Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θύματα δολοφονίας δυο αδέλφια στη Νέα Σμύρνη.Αυτοκτόνησε ο δράστης.
- Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του για τις δηλώσεις Ντεμιρέλ.
- Εντονη αντίδραση στην Αθήνα για τις προκλήσεις της Τουρκίας.
- Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή.
- Στις 7 Ιουλίου ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό.
- Αυξήσεις ως 12% φέτος και 17% του χρόνου στις συντάξεις των στρατιωτικών.
- Σε συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής θα προχωρήσει το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας νέες θέσεις εργασίας.
- Απο 25 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι γενικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Χωρίς ξένους παίκτες στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α2 εθνικής κατηγορίας.
- Μεγάλη νίκη με 6-4 πέτυχε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης σε βάρος της ιταλικής.
- Ο Ρουμάνος τεχνικός Ανχελ Ιορντανέσκου, θα είναι πιθανόν ο νέος προπονητής της ΑΕΚ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θύματα δολοφονίας δυο αδέλφια στη Νέα Σμύρνη.Αυτοκτόνησε ο δράστης.

Θύματα στυγνής δολοφονίας επεσαν τα ξημερώματα δυο νεαρά αδέλφια στη Νέα Σμύρνη, ενω ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κίτσο, 45 ετών, που εισέβαλε στις 4.50 σε διαμέρισμα του Β' ορόφου πολυκατοικίας επι της οδού Πισιδίας στην Ανω Νέα Σμύρνη και πυροβόλησε την Στέλλα Σπυριδάκη, με την οποία το τελευταίο διάστημα είχε σχέσεις.Οταν αυτή πήδησε απο το μπαλκόνι για να σωθεί, ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε τα δυο της παιδιά Λευτέρη 18 και Ιωάννα 22 ετών και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε.Η άτυχη μητέρα μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και όπως ειπαν οι γιατροί έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του για τις δηλώσεις Ντεμιρέλ.

Σύντομη συνάντηση και συνομιλία ειχε χθες ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο Παρίσι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, προς τον οποίο δήλωσε οτι δεν συμφωνεί με τις τοποθετήσεις του κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα.Ο κ. Σημίτης, δήλωσε οτι η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει την αναθεώρηση των ρυθμίσεων, οι οποίες περιέχονται στις διεθνείς συνθήκες, καθώς και τη μη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, θέματα με τα οποία διαφωνεί η Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε συνάντηση για να συζητήσουν τα διμερή προβλήματα και ο Πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι πρέπει πρώτα να καθορισθεί η διαδικασία του διαλόγου. Σήμερα ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί το μεσημέρι με τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Εξωτερικού του ΠΑΣΟΚ.

Εντονη αντίδραση στην Αθήνα για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο εκτελών χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν, δήλωσε οτι η Ελλάδα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για την στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή και οι θέσεις της ειναι προχωρημένες ακόμη και σε σχέση με αυτές τις ίδιες τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποίησε την Αγκυρα οτι θα παραμείνει απομονωμένη απο την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν αποδείξει την πολιτική της βούληση να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, απο τον Εβρο τόνισε οτι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι κατά βάση οι αρχικές θέσεις που είχαν κατατεθεί στην προηγούμενη βουλή.Αυτό τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που είχε ως θεμα την αναθεώρηση του Συντάγματος.Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος πρότεινε χθές στη Βουλή να γίνεται με φανερή ψηφοφορία η ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας,αλλά και η άρση ασυλίας βουλευτών ή υπουργών.Με την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος θα ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Παρασκευή.

Στις 7 Ιουλίου ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στις 7 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς υπο την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.Ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης που συναντήθηκε χθές με τον κ. Ανάν, δήλωσε οτι η Ελλάδα δεν είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας διευθέτησης μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Ο κ.Κρανιδιώτης ζήτησε απο τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει απο την Τουρκία να σταματήσει την "παράνομη κατοχή" της Βόρειας Κύπρου.

Αυξήσεις ως 12% φέτος και 17% του χρόνου στις συντάξεις των στρατιωτικών.

Αρχισε στην επιτροπή της βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει συνταξιοδοτικά θέματα στρατιωτικών και άλλες διατάξεις. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε οτι οι αυξήσεις φέτος θα κυμανθούν απο 8-12% και το 1998 θα φθάσουν το 17%.Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για ορισμένες διατάξεις, ενώ βουλευτές και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία ζήτησαν να υπάρξει ρύθμιση για μισθολογικά θέματα βουλευτών.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής θα προχωρήσει το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής θα προχωρήσουν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητώντας πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Στο μεταξύ, σε συμφωνία για τη διαδικασία και τη θεματολογία του κοινωνικού διαλόγου, κατέληξαν οι εκπρόσωποι κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών.Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε ότι στις 18 Ιουνίου θα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

Απο 25 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι γενικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από 25 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου, θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα γίνουν 4 με 9 Ιουλίου. Στις εξετάσεις θα πάρουν φέτος για πρώτη φορά μέρος και περίπου 20 χιλιάδες υποψήφιοι, απόφοιτοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ξένους παίκτες στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α2 εθνικής κατηγορίας.

Δεν πρόκειται να επιτραπεί η χρησιμοποίηση ξένων παικτών στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α2 εθνικής κατηγορίας, αφού ο Υφυπουργός αθλητισμού Ανδρέας Φούρας έδωσε εντολή να διορθωθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση στην οποία είχε υπεισέλθει διάταξη γιά την ``εισαγωγή`` των ξένων μπασκετμπολιστών στο ``μικρό`` επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Μεγάλη νίκη με 6-4 πέτυχε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης σε βάρος της ιταλικής.

Μεγάλη νίκη με 6-4 επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και"χάλκινης" Ολυμπιονίκης ομάδα της Ιταλίας, σημείωσε η εθνική μας ομάδας υδατοσφαίρισης των ανδρών στην πρεμιέρα των αγώνων του 10-ου FINA CUP που διεξάγεται στο κλειστό κολυμβητήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας. Στον άλλο αγώνα του ομίλου μας η ομάδα των ΗΠΑ νίκησε εύκολα 10-7 την Ισπανία, ενώ στον Α' όμιλο η Ουγγαρία κέρδισε 11-6 την Κροατία και η Γιουγκοσλαβία 9-7 τη Ρωσία. Σήμερα παίζουν Ισπανία-Ελλάδα, Ιταλία-ΗΠΑ στον Β' όμιλο και Ουγγαρία-Γιουγκοσλαβία, Ρωσία-Κροατία στον Α'.

Ο Ρουμάνος τεχνικός Ανχελ Ιορντανέσκου, θα είναι πιθανόν ο νέος προπονητής της ΑΕΚ.

Ο Ρουμάνος τεχνικός Ανχελ Ιορντανέσκου, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίσημη ανακοίνωση για την πρόσληψη του γνωστού προπονητή, ο οποίος φέρεται να συζητά και με τον Παναθηναϊκό, θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει την καριέρα του σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Σέρβος επιθετικός των "ερυθρολεύκων", Ιλια Ιβιτς,για άλλα δύο χρόνια, ενώ ο Γιώργος Λούβαρης βρίσκεται ήδη στο Μπέρμιγχαμ, όπου έχει επαφές με την διοίκηση της Αστον Βίλα, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο μεταγραφής του Σέρβου μεσοεπιθετικού Σάσα Τσούρτσιτς στον Ολυμπιακό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,68 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 162,50, γαλλικό φράγκο προς 48,11, λίρα Αγγλίας προς 450,66, ελβετικό φράγκο προς 194,78, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,47, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 237,41, τη λίρα Κύπρου προς 546,49 και την ECU προς 316,57 δραχμές.

Υποχώρηση των τιμών των μετοχών παρατηρήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε σε ποσοστό 0,79%, κλείνοντας στις 1714,05 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στα 43,5 δισ. δραχμές. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των εταιριών επενδύσεων, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με άνοδο 3,29%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και στα κεντρικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με ανέμους βόρειους ασθενείς και τοπικά μέτριους, αλλά προς το βράδυ θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 10 εως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 13 εως 28 και στα νησιά απο 16 εως 27 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 16 εως 27 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα σημειωθεί βροχή και πιθανόν καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 1997 - 7:00:15 UTC