Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Μια πολύ σημαντική μέρα για την Ευρώπη
  • [02] Σρέντερ: Εξαιρετικά επιτυχημένη Σύνοδος
  • [03] Διαδήλωση στο Νέο Μαρμαρά
  • [04] Χυτήρης: «Θέμα γραμματέα του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει
  • [05] Σημίτης: Πολιτικές Πρωτοβουλίες
  • [06] Μικροεπεισόδια στο Μαρμαρά απο διαδηλωτές
  • [07] ΕΕ:Ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
  • [08] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Στεφανόπουλος

  • [01] «Μια πολύ σημαντική μέρα για την Ευρώπη

    20/06/2003 21:57:53

    Υπό τα χειροκροτήματα κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπεσε στη Χαλκιδική η αυλαία της τρίτης ελληνικής προεδρίας με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπογραμμίζει ότι η σημερινή μέρα ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για την Ενωση, καθώς της επέτρεψε να προχωρήσει στην εμβάθυνση των πολιτικών της και στην απόφαση για επεξεργασία και εφαρμογή νέων πολιτικών, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να δηλώνει ότι η ελληνική προεδρία έκλεισε με επιτυχία όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα να δηλώνει ότι πρόκειται για μια ιστορική σύνοδο.

    [02] Σρέντερ: Εξαιρετικά επιτυχημένη Σύνοδος

    20/06/2003 21:53:52

    «Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπό την έννοια ιδίως ότι στη διάρκειά της άναψε το «πράσινο φως για το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο ενσωματώνει τις γερμανικές προτάσεις.

    Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το σχέδιο αποτελεί καλή βάση για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει «στενό χρονοδιάγραμμα, ώστε αν είναι δυνατόν, «η Διακυβερνητική να ολοκληρώσει τη δουλειά της στις αρχές του 2004.

    Εξάλλου, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου στο «Πόρτο Καρράς, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απέσυρε τελικά σήμερα την πρότασή του για τη δημιουργία ειδικών κέντρων ή ζωνών υποδοχής προσφύγων που αιτούνται άσυλο.

    Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επετεύχθη στη Σύνοδο σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, ενώ πρόσθεσε ότι εκφράστηκε η κοινή πολιτική βούληση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    «Τα εργαλεία που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί σε αυτό το πεδίο είναι μεν ακριβά, αλλά όχι τόσο, ώστε να μην μπορεί να τα σηκώσει ο κοινοτικός προϋπολογισμός, υπογράμμισε ο κ.Σρέντερ, τονίζοντας πάντως ότι η λογική που θα πρέπει να πρυτανεύσει στο συγκεκριμένο πεδίο είναι αυτή της αλληλεγγύης και της σωστής κατανομής των οικονομικών βαρών.

    [03] Διαδήλωση στο Νέο Μαρμαρά

    20/06/2003 18:35:09

    Με ειρηνικό τρόπο διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση περίπου έξι χιλιάδες άτομα που έφτασαν το απόγευμα στο Νέο Μαρμαρά με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003 και το ΠΑΜΕ και περιελάμβανε συγκέντρωση στην παραλιακή πλατεία του Νέου Μαρμαρά και συναυλία με τον τραγουδιστή Βασίλη Λέκκα.Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα εναντίον των ηγετών της ΕΕ που συνεδρίαζαν στο «Πόρτο Καρράς και εναντίον των ΗΠΑ και της παγκοσμιοποίησης, και μετά την πολιτιστική εκδήλωση πορεύθηκαν συγκροτημένα προς τα λεωφορεία με τα οποία και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.Στο μεταξύ, από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι κατά τις μικροσυμπλοκές που σημειώθηκαν στη διαδήλωση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και άλλων ομάδων το μεσημέρι, τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες που ωστόσο δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

    [04] Χυτήρης: «Θέμα γραμματέα του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει

    20/06/2003 17:39:36

    Σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα στα οποία γινόταν λόγος για

    αλλαγή του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, δήλωσε από την Χαλκιδική τα εξής: «Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, θέμα γραμματέα του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει θέμα εκτάκτου συνεδρίου.

    [05] Σημίτης: Πολιτικές Πρωτοβουλίες

    20/06/2003 17:29:28

    Τέλος στις συζητήσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει θέτει ο πρωθυπουργός, μέχρι την ημέρα που θα τις ανακοινώσει.

    Aρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι επικοινώνησαν με τον κ. Σημίτη, ανέφεραν σε συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους, στη Χαλκιδική, ότι θα αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει, πότε θα τις αναλάβει και τι θα αφορούν. Και χαρακτήριζαν κάθε άλλη συζήτηση, μέχρι τότε, ως «μη έχουσα καμία αξία.

    [06] Μικροεπεισόδια στο Μαρμαρά απο διαδηλωτές

    20/06/2003 15:29:20

    Μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Μαρμαρά Χαλκιδικής.Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια της να απωθήσει μία μικρή ομάδα διαδηλωτών.Στην περιοχή αυτή την ώρα φθάνει ο κύριος όγκος του μπλόκ "Δράση Θεσσαλονίκη 2003".

    [07] ΕΕ:Ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

    20/06/2003 15:26:19

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την υιοθέτηση χθές μίας σειράς δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων από το τουρκικό κοινοβούλιο, ενω ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σε άρθρο του στην εφημερίδα ''Σαμπάχ'' επισημαίνει την προσήλωση της χώρας του στην πορεία για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ υπόσχεται επίσης ότι οι διμερείς ελληνο-τουρκικές σχέσεις ''θα μετατρέψουν το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης'' και ότι θα εξελιχθούν ''μέσα στη φιλία και τη συνεργασία''.

    Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από το τουρκικό κοινουβούλιο και περιμένουν την επικύρωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας διευρύνουν την ελευθερία της έκφρασης και τα πολιτιστικά δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

    Με βάση τις μεταρρυθμίσεις αυτές, οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να μεταδίδουν εκπομπές στην κουρδική γλώσσα , ενώ οι κουρδικές οικογένειες θα μπορούν να δίνουν κουρδικά ονόματα στα παιδιά τους.

    Ωστόσο οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν από το τουρκικό κοινοβούλιο και προβλέπουν τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα ιδιωτικά σχολεία, έχουν παραμείνει νεκρό γράμμα.

    Ανάμεσα στα μέτρα που υιοθετήθηκαν χθες είναι η κατάργηση του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου με βάση το οποίο πολλοί διανοούμενοι είχαν καταδικασθεί για ''αποσχιστική προπαγάνδα''.

    [Φώτο-596768]

    [08] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Στεφανόπουλος

    20/06/2003 15:14:09

    Το Κέντρο Τύπου που λειτουργεί στο Πόρτο Καρράς επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ξεναγήθηκε στους χώρους του, ενώ είχε και σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους.

    Ο κ.. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εγκρίθηκε το Σχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και θετικό ότι αυτό έγινε στην Ελλάδα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει ελεύθερα, αλλά, ταυτόχρονα, ο ίδιος αυτοδεσμεύεται. Εκτίμησε επίσης πως αν γίνουν επεισόδια δεν θα είναι μεγάλης έκτασης.

    Προηγουμένως ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το αρχηγείο της Αστυνομίας που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες τήρησης των μέτρων ασφαλείας, όπου ο επικεφαλής αξιωματικός τον ενημέρωσε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και στο χώρο της Συνόδου αλλά και εκτός αυτού προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν επεισόδια με τους διαδηλωτές.

    Σύμφωνα, εξάλλου με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την άφιξή του στο Πόρτο Καρράς, επισκέφθηκε το συνεδριακό κέντρο και είχε σύντομες συναντήσεις με τον Τάσο Παπαδόπουλο, τον Τόνι Μπλέρ, τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον Χαβιέ Σολάνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 June 2003 - 20:30:14 UTC