που έρχεται. Για πρώτη φορά διαφαίνεται η ελπίδα να σπάσει ο διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς και να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο", δήλωσε γραπτώς αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος των "Φιλελεύθερων", Στέφανος Μάνος, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχουν στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "μπορούμε να συνεργαστούμε διότι συνεργασία δεν σημαίνει προσχώρηση. Διατηρούμε στο ακέραιο την πολιτική και ιδεολογική μας αυτοτέλεια και είμαστε έτοιμοι να πάμε σε κοινή πορεία δημιουργικών συνθέσεων".

    Ταυτόχρονη ανακοίνωση, σε ανάλογο ύφος, εξέδωσε και ο κ.Ανδριανόπουλος, σημειώνοντας ότι το κάλεσμα του Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο όταν με ασυνήθιστη ειλικρίνεια απευθύνεται σε φωνές του παραδοσιακά αντίπερα χώρου και τις καλεί να συμμετάσχουν ισότιμα στην κοινή αυτή προσπάθεια.

    Ο πρώην υπουργός της ΝΔ είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει πολύ μακριά επιζητώντας τη σύνθεση έξω από το στενό πλαίσιο του κόμματός του, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι "αναγνωρίζονται οι απόψεις τους ως ένα από τα ουσιαστικά συστατικά στοιχεία της ευρύτερης δύναμης ανατροπής που φιλοδοξείται να σχηματισθεί".

    [05] Νυχτερινή διακοπή κυκλοφορίας στον κόμβο Αμπελοκήπων.

    10/02/2004 19:43:14

    Διακοπή της κυκλοφορίας στις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, προβλέπουν οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που αρχίζουν απόψε στον κόμβο των Αμπελοκήπων.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, από τη 1 μετά τα μεσάνυκτα έως τις 5:30 το πρωί και μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, θα διακόπτεται η κυκλοφορία:

    1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Αμπελοκήπους από το ύψος της οδού Πανόρμου. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών Μπουρνάζου - Τσόχα - Βασ. Σοφίας ή από την οδό Πανόρμου.

    2) στη λεωφόρο Μεσογείων από το ύψος της οδού Φαραντάτων έως και την οδό Σουφλίου. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών: λεωφόρο Μεσογείων - Σινώπης - Μιχαλακοπούλου και λεωφόρο Βασ. Σοφίας - Κηφισίας - Αιτωλίας - Μεσογείων - Φειδιππίδου.

    3) στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας από την Αλεξάνδρας μέχρι την οδό Ζαχάρωφ. Η κυκλοφορία προς Κηφισιά θα γίνεται μέσω Μεσογείων - Φειδιππίδου - Κηφισίας και προς Αθήνα μέσω Κηφισίας - αντίθετα Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Βασ. Σοφίας.

    [06] Απολογισμός του υπουργού Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη.

    10/02/2004 18:14:41

    Στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, απολογισμού του στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο κ.Σκανδαλίδης αποχαιρέτισε και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, καθώς εν όψει εκλογών παραιτείται μεθάυριο και την Παρασκευή ορκίζεται υπηρεσιακός υπουργός.

    Ο ίδιος επικαλέστηκε το έργο του στον τομέα της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας και επανέλαβε την προσωπική του άποψη πως η χώρα χρειάζεται λιγότερες, και κατ επέκταση, ισχυρότερες περιφέρειες: δύο μητροπολιτικές Περιφέρειες και 5 ή 6 γεωγραφικές περιφέρειες, έναντι των 13 που υπάρχουν σήμερα.

    Επίσης, αναφερόμενος στον αριθμό των Δήμων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται έναν "δεύτερο Καποδίστρια", δηλαδή τη μείωση του αριθμού των Δήμων σε 300-350, είτε μέσω αναγκαστικών συνενώσεων συμπολιτειών, είτε με μια νέα οριοθέτηση, τονίζοντας ότι "θα παλέψει γι' αυτό".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση από την οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ζητά να μην συμπεριληφθούν κορυφαία στελέχη στη νέα σύνθεση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι πρόκειται για αίτημα της ελληνικής κοινωνίας που αφορά ανανέωση και ότι αποτελεί μήνυμα για όλα τα κόμματα.

    [07] Εγκαίνια Συστήματος Διαχείρισης Ραδιοσυχνοτήτων από Κ.Σημίτη

    10/02/2004 17:10:14

    Το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστου Βερελή και του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Μανόλη Γιακουμάκη.

    Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης και εποπτείας του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, το οποίο επιτρέπει την αξιόπιστη εκπομπή και μετάδοση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που μεταφέρει μηνύματα υπό μορφή ήχου, εικόνας, βίντεο και κειμένου.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε τις ραδιοσυχνότητες ως σπάνιο εθνικό πόρο, σημείωσε ότι το σύστημα που εγκαινιάζεται, αποτελεί ένα "σαφές παράδειγμα της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να ενσωματώσει την υψηλή τεχνολογία στις υπηρεσίες προς τον πολίτη".

    Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που θα έχει ο έλεγχος του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου, όπως είπε, οι απαιτήσεις σε ραδιοσυχνότητες θα είναι εξαιρετικά υψηλές, λόγω της εντατικής χρήσης σε περιορισμένους γεωγραφικά χώρους, όπως είναι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    [08] ΓΣΕΕ-Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης

    10/02/2004 17:03:19

    Ο τρόπος οργάνωσης της εργασίας, η εντατικοποίηση των ρυθμών της, ορισμένα ωράρια εργασίας, καθώς και η άστοχη, σε κάποιες περιπτώσεις, ανάθεση διοικητικών αρμοδιοτήτων σε ακατάλληλα και ανεκπαίδευτα άτομα, συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες εμφάνισης του ''Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης'', διεθνώς γνωστού ως Burnout.

    Το συγκεκριμένο συμπέρασμα διατυπώθηκε σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας της ΓΣΕΕ με τίτλο ''Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Μια πρόκληση για τον κόσμο της εργασίας'', η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι "το βασικό αίτημά μας έχει να κάνει με την εφαρμογή και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και με την ενίσχυση των προς τούτο ελέγχων των επιθεωρήσεων εργασίας".

    [09] ΚΚΕ για εργασιακά και Γ.Παπανδρέου

    10/02/2004 16:55:27

    "Είχε το θράσος να απευθυνθεί στην εργατιά και στους ναυτεργάτες. Και λέμε θράσος γιατί πραγματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ακόμα σκληρότερες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, τους δε ναυτεργάτες τους οδήγησε σ ένα μεγάλο μέρος στην ανεργία", δήλωσε σήμερα η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, στον Κορυδαλλό.

    Η ίδια δήλωσε ότι μετά τις 7 Μαρτίου "το ΚΚΕ θα συμβάλει στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων κατά των αποφάσεων του Ecofin, που προβλέπουν την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την καθήλωση των εισοδημάτων", καλώντας το λαό να ενισχύσει το κόμμα της, διότι όπως υπογράμμισε είναι "το μόνο κόμμα που δεν έχει καμία πολιτική ή ηθική δέσμευση να προωθεί της αποφάσεις της ΕΕ".

    [10] ΣΥΝ για Παιδεία.

    10/02/2004 16:44:12

    Mια ενιαία δωδεκάχρονη (δεκατετράχρονη με την προσχολική) υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία "θα παρέχεται ως δημόσιο αγαθό σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς", αποτελεί τον βασικό άξονα των θέσεων του ΣΥΝ για την εκπαιδευτική πολιτική, δια στόματος του προέδρου του, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο ίδιος έκανε λόγο για αυτόνομη μορφωτική λειτουργία του Λυκείου και πλήρη αποσύνδεσή του από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Με κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων Β΄και Γ΄Λυκείου. Με ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ανοιχτό, ακαδημαϊκό και δημόσιο πανεπιστήμιο. Με δραστική μείωση των ιδιωτικών οικογενειακών δαπανών για την εκπαίδευση και ουσιαστική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ. Με ολόπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι "κάθε μέρα που περνάει, ανακοινώνει και από μία μετάλλαξη της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματός του. Τώρα πλέον θα απευθύνομαι στον κ.Παπανδρέου ως αρχηγό της φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης.Η οποία φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη κάνει τους νέους απασχολήσιμους και την παιδεία όμηρο της αγοράς".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2004 - 21:30:17 UTC