Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη σε καφενείο
  • [02] Θεσσαλονίκη:Καταγραφή ζημιών
  • [03] Θεσ/κη:Επεισόδια και συλλήψεις

  • [01] Εκρηξη σε καφενείο

    22/06/2003 11:26:23

    Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν απο ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 6.10 το πρωί σε παλιό ισόγειο καφενείο στην πλατεία Αφιδνών Αττικής.

    Η έκρηξη, σύμφωνα με πυροτεχνουργούς του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της Ασφάλειας, που έκαναν αυτοψία στο χώρο, οφείλεται σε διαφυγή υγραερίου απο δύο φυάλες που είχε στο υπόγειο του καταστήματος ο ιδιοκτήτης.

    Απο την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το καφενείο, σε 8 σταθμευμένα αυτοκίνητα , ενω έσπασαν τζάμια σε σπίτια και καταστήματα γύρω απο το καφενείο.

    Οι κάτοικοι των Αφιδνών πετάχτηκαν έντρομοι στο δρόμο αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφάλειας βορειοανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    Οπως είπε ο ιδιοκτήτης, δεν είχε αλλάξει ποτέ λάστιχα στις φυάλες υγραερίου και γι' αυτό εκτιμάται οτι έγινε η διαφυγή.

    [02] Θεσσαλονίκη:Καταγραφή ζημιών

    22/06/2003 09:29:23

    Καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι επιθέσεις ομάδας αναρχικών στη διάρκεια της χθεσινής πορείας, επιχειρούν απο τα ξημερώματα σήμερα οι αρχές της Θεσσαλονίκης.

    Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν σε τμήμα της οδού Εγνατία (στη διασταύρωσή της με την οδό Αγίας Σοφίας), όπου υπέστησαν σοβαρές ζημιές περισσότερα απο 30 ισόγεια καταστήματα.

    Στο μεταξύ, στα κτίρια της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραμένει μικρή ομάδα νεαρών αναρχικών, που τα είχε καταλάβει απο τις πρώτες μέρες των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

    Η πλειονότητα των καταληψιών εγκατέλειψε τα κτίρια στη διάρκεια της νύχτας.

    Αστυνομική δύναμη παραμένει στους χώρους εξω απο τα κτίρια του ΑΠΘ (στις οδούς Εγνατία και Αγγελάκη) χωρίς ομως να επέμβει.

    Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προσήχθησαν 73 συνολικά άτομα (Ελληνες αλλά και αλλοδαποί) που συνελήφθησαν χθες στη διάρκεια των επεισοδίων.

    [03] Θεσ/κη:Επεισόδια και συλλήψεις

    22/06/2003 07:57:16

    Εβδομήντα τρία άτομα, έλληνες και αλλοδαποί, έχουν προσαχθεί στην αστυνομία, για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθές το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα επεισόδια προκλήθηκαν από άτομα που ήταν εγκατεστημένα στους χώρους του πανεπιστημίου από προηγούμενες μέρες.

    Τα άτομα αυτά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήταν οπλισμένα μεταξύ άλλων με βόμβες μολότωφ, σιδηρολοστούς, ξύλα, τσεκούρια με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των αστυνομικών και να προκαλέσουν φθορές και καταστροφές σε καταστήματα.

    Από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΑΣ προκύπτει ότι προκλήθηκαν ζημιές σε 21 καταστήματα, 2 υποκαταστήματα τραπεζών (Αγροτική, Πειραιώς), 1 περίπτερο και 2 στέγαστρα-στασεις του ΟΑΣΘ, ενώ υπήρξαν εμπρησμοί σε 2 αυτοκίνητα και άλλα 3 οχήματα.

    Η αστυνομία υποστηρίζει ότι «με τα σχεδιασμένα μέτρα της αποτράπηκε η κλιμάκωση και επλέκταση των επεισοδίων, ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

    Εν τω μεταξύ η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε μια λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ αναφέρει ότι τα μέλη της, που από την αρχή της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, «παρακολουθούν τα γεγονότα και θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, πάντα με αίσθηση ευθύνης.

    Χίλια πεντακόσια περίπου άτομα παραμένουν κλεισμένα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου κατέφυγαν καταδιωκόμενα από τις αστυνομικές δυνάμεις μετά τα επεισόδια.

    Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι οι αναρχικοί που προκάλεσαν τις καταστροφές λειτούργησαν βάση συγκεκριμένου σχεδίου.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, καταδίκασε τα επεισόδια που προκάλεσε μια ελάχιστη μειοψηφία και τόνισε οτι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση των ζημιών εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις καταστροφής περιουσιακών στοιχείων.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισκέφτηκε με στελέχη του υπουργείου τους χώρους όπου έγιναν ζημιές, για μια πρώτη επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος,κατήγγειλε την ηγεσία της αστυνομίας για ανικανότητα να προστατεύσει τη διαδήλωση και τη Θεσσαλονίκη και να αντιμετωπίσει μικρές περιθωριακές ομάδες, τις ενέργειες των οποίων καταδίκασε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε ακόμη ότι οι επικρίσεις αφορούν τον σχεδιασμό και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων της αστυνομίας και όχι τους απλούς αστυνομικούς, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν και αυτοί.

    [Φώτο-603378]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 June 2003 - 11:30:08 UTC