Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 05/10/1997 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης.Αύριο η κηδεία του στο Α`Νεκροταφείο.
- Κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη βουλή το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις των ΟΤΑ.
- Αύριο η συνάντηση των νομαρχιακών επιτροπών ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού για το δήμο της Αθήνας.
- Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή ολοκληρώνονται απόψε οι εκδηλώσεις στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ.
- Αυστηρή κριτική Ράλλη προς την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική αλλά και υποστήριξη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί.
- Η διεύρυνση της Ε.Ε. στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της στο Λουξεμβούργο.
- Δεν φοβάμαι τις συγκρούσεις τονίζει σε συνέντευξή της στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" η Βάσω Παπανδρέου.
- Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για το βιβλίο της κ. Λιάνη κάνει λόγο σε συνέντευξη του στην "Απογευματινή της Κυριακής" ο Γιώργος Παπανδρέου.
- Προειδοποίηση Τσοβόλα για κοινωνική έκρηξη, σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ".
- Τελευταία ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, δηλώνει ο Θεόδωρος Κασσίμης στη "ΝΙΚΗ".
- Τρία άτομα συνελήφθησαν στην Αθήνα για βιασμό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ισόπαλος ο αγώνας Καβάλα-ΟΦΗ για το πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.
- Το πρώτο σούπερ-καπ στο βόλεϊ ανδρών κατέκτησε ο Αρης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης.Αύριο η κηδεία του στο Α`Νεκροταφείο.

Τη μάχη με το καρκίνο έχασε χθές σε ηλικία 76 ετών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Τσαλδάρης.Ο εκλιπών ήταν γιός του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και ήταν παντρεμένος με την Πανδώρα Παπαδάτου με την οποία είχε μία κόρη. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1963 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών συγκοινωνιών και προεδρίας. Από το 1985 έως τις αρχές του Ιουλίου το 1989 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας,ενω απο το 1989 έως το 1993 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής.Μετα το τέλος της θητείας του ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1995 ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρόταση της ΝΔ, η οποία τον υποστήριξε με τους 109 βουλευτές της και στις τρεις ψηφοφορίες.Η κηδεία του Αθανάσιου Τσαλδάρη θα γίνει αύριο στις τρεις μετά το μεσημέρι απο το Α' νεκροταφείο. Η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στο Σωματείο "Πνοή".

Κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη βουλή το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις των ΟΤΑ.

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Με το νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων, η διατήρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των κατοίκων μικρών ΟΤΑ.Χθές κάτοικοι τριών κοινοτήτων στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν επί μια ώρα περίπου τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνών χωρίς όμως να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

Αύριο η συνάντηση των νομαρχιακών επιτροπών ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού για το δήμο της Αθήνας.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών εκλογών και της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου "Καποδίστριας". Το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης των οργανώσεων της Νομαρχιακής επιτροπής. Θέμα της συνέλευσης, είναι "Τοπική Αυτοδιοίκηση-Δημοτικές Νομαρχιακές εκλογές". Αύριο στην Αθήνα πραγματοποιείται η συνάντηση ανάμεσα στα προεδρεία των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού για τη στάση τους στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Συναπισμού σε συνέντευξή του στην "ΑΥΓΗ" οσον αφορά το Δήμο της Αθήνας, "φωτογραφίζει" τη Μαρία Δαμανάκη ως την επιλογή του ΣΥΝ, αλλά τονίζει ότι "όλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να ξέρουμε τι θέλουμε εγκαίρως".

Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή ολοκληρώνονται απόψε οι εκδηλώσεις στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ.

Με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, στο λόφο του Κολωνού. Αύριο, συνεδριάζει υπό την προεδρία του η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων της Ν.Δ.

Αυστηρή κριτική Ράλλη προς την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική αλλά και υποστήριξη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί.

Ορθότατο μέτρο χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης την κατάργηση της επετηρίδας και το διορισμό των εκπαιδευτικών ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις και συγχαίρει τον υπουργό Παιδείας για αυτήν την τολμηρή, όπως χαρακτηρίζει, πρωτοβουλία του. Επισημαίνει όμως, στη συνέντευξή του, που παραχώρησε στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του εξεταστικού συστήματος που θα καθιερωθεί ώστε να μην αμφισβητηθεί. Επίσης θεωρεί, κατ`αρχήν ορθό σχέδιο το "Ιωάννης Καποδίστριας" στη βασική φιλοσοφία και στις γενικές αρχές του. Εκφράζει όμως τις επιφυλάξεις του για τη διαδικασία εφαρμογή του που όπως λέει εγκυμονεί κινδύνους. Κατά τον κ.Ράλλη, αποτελεί "δυσάρεστη διαπίστωση ότι η κυβερνητική πολιτική δεν εφαρμόζεται όπως αυτή εξαγγέλεται, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει επιμελώς την πραγματικότητα της οικονομίας και καλλιεργεί απατηλά αισιόδοξη εικόνα".

Η διεύρυνση της Ε.Ε. στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της στο Λουξεμβούργο.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική,το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και οι διαρθρωτικές πολιτικές, θα είναι τα κύρια θέματα συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Λουξεμβούργο.Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.Συζήτηση θα γίνει επίσης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία,ενώ ειδική αναφορά θα γίνει στην κατάσταση στην Αλβανία ενόψει της υπουργικής διάσκεψης της Ρώμης.Στο περιθώριο του Συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση διαρθρωμένου διαλόγου ΕΕ-Κύπρου και γεύμα των ``15`` με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδη.-

Δεν φοβάμαι τις συγκρούσεις τονίζει σε συνέντευξή της στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" η Βάσω Παπανδρέου.

"Δεν φοβάμαι τις συγκρούσεις. Είναι λάθος όμως να επιδιώκει κανείς τη σύγκρουση για τη σύγκρουση, όπως και τη συναίνεση για τη συναίνεση", τονίζει σε συνέντευξή της στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Η κ.Παπανδρέου αποδίδει στα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας την αύξηση της ανεργίας αλλά και τη συγκράτηση των μισθών. Για την κεντροαριστερά αναφέρει ότι στη χώρα μας αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και υπογραμμίζει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ όπως και τα άλλα κόμματα της αριστεράς, να βρουν νέες μορφές πολιτικής παρέμβασης αποδοτικότερες, ουσιαστικότερες και πολιτικά ωριμότερες. Για τη Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι ήταν και παραμένει ένα κόμμα που κοιτάζει στο χθες. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ αναφέρει δεν υπάρχουν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές στα κυβερνητικά όργανα.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για το βιβλίο της κ. Λιάνη κάνει λόγο σε συνέντευξη του στην "Απογευματινή της Κυριακής" ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις κατηγορίες της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου μέσω του βιβλίου της, κάνει λόγο σε σημερινή του συνέντευξη στην "Απογευματινή της Κυριακής", ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.Ο κ.Παπανδρέου τονίζει οτι μετά την Νέα Υόρκη όπου έγινε ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών μεταξύ Πάγκαλου-Τζέμ βρισκόμαστε πάλι στην αρχή με τους τούρκους και επιδιώκουμε την επαναπροσέγγιση.Ο κ.Παπανδρέου δεν διστάζει επίσης να τονίσει οτι η διακήρυξη της Μαδρίτης δεν αποτελεί κεκτημένο αφού η Αγκυρα δεν τηρεί την υπογραφή της.Αναφερόμενος στις κατηγορίες της κ.Λιάνη στο βιβλίο της οτι έκανε τον Ανδρέα να υποφέρει, απαντά οτι φέρθηκε ως γιός που σκεφτόταν το καλύτερο για τον πατέρα του.

Προειδοποίηση Τσοβόλα για κοινωνική έκρηξη, σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ".

"Ο λαός βρίσκεται σε καζάνι που βράζει και επίκειται κοινωνική έκρηξη, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης". Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ" ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ.Τσοβόλας, επικρίνει την κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, η οποία "οδηγεί σε υποχωρήσεις". Στα εσωτερικά θέματα πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του "εξυπηρετεί τους οικονομικά ισχυρούς".Για το βιβλίο της κ.Δήμητρας Λιάνη τονίζει οτι είναι σαφές και περιέχει "πολιτικές αλήθειες" οι οποίες "πονάνε" ορισμένους και "αν διαβαστούν θα απομυθοποιηθούν κάποιοι, έστω και αν δημοσιοποιούνται ανορθόδοξα". Καταδικάζει όμως τη δημοσιοποίηση "της προσωπικής ζωής οποιουδήποτε".

Τελευταία ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, δηλώνει ο Θεόδωρος Κασσίμης στη "ΝΙΚΗ".

" Τελευταία ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας" θεωρεί τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο βουλευτής του κόμματος Θεόδωρος Κασσίμης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα " Νίκη της Κυριακής". Ο κ.Κασσίμης προειδοποιεί οτι το κόμμα αν υποστεί νέα ήττα, οι οπαδοί δεν θα ζητήσουν την αντικατάσταση του αρχηγού, αλλά τη διάλυση του κόμματος και τη σύσταση νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει τη φιλελεύθερη παράταξη.Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο βουλευτής της Ν.Δ τονίζει οτι είναι συγκεχυμένη.Μιλάει για πολιτικές που ήταν φιλελεύθερες αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι τέτοιος που οδηγεί στο πουθενά.

Τρία άτομα συνελήφθησαν στην Αθήνα για βιασμό.

Με την κατηγορία ότι βίασαν δύο αλλοδαπές, συνελήφθησαν οι Δημήτρης Κίτσας, 23 ετών, Κώστας Ζωγράφος, 22 ετών και Δημήτρης Θεοδώρου, 32 ετών.Θύματα είναι οι Ρουμάνες Μαριλένα Θανέσου, 21 ετών και Ντέλια Λουπούλετ, 23 ετών.Οπως κατήγγειλαν οι ίδιες στην αστυνομία, πρίν από δέκα ημέρες στη Θεσσαλονίκη ακολούθησαν τους δράστες οι οποίοι τους υποσχέθηκαν να τους βρούν δουλειά στην Αθήνα.Στη διάρκεια όμως της διαδρομής τις βίασαν μέσα στο αυτοκίνητο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισόπαλος ο αγώνας Καβάλα-ΟΦΗ για το πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Ψυχωμένη και αποφασιστική στα τελευταία 20 λεπτά, η Καβάλα κατάφερε να ισοφαρίσει 3-3 με τον ΟΦΗ, ο οποίος προηγήθηκε 3-0 και να πάρει έτσι ένα πολύτιμο βαθμό στο γήπεδό της, στον αγώνα που άνοιξε την ``αυλαία`` της 5ης ημέρας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Σήμερα θα διεξαχθούν οι αγώνες Καλαμάτας - Απόλλωνα, Προοδευτικής - ΠΑΟΚ, Παναχαϊκής - Πανιωνίου, Ολυμπιακού - Ξάνθης, Βέροιας - Πανηλειακού, Εθνικού - Παναθηναϊκού και Αθηναϊκού - Ιωνικού, ενώ θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με το παιχνίδι Ηρακλή - ΑΕΚ. Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 4 παρά τέταρτο, εκτός απο τα ματς που θα μεταδοθούν απο το ΣΟΥΠΕΡ-ΣΠΟΡΤ. Συγκεκριμένα, το παιχνίδι Εθνικού - Παναθηναϊκού θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και ο αγώνας Καβάλας ΟΦΗ στις 7 παρά τέταρτο.

Το πρώτο σούπερ-καπ στο βόλεϊ ανδρών κατέκτησε ο Αρης.

Ο Αρης κατέκτησε το πρώτο σούπερ-καπ στο βόλεϊ ανδρών. Η πρωταθλήτρια ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε στον τελικό, ο οποίος έγινε στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας Βόλου, 3-0 τον κυπελλούχο Ολυμπιακό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,25, γαλλικό φράγκο προς 47,69, λίρα Αγγλίας προς 457,03, ελβετικό φράγκο προς 195,05, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 233,16, τη λίρα Κύπρου προς 542,61 και την ECU προς 314,18 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα και μόνο στα ανατολικά θα υπάρχουν τοπικά λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 26 και στο Αιγαίο 14 με 24 βαθμούς Κελσίου.Για αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι έως μέτριοι.Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 5 October 1997 - 14:53:34 UTC