Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι Αθηναίοι από τις προφητείες...
- Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για το θέμα των σεισμών.
- Απολύτως επιτυχής η αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ της ΟΑ.
- Ακόμη 1.230 συνοριακοί φρουροί από την Πρωτοχρονιά.
- Οξεία κριτική για τα σχολικά βιβλία από την Ιερά Σύνοδο.
- Τον πρωθυπουργό συνάντησε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σάμαρανκ.
- Με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα συναντηθεί ο Τσοχατζόπουλος.
- Κλασσικά αριστουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι Αθηναίοι από τις προφητείες...

Προσπάθεια να ηρεμήσουν τον κόσμο από τις προφητείες, τις φήμες και τις πληροφορίες περί επικείμενου σεισμού, καταβάλουν κυβέρνηση και επιστήμονες, συνιστώντας ψυχραιμία και νηφαλιότητα και επαναλαμβάνοντας ότι η μετασεισμική ακολουθία στον εστιακό χώρο της Πάρνηθας εξελίσσεται απολύτως ομαλά. Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της Αττικής ετοιμάζονται να εκδράμουν στην επαρχία το Σαββατοκύριακο, ενώ η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δοθούν άδειες στους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι και τη Δευτέρα. Μη δίνετε σημασία στις προγνώσεις της ομάδας ΒΑΝ, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο διάσημος Αμερικανός σεισμολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο Ρόμπερτ Γκέλερ. Με τη φράση "δεν θα μας κάνουν ψυχοπαθείς" αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις φήμες για επικείμενο σεισμό, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να πάρουμε μέρος στο κλίμα ψύχωσης που τείνει να δημιουργηθεί.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για το θέμα των σεισμών.

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται το θέμα των σεισμών, καθώς η ΝΔ έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ. Ας αναζητήσει αλλού τις ευθύνες η ΝΔ, καθώς το συγκεκριμένο εργοστάσιο και τα άλλα 27 κτίρια που κατέρευσαν, κατασκευάστηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ, απάντησε η κυβέρνηση. Για τους φακέλους των 21 κτιρίων που κατέρρευσαν και οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι θα γίνει έρευνα και όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα.

Απολύτως επιτυχής η αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ της ΟΑ.

Απολύτως επιτυχής ήταν η αναγκαστική προσγείωση που έκανε στο αεροδρόμιο του ελληνικού, Μπόϊνγκ 737 της Ολυμπιακής, που με 71 επιβάτες εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βουδαπέστη και στο οποίο κατά την απογείωση έσκασαν τα δύο λάστιχα. Ο πιλότος πήρε εντολή από τον πύργο ελέγχου να κάνει κύκλους πάνω από το Σαρωνικό για να καταναλώσει τα καύσιμα, ενώ στο αεροδρόμιο σήμανε συναγερμός και είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ακόμη 1.230 συνοριακοί φρουροί από την Πρωτοχρονιά.

Αλλοι 1.230 ειδικοί συνοριακοί φρουροί, για τη φύλαξη των συνόρων θα τοποθετηθούν από την Πρωτοχρονιά, δήλωσε ο υπ. Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών πήρε μέρος σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο Τάμπερε της Φιλανδίας και θα αφορούν την ασφάλεια του πολίτη, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Οξεία κριτική για τα σχολικά βιβλία από την Ιερά Σύνοδο.

Την εκτίμηση ότι στα βιβλία που διδάσκονται στο δημοτικό, αλλοιώνονται οι έννοιες της πατρίδας, των παραδόσεων, της θρησκείας, αλλά και του έθνους, διατύπωσε ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που εξέτασε το θέμα. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, θα συσταθεί επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα και θα κάνει προτάσεις προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Τον πρωθυπουργό συνάντησε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σάμαρανκ.

Την ικανοποίησή τους για την πορεία των έργων που έχουν σχέση με τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, εξέφρασαν τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τα οποία υπό τον πρόεδρο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο κ.Σάμαρανκ υποστήριξε πλήρως την ιδέα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για το Ιδρυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Σε ειδική τελετή που έγινε στο Ζάππειο παρουσιάστηκε το καινούργιο σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα συναντηθεί ο Τσοχατζόπουλος.

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα έχει ο υπουργός Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, με αφορμή και της επετείου ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τζοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Κληρίδη και θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Κύπριο ομόλογό του και τους αρχηγούς των κομματων.

Κλασσικά αριστουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Αριστουργήματα του 5ου και 4ου π.Χ. αιώνα περιλαμβάνει η ανακαινισμένη Ελληνική πτέρυγα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και πολλών έγκριτων εκπροσώπων του πολιτικού, του οικονομικού και του καλλιτεχνικού κόσμου της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε δεξίωση για τη συμβολή της οικογένειας Κωστόπουλου στην ανακαινισμένη Ελληνική πτέρυγα του μουσείου. Ο επιμελητής του τμήματος Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης ξενάγησε τους καλεσμένους στις επτά αιθουσες της πτέρυγας, που δέχονται καθημερινά αναρίθμητους επισκέπτες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ρυθμό προπόνησης η ΑΕΚ συνέτριψε με 6-1 την ιδιαίτερα αδύναμη Τορπέντο από τη Γεωργία και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η Ενωση μπήκε αρκετά δυνατά στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε με 4-0, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο η απόδοση των παιχτών της ΑΕΚ έπεσε με αποτέλεσμα το σκορ να περιοριστεί σε... 6-1. Τα τέρματα της ΑΕΚ πέτυχαν Τσίριτς (8`-πέναλτι), Μπιέκοβιτς (22`), Μαλαδένης (25`), Κοπιτσής (43`, 88`) και Νικολαίδης (74`), ενώ το γκολ της τιμής για τους φιλοξενούμενους σημείωσε ο Μεκρελάτζε στο 73`.

Ενα λευκό στεφάνι από κλάδο ελιάς σε γαλάζιο και σκούρο μπλε φόντο, που αντιπροσωπεύουν τον ουρανό και την θάλασσα της Ελλάδας, είναι το επίσημο έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που αποκαλύφθηκε σήμερα κατά την διάρκεια μεγαλοπρεπούς τελετής που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

Ο Παναθηναϊκός βγήκε ``ζωντανός`` από μια πολύ δύσκολη έδρα, καθώς επικράτησε 64-59 (ημ. 34-31) της Τόφας στην Προύσα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας εκμεταλλεύθηκαν στο τελευταίο δίλεπτο την εμπειρία τους αλλά και την μεγάλη εμφάνιση του Ντέγιαν Μποντίρογκα (23π.) για να επικρατήσουν στην Τουρκία και να σημειώσουν την δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες στον Β' όμιλο της Ευρωλίγκας.

``Βούλιαξε`` η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στον τρίτο αγώνα της για τον 1ο Ομιλο του 11ου FINA CUP, που διεξάγεται στο Σίδνεϊ, αφού έχασε 12-4 από την Ουγγαρία, η οποία πήρε την πρώτη θέση του ομίλου. Ετσι η εθνική μας, που κατετάγη 4η στον όμιλό της, θα παίξει το Σάββατο με τις ΗΠΑ για τις θέσεις 5-8. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Γιουγκοσλαβία νίκησε 8-5 την Ιταλία, η οποία όμως παρά την ήττα της πήρε τη δεύτερη θέση και προκρίθηκε στους ``4`` της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ εξασφάλισε η πρωταθλήτριά μας, Ευμορφία Ντώνα, η οποία κατέκτησε τελικά την 13η θέση στο ατομικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής που διεξάγεται στην Οζάκα. Η Ντώνα συγκέντρωσε 29.525 βαθμούς και στα τέσσερα αγωνίσματα του ατομικού. Η πρωταθλήτριά μας εξασφάλισε παράλληλα τη συμμετοχή της στον τελικό του σύνθετου ατομικού που θα γίνει το Σάββατο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,89 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 515,21, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 296,49, ελβετικό φράγκο προς 208,99, τη λίρα Κύπρου προς 577,69, δολάριο Καναδά προς 213,35, δολάριο Αυστραλίας 203,79, το γερμανικό μάρκο προς 170,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,84, και το ευρώ προς 333,52 δραχμές.

Η δυναμική επανεμφάνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές της "περιφέρειας", μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα, χαρακτήρισε την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Η τιμή 120 μετοχών, μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%. Το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος συγκέντρωσαν οι μετοχές της Παράλληλης Αγοράς και των Κατασκευαστικών εταιριών, οι οποίες είχαν καταγράψει τις περισσότερες απώλειες στη διάρκεια της "βίαιης" υποχώρησης της αγοράς. Η τιμή 26 μετοχών της Παράλληλης και 17 των Κατασκευαστικών έκλεισε στο "limit up". Αντιθέτως, ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε, αποτελώντας εξαίρεση, στο ανοδικό κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.667,60 μονάδες, έναντι 5.596,84 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας άνοδο 70,76 μονάδων ή σε ποσοστό 1,26% και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από τη νότια και ανατολικά, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 14 με 32 και στα νησιά απο 17 εως 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 μέχρι 31 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, αλλά το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 17 εως 29 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 30 September 1999 - 19:00:15 UTC