Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς είχε ο Ρουγκόβα στο Βελιγράδι.
- Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση στο Κόσοβο.
- Συνέχισε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
- Προωθείται η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες.
- Ρουκέτες και στη... Σοφοκλέους, με το γενικό δείκτη να χάνει 7, 55%.
- Ακόμα μία λίστα με φοροφυγάδες στη δημοσιότητα.
- Η 17Ν πίσω απ'την τρομοκρατική ενέργεια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
- Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα Οτσαλάν.
- Κινητοποιήσεις εργαζομένων για τις Νατοϊκές επιθέσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς είχε ο Ρουγκόβα στο Βελιγράδι.

Η πολύωρη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον εκλεγμένο ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχήμ Ρουγκόβα και η σύλληψη τριών αμερικανών στρατιωτών, από τις σερβικές δυνάμεις, είναι τα δύο νέα στοιχεία της Γιουγκσλαβικής κρίσης. Το Βελιγράδι διαβεβαίωσε ότι οι τρεις αμερικανοί πεζοναύτες δεν πρόκειται να πάθουν κάνενα κακό και ότι θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα συμφώνησαν να εργαστούν για πολιτική λύση και ζήτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση στο Κόσοβο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο πρόεδρος Γιέλτσιν ζήτησε επείγουσα σύνοδο της ομάδος των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Τη Δευτέρα πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία της Γερμανίας, διάσκεψη για την κρίση στα Βαλκάνια με τη συμμετοχή 11 υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης και άλλων αξιωματούχων, ενώ στο Βελιγράδι έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού στο πλαίσιο μεσολαβητικής προσπάθειας για την ειρηνική επίλυση των εχθροπραξιών.

Συνέχισε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στη Γιουγκοσλαβία το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε το τελευταίο 24ωρο τις σφοδρότερες επιθέσεις από την έναρξη των εχθροπραξιών. Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 90 μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν μόνο από τη βάση του Αβιάνο. Τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε τα ξημερώματα μία γέφυρα στον Δούναβη, τη στιγμή που τη διέσχιζε ένα λεωφορείο με εργάτες που πήγαιναν στη δουλειά τους. Από την επίθεση καταστράφηκαν δύο πυλώνες της γέφυρας χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Προωθείται η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Συνεχίζεται η προώθηση της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες. Ενα μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε στα Σκόπια τρόφιμα σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό και ένα άλλο στα Τίρανα ασθενοφόρο και σκηνές. Στα Σκόπια βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος πραγματοποιεί περιοδεία σε Βουκουρέστι, Σόφια και Σκόπια. Παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από μή κρατικούς φορείς, που θα προωθηθεί στον δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.

Ρουκέτες και στη... Σοφοκλέους, με το γενικό δείκτη να χάνει 7, 55%.

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είχε άκρως αρνητικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με μεγάλες απώλειες 7,55% Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στη Βόνη όπου είχε επαφές με πολλούς ομολόγους του, στο περιθώριο της συνάντησης που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία με θέμα τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Τέλος, στο Βελιγράδι έφτασε αντιπροσωπεία της εκκλησίας της Ελλάδος με βοήθεια προς την εκκλησία της Σερβίας.

Ακόμα μία λίστα με φοροφυγάδες στη δημοσιότητα.

Και τρίτη λίστα με 30 επώνυμους ελεύθερους επαγγελματίες, που κατηγορούνται για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, την περίοδο 1993-1997, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται τραγουδιστές, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές και υποθηκοφύλακες. Μεταξύ αυτών είναι οι τραγουδιστές Μάκης Χριστοδουλόπουλος και Πασχάλης Τερζής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι απέκρυψαν εισοδήματα 91 και 21 εκατομμυρίων αντίστοιχα, καθώς και ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος με 45 εκατομμύρια δραχμές.

Η 17Ν πίσω απ'την τρομοκρατική ενέργεια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Την οργάνωση 17 Νοέμβρη, φωτογραφίζει η χθεσινή αποτυχημένη βομβιστική επίθεση, με ρουκέτα, η οποία δεν εξερράγη, κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην Αθήνα. Τόσο ο πυροσωλήνας, όσο και η ρουκέτα των 3,26 ιντσών, από αυτές που είχαν κλαπεί από το Συκούριο της Λάρισας, παραπέμπουν στην οργάνωση φάντασμα, το τελευταίο κτύπημα της οποίας έγινε πρίν από ένα χρόνο, κατά της Σίτιμπανκ στην Κυψέλη, αλλά και εκεί η ρουκέτα δεν εξερράγη.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα Οτσαλάν.

Ευθύνες στην ΕΥΠ για την είσοδο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα επέρριψε ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας Γιάννης Γεωργακόπουλος, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που διερευνά την υπόθεση. Αύριο ενώπιον της επιτροπής έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Χαράλαμπος Σταυρακάκης.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων για τις Νατοϊκές επιθέσεις.

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει αύριο Αθήνα από τη μία μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, λόγω της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες Νατοϊκές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία. Τις ίδιες ώρες θα υπολειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικός τομέας, ενώ κλειστά θα είναι και τα καταστήματα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με πρωτοβουλία της διοίκησής της η ΑΕΚ έκλεισε φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν που θα γίνει στο Βελιγράδι, τη Μεγάλη Τετάρτη το μεσημέρι, αμέσως μετά από μεγάλη συναυλία που έχει ήδη προγραμματιστεί για το σκοπό αυτό. Ο Μελισσανίδης, μιλώντας γι'αυτή την πρωτοβουλία δήλωσε ότι "η ΑΕΚ είναι όπως ξέρετε ένα προσφυγικό σωματείο και γνωρίζει όπως λίγοι τα δεινά του πολέμου και της προσφυγιάς. Ελπίζουμε με την πρωτοβουλία μας αυτή να αποδείξουμε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει γιά την επίτευξη της ειρήνης στα Βαλκάνια". Λαός και κυβέρνηση στη γείτονα χώρα περιμένει με μεγάλη συγκίνηση τους Ελληνες για να τους φιλοξενήσει και να τους ανταποδώσει την αγάπη που δείχνουν στις δύσκολες στιγμές που περνά η Γιουγκοσλαβία. Ο αγώνας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά απ'ευθείας στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Νορβηγός διεθνής μέσος Μίκλαντ δεν γυμνάστηκε ούτε και σήμερα λόγω των ενοχλήσεων που έχει στη μέση. Πάντως, ο Ρότσα θα τον περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για τον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Εκτός αποστολής ο Ρότσα άφησε τους τρεις τιμωρημένους (Ασάνοβιτς, Μιλόγεβιτς, Μπασινά), τον Σιπνιέφσκι που βρίσκεται στην Πολωνία και τον τραυματία Σέζαρ, που προφανώς δεν μπορεί να ξεπεράσει την... ηλικία του.

Το Σάββατο τα ...σπουδαία, όσον αφορά στο ενδεχόμενο μεταγραφής του Γρηγόρη Γεωργάτου σε ομάδα του εξωτερικού. Σε δυο μέρες, λοιπόν, αναμένεται στη χώρα μας ο Σόρεν Λέρμπι, ο παλιός μεγάλος Δανός άσος, που όπως υποστηρίζει, θα φέρει προτάσεις από γερμανικούς συλλόγους. Παράλληλα, θα μεταφέρει στον Ολυμπιακό τα σχετικά με το ενδιαφέρον του Αγιαξ. Ο Γεωργάτος από την πλευρά του επανέλαβε ότι τον πρώτο λόγο στη μεταγραφή του έχει ο Ολυμπιακός.

Στον β' γύρο των πλέι οφ προκρίθηκε ο Ηρακλής, αφού νίκησε στα Πατήσια τον Σπόρτιγκ με 82-73 (ημ. 44-47) και συμπλήρωσε δύο νίκες, καθώς προχθές είχε επικρατήσει και στο Ιβανώφειο με 85-70. Ο ``Γηραιός`` εξασφάλισε έτσι την συμμετοχή του στο κύπελλο Κόρατς της επόμενης περιόδου και τώρα, χωρίς άγχος, θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στον επόμενο γύρο. Σε άλλο αγώνα για τα πλέι όφ, στο Λίντο, το Ηράκλειο επικράτησε με 82-73 (ημ. 29-34) και ισοφάρισε σε 1-1 νίκες τους Μαρουσιώτες που στο πρώτο παιχνίδι είχαν νικήσει με 85-70.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, έδωσε στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδειο, με το οποίο επιχειρούνται βαθιές τομές σε καίρια ζητήματα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν θίγεται η αυτοδιοίκηση του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, οι ΠΑΕ θα μπορούν να διαπραγματεύονται μόνες τους τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ το ποσοστό τους από τον ΟΠΑΠ παραμένει στο 8 %. Τέλος, όσον αφορά στην αθλητική δικαιοσύνη θα έχει πλέον μόνο τακτικούς δικαστές.

Η ελληνική ομοσπονδία Βόλεϊ, με τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, έκανε δεκτό αίτημα της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, να δώσει στη χώρα μας η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, τους αγώνες της για το παγκόσμιο Λιγκ. Οριστική απόφαση θα πάρει η διεθνής ομοσπονδία του Βόλεϊ, η οποία όμως έχει ήδη αντικαταστήσει τη γιουγκοσλαβική με την ομάδα της Πορτογαλίας στη διοργάνωση, η οποία έχει οικονομικό χαρακτήρα και χρηματικά έπαθλα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,14 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,64, γαλλικό φράγκο προς 50,58, λίρα Αγγλίας προς 496,03, ελβετικό φράγκο προς 207,90, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,13, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 257,93, τη λίρα Κύπρου προς 573,80 και το ευρώ προς 331,80 δραχμές.

Δραματική πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, υπό το βάρος των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ενα κύμα πωλήσεων και οι εντεινόμενες ανησυχίες για παράταση της πολεμικής κρίσης, για αρκετές ακόμη ημέρες, "βύθισαν" τη Σοφοκλέους, η οποία έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών "παραβίασε καθοδικά" τόσο το ψυχολογικό φράγμα των 3.300 μονάδων, όσο και αυτό των 3.200 μονάδων, ενώ "απειλεί" να διασπάσει και τα επίπεδα των 3.100 μονάδων. Εκλεισε στις 3.121,39 μονάδες, με κάθετη πτώση 254,98 μονάδων ή σε ποσοστό 7,55%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος της πτώσης είναι το μεγαλύτερο από την ημέρα που άρχισε η κρίση στο Κόσοβο, καθώς οι όποιες προσδοκίες για τη σύντομη λήξη της κρίσης φαίνεται ότι διαψεύδονται, ενώ από την έκρηξη των συγκρούσεων ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει καταγράψει απώλειες σε ποσοστό 17,30% Πάνω από 200 μετοχές έκλεισαν στο κατώτατο όριο διακύμανσης του 8,0%, ενώ ελάχιστος αριθμός μετοχών κατόρθωσε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να παρουσιάσει άνοδο.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά στα ηπειρωτικά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 19 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 7 με 17 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 1 April 1999 - 19:00:25 UTC