Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σύντομη συνομιλία Σημίτη - Ντεμιρέλ στο Παρίσι. Συνάντηση των δύο ηγετών ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος.
- Εντονη δυσφορία στην Αθήνα για τις δηλώσεις Οϊμέν. Δεν μας εξέπληξαν και δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, δήλωσε η κυβέρνηση.
- Σε συμφωνία για τη διαδικασία και θεματολογία του κοινωνικού διαλόγου, κατέληξαν εκπρόσωποι κυβέρνησης - εργαζομένων - εργοδοτών.
- Από 25 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις. Από 4 μέχρι 9 Ιουλίου τα ειδικά μαθήματα.
- Ποινή φυλάκισης 6 μηνών επέβαλε στους 22 από τους 27 αγρότες, το δικαστήριο της Λάρισας.
- Από το μικροσκόπιο τριμελών επιτροπών γιατρών θα περάσουν οι περίπου 400.000 ανάπηροι, προκειμένου να τους δοθεί σχετική κάρτα.
- Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που προέρχονται από το κάπνισμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύντομη συνομιλία Σημίτη - Ντεμιρέλ στο Παρίσι. Συνάντηση των δύο ηγετών ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα με την ευκαιρία υπογραφής της συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Οπως δήλωσε ο κ.Σημίτης, στους Ελληνες δημοσιογράφους, εξέφρασε στον Τούρκο πρόεδρο τη δυσφορία του για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤΕΝΑ και του τόνισε ότι η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών και ρυθμίσεων, καθώς και τη μη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου γεγονός που βρίσκει την Ελλάδα αντίθετη. Ο Τούρκος πρόεδρος του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Η απάντηση που έδωσε ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει πρώτα να καθορισθεί η διαδικασία του διαλόγου και μετά να γίνει μια τέτοια συνάντηση.

Εντονη δυσφορία στην Αθήνα για τις δηλώσεις Οϊμέν. Δεν μας εξέπληξαν και δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, δήλωσε η κυβέρνηση.

Τίποτα το θετικό δεν προσέφερε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν, στην Αθήνα, εκτιμά η κυβέρνηση, η οποία δεν εξεπλάγη από τις θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος αξιωματούχος, καθώς γνωρίζει τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Οϊμέν παρουσίασε προχωρημένες θέσεις ακόμη και σε σχέση με αυτές τις ίδιες τις τουρκικές διεκδικήσεις. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τη στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θέτει θέμα αλλαγής των συνόρων. Ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου προειδοποίησε την Αγκυρα ότι θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Σε συμφωνία για τη διαδικασία και θεματολογία του κοινωνικού διαλόγου, κατέληξαν εκπρόσωποι κυβέρνησης - εργαζομένων - εργοδοτών.

Σε συμφωνία για τη διαδικασία και τη θεματολογία του κοινωνικού διαλόγου κατέληξαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των εργαζομένων και των εργοδοτών, στην πρώτη τους συνάντηση, με την οποία άνοιξε ουσιαστικά το κεφάλαιο του κοινωνικού διαλόγου. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν τρεις επιτροπές εμπειρογνωμόνων οι οποίες από τη Δευτέρα θ'αρχίσουν να συζητούν τα θέματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας-απασχόλησης και της ρύθμισης των μορφών εργασίας και κοινωνικής προστασίας προς το 2.000. Ο υπουργός εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι στις 18 Ιουνίου θα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

Από 25 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις. Από 4 μέχρι 9 Ιουλίου τα ειδικά μαθήματα.

Από 25 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου, θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα γίνουν 4 με 9 Ιουλίου. Στις εξετάσεις θα πάρουν φέτος για πρώτη φορά μέρος και περίπου 20 χιλιάδες υποψήφιοι, απόφοιτοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων. Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία, παρουσίασε ο προεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών επέβαλε στους 22 από τους 27 αγρότες, το δικαστήριο της Λάρισας.

Σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Λάρισας οι αγρότες που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, σχετικά με τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Μεταξύ αυτών, είναι και μέλη της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής αγροτών που χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα προδικασμένο, τις διώξεις στημένες και κατευθυνόμενες και υποσχέθηκαν ένα θερμό φθινόπωρο. Για κυβερνητική εντολή και μεθόδευση με στόχο τον εκφοβισμό των αγροτών, κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Από το μικροσκόπιο τριμελών επιτροπών γιατρών θα περάσουν οι περίπου 400.000 ανάπηροι, προκειμένου να τους δοθεί σχετική κάρτα.

Με ειδική κάρτα αναπηρίας, θα εφοδιασθούν όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν αναπηρία άνω του 67%, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί πόσοι από τους 400.000 αναπήρους είναι πραγματικά ανάπηροι. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές γιατρών οι οποίες θα αναλάβουν να επανεξετάσουν όλα τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να τους δοθεί προσωρινή ή ισόβια κάρτα αναπηρίας.

Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που προέρχονται από το κάπνισμα.

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξ αιτίας του καπνίσματος, ανακοινώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαϊου. Στο κάπνισμα έχουν εθιστεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως οι γυναίκες στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν και τους κινδύνους που συνεπάγεται. Πάντως ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο, ότι την τελευταία τριετία παρατηρείται μια σταδιακή, αλλά σημαντική μείωση των νέων καπνιστών στη χώρα μας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της ΑΕΚ έδωσε σήμερα ο Πέτρος Ραβούσης, ο οποίος χαρακτήρισε πετυχημένη την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, το κύπελο και την Ευρώπη. ``Δεν μετανοιώνω για τις αποφάσεις μου και για ό,τι έκανα ως τώρα. Ισως, βέβαια, θα έπρεπε να είχα φύγει απο τις 22 Μαρτίου, που προκλήθηκε το θέμα με τον κ.Τροχανά. Ομως, συναισθηματικοί λόγοι μ' έκαναν να βάλω σε δεύτερη μοίρα τα όσα έγιναν σε βάρος μου``, πρόσθεσε ο προπονητής της ΑΕΚ. Το οικονομικό πρόβλημα της ΠΑΕ ήταν τροχοπέδη στην προσπάθεια της ομάδας, σύμφωνα με την άποψη του Ραβούση.``Πέρσι δεν υπήρχε πρόβλημα εν αντιθέσει με φέτος. Πολλές φορές έγινα δέκτης παραπόνων των παικτών``, τόνισε ο Μακεδόνας προπονητής. Για το Μανωλά, ο Ραβούσης είπε, ότι ο αρχηγός της ομάδας είναι πιο κοντά στην απόφαση να σταματήσει την καριέρα του, ενώ πρόσθεσε, ότι ο Κετσπάγια πρέπει ν' αντικατασταθεί απο ισάξιό του ποδοσφαιριστή. Στο μεταξύ, πολύ κοντά σε συμφωνία με τεράστια πολυεθνική εταιρεία η οποία θέλει να αγοράσει το πακέτο μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιχάλης Τροχανάς. Από το περιβάλλον του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΚ, το όνομα της εταιρείας θα προκαλέσει αίσθηση.

Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει την καριέρα του σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Σέρβος επιθετικός των ερυθρολεύκων, Ιλια Ιβιτς, αφού μετά την σήμερινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Κόκκαλη, συμφώνησαν κατ' αρχήν στην χρονική διάρκεια του νέου συμβολαίου που θα είναι διετές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιβιτς ζήτησε από τον Κόκκαλη, συμβόλαιο ισόποσο με αυτό του Αλεξανδρή, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός θα δώσει στον Σέρβο άσσο περίπου 200 εκατομμύρια δραχμές για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο "γερόλυκος" των ελληνικών γηπέδων Τάσος Μητρόπουλος όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό για έξι μήνες και στη συνέχεια θα αναλάβει πόστο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, με τη σύμφωνη γνώμη του Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

Αντεπίθεση στο μεταγραφικό ``μέτωπο``πραγματοποιεί ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι βρίσκονται κοντά στην απόκτηση του Νορβηγού διεθνούς επιθετικού της Λίλεστρομ Φράνκ Στράντλι και του αμυντικού της Βέροιας Γιώργου Κουλακιώτη, με τους οποίους συναντήθηκε χθές ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Βαρδινογιάννης. Οπως είναι γνωστό, γιά την απόκτηση του Στράντλι ενδιαφέρεται και ο Ολυμπιακός.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,68 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 162,50, γαλλικό φράγκο προς 48,11, λίρα Αγγλίας προς 450,66, ελβετικό φράγκο προς 194,78, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,47, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 237,41, τη λίρα Κύπρου προς 546,49 και την ECU προς 316,57 δραχμές.

Υποχώρηση των τιμών των μετοχών παρατηρήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε σε ποσοστό 0,79%, κλείνοντας στις 1714,05 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στα 43,5 δισ. δραχμές. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των εταιριών επενδύσεων, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με άνοδο 3,29%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα σημειωθούν αύριο στη βόρεια Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και στα κεντρικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με ανέμους βόρειους ασθενείς και τοπικά μέτριους, αλλά προς το βράδυ θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 28 και στα νησιά 16 με 27 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 27 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα σημειωθεί βροχή και πιθανόν καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 1997 - 18:00:16 UTC