Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δυο νεκροί και τέσσερις τραυματίες μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Αλβανία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας υποστηρίζει οτι πέτυχε θριαμβευτική νίκη εναντίον του Δημοκρατικού κόμματος του ΣαλίΜπερίσα.
- Συνομιλίες το μεσημέρι του Πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.
- Συνεχίζονται οι γενικές εξετάσεις με τους υποψήφιους της Α' δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά, της Β' στη Βιολογία και της Γ' στην Ιστορία.
- Λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων,σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία επιζητά η Ελλάδα.
- Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης.
- Η δομή και διεύρυνση του ΝΑΤΟ θέμα συνομιλιών Τσοχατζόπουλου - Κρανιδιώτη.
- Στην Καβάλα και τη Θάσο σήμερα ο Κώστας Καραμανλής.
- Σήμερα αναμένεται η εκταφή του Ρωμιόπουλου για εξακρίβωση των αιτιών του θανάτου του.
- Αύριο οι νέες σειρές εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Στο δρόμο για την κατάκτηση του χρυσού μεταλίου στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας βρίσκεται η εθνική μας ομάδα.
- Με την κατάκτηση τεσσάρων ακόμη μεταλλίων γιά τα Ελληνικά χρώματα, ολοκληρώθηκε στην Σεβίλλη της Ισπανίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Αρσεως Βαρών γυναικών και εφήβων.
- Την πρώτη θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, κατέκτησε η ελληνική ομάδα των ανδρών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δυο νεκροί και τέσσερις τραυματίες μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Αλβανία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας υποστηρίζει οτι πέτυχε θριαμβευτική νίκη εναντίον του Δημοκρατικού κόμματος του ΣαλίΜπερίσα.

Αιματηρά επεισόδια ακολούθησαν το κλείσιμο της κάλπης μετά τις χθεσινές εκλογές στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ενοπλες ομάδες πυροβόλησαν και σκότωσαν αργά το βράδυ δύο πολίτες και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις στο Φιέρι, στην κεντροδυτική Αλβανία. Το Δημοκρατικό Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι τρείς απο τους τέσσερις τραυματίες είναι μέλη του και ότι η επίθεση εναντίον τους ήταν προμελετημένη. Ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών,το Σοσιαλιστικό κόμμα υποστηρίζει οτι πέτυχε θριαμβευτική νίκη έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης, Φατος Νάνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το κόμμα του κερδίζει τις 60 από τις 115 έδρες, που κρίνονται με βάση το πλειοψηφικό σύστημα. Οι Σοσιαλιστές εκτιμούν, εξάλλου, ότι θα κερδίσουν και τις μισές από τις υπόλοιπες 40 έδρες, που κρίνονται με βάση το αναλογικό σύστημα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισήμανε ο Φατος Νάνο, οι Σοσιαλιστές και τα άλλα κόμματα της αριστεράς να ελέγχουν τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου και ζήτησε την άμεση παραίτηση του Σαλί Μπερίσα. Τα επίσημα αποτελέσματα παρά τον μικρό αριθμό ψηφοφόρων αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το απόγευμα σήμερα, ίσως και αύριο Τρίτη.

Συνομιλίες το μεσημέρι του Πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συναντάται στις 12.30 με τον γραμματεα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη και στη 1 μετά το μεσημέρι με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, στον οποίο θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Το απόγευμα οι κύριοι Σημίτης και Ντελόρ θα ειναι οι κύριοι ομιλητές με θέμα "Ποιά Ευρώπη θέλουμε; Σκέψεις για τον σχεδιασμό μιας αναπτυξιακής στρατηγικής" σε εκδήλωση, που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Συνεχίζονται οι γενικές εξετάσεις με τους υποψήφιους της Α' δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά, της Β' στη Βιολογία και της Γ' στην Ιστορία.

Συνεχίζονται σήμερα οι γενικές εξετάσεις με τους υποψήφιους της πρώτης δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά, της δεύτερης στη Βιολογία και της τρίτης στην Ιστορία. Παράλληλα, συνεχίζεται και η βαθμολόγηση στα 20 βαθμολογικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αξιολόγηση των μαθητών ολων των δεσμών στην Εκθεση δεν εχει ολοκληρωθεί, αλλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν οτι για άλλη μια χρονιά οι επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι χαμηλές. Η βαθμολόγηση της Εκθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση των μαθητών στην Ιστορία και στη Φυσική.

Λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων,σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία επιζητά η Ελλάδα.

Την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης, επικαλείται το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου της ΠΓΔΜ στο "Βήμα" της Κυριακής. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Κίρο Γκλιγκόρωφ επανέλαβε την ήδη γνωστή πρότασή του για εφαρμογή συμβιβαστικής, κατ' αυτόν, λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης.

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, ενόψει των απευθείας συνομιλιών, που θα αρχίσουν στις 9 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπο την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Η δομή και διεύρυνση του ΝΑΤΟ θέμα συνομιλιών Τσοχατζόπουλου - Κρανιδιώτη.

Με αντικείμενο τα θέματα, που αφορούν τη νέα δομή και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ενόψει της συνόδου κορυφής του αμυντικού οργανισμού συναντώνται στις 10 το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Στην Καβάλα και τη Θάσο σήμερα ο Κώστας Καραμανλής.

Την Καβάλα και τη Θάσο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τους Νομάρχες,τους Δημάρχους,εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και τοπικών οργανώσεων του κόμματος,ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε κομματική συνεστίαση.

Σήμερα αναμένεται η εκταφή του Ρωμιόπουλου για εξακρίβωση των αιτιών του θανάτου του.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η εκταφή του πτώματος του στρατιώτη, Σπύρου Ρωμιόπουλου, προκειμένου να γίνει και τρίτη νεκροψία,από τέσσερις καθηγητές Πανεπιστημίων και ένα στρατιωτικό ιατροδικαστή, μετά τις δύο αντιφαντικές ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι οποίες κάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για τα αίτια θανάτου. Την ίδια ώρα συνεχίζονται με άκρα μυστικότητα οι έρευνες για τα αίτια θανάτου του άτυχου στρατιώτη.

Αύριο οι νέες σειρές εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Αύριο 1η Ιουλίου θα διατίθενται απο τις τράπεζες οι νέες σειρές εντόκων γραμματίων του δημοσίου, σε λογιστική μορφή (αϋλοι τίτλοι). Τα Εντοκα Γραμμάτια είναι μόνο δωδεκάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 9,60%. Τα διετή ομόλογα χωρίς τοκομερίδια διατίθενται υπό το άρτιο με ετήσια απόδοση 9,50% σταθερή για όλη τη διάρκεια τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο δρόμο για την κατάκτηση του χρυσού μεταλίου στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας βρίσκεται η εθνική μας ομάδα.

Στο...δρόμο γιά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, παρέμεινε η εθνική μας ομάδα ανδρών του μπάσκετ, μετά τη νίκη της με 73-66 επί της αντίστοιχης της Λιθουανίας.Μετά τη νίκη της αυτή, η εθνική μας έμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή του ομίλου της στην β' φάση της διοργάνωσης και είναι μαζί με την Ιταλία η μοναδική αήττητη ομάδα στην διοργάνωση. Απόψε στις 9.30 το βράδυ η Ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει στην Τζιρόνα την αντίστοιχη της Γαλλίας.

Με την κατάκτηση τεσσάρων ακόμη μεταλλίων γιά τα Ελληνικά χρώματα, ολοκληρώθηκε στην Σεβίλλη της Ισπανίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Αρσεως Βαρών γυναικών και εφήβων.

Με την κατάκτηση τεσσάρων ακόμη μεταλλίων γιά τα Ελληνικά χρώματα, ολοκληρώθηκε στην Σεβίλλη της Ισπανίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Αρσεως Βαρών γυναικών και εφήβων.Στα 108 κιλά των εφήβων,ο πρωταθλητής μας Γιώργος Δεμερτζής κατέκτησε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο. Eνα ασημένιο και ένα χάλκινο, κατέκτησε και η Ματούλα Μποντόζη στα +83 κιλά των γυναικών. Η εθνική μας ομάδα των γυναικών εντυπωσίασε στην Σεβίλλη, κατακτώντας την δεύτερη θέση στην γενική κατάταξη μεταξύ 20 χωρών με 586 βαθμούς. Στους έφηβους, η εθνική μας ομάδα πήρε την τέταρτη θέση επί 20 χωρών με 436 βαθμούς.

Την πρώτη θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, κατέκτησε η ελληνική ομάδα των ανδρών.

Την πρώτη θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, κατέκτησε η ελληνική ομάδα των ανδρών, αφού συγκέντρωσε 215 βαθμούς, έναντι 171 της Ρουμανίας και 116 της Γιουγκοσλαβίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των γυναικών πήρε την δεύτερη θέση με 184 βαθμούς, ενώ πρώτευσε η Ρουμανία με 214 και η Γιουγκοσλαβία ήταν τρίτη με 114 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,09 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,27, γαλλικό φράγκο προς 47,51, λίρα Αγγλίας προς 462,57, ελβετικό φράγκο προς 192,25, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,11, τη λίρα Κύπρου προς 542,01 και την ECU προς 314,34 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι ο καιρός σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τα Κεντρικά και Βόρεια Ηπειρωτικά,όπου ενδέχεται να εκδηλωθούνσποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο θα κυμανθεί απο 23 εως 34 βαθμούς, στα Ηπειρωτικά απο 18 εως 36 και στο Αιγαίο απο 22 εως 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 21 εως 36 και απο 20 εως 34 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 30 June 1997 - 7:00:27 UTC