Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλβανική Βουλή ενέκρινε την αποστολή πολυεθνικής δύναμης που θα εποπτεύσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης, δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Την Τετάρτη στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πάγωμα των προσλήψεων σε τράπεζες και δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι το καλοκαίρι, προανήγγειλε ο Τάσος Μαντέλης.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, κάνουν μέσω της ``Ελευθεροτυπίας``, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Λήγει αύριο η προθεσμία για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους των γενικών εξετάσεων. Συνεχίζεται η κόντρα Γεράσιμου Αρσένη και καθηγητών.

Μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι αύριο ανοιχτές οι εφορίες, τελευταία ημέρα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Εξασθένισαν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο επετράπη ο απόπλους των πλοίων για Αιγαίο και Κρήτη.

Πάνω από 65.000 μηχανικοί προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Αστατος αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, αλλά και διαστήματα με ήλιο στα κεντρικά και νότια. Εξασθενούν οι άνεμοι, πέφτει η θερμοκρασία που θα κυμανθεί από -2 έως 16 βαθμούς. Στους 13 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 7 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η αλβανική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία,97 υπέρ και 1 κατά, ενέκρινε την ανάπτυξη της υπό ιταλική διοίκηση πολυεθνικής δύναμης που θα εποπτεύσει την ασφαλή διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Αριάν Σταρόβα κατήγγειλε την Ιταλία για την βύθιση του αλβανικού πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες στην Αδριατική, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 79 από τους επιβαίνοντες.

Από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία,που εκτιμάται ότι θα είναι ένα στρατιωτικό τάγμα.Από την πλευρά του ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης εκτίμησε ότι η πολυεθνική δύναμη θα εγκατασταθεί στην Αλβανία εντός των προσεχών δέκα ημερών.Σημειώνεται ότι την Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Το πάγωμα όλων το προσλήψεων σε τράπεζες και δημοτικές επιχειρήσεις, μέχρι την ψήφιση από την Βουλή του νέου νόμου για τις προσλήψεις στους οργανισμούς αυτούς,ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών,Τάσος Μαντέλης. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος το σχετικό νομοσχέδιο,που θα είναι επέκταση του νόμου 2190, θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά το Πάσχα και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από τις αρχές καλοκαιριού.Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την πρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων, μετά από διαγωνισμό που θα γίνεται κάθε Οκτώβριο και του τεχνικού προσωπικού, με βάση τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών αλλά και τον βαθμό πτυχίου.

Την πρώτη αντιπαράθεση για την οικονομία είχαν μέσω της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Και οι δύο αναγνωρίζουν ότι το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η ανάπτυξη και μέσο για την επίτευξή της οι διαρθωτικές παρεμβάσεις,αλλά διαφωνούν,στην εκτίμηση των σημερινών δεικτών και στο ρυθμό αποκρατικοποίησης. Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι η οικονομία έχει περάσει σε μια πιο δυναμική φάση. Ο κ. Καραμανλής δηλώνει πρόθυμος να στηρίξει θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, επισημαίνει όμως ατολμία και καθυστερήσεις και αρνείται τυχόν νέο φοροεισπρακτικό κύμα.

Λήγει αύριο η προθεσμία για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους των φετινών γενικών εξετάσεων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κόντρα του υπουργού παιδείας με τους καθηγητές,οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν την εγκύκλιο για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης. Ο κ. Αρσένης έχει προειδοποιήσει τους καθηγητές με πειθαρχικές κυρωσεις.

Τελευταία ημέρα αύριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Επετράπη από το απόγευμα,λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου και την Κρητη,που είχε απαγορευθεί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο.

Με μεγάλη συμμετοχή και χωρίς προβλήματα προσήλθαν σήμερα στις κάλπες οι περίπου 66.000 διπλωματούχοι μηχανικοί για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.Στις εκλογές πήραν μέρος 13 παρατάξεις.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους αγώνες της 26-ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Πύργος-Λάρισα 1-4 Λεβαδειακός-Νάουσα 2-0 Νίκη Βόλου-ΕΑΡ 2-0 Πανελευσινιακός-Πανσερραϊκός 1- 0 Τρίκαλα-Παναργειακός Ωρα έναρξης 19.00 Πανιώνιος-Δόξα Δράμας 2-1 (Σάββατο) Προοδευτική-Εθνικός 2-0 (Σάββατο) Καλαμαριά-Παναιτωλικός 31/3 Δόξα Βύρωνα-Γιάννινα 31/3 Βαθμολογία: Πανιώνιος 56, Προοδευτική 47, Εθνικός 46, Παναργειακός 43 (25αγ), Νίκη Βόλου 43, Παναιτωλικός 42.

Στους αγώνες της 25-ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Νότιος όμιλος

Παναιγιάλειος-Βαρβασιακός 3-0 Εργοτέλης-Καλλιθέα 1-1 Πάτρα-Κέρκυρα 1-1 Μαρκό-Ηρόδοτος 4-2 Κόρινθος-Εθνικός Αστέρας 0-1 Ατρόμητος-Ναυπακτιακός 1-4 Ενωση Ρόδου/Διαγόρα-Ιάλυσος 0-3 Ηλυσιακός-Αγιος Νικόλαος 3-2

Ο αγώνας Αιγάλεω-Αιολικός θα γίνει τη Δευτέρα

Βαθμολογία: Καλλιθέα 48, Εθνικός Αστέρας 47, Αιολικός 43 (24 αγ), Ιάλυσος 43, Ναυπακτιακός 40.

Βόρειος Ομιλος

Ορεστιάδα-Αμπελόκηποι 1-0 Αλμωπός-Καρδίτσα 3-0 Απόλλων Λάρισας-Κολινδρός 6-0 Πτολεμαϊδα-Μηχανιώνα 2-1 Αγροτικός Αστέρας-Λύκοι 1-0 Λαμία-Ολυμπιακός Βόλου 0-0 Πιερικός-Τύρναβος 0-0 Αετός Σκύδρας-Αρτα 4-1 Νιγρίτα-Γιαννιτσά 0-1

Βαθμολογία: Καρδίτσα 50, Λύκοι 44, Τύρναβος 43, Πιερικός 41, Αγροτικός Αστέρας 41.

Η ομάδα πετοσφαίρισης ανδρών τού Ολυμπιακού Πειραιώς, αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας 1996/97, αφού στον τελικό, πού έγινε γιά πρώτη φορά στην επαρχία καί συγκεκριμένα στη Λαμία, νίκησε 3-1 τον 'Αρη.

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Απόλλων Πατρών καί η ΑΕΚ είναι οι ομάδες πού προκρίθηκαν στην τελική τετράδα του κυπέλλου Ελλάδας στην καλαθοσφαίριση. Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός κέρδισε στο Περιστέρι την ομώνυμη ομάδα με 78-58, ο Παναθηναϊκός τον ΒΑΟ με 81-69 καί ο Απόλλων Πατρών τον Παπάγου με 82-68, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε νικήσει τον Αμύντα με 83-65. Η κλήρωση των αγώνων του "φάϊναλ φορ" θα γίνει αύριο (Δευτέρα) το βράδυ, οπότε θα αποφασιστεί καί η έδρα διεξαγωγής τους.

Η εθνική μας ομάδα πετοσφαίρισης των παίδων, προκρίθηκε στον τελικό τού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πού διεξάγεται στην πόλη Πούχοφ της Σλοβακίας, αφού στον ημιτελικό κέρδισε μετά από συναρπαστικό αγώνα 3-2 το αντίστοιχο συγκρότημα της Πολωνίας. Αντίπαλος της εθνικής μας στον τελικό, πού θα διεξαχθεί σήμερα στις 20.30 είναι η Ιταλία πού στον άλλο ημιτελικό κέρδισε 3-1 την Τσεχία.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 268,26 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,09, γαλλικό φράγκο προς 47,54, λίρα Αγγλίας προς 438,13, ελβετικό φράγκο προς 185,31, 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,03, 100 γιεν Ιαπωνίας προς 217,10, λίρα Κύπρου προς 534,96 και ΕΛΜ (ECU) προς 311,29 δραχμές.

[05] Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 14 και στο Αιγαίο 8 με 16. Αστατος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με βροχή, πιθανή καταιγίδα, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 μέχρι 13 βαθμούς. Στη Θεσσαλονικη θα βρέξει ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο θα δείξει 3 με 7 βαθμούς.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Sunday, 30 March 1997 - 20:33:38 UTC