Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκρηξη αυτοσχέδιο ωρολογιακού μηχανισμού, στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου, τρεις μέρες πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.

Στα 4 τρις δρχ ανέρχεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια και οι πόροι θα εξασφαλιστούν από προϋπολογισμό και εξωτερικό δανεισμό.

Ανοιξαν τα τερματικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από 25 εταιρίες. Εγινε διακίνηση μικρού αριθμού μετοχών. Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο, θα ζητήσει η Νέα Δημοκρατία με πρόταση που καταθέτει τη Δευτέρα στη βουλή.

Συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος Μητσοτάκη - Εβερτ, παρά την αυστηρή προειδοποίηση του πολιτικού συμβουλίου προς τους διαφωνούντες.

Τη σύσταση Ομάδας Πρωτοβουλίας για Πολιτική Μεταρρύθμιση εξήγγειλε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία, εφόσον υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.

Η οικονομική πολιτική και το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Κώστα Σημίτη. Αύριο η συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου για οριστικοποίηση του προϋπολογισμού.

Συμφωνία καταστηματαρχών και εμποροϋπαλλήλων για το ωράριο λειτουργίας. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8.30 το βράδυ και το Σάββατο μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Καμπάνα 150 εκατ.δρχ. επέβαλε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στη ΜΟΤΟΡ Ο`Ι`Λ για τη ρύπανση του Σαρωνικού.

Διαδοχικές συναντήσεις με τις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, για το Κυπριακό, έχει ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο.

Μειωμένη από τα μεσάνυχτα κατά 1,20 δρχ το λίτρο η βενζίνη και κατά 0,50 το ντίζελ. Αυξάνεται κατά 0,80 δρχ η τιμή του ντίζελ θέρμανσης.

Χωρίς εκπλήξεις οι αγώνες για το κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

Στη μάχη της ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ απόψε οι ομάδες μπάσκετ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Για το κύπελλο Κόρατς αγωνίζονται Περιστέρι, Αρης και Σπόρτιγκ.

Πτώση 1,35% στο Χρηματιστήριο.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τρείς ημέρες πρίν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, εξερράγη αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός,μικρής ισχύος,στο δεύτερο όροφο του κτιρίου,προκαλώντας υλικές μόνο ζημιές. Προηγήθηκαν τηλεφωνήματα αγνώστων στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τον ΣΚΑΙ και έτσι οι χώροι είχαν εκκενωθεί. Ενα νέο τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο διοίκησης της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, αποδείχθηκε φάρσα.

Τέσσερα τρισεκατομμύρια δρχ θα κοστίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ των ενόπλων δυνάμεων,τις οριστικές αποφάσεις για το οποίο πήρε το ΚΥΣΕΑ.Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η αγορά ιπταμένου ραντάρ, 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών,νέων αρμάτων μάχης,μεταφορικών ελικοπτέρων, σύγχρονων πυρομαχικών,νέων υποβρυχίων, 3 τορπιλακάτων,2 κορβετών,4 κανονιοφόρων και νέων αντιαεροπορικών συστημάτων.Οι πόροι θα εξευρεθούν μέσω των πιστώσεων FMS,εξωτερικού δανεισμού και του τακτικού προϋπολογισμού, η ετήσια επιβάρυνση του οποίου θα ανέλθει σε 100 δισ. δρχ.Σε ερώτηση αν θα επιβληθούν νέοι φόροι, ο πρωθυπουργός είπε ότι φόροι θα υπάρξουν στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

Με καθυστέρηση δύο ωρών άρχισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο,μετά την ένταση των τριών τελευταίων ημερών.Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 25 περίπου χρηματιστηριακές εταιρίες,για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης.Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,35%, κλείνοντας στις 908,42 μονάδες,ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 602 εκατ. δρχ.Ο Μιλτιάδης Εβερτ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση στη βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να αποκαλυφθούν όλες οι περίεργες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το θεσμό του Χρηματιστήριου.

Εκρηκτικό εξακολουθεί να παραμένει το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς μια μέρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του πολιτικόυ συμβουλίου προς τους διαφωνούντες, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε αστειότητες τα ενδεχόμενα περί διαγραφών.Απαντώντας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος,είπε ότι ο σεβασμός του καταστατικού και των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος είναι αναγκαίος κανόνας για να λειτουργήσει το κόμμα και ο κανόνας αυτός ούτε συγχωρεί, ούτε ανέχεται εξαιρέσεις. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ανακοίνωσε τη σύσταση Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Πολιτική Μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι να μετατραπεί σε πολιτικό φορέα.Ο κ.Ανδριανόπουλος εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση κατά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης,αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας.

Νέα προσπάθεια να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού,θα καταβληθεί στην αυριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.Ο Γιάννος Παπαντωνίου θα παρουσιάσει τις βελτιωμένες προτάσεις της εισήγησής του για τον προϋπολογισμό, ο οποίος τη Δευτέρα θα τεθεί την Τρίτη πρός έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.Η οικονομική πολιτική συζητήθηκε στο εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.Για αδυναμία να χαράξει οικονομική πολιτική και για εμπαιγμό του λαού,κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Σε συμφωνία για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων κατέληξαν καταστηματάρχες και εμποροϋπάλληλοι,που κατέθεσαν κοινή πρόταση στον υπουργό Εργασίας,σύμφωνα με την οποία, τα εμπορικά κατάστήματα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ και το Σάββατο στις 4 το απόγευμα.

Πρόστιμο ύψους 150 εκατομμυρίων δραχμών,επέβαλε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στη Μότορ Οιλ για τη θαλάσσια ρύπανση στο Σαρωνικό,τον περασμένο Αύγουστο.Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί.

Συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το Κυπριακό,είχε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρνμεντ Κέρι Κάβανο,που βρίσκεται στην Αθήνα.Ο κ.Κάβανο χαρακτήρισε καρποφόρες και χρήσιμες τις συνομιλίες που είχε και οι οποίες υπογραμμίζουν την έμφαση που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.Αύριο ο αμερικανός αξιωματούχος θα μεταβεί στη Λευκωσία.

Μειωμένη κατά 1,20 δρχ το λίτρο θα πωλείται από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης και κατά 0,50 δρχ το λίτρο η τιμή του ντίζελ κίνησης. Αντίθετα, αυξάνεται κατά 0,80 δρχ το λίτρο η τιμή του ντίζελ θέρμανσης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπάσκετ και ποδόσφαιρο μοιράζονται απόψε το αθλητικό ενδιαφέρον. Στην Ευρωλίγκα ανδρών του μπάσκετ μάχονται τόσο ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός, που υποδέχεται την Μπαρτσελόνα όσο και ο πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός, που αντιμετωπίζει στην Ιταλία την Τιμσίστεμ Μπολόνια. Γιά το Κύπελλο Κόρατς,η ομάδα του Περιστερίου αγωνίζεται στις 9.00 στη Γιουγκοσλαβία με τη Ζόρκα Φάρμα, ενώ δύο ώρες νωρίτερα ο Αρης φιλοξενεί στο Αλεξάνδρειο τη Σλοβενική Σάτεξ.Τέλος,η ομάδα του Σπόρτινγκ αγωνίζεται στη Σλοβακία με την τοπική Μπάνικ Τσίγκελ.

Δέκα ομάδες της Α' εθνικής, μία της Β' και τρείς της Γ' εθνικής κατηγορίας προκρίθηκαν στον Δ' γύρο του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, μετά τους σημερινούς επαναληπτικούς αγώνες του τρίτου γύρου. Στον τέταρτο γύρο προκρίθηκαν Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανηλειακός, Λύκοι (Γ' Εθνική) , Απόλλων, Ιωνικός, Εθνικός Αστέρας (Γ' Εθνική), Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Ιάλυσος (Γ' Εθνική) , Βέροια, Παναχαϊκή και Εθνικός (Β' Εθνική). Στους επαναληπτικούς αγώνες για την τρίτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα : Ηρακλής-Πύργος 4-0,Καλαμάτα-Ολυμπιακός 1-3, Ξάνθη- ΑΕΚ 3-3, Παναιγιάλειος - Πανηλειακός 1-2, Λύκοι-Ναυπακτιακός Αστέρας 3-2, Εδεσσαϊκός - Απόλλων 0-1, Ιωνικός-Νάουσα 3-1, Εθνικός Αστέρας - Καστοριά 4- 1, Αθηναϊκός - Παναθηναϊκός 0-3, ΟΦΗ - Πανσερραϊκός 6-0, Λεβαδειακός - Ιάλυσος 1-2, Καβάλα - Βέροια 1-1, Παναχαϊκή - Ολυμπιακός Βόλου 2-2, Καλλιθέα - Εθνικός 0-2 στα πέναλτι, ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 1-0 υπέρ του Εθνικού, σκορ με το οποίο είχε κερδίσει η Καλλιθέα στο στάδιο Καραϊσκάκη) Αύριο, θα γίνουν οι αγώνες Πανιώνιος - ΠΑΟΚ και Πανελευσινιακός - Αρης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,88 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 397,63, λίρα Κύπρου προς 524,11, γαλλικό φράγκο προς 47,28, ελβετικό φράγκο προς 189,77, γερμανικό μάρκο προς 159,82,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,05 και την ECU προς 306,23 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφάνεια, σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και οι τοπικές ομίχλες το πρωί θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 22 και στο Αιγαίο 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 22 και 9 με 18 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 13 November 1996 - 13:41:11