Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική των εντάσεων.
- Μόνο για την υφαλοκρηπίδα μπορεί να προσφύγει στη Χάγη η Τουρκία.
- Για απαράδεκτη θριαμβολογία της κυβέρνησης μίλησε ο Κ.Καραμανλής.
- Τρεις δήμαρχοι του νομού Καρδίτσας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο.
- Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων.
- Σε εφαρμογή τέθηκε το εορταστικό ωράριο λόγω Χριστουγέννων.
- Νέο σύστημα εξέτασης για τους υποψήφιους οδηγούς.
- Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο εντοπίστηκε στην Κόνιτσα.
- Αντίθετος ο Μπλερ στην επιστροφή των "Μαρμάρων" στη χώρα μας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική των εντάσεων.

Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει οτι πρέπει να εγκαταλείψει το παρελθόν, την αντιπαλότητα και την πολιτική των εντάσεων, καθώς τώρα της ανοίγεται ένας νέος δρόμος που θα είναι και για την ίδια ωφέλιμος, αν ακολουθήσει την ενταξιακή διαδικασία. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, και τα οφέλη που απεκόμισε η χώρα μας.

Μόνο για την υφαλοκρηπίδα μπορεί να προσφύγει στη Χάγη η Τουρκία.

Η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα με την Τουρκίας είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας, και η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, εφόσον αναγνωρίζει τη γενική δικαιοδοσία του δικαστηρίου, αυτό όμως, δεν σημαίνει οτι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συναινέσει στη συζήτηση οποιουδήποτε θέματος θέσει η Τουρκία. Τη δήλωση έκανε ο κ.Ρέππας, ο οποίος κατηγόρησε τμήμα της αντιπολίτευσης οτι ασκεί μικροπολιτική. Διέψευσε πληροφορίες, οτι οι κύριοι Σημίτης-Παπανδρέου θα μεταβούν στην Τουρκία.

Για απαράδεκτη θριαμβολογία της κυβέρνησης μίλησε ο Κ.Καραμανλής.

Για απαράδεκτη θριαμβολογία και ενορχηστρωμένη προπαγάνδα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ.Καραμανλής ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά στο Ελσίνκι. Χαρακτήρισε μή θετικό το αποτέλεσμα για τη χώρα μας, υποστηρίζοντας οτι δώσαμε πάρα πολλά και δεν πήραμε τίποτα. Για τις διαφορετικές απόψεις στελεχών του κόμματός, είπε οτι δεν τον ενοχλούν, αυτά όμως που λέει εκείνος είναι η επίσημη γραμμή.

Τρεις δήμαρχοι του νομού Καρδίτσας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο.

Τραγικό θάνατο βρήκαν το πρωί σε τροχαίο τρεις δήμαρχοι του νομού Καρδίτσας, ένας αγροτοσυνδικαλιστήςτης ΠΑΣΕΓΕΣ και μία γυναίκα. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να καούν ζωντανοί οι πέντε επιβαίνοντες.

Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων.

Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων και η επιστροφή φόρου στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Στους υπαλλήλους που πληρώνονται μέσω τραπεζών θα δοθούν δώρο, μισθός Δεκεμβρίου και φόρος, ενώ στους υπαλλήλους που πληρώνονται με καταστάσεις στις 16 Δεκεμβρίου. Στους συνταξιούχους το δώρο και ο φόρος θα καταβληθεί στις 16 του μηνός και η σύνταξη Ιανουαρίου στις 17 Δεκεμβρίου. Την Πέμπτη θα λάβουν δώρο και σύνταξη οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και την σύνταξη του Ιανουαρίου στις 29 Δεκεμβρίου.

Σε εφαρμογή τέθηκε το εορταστικό ωράριο λόγω Χριστουγέννων.

Εορταστικό ωράριο από σήμερα ενόψει των Χριστουγέννων. Τα εμπορικά θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 8 το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο και την παραμονή των Χριστουγέννων θα κλείσουν στις 6, το απόγευμα ενώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς στις 5.

Νέο σύστημα εξέτασης για τους υποψήφιους οδηγούς.

Νέο σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Ιανουαρίου. Από το υπουργείο Μεταφορών διευκρινίζεται ότι λόγω της συσσώρευσης αιτήσεων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για όσους από τους υποψήφιους έχει εκδοθεί το Δελτίο Εκπαίδευσης Εξέτασης με ημερομηνία έως και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, θα εξεταστούν με το ισχύον σύστημα το αργότερο έως και τις 31 Ιανουαρίου 2000.

Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο εντοπίστηκε στην Κόνιτσα.

Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο, με 16 Καλάσνικοφ, 6 χειροβομβίδες, σφαίρες και γεμιστήρες, εντοπίστηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και συγκεριμένα στην Κόνιτσα, από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ιωαννίνων. Τα όπλα θα παραλάμβαναν οι Γιώργος Λεκοτενετάκης και Γιώργος Τακτικάκης, από την Κρήτη, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Επίσης συνελήφθη ένα ζευγάρι Αλβανών που ανακρίνεται, χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία για αυτούς από την αστυνομία. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στην Κρήτη για συνεργάτες των δύο συλληφθέντων.

Αντίθετος ο Μπλερ στην επιστροφή των "Μαρμάρων" στη χώρα μας.

Κατηγορηματικά αντίθετος με το αίτημα της Ελλάδος για επιστροφή των Μαρμάρων της Ακρόπολης στη χώρα μας φέρεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Γκάρντιαν". Σήμερα, όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, στα πλαίσια της διήμερης επίσημης επισκεψής του στη Βρετανία, είχε μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση στο Λονδίνο με τον Τόνι Μπλερ, όπου ανάμεσα στ' άλλα συζήτησαν και το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη νίκη με 4-3 πέτυχε ο Παναθηναϊκός επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο, σε ένα συγκλονιστικό αγώνα, πλούσιο σε συγκινήσεις και γκολ με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 11ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Τα τέρματα των πρασίνων, που παρέμειναν έναν βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, πέτυχαν οι Παυλόπουλος (2`-αυτογκόλ), Λυμπερόπουλος (22`, 85`) και Σίγκουρντσον (45`), ενώ για τους Κρητικούς σκόραραν οι Γκόμεζ (34`, 49`- πέναλτι) και Νιόπλιας (53`).

Στο δεύτερο αγώνα για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος η ΑΕΚ νίκησε εύκολα με 3-0 την Παναχαϊκή, στο ουδέτερο γήπεδο της Ρόδου και βελτίωσε τη θέση της στο βαθμολογικό πίνακα. Η Ενωση, που εξέτισε την ποινή της με τον αποκλεισμό της έδρας της, ήταν κατά διαστήματα αρκετά καλή, έχασε πολλές ευκαιρίες και είχε δύο δοκάρια. Τα τέρματα για τη νικήτρια πέτυχαν οι Νικολαϊδης ( 25' και 58') και Καψής (1'). Εξάλλου, δεδομένη θεωρεί ο ιταλικός Τύπος τη μεταγραφή του Λάμπρου Χούτου στην ΑΕΚ, καθώς αναφέρει ότι η Ρομα έχει συμφωνήσει για την παραχώρηση του νεαρού διεθνή φορ στην Ενωση. Μάλιστα, ο πρόεδρος των τζιαλορόσι Σένσι φέρεται να δήλωσε "ή στην ΑΕΚ ή στη Ρόμα, μέχρι να τελειώσει το συμβόλαιό του". Ετσι, μοναδικό πρόβλημα για την ολοκλήρωση της μεταγραφής παραμένει ο πατέρας του παίχτη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμά τον Ολυμπιακό.

Την Πέμπτη είναι πολύ πιθανό να οριστικοποιηθεί η συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Μπάγεβιτς. Οπως όλα δείχνουν, ο έμπειρος προπονητής θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2000, κάτι άλλωστε που έχει ήδη ξεκαθαρίσει και ο ίδιος. Πάντως, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται οι δύο πλευρές θα έχουν ακόμη μία συνάντηση και ίσως την Πέμπτη να ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία τους.

Στα κρυα του λουτρού άφησε ο Καλίντ Ριβς τον Αρη. ΟΑμερικανός, έφυγε αιφνιδιαστικά για την πατρίδα του, αφού όπως άφησε να εννοηθεί, από την στιγμή που έχει μείνει απλήρωτος τους τελευταίους μήνες δεν έχει λόγο να κάνει Χριστούγεννα μακριά από την οικογένειά του. Το ενδεχόμενο να επιστρέψει στους κίτρινους μοιάζει απίθανο, εκτός φυσικά και αν η διοίκηση του Αρη βρει τον άνθρωπο που θα ξελασπώσει οικονομικά το σύλλογο.

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται από τον Ηρακλή ο νεαρός αμυντικός, που παίζει δανεικός από τον Ολυμπιακό, Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, ο οποίος αποκλείστηκε της 18άδας του παιχνιδιού με τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Αφορμή για τον αποκλεισμό του αποτέλεσαν οι προ ημερών δηλώσεις του, ότι περιμένει όσο τίποτα άλλο, την επιστροφή του στον Ολυμπιακό και οι οποίες δημιούργησαν έντονο κλίμα δυσφορίας των φιλάθλων προς τον ποσδοαφριστή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 330,12 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 535,41, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 322,10, ελβετικό φράγκο προς 208,94, τη λίρα Κύπρου προς 578,93, δολάριο Καναδά προς 223,25, δολάριο Αυστραλίας 210,08, το γερμανικό μάρκο προς 171,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,27, γαλλικό φράγκο προς 50,99, και το ευρώ προς 334,52 δραχμές.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων παρέμβασης από την Τράπεζα της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη δημιούργησαν θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης τιμών κινήθηκε έντονα ανοδικά καθ`όλη τη διάρκεια των συναλλαγών με το επενδυτικο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται για μετοχές όλων των κλάδων. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών και της παράλληλης αγοράς, ενώ μόλις 5 μετοχές έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα, πάνω από 90 μετοχές, έκλεισαν στο πλαφόν ανόδου του 8% . Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.624,55 μονάδες, έναντι 5.418,32 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο 206,23 μονάδων ή σε ποσοστό 3,81%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες αναμένονται αύριο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί, αλλά από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε ισχυρούς νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μηδέν με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 16 και στα νησιά 8 με 17 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριο καιρό, μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 15 και 4 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 13 December 1999 - 20:00:26 UTC