Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τον εντοπισμό των τριών ενόπλων, που σκότωσαν εν ψυχρώ τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, στον Πειραιά.
- Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε καλό κλίμα η συνάντηση, διαφωνίες από τους Παπαθεμελή, Βερυβάκη, Χαραλαμπόπουλο.
- Σύντομη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο Κλίντον στη Χάγη.
- Διαφωνία κυβέρνησης και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για τις αυξήσεις στα δίδακτρα.
- Πρόσκληση του πρωθυπουργού στους βιομηχάνους να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
- Το τυφλό ερωτικό πάθος η αιτία οικογενειακής τραγωδίας στη Νέα Σμύρνη, με τρεις νεκρούς και μια τραυματία.
- Την Παρασκευή θα συζητηθεί για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος.
- Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το στέλεχος του ΚΚΕ Λέων Αυδής. Στη θέση του ο Μπάμπης Αγγουράκης.
- Ποικίλες αντιδράσεις για την αυτοκριτική Μητσοτάκη, σχετικά με την την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 στο ειδικό δικαστήριο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τον εντοπισμό των τριών ενόπλων, που σκότωσαν εν ψυχρώ τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, στον Πειραιά.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο του Πειραιά, όταν τρείς άγνωστοι σκότωσαν εν ψυχρώ τον γιό του εφοπλιστή Περατικού,Κώστα, 42 ετών. Οι δράστες αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικό και κατάφεραν να διαφύγουν με ταξί, αφού προηγουμένως κατεβασαν με την απειλή των όπλων τον οδηγό. Ο Κώστας Περατικός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, όπου διαπιστώθηκε ο θανατός του ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε καλό κλίμα η συνάντηση, διαφωνίες από τους Παπαθεμελή, Βερυβάκη, Χαραλαμπόπουλο.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.Ο κ. Σημίτης επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της Τουρκίας και ότι στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Αγκυρας στην περιοχή. Τη διαφωνία τους για τη συγκρότηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων διατύπωσαν οι κύριοι Παπαθεμελής, Βερυβάκης και Χαραλαμπόπουλος.

Σύντομη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο Κλίντον στη Χάγη.

Με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη Χάγη, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το σχέδιο Μάρσαλ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποιησή του για τις συνομιλίες που είχε χθες στο Παρίσι με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου, συναντήθηκε, επίσης, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ολμπράιτ, η οποία εκδήλωσε την ικανοποιησή της για τη βούληση που επιδεικνύει η Ελλάδα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ομως, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στον οποίο μετέφερε τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από τη συνέντευξη του στον Αντέννα.

Διαφωνία κυβέρνησης και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για τις αυξήσεις στα δίδακτρα.

Διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για το ύψος των αυξήσεων στα δίδακτρα, για το νέο σχολικό έτος. Οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις 10%, ενώ το υπουργείο ανάπτυξης προτείνει 6%. Τελική απόφαση θα πάρει η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.Την ίδια ώρα επανέρχεται το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Πρόσκληση του πρωθυπουργού στους βιομηχάνους να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες, να προχωρήσει σε επενδύσεις και να συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση.Οι βιομήχανοι τόνισαν την ανάγκη περιορισμού των δημοσίων δαπανών, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και μέτρα για την απασχόληση.Την εκτίμηση ότι αν η κυβέρνηση δεν κάνει βαθειές και επώδυνες τομές στην οικονομία, Ελλάδα θα χάσει το τρένο της Ευρώπης, διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κων.Μητσοτάκης.

Το τυφλό ερωτικό πάθος η αιτία οικογενειακής τραγωδίας στη Νέα Σμύρνη, με τρεις νεκρούς και μια τραυματία.

Το τυφλό ερωτικό πάθος ήταν η αιτία οικογενειακής τραγωδίας με τρείς νεκρούς και μία σοβαρά τραυματία, στη Νέα Σμύρνη. Ο 30χρονος Δημήτρης Κίτσος, πήγε στο σπίτι της 45χρονης Στέλας Σπυριδάκη, με την οποία είχε ερωτικές σχέσεις και προσπάθησε να τη σκοτώσει. Αυτή όμως πήδησε από το μπαλκόνι, σφου προηγουμένως είχε δεχθεί μια σφαίρα στο πόδι. Στη συνέχεια ο δράστης σκότωσε τα δύο παιδιά της ερωμένης του, Λευτέρη και Ιωάννα, 18 και 22 χρονών αντίστοιχα και αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Η Σπυριδάκη νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη αρμόδια να συζητήσει και ν'αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ο Αναστάσιος Πεπονής, ενώ ο Γ. Βαρβιτσιώτης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, ότι με τις αλλαγές για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τις εξουσίες του και να τον μετατρέψει σε διακοσμητικό κομματικό πρόσωπο.

Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το στέλεχος του ΚΚΕ Λέων Αυδής. Στη θέση του ο Μπάμπης Αγγουράκης.

Παραιτήθηκε σήμερα από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνων Λέων Αυδής. Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Αυδής αναφέρει ότι αναγκάζεται να παραιτηθεί διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα καθήκοντα του βουλευτή και του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης που ηγείται στο Δήμο Αθηναίων. Τη θέση του κ. Αυδή καταλαμβάνει ο Μπάμπης Αγγουράκης.

Ποικίλες αντιδράσεις για την αυτοκριτική Μητσοτάκη, σχετικά με την την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 στο ειδικό δικαστήριο.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αυτοκριτική του Κων. Μητσοτάκη για τα γεγονότα του '89 και την παραπομπή του Α.Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε λάθος την παραπομπή και αναγνώρισε πως τα γεγονότα εκείνης της εποχής ήταν προϊόντα πολιτικών παθών και αντεκδίκησης. Ο υπουργός τύπου χαρακτήρισε την περίοδο αυτή θλιβερή, ενώ άλλοι βουλευτές χαιρέτησαν την αυτοκριτική Μητσοτάκη και άλλοι τόνιζαν ότι αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορική πρόκριση στους τέσσερις του FINA CUP πέτυχε σήμερα η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδών, αφού στον δεύτερο αγώνα της για τη διοργάνωση που διεξάγεται στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο, νίκησε 7-6 την χρυσή Ολυμπιονίκη της Ατλάντα, Ισπανία. Τα επτάλεπτα με πρώτη την εθνική μας: 1-1,3-3,2-1,1-1. Ταυτόχρονα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που επικράτησε χθες και της Ιταλίας με 6-4, εξασφάλισε την συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Περθ της Αυστραλίας. Αύριο η εθνική μας θα αντιμετωπίσει στις εξίμισι το απόγευμα την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών, παιχνίδι από το οποίο θα κριθεί και η πρώτη θέση του ομίλου.

Περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά στην απόκτηση του Σέρβου μεσοεπιθετικού της Αστον Βίλα, Σάσα Τσούρτσιτς, βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός, αφού μετά τη συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Γιώργου Λούβαρη με τους ιθύνοντες της αγγλικής ομάδας, προέκυψε μικρή μόνο οικονομική διαφορά, που αναμένεται να ξεπεραστεί.

Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς επανεμφανίστηκε σήμερα με τις γνωστές αλλοπρόσαλες δηλώσεις του, βάλοντας αυτή τη φορά εναντίον του μεχρι σήμερα προπονητή της Ενωσης, Πέτρου Ραβούση. Ο κ. Τροχανάς κατηγόρησε τον Μακεδόνα προπονητή ως αχάριστο, χωρίς να γίνει συγκεκριμένος αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μιλήσει στο μέλλον...

Με απόλυτη μυστικότητα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης αναζητά νέο προπονητή για την ομάδα, ενώ προχωρά και στην απόκτηση κάποιων ποδοσφαιριστών, που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ, ο Νορβηγός διεθνής Φρανκ Στράντλι, που ήρθε χθες στην Αθήνα, επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα του και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανή η ενταξή του στους πράσινους.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,30 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 162,53, γαλλικό φράγκο προς 48,13, λίρα Αγγλίας προς 452,67, ελβετικό φράγκο προς 194,80, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,47, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 238,81, τη λίρα Κύπρου προς 546,27 και την ECU προς 316,62 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης αν και αρχικά επεκράτησαν σημαντικές πτωτικές τάσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1715,82 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,10%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 25,7 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα έχει αύριο η κεντρική, βόρεια και ανατολική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, που θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 26 και στο Αιγαίο 16 με 28 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 25 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί παροδική βροχή το πρωί, οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και το θερμόμετρο θα δείξει από 14 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 1997 - 19:04:03 UTC