Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Στεφανόπουλος: Καινούργια πατρίδα
  • [03] Θεσσαλονίκη: Σύνοδος των Συνδικάτων

  • [01] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    21/06/2003 19:58:02

    Στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έχουν απωθήσει οι αστυνομικές δυνάμεις τις ομάδες των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών που νωρίτερα προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια. Από εκεί οι ταραξίες εξορμούν εκσφενδονίζοντας πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών που τους καταδιώκουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

    Οι δυνάμεις της αστυνομίας επεδίωξαν, κατά τα φαινόμενα, να αποτρέψουν τη διείσδυση των κουκουλοφόρων στις δυο ογκώδεις και ειρηνικές πορείες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της θεσσαλονίκης, και για την ώρα τουλάχιστον το έχουν πετύχει.

    Ο ''κλεφτοπόλεμος'' ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη και κάθε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρηθεί παρακινδυνευμένη.Μέχρι τώρα πάντως και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι συντάκτες του ΑΠΕ αλλά και πληροφορίες από τις αρχές, πέντε άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και ''Ιπποκράτειο'' με ελαφρά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έγιναν και δεκαεννέα συλλήψεις.Εξάλλου, οι διαδηλωτές που εμπλέκονται στα επεισόδια έχουν πυρπολήσει τα υποκαταστήματα των τραπεζών Πειραιώς, Αλφα και Αττικής, το κατάστημα της Μακ Ντόναλτς στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, έκαψαν τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα και κατέστρεψαν τις βιτρίνες δεκάδων καταστημάτων.Επιβλητικές, στο μεταξύ, εξελίσσονται οι πορείες, με οργανωτές τη ''Δράση-Θεσσαλονίκη 2003'' και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Χιλιάδες διαδηλωτές κινούνται στο κέντρο της πόλης με επίκεντρο την οδό Τσιμισκή, όπου βρίσκεται το προξενείο των ΗΠΑ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, του πολέμου, της ανεργίας και γενικά της σύγχρονης τάξης πραγμάτων.

    [02] Στεφανόπουλος: Καινούργια πατρίδα

    21/06/2003 16:39:40

    Για απόκτηση μιας καινούργιας πατρίδας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και την υιοθέτηση του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, έκανε λόγο από το Κιλκίς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος παρευρέθη στον εορτασμό της επετείου της μάχης του Κιλκίς που σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας, τόνισε ότι η επέτειος αυτή συμπίπτει με τη σύγχρονη επέτειο της νέας, πανευρωπαϊκής πατρίδας.«Χθες αποκτήσαμε μία καινούργια πατρίδα, ούτε χάσαμε, ούτε σημειώθηκε καμία υποβάθμιση της εθνικής μας πατρίδας, αλλά, για πρώτη φορά, δόθηκε επισήμως ένα κείμενο επί του οποίου θα υπάρχει περαιτέρω συζήτηση και είναι κείμενο αρχής και βάσεως που δημιουργεί μια πατρίδα κάπως διαφορετική από τις πατρίδες τις εθνικές, διότι δεν συγκροτεί μια διοίκηση ομοσπονδιακή ή μια άλλη περιοχή εθνική, δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος προσθέτοντας ότι η καινούργια πατρίδα είναι πατρίδα περισσότερο πνευματική, πολιτιστική, ηθική και πατρίδα αρχών και πίστεως.Ο κ.Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο προοίμιο του σχεδίου Συντάγματος όπου αναγράφεται μια φράση από τον «Επιτάφιο του Περικλέους του Θουκυδίδη για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας. Όπως τόνισε, «η δημοκρατία η ευρωπαϊκή εκφράζει καθαρότερα, γνησιότερα και πληρέστερα την έννοια της ελληνικής μορφής δημοκρατίας.«Και δεν είναι μόνο η έννοια της δημοκρατίας είναι και η έννοια της κοινωνικής δημοκρατίας, η οποία υπάρχει στην Ευρώπη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «η κοινωνική πολιτική αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κάμψη και υποχώρηση λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι έγιναν προσπάθειες να περιληφθεί η χριστιανική θρησκεία στο Σύνταγμα αλλά αυτό δεν επετεύχθη λόγω του ότι τα κράτη της Ευρώπης είναι λαϊκά.Αναφερόμενος στην Τουρκία ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ πολεμοχαρής, αλλά είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει όλα τα δικαιώματά της. «Πρέπει κάποτε να βρεθούν λύσεις και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δαπανούμε συνεχώς τεράστια χρηματικά ποσά για αυτές τις διαφορές. Ολα τα μέλη που θέλουν να ονομάζονται υποψήφια οφείλουν κατά κύριο λόγο να συμμορφωθούν προς τις αρχές της Ευρώπης και προς το κράτος δικαίου, κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

    [03] Θεσσαλονίκη: Σύνοδος των Συνδικάτων

    21/06/2003 16:34:57

    Οι προτάσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων για μια κοινωνική Ευρώπη που θα απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη διάρκεια της Συνόδου των Συνδικάτων που πραγματοποιήθηκε το πρωί από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΘ και την ΑΔΕΔΥ, στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους οφείλουν να κινητοποιηθούν μαζικά, αγωνιστικά, ειρηνικά, να αποκαλύψουν ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα και να το κάνουν χωρίς προτιμησιακές λογικές που σχετίζονται με το «μανδύα αυτών των πολιτικών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος, είπε ότι απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Την «ουσιαστική απουσία δικαστικού ελέγχου των κάθε είδους παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοτική πλευρά σε όσες περιπτώσεις ζητείται, επισήμανε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, Άρις Καζάκος, ενώ ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Σταμάτης είπε ότι οι εργαζόμενοι προσβλέπουν στην ανοικοδόμηση ενός προωθημένου κοινωνικού κράτους, ως σφαιρική κοινωνική μεταρρύθμιση ικανή να ανοίξει το δρόμο σε δημοκρατικές διαδικασίες σοσιαλιστικού προσανατολισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 June 2003 - 20:30:09 UTC