Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο μισθολόγιο Δημοσίου
  • [02] Κουλούρης: Καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων
  • [03] Χριστόδουλος: Παράνομη η αποστολή καταλόγου στο Πατριαρχείο
  • [04] Κακοκαιρία:Προβλήματα στις πτήσεις
  • [05] Στη δημοσιότητα το πόρισμα για Ρ. Σταθέα

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο μισθολόγιο Δημοσίου

    04/11/2003 22:00:09

    Αυξήσεις στις αμοιβές στο Δημόσιο από 5,4% έως 10% κατά μέσο όρο προβλέπει το νέο μισθολόγιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1.1.2004. Το νέο μισθολόγιο, που συμπεριλαμβάνει και τα ειδικά μισθολόγια των εργαζομένων στο Δημόσιο (πανεπιστημιακών, γιατρών, στρατιωτικών κ.α.) κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Κατά μέσο όρο οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 5,4%, ενώ η μέση μηνιαία αύξηση για τους εκπαιδευτικούς και τους κληρικούς θα ανέλθει σε 9,8%. Ο βασικός μισθός των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αυξάνεται κατά 6%. Επίσης αυξάνεται κατά 10% το επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Για τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων και για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 8%, ενώ ενσωματώνεται σε αυτόν ποσό 30 ευρώ από το χορηγούμενο επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών. Επίσης αυξάνεται το ειδικό ερευνητικό επίδομα κατά 25% και ενσωματώνεται σε αυτό το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών για τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων. Παράλληλα αυξάνεται το ειδικό ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σε ποσοστό 37% κατά μέσο όρο και ενσωματώνεται σε αυτό το υπόλοιπο του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται ενσωμάτωση στο βασικό μισθό μέρους του υφιστάμενου επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών. Προβλέπεται ακόμα αύξηση των νέων βασικών μισθών κατά 8% και αύξηση κατά 5% της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και του εναπομείναντος επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών. Αυξάνεται ακόμη κατά 3% το ωρομίσθιο των εφημεριών. Στο νέο μισθολόγιο προβλέπεται ακόμα η καταβολή της πρώτης δόσης των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους το 2004. Ο βασικός μισθός του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ορίζεται σε 590 ευρώ, του υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 690 ευρώ, τεχνολογικής εκπαίδευσης σε 773 ευρώ και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε 808 ευρώ. Στο βασικό μισθό κάθε μισθολογικου κλιμακίου χορηγούνται μια σειρά από επιδόματα.

    [02] Κουλούρης: Καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων

    04/11/2003 21:10:57

    «Ούτε ένα σεντς αύξηση στα φάρμακα δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου δεσμεύτηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμωνας Κουλούρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Φώτη Κουβέλη (ΣΥΝ).

    Παρά ταύτα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των πιο φθηνών και πιο παλιών φαρμάκων, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Κουλούρης, «να μην αποσυρθούν και να στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, για την οποία ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «συρρικνώνεται και χάνονται θέσεις δεδομένης και της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στις τιμές των φαρμάκων.

    Τέλος, απέναντι στην καταγγελία του κ. Κουβέλη, ότι παρά τις διακηρύξεις, σημειώνονται αυξήσεις στα φάρμακα, ο κ. Κουλούρης απάντησε ότι «μονάχα μία βιομηχανία με τρία φάρμακα παραβίασε το νόμο και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.

    [03] Χριστόδουλος: Παράνομη η αποστολή καταλόγου στο Πατριαρχείο

    04/11/2003 17:44:41

    Ιστορική και κρίσιμη χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας που άρχισε λίγο μετά τις 9 το πρωί και θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη. Ο αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους ιεράρχες επισήμανε οτι δεν είναι προσωπική υπόθεση το όλο πρόβλημα. Την κρίση, είπε, δεν την προκαλέσαμε εμείς αλλά μας επεβλήθη. Διαπίστωσε διαφορά αντιλήψεων με το Πατριαρχείο, αλλά έκανε λόγο για ανάγκη διατήρησης της ενότητας και του διαλόγου με το Φανάρι. Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του τόνισε: ''Την παρούσα κρίση δεν την προκαλέσαμε εμείς. Μας επεβλήθη. Ενα είναι βέβαιο, οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλείται από την Εκκλησία μας. Αντιθέτως, η Εκκλησία μας στηρίζει το Φανάρι και συμπαρίσταται στις ποιμαντικές ανάγκες των Ιερών Μητροπόλεών του και κυρίως αντιλαμβάνεται και κατανοεί την αγωνία για το μέλλον''. Ο αρχιεπίσκοπος σχετικά με την αποστολή του καταλόγου των υποψηφίων μητροπολιτών τονισε οτι ''αν αποστείλουμε τον κατάλογο προς έγκριση εις το Πατριαρχείο θα παραβούμε το νόμο και δεν θα έχουν νομική εγκυρότητα οι εκλογές αρχιερέων εις τας μητροπόλεις των Βορείων επαρχιών του ελληνικού κράτους και εις τας νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν είναι δυνατόν να παραβούμε τους Ιερούς κανόνες της Εκκλησίας μας... Θα παρανομήσωμε λοιπόν αγνοούντες τον ισχύοντα νόμο 590 του 1977 με συνέπεια να πάσχει απο ακυρότητα η εκλογή μητροπολίτου εις τας λεγομένας νέας χώρας. Θα αρνηθούμε την έννομη τάξη του ελληνικού κράτους με όποιες συνέπειες έχει αυτό;'' Ο κ. Χριστόδουλος πάντως σημείωσε ότι πρέπει ''να διατηρούμε γέφυρες επικοινωνίας με το Φανάρι'' και ''να συνεχίσουμε το διάλογο''. Αίσθηση προκάλεσαν οι θέσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, που πήρε το λόγο μετά τον αρχιεπίσκοπο. Ο ιεράρχης, μιλώντας για το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι ομως ημιαυτόνομη, τόνισε οτι αυτή ακριβώς η ονομασία ''ημιαυτόνομος'', ''είναι άγνωστος εις τους Ιερούς Κανόνας'' και υποστήριξε ότι ''υφίστανται αντικανονικώς δυο Σύνοδοι, η μια με έδραν τας Αθήνας η δε άλλη με έδραν το Ηράκλειον Κρήτης.

    [04] Κακοκαιρία:Προβλήματα στις πτήσεις

    04/11/2003 15:25:04

    Προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Αεροπλοίας σημειώθηκαν σήμερα, όχι λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Συγκεκριμένα, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπλοίας, τύπου ATR-45, που εκτελούσε την πτήση 703 Ρόδο Αθήνα, όταν έφτασε πάνω από το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", δεν μπορούσε να προσγειωθεί, όχι γιατί υπήρχε κάποια βλάβη στα συστήματα πλοήγησης, αλλά γιατί επικρατούσε κακοκαιρία στην περιοχή, με καταρρακτώδη βροχή και αστραπές. Η καταιγίδα ήταν τόσο ισχυρή, ώστε για περίπου μισή ώρα στο αεροδρόμιο δεν προσγειώθηκε κανένα αεροπλάνο.

    Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 30 επιβάτες, αφού επί μια ώρα έκανε βόλτες πάνω από την Αττική, μήπως βελτιωθούν οι συνθήκες, τελικά πήρε εντολή και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κω, όπου παρέμεινε , μέχρι να πάρει την έγκριση από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" ότι όλα είναι εντάξει.

    Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας προσγειώθηκε επίσης η πτήση 205 της Ολυμπιακής Αεροπορίας Θεσσαλονίκη Αθήνας, πάλι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [05] Στη δημοσιότητα το πόρισμα για Ρ. Σταθέα

    04/11/2003 15:05:33

    "Δεν υπήρξε νόμιμη ενέργεια από τη Ρουμπίνη Σταθέα, για το αίτημα της ανάκλησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης (πλήν της υπόθεσης Δαμίρη) αφού αυτό δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις". Αυτό αναφέρεται στο συμπέρασμα του πορίσματος του επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών κ. Αγιασοφίτη για την υπόθεση Σταθέα το οποίο παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

    Στο πόρισμα σημειώνεται ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ οκτώ εμπλεκόμενων υπηρεσιών στις κατεδαφίσεις αλλά και υπαλλήλων της ίδιας ακόμη της υπηρεσίας, καθώς και αποφάσεις του ΣτΕ που δημιουργούν ερμηνευτικά προβλήματα για την εφαρμογή των διατάξεων από τους υπαλλήλους των Κτηματικων Υπηρεσιών.

    Στο πόρισμα προτείνεται η αναζήτηση πειθαρχικών και όποιων άλλων ευθυνών για τις παραλείψεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής από το 1961 και μετά, και για τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όποιων άλλων διευθύνσεων είχαν την αρμοδιότητα για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού που υπήρχαν στη συγκεκριμένη Κτηματική Υπηρεσία.

    Το κείμενο των συμπερασμάτων του πορίσματος παρουσιάζεται παρακάτω:

    Τελικό συμπέρασμα-Αναζήτηση ευθυνών-Προτάσεις

    Εχοντας υπόψη μας την εντολή ελέγχου που μας δόθηκε, τις διατάξεις που διέπουν την υπόθεση αυτή, τα έγγραφα των υπηρεσιών που εκδόθηκαν, τη μεταξύ τους σχέση, τις ενέργειες των υπηρεσιών, τις διοικητικές εξετάσεις των υπαλλήλων, τις απαντήσεις όσων εμπλέκονται υπηρεσιακά με οποιοδήποτε τρόπο με την ερευνούμενη υπόθεση, την από 9.10.2003 από του ΣτΕ τα δημοσιεύματα του Τύπου και τα πραγματικά περιστατικά που συγκροτούν την υπόθεση αυτή καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

    -Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 8 του ν. 2971/19.12.2001/ΦΕΚ 285 τ.Α ''Αίτηση προσωρινής ρύθμισης της νομής ή κατοχής ή αίτηση αναστολής εκτέλεσης της κατεδάφισης, άρσης ή απομάκρυνσης ενώπιον οποιουδήποτε Διοικητικού ή πολιτικού Δικαστηρίου ή άλλης Αρχής δεν επιτρέπεται'': Επομένως δεν υπήρξε νόμιμη ενέργεια από τη Ρουμπίνη Σταθέα για το αίτημα ανάκλησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης (πλήν Δαμίρη), αφού αυτό δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

    Οπως είναι γνωστό το ΣτΕ με την από 9.10.2003 απόφασή του μεταξύ των άλλων έκρινε ότι, τα υπ'αριθμ. 6287/3/10/2003, 6340/6/10.2003 και 6356/7.10.2003 έγγραφα συνιστούν πράξεις αναστολής εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

    1. Από την όλη μελέτη της υπόθεσης αυτής προκύπτει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την εφαρμογή του ν. 2971/2001 άρθρο 27 παρ. 8 μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά και υπαλλήλων της ίδιας ακόμη υπηρεσίας και αποφάσεις του ΣτΕ, σεβαστές καθόλα για το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου, που δημιουργούν ερμηνευτικά προβλήματα περί της εφαρμοστέας διατάξεως κατά περίπτωση, τόσο από υπαλλήλους των Κτηματικών Υπηρεσιών όσο και των εμπλεκόμενων γενικότερα υπηρεσιών.

    2. Η Ρουμπίνη Σταθέα, προϊσταμένη του τμήματος αιγιαλού της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής και αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας αυτής ήταν νομικός και μέλος της Επιτροπής για το νόμο περί αιγιαλού και παραλίας 2971/19-12-2001/ΦΕΚ 285Α'.

    Εκτιμούμε πως γνώριζε πολύ καλά τις διατάξεις και το πνεύμα του νόμου αυτού. Οπως προκύπτει και από το υπ'αριθμ. Πρωτ. 3870/195/17.6.2003 έγγραφό της προς την περιφέρεια Αττικής, τονίζει πως είναι προφανές ότι όλες οι αυθαίρετες κατασκευές είναι κατεδαφιστέες.

    Εξετάζοντας το όλο θέμα από διοικητική καθαρά σκοπιά, όπως άλλωστε είναι το πνεύμα τη εντολής, την οποία και εκτελούμε δια του παρόντος, των όποιων άλλων πλευρών της υπόθεσης αυτής, επαφιόμενων στις κατά νόμον αρμόδιες αρχές, διαπιστώνουμε ότι τα έγγραφα τις 3,6 και 7.10.2003 τα εξέδωσε η ίδια και υπογράφει η ίδια, και για τους λόγους που έχουμε αναφέρει αναλυτικά προηγουμένως.

    Δεν προκύπτει να υπάρχει σε κανένα από αυτά οποιαδήποτε επιφύλαξη ή διαφωνία γραπτή, δικαίωμα που ο νόμος δίδει σε κάθε υπάλληλο σε περίπτωση διαφωνίας σε εντολές προϊσταμένου του.

    Στην επιστολή της προς εμένα (αυστηρώς προσωπική) δεν αναγράφει τίποτε σχετικό για το θέμα που εξετάζουμε.

    3. Αφού και δια του παρόντος πορίσματος εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια της υπαλλήλου Ρουμπίνης Σταθέα, στο σύζυγο, στα τέκνα της και στους οικείους της αποφαινόμεθα σύμφωνα με το άρθρο 113 του ν. 2683/9.2.1999 ΦΕΚ 19 Α' ότι υπάρχει για αυτή λήξη της πειθαρχικής ευθύνης.

    4. Προτείνουμε την αναζήτηση πειθαρχικών και όποιων άλλων ευθυνών για τις παραλείψεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής όπως αυτές περιγράφονται ανωτέρω από το έτος 1961 μέχρι σήμερα καθώς και των προκατόχων υπηρεσιών οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα των Κτηματικών Υπηρεσιών.

    5. Προτείνουμε την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όποιων άλλων Διευθύνσεων του ιδίου υπουργείου είχαν την αρμοδιότητα για την κάλυψη κενών θέσεων Προσωπικού άλλων κλάδων, εάν και εφόσον ήθελε συνεκτιμηθεί ότι οι παραλείψεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής τελούσαν σε άμεση σχέση με την έλλειψη προσωπικού, λαμβανομένου και του παραγόμενου έργου αυτής.

    6. Η προσωποποίηση και απόδοση των ευθυνών, η οποία ενδεχομένως άρχεται από το 1961 και με το πλήθος των εμπλεκομένων υπηρεσιών και προσώπων εισηγούμαι όπως γίνει από Επιθεωρητή, ο οποίος να μην έχει τα κωλύματα του άρθρου 127 παρ. 2 του ν. 2683/9.2.1999 ΦΕΚ 19Α'.

    7. Το παρόν πόρισμα κοινοποιείται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του ΚΠΔ για τις δικές του ενέργειες.

    8. Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση δημοσίευσης του πορίσματος αυτού, η επίπτωση που μπορεί να έχει διαρκούσης της εισαγγελικής έρευνας.

    [Φώτο-650838]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2003 - 21:30:13 UTC