Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα στη Θεσ/κη
  • [02] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΕΕ-Δ.Βαλκανίων
  • [03] Συνέντευξη Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [04] Πειραιάς:Βλάβη σε πλοίο
  • [05] ΗΠΑ: Διμηνιαία έκθεση Μπους για Κυπριακό.
  • [06] "Μία νέα Ευρώπη"

  • [01] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα στη Θεσ/κη

    21/06/2003 12:34:14

    Το απόγευμα πέφτει στη Θεσσαλονίκη η αυλαία των εκδηλώσεων

    διαμαρτυρίας, που οργανώνουν τα κοινωνικά κινήματα ενάντια στην

    παγκοσμιοποίηση.

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε στις 11 το πρωί το ΠΑΜΕ.Στις 5 θα γίνουν άλλες έξι συγκεντρώσεις και πορείες.

    Στο μεταξύ κλειστά παραμένουν τα περισσότερα καταστήματα του κέντρου, τα οποία έχουν «θωρακιστεί με λαμαρινοκατασκευές, σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τυχόν καταστροφές.

    Παρότι στη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, δεν σημειώθηκαν επεισόδια πολλοί καταστηματάρχες συνεχίζουν να τοποθετούν ρολά και λαμαρινοκατασκευές στις βιτρίνες φοβούμενοι το ενδεχόμενο πρόκλησης καταστροφών στη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου.

    Ηδη αρκετοί από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης είναι κλειστοί και η μετακίνηση των αυτοκινήτων είναι πολύ δύσκολη, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από το πρωί χιλιάδες αστυνομικοί στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

    [Φώτο-603042]

    [02] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΕΕ-Δ.Βαλκανίων

    21/06/2003 12:22:42

    Μια νέα περίοδος εντατικότερης συνεργασίας αρχίζει μεταξύ ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Χαλκιδική ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σκοπός της ΕΕ, είπε ο κ. Σημίτης, είναι να δώσει ένα μήνυμα οτι στόχος είναι να ενταχθούν οι χώρες αυτές οταν εκπληρώσουν τα κριτήρια. Ανέφερε οτι θα αυξηθεί η κοινοτική οικονομική στήριξη προς την περιοχή με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την τριετία 2004-2006. Σημειώνεται οτι αυτή η βοήθεια είναι επιπλέον της υπάρχουσας, η οποία ήδη προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Με τη βοήθεια αυτή, είπε ο πρωθυπουργός, θέλουμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες.

    [Φώτο-603205]

    [03] Συνέντευξη Τάσσου Παπαδόπουλου

    21/06/2003 11:47:11

    Το σχέδιο Ανάν έχει ανάγκη απο ουσιαστικές βελτιώσεις και τέτοιες βελτιώσεις είναι δυνατές σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, όχι όμως τη φιλοσοφία και σύλληψή του, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στον ''Κόσμο του Επενδυτή'' ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει επίσης οτι υπάρχουν ζητήματα που ποτέ δεν εξετάστηκαν στο σχέδιο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οπως είναι η οικονομική πτυχή του.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτιμά οτι η γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών της ΕΕ σε συνδυασμό με το ότι η μερικά ελεύθερη διακίνηση του πληθυσμού στην Κύπρο απέδειξε οτι δεν διακατέχεται απο εχθρικά αισθήματα, επιτρέπει την επαναδιαπραγμάτευση των περιθωρίων και των μεταβατικών περιόδων, ιδίως σε ζητήματα διακίνησης ελευθεριών και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν μόνιμες αποκλίσεις απο το κεκτημένο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της Κύπρου χαρακτηρίζει πρωτοφανή τη διατήρηση των προνοιών του 1960 και την ενίσχυσή τους, υποστηρίζει ομως οτι άλλο το επιθυμητό και ιδεατό και άλλο το εφικτό.

    Προσθέτει οτι αν η ΕΕ κατορθώσει να έχει μια αποτελεσματική πολιτική και δύναμη αποτροπής οι αποφάσεις που εξαιρούν την Κύπρο απο την ευρωάμυνα θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ιδίως αν η Τουρκία αποκτήσει άλλη σύνδεση με την ΕΕ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει επίσης οτι όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο το σχέδιο Ανάν, όσο και τις συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας του παρελθόντος, θα πρέπει να κλείσουν εως τις 30 Μαρτίου 2004 για να γίνουν τα δημοψηφίσματα τον Απρίλιο προ της εντάξεως της Δημοκρατίας στην ΕΕ. ''Δεν θέλω να ξαναζήσω τις στιγμές που έζησα στη Χάγη'', λέει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει οτι ''δεν υπάρχουν τα δεδομένα ώστε η Κύπρος να μετέχει στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα απο το αν συμφέρει πολιτικά ή όχι, ή αν είναι αποδεκτό απο τον κόσμο ή όχι'', ενώ διαψεύδει σχόλια για σύννεφα στις σχέσεις του με την Αθήνα, τονίζοντας οτι είναι άριστες οι σχέσεις τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει οτι ''πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή για να μη δημιουργηθεί η κατάσταση οι Τουρκοκύπριοι να έχουν και τα δύο, και το δικό τους ψευδοκράτος, αλλά και να απολαμβάνουν όλων των πλεονεκτημάτων που θα είχαν αν ενοποιηθεί η Κύπρος''.

    Τάσσεται ταυτόχρονα υπέρ της βοήθειας να σμικρυνθεί το χάσμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είτε υπάρξει λύση είτε όχι.

    [Φώτο-602383]

    [04] Πειραιάς:Βλάβη σε πλοίο

    21/06/2003 11:46:56

    Βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή παρουσίασε το πρωί το επιβατηγό-οχηματαγωγό "ΑΚΟΥΑ ΤΖΙΟΥΕΛ" κατά την προετοιμασία απόπλου του απο το λιμάνι της Ραφήνας για Ανδρο-Τήνο.

    Από τη λιμενική αρχή Ραφήνας απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και επιθεώρησή του, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλα πλοία της γραμμής.

    [05] ΗΠΑ: Διμηνιαία έκθεση Μπους για Κυπριακό.

    21/06/2003 08:17:58

    «Οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να συμβάλουν στην εξεύρεση δίκαιας και βιώσιμης λύσης σην Κύπρο τονίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό την οποία απέστειλε, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στην εισαγωγική επιστολή που συνοδεύει την έκθεση, ο κ. Μπους σημειώνει ότι κατεβλήθησαν «σοβαρές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση Απρίλιο, Μάιο για να πεισθούν οι δυο πλευρές να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών στη βάση του προτεινόμενου από αυτόν σχεδίου λύσης.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι όλη η ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «από τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον Υφυπουργό Μαρκ Γκρόσμαν, τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό Τομας Γουέστον, και τους πρέσβεις στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, στην Τουρκία Ρόμπερτ Πίρσον και στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ, δραστηριοποιήθηκε έντονα προσφέροντας διπλωματική υποστήριξη στην όλη διαδικασία.

    [Φώτο-601423]

    [06] "Μία νέα Ευρώπη"

    21/06/2003 07:48:38

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Χαλκιδική οι εργασίες της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της νέας Ευρώπης μετά τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε οτι για πρώτη φορά η ΕΕ αποκτά μετά απο διάλογο ένα Σύνταγμα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Ανέφερε οτι επιτεύχθηκε ο στόχος της διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ θα αρχίσει η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής αντίληψης για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης στη βάση μιας επεξεργασίας των προτάσεων Σολάνα. Χαρακτήρισε δε επιτυχημένους τους χειρισμούς της ελληνικής προεδρίας. Ο κ. Σημίτης διέψευσε για άλλη μία φορά οτι ενδιαφέρεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να αναλάβει κάποιο αξίωμα στην ΕΕ. Σημειώνεται οτι τα εύσημα απέσπασε ο κ. Σημίτης για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας απο το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική η κοινή σύνοδος της ΕΕ με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ενω σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης ενδέχεται να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν, ενώ ανάλογη συνάντηση θα έχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Μετά το πέρας της διάσκεψης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και ακολούθως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα αναχωρήσουν για ολιγόωρη κρουαζιέρα στο Αγιο Ορος.

    Στο μεταξύ, το απόγευμα πέφτει στη Θεσσαλονίκη η αυλαία των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που οργανώνουν τα κοινωνικά κινήματα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Στις 5 θα γίνουν έξι συγκεντρώσεις και πορείες. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εκπροσώπων κινημάτων και εξέφρασε την άποψη οτι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα όταν φθάσει στη τελική του μορφή θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός

    [Φώτο-603056]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 June 2003 - 11:30:10 UTC