Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 03/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς εκφράζονται φόβοι, ότι η χώρα διαβαίνει το κατώφλι του εμφυλίου.
  • Κινητικοτητα στο κυπριακο με σημειο αιχμης τη συμμετοχη η μη των τουρκοκυπριων στις σιαδικασιες ενταξης της κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.
  • Στις μεθαυριανες εκλογες συνεδρων απο τις Νομαρχιακες Επιτροπες εστιαζεται τωρα το ενδιαφερον στην Νεα Δημοκρατια μετα την ολοκληρωση των εργασιων της προσυνεδριακης διασκεψης που εγινε στη Θεσσαλονικη το Σαβατοκυριακο.
  • Κρισιμη ημερα για την απεργια των καθηγητων οι οποιοι θα πραγματοποιησουν νεα συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Παιδειας στις 12 το μεσημερι.
  • Μπορεί σήμερα ο καιρός να παρουσιαζει παντού βελτιωση, όμως οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι και το απόγευμα. Αυριο ωστόσο,εξασθενούν και ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία για να ενισχυθούν όμως και πάλι την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σταθερή εξασθένηση περίμένουμε από την Παρασκευή.
  • Στο Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών ερευνητές παρήγαγαν δυο μαϊμούδες με μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στον κλωνισμό του προβάτου στη Σκοτία.Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να βοηθήσει στην έρευνα για το AIDS,τον αλκοολισμό, την κατάθλιψη και άλλες ασθένειες.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς εκφράζονται φόβοι, ότι η χώρα διαβαίνει το κατώφλι του εμφυλίου.

Οι εξεγερμένοι αλβανοί πολίτες δεν δείχνουν να συμμορφώνονται με την απόφαση του Κοινοβουλίου,που ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα μέχρι τις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδας,προειδοποιώντας ότι θα πυροβολούνται όσοι δεν υπακούσουν.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για επιβολή στρατιωτικού νομου,εξεγερμένοι πολίτες πυρπολησαν στο Αργυροκαστρο το κτιριο της αστυνομιας.

Αντίθετα,οι ηγέτες των κινητοποιήσεων στην Αυλώνα κάλεσαν τους διαδηλωτές να παραμείνουν στα σπίτιά τους και δεν πραγματοποίησαν την απειλή τους για πορεία προς τα Τίρανα.

Οι αρχές επέβαλαν επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 7 το πρωί,ενω απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων.

Επιβάλλουν,επίσης αυστηρή λογοκρισία ακόμη και στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα το πρακτορείο Ρόιτερ να διακόψει τη μεταδοση τηλεγραφημάτων, εως ότου ξεκαθαριστεί η διαδικασία λογοκρισίας.

Στα Τίρανα,αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση έξω από το Κοινοβούλιο,από άνδρες της μυστικής αστυνομίας.

Τελος,το υπουργείο Εσωτερικων,καλεί τους ξένους,να εγκαταλείψουν τις νότιες περιοχες της χώρας,για την δική τους ασφάλεια.

Ο αριθμός των νεκρών φαίνεται να ξεπερνά τους 13, αν και ακόμα επικρατεί σύγχιση για τον ακριβή αριθμό.

Μυστήριο καλύπτει τη φυγάδευση χθες του ηγέτη του Σοσιαλιστικου κόμματος Φάτος Νάνο με στρατιωτικό ελικόπτερο απο τις φυλακές του Τεπελενίου, όπου εκρατείτο. Μεταφέθηκε στα Τίραννα και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Στο Αργυρόκαστρο το ελληνικό προξενείο έμεινε χωρίς φρουρά,καθώς εγκαταλείφθηκε απο τους αστυνομικούς που το φρουρούσαν.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Αλεξάντερ Μέξη δήλωσε χθες ότι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης δεν θα σταματήσει την πορεία της χώρας προς το χάος και θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ανακτηθεί ο έλεγχος του οπλοστασίου της χώρας.

Ανησυχια επικρατει στην Ελλαδα για τις εξελιξεις στη γειτονικη χωρα.

Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, απο τη θεσσαλια οπου πραγματοποιει τριημερη περιοδεια συνεστισε ψυχραιμια και τονισε οτι λαμβανονται ολα τα αναγκαια μετρα στα συνορα για να αποτραπει κυμα λαθρομεταναστων ενω αναλογα μετρα ληφθησαν και απο την πελυρα της ιταλιας.

Σημερα ο πρωθυπουργος επισκεπτεται τα Τρικαλα.

Η Ελλάδα,ζητησε απο την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης την εκτακτη συγκληση της ομαδας εργασιας που ασχολειται με τα βαλκανικα θεματα ενω την συγκληση του συμβουλιου των 15 υπουργων εξωτερικων της κοινοτητας ζητησε ο Μιλτιαδης Εβερτ απο τον πρωθυπουργο σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε μαζι του.

Κυπριακο

Κινητικοτητα στο κυπριακο με σημειο αιχμης τη συμμετοχη η μη των τουρκοκυπριων στις σιαδικασιες ενταξης της κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Στις Βρυξελλες αναζητειται συμφωνα με πληροφοριες φόρμολα για την συμμετοχή των τουρκοκυπριων,ενω το θεμα θα ειναι στο επικεντρο της συναντησης που θα εχουν σε λιγο στην Αθηνα ο Κυπριος υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης με τον Ελληνα υφυπουργο Γιαννο Κρανιδιωτη,ο οποιος θα κανει δηλωσεις αμεσως μετα.

Σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ παντως,ο κυριος Κρανιδιωτης επισημαινει οτι οι Τουρκοκυπριοι δεν μπορουν να συμμετασχουν στις διαπραγματευσεις αν δεν λυθει το Κυπριακο για να ενσωματωθουν στην αντιπροσωπια της Κυπριακης κυβερνησης.

Την ιδια ωρα,ο Ραούφ Ντεκτάς φέρεται έντονα δυσαρεστημένος απο τις πιέσεις του κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντερ Μπρουκ,τον οποίο επέκρινε ότι πιέζει την τουρκοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει την κυπριακή κυβέρνηση.

ΝΔ

Στις μεθαυριανες εκλογες συνεδρων απο τις Νομαρχιακες Επιτροπες εστιαζεται τωρα το ενδιαφερον στην Νεα Δημοκρατια μετα την ολοκληρωση των εργασιων της προσυνεδριακης διασκεψης που εγινε στη Θεσσαλονικη το Σαβατοκυριακο.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ προτεινε στους συνυποψηφιους του να συναντηθουν την ερχομενη εβδομαδα προκειμενου να διαμορφωσουν απο κοινου προτασεις για καταστατικές αλλαγες στο συνεδριο, προταση που εγινε αποδεκτη απο ολους τους υποψηφιους για την αρχηγια της ΝΔ.

Παιδεια

Κρισιμη ημερα για την απεργια των καθηγητων οι οποιοι θα πραγματοποιησουν νεα συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Παιδειας στις 12 το μεσημερι.

Στη σημερινη συνεδριαση η διοικηση της ΟΛΜΕ θα αποφασισει αν θα προτεινει στις Τοπικες Ενωσεις των καθηγητων συνεχιση της απεργιας και την επομενη, 8η κατα σειρα, εβδομαδα. Συμφωνα με πληροφοριες στη συνεδριαση τα μελη της Πασκε θα προτεινουν διαπραγματευσεις με τη κυβερνηση για αναστολη της απεργιας.

Το θέμα της παρατεινόμενης απεργίας των καθηγητών θα απασχολήσει εκ νεου σήμερα την κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης των κρίσεων και συμφωνα με πληροφοριες θα εξετασθει και το ενδεχομενο πολιτικης επιστρατευσης των καθηγητων.

Η ΟΛΜΕ ζητα νεα συναντηση με τους αρμοδιους υπουργους,ενω η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Παιδειας δηλωνει οτι δεν θα υπαρξει αλλη συναντηση αν δεν ανασταλει η απεργια.

Αποφαση να κλεισουν την εισοδο του δημου Περιστεριου στις 7 το απογευμα στη γεφυρα της Κολοκυνθούς ελαβε η ενωση συλλογων γονεων και κηδεμονων, καθηγητες, δασκαλοι και εργατικα σωματεια του Δημου.

ΩΡΑΡΙΟ

Την εντονη αντιδραση των συνδικαλιστικων οργανωσεων προκαλεί η προταση που μελετά το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης,για μειωση των ωρων εργασιας στον ιδιωτικο τομεα και τις τραπεζες με παραλληλη μειωση των αποδοχων, για να αντιμετωπιστεί ως ενα βαθμο το προβλημα της ανεργίας.

Συνεντευξη τυπου θα δωσει η ΟΤΟΕ στις 12 το μεσημερι.

(Ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πολυζωγόπουλος μιλωντας στον ΑΝΤ τονισε οτι δεν προκειται να γινει αποδεκτό κατι τετοιο και αντιπρότεινε μειωση των ωρων εργασιας χωρις ωστοσο να μειωθουν οι αποδοχες των εργαζομενων.

Ο υφυπουργος Εργασιας Χρηστος Πρωτόπαπας παντως μιλωντας επισης στον ΑΝΤ, δηλωσε οτι η προταση θα τεθει σε κοινωνικο διαλογο.)

ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ

Μπορεί σήμερα ο καιρός να παρουσιαζει παντού βελτιωση, όμως οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι και το απόγευμα. Αυριο ωστόσο,εξασθενούν και ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία για να ενισχυθούν όμως και πάλι την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σταθερή εξασθένηση περίμένουμε από την Παρασκευή.

Κατά τα άλλα σήμερα στην Ανατολική Ελλάδα και ιδιαίτερα από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα θα υπάρχει τοπική συννεφιά και ίσως βρέξει για λίγο το πρωί στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός παραμένει αίθριος.

Οι βόρειοι άνεμοι στα δυτικά θα φθάνουν τα 4 με 5 μποφόρ,και στα Ανατολικά τα 7 με 8, και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και τα 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα,ενώ η θερμοκρασία ανεβαινει λίγο πλησιάζοντας το μεσημέρι στα βόρεια τους 14 βαθμούς, στα δυτικά τους 17 και στην υπόλοιπη χώρα τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Πιό καλός θα είναι ο καιρός αυριο. Ωστόσο το απόγευμα θα συννεφιάσει στα βόρεια και το βράδυ ίσως να βρέξει τοπικά.

Οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι 4 με 5 και κατά τόπους στο Αιγαίο 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή περαιτερω ανοδο, θα φθάσει στους 15 βαθμούς στα βόρεια και στις άλλες περιοχές τους 16 με 17 βαθμούς κελσίου.

Την Τετάρτη στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός,στην Ανατολικά όμως και νότια υπάρχει πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές.

Οι βόρειοι άνεμοι ενισχύονται και πάλι κυρίως στο Αιγαίο, που τοπικά θα φθάσουν και τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, και θα φθάσει στους 13 βαθμούς στα βόρεια,και στην υπόλοιπη χώρα στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών ερευνητές παρήγαγαν δυο μαϊμούδες με μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στον κλωνισμό του προβάτου στη Σκοτία.Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να βοηθήσει στην έρευνα για το AIDS, τον αλκοολισμό, την κατάθλιψη και άλλες ασθένειες.

Ο κλωνισμός πάντως της μικρής μαϊμούς δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο αυτός του προβάτου,γιατί σε αυτήν την περίπτωση αντιγράφηκε το αρχικό έμβρυο,και όχι ενήλικα ζώα.Είναι πάντως η πρώτη φορά που η τεχνική του κλωνισμού χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή ζώων,τόσο κοντά στο ανθρώπινο είδος.

Τουλάχιστον 35 νεκροί και 60 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σοβαρά, είναι ο τελευταίος απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην πόλη Χανεουάλ της επαρχίας Παντζάμπ του κεντρικού Πακιστάν.

Τουλάχιστον 34 είναι οι νεκροί και 200 οι τραυματίες από τις σφοδρές καταιγίδες και τους ανεμοστρόβιλους,που επληξαν με πρωτοφανή δριμύτητα πέντε Πολιτείες του νότου των Ηνωμένων Πολιτειών,προκαλώντας σημαντικές καταστροφές.

Περισσότερο επλήγη από τη θεομηνία η Πολιτεία του Αρκανσω,γενέτειρα του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Monday, 3 March 1997 - 14:18:45 UTC