Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία. Μεγάλες καταστροφές έγιναν χθές σε δημόσια κτίρια στη Χειμάρα και τους Αγιους Σαράντα.
  • Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία για να πετυχει την ανατροπη του υφισταμενου καθεστωτος στο Αιγιαο τόνισε, κατά την άφιξή του χθες στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Με τις συζητηση για το καταστατικο του κομματος, ολοκληρωνονται αποψε στη Θεσσαλονικη οι εργασιες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας.
  • Η Καρδιτσα ειναι αποψε ο επομενος σταθμος του πρωθυπουργου που πραγματοποιει τριημερη περιοδεια στη θεσσαλια.
  • Λόγω των θυελλωδών ανέμων που σαρώνουν τα πελάγη απαγορεύεται από τις 2 το μεσημέρι ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου,την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
  • Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε πυρκαϊά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε πλοίο με ελληνική σημαία, που βρισκόταν για επισκευές στα ναυπηγεία της Σανγκάης, αναφέρει η εφημεριδα Ζινμίν Ηβνινγκ Νιούζ.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία. Μεγάλες καταστροφές έγιναν χθές σε δημόσια κτίρια στη Χειμάρα και τους Αγιους Σαράντα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τραγικός απολογισμός μέχρι σημερα είναι 40 νεκροί.

Aύριο είναι η επίσημη επανεκλογή από το Αλβανικό Κοινοβούλιο του Σαλί Μπερίσα στο Προεδρικό αξίωμα.Περίπου 4000 διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Πανεπιστήμιο της Αυλώνας ζητούν από τον Μπερίσα να ανακοινώσει μέχρι το βραδινό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της χώρας το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών,αλλά και την παραίτησή του από την Προεδρία.Σε αντίθετη περίπτωση απειλούν να μεταβούν αύριο στα Τίρανα για να διαδηλώσουν εκεί τα αιτήματά τους.

Διαδηλωτές λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σήμερα την κατοικία του αλβανού προέδρου στην Αυλώνα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στη βίλλα,που χρονολογείται από την εποχή του δικτάτορα Χότζα, άρπαξαν πίνακες και έπιπλα και έβαλαν φωτιά.Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν επίσης μια τράπεζα και ένα κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για φυγάδευση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, κ. Φάτος Νάνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος των σοσιαλιστών φυγαδεύθηκε από τις φυλακές της Μπέντσια, μετά από οργανωμένο σχέδιο των οπαδών του αντιπολιτευτικού Συνασπισμού `` ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ``, αυτό όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις επίσημες αρχές της χώρας.

Χάος επικρατεί και στους Αγίους Σαράντα, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν δημόσια κτίρια, λεηλάτησαν καταστήματα και τράπεζες, άρπαξαν όπλα και απελευθέρωσαν 100-200 κρατούμενους από τις φυλακές.

Στη Χειμάρα, οι διαδηλωτές έκαψαν το Δημαρχείο και τον αστυνομικό σταθμό της πόλης, Χωρικοί έχουν στήσει οδοφράγματα σε πολλά σημεία του δρόμου που συνδέει την αυλώνα με τα Τίρανα.

Σε επιφυλακη εχει τεθει η 8η μεραρχια στρατου,στα συνορα μας,ενω εχει απαγορευθει και ο αποπλους απο την Κερκυρα προς τους Αγιους Σαραντα.

Η ελληνικη κυβερνηση παρακολουθει με προσοχη τις κρισιμες εξελιξεις στην αλβανια πολυ περισσοτερο μαλιστα που εκδηλωνονται και σε περιοχες οπου ζει η ελληνικη μειονοτητα,δηλωσε προ ολιγου ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας.

Απο την πλευρα του,ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ ,μετα την εκτακτη συσκεψη της επιτροπης εξωτερικων και αμυνης της ΝΔ επικοινωνησε τηλεφωνικα με τον κ.Σημιτη ,ζητωντας του να εισηγηθει την εκτακτη συγκλιση του Συμβουλιου των ΥΠΕΞ της Κοινοτητας,και να θεσει εκει και το θεμα του ελληνισμου της Αλβανιας που κινδυνευει.

Οπως ανακοινωσε σχετικα ο κ. Ρεππας,η Ελλαδα εχει αναλαβει πρωτοβουλια και στο πλαισιο της ΕΕ για την διασφαλιση της σταθεροτητας και ομαλοτητας στην περιοχη και θα προβει σε ολες τις αναγκαιες ενεργειες συμβαλλοντας ετσι στην αντιμετωπιση της καταστασης.

Η κυβερνηση παρακολουθει με προσοχη τις κρισιμες εξελιξεις στην αλβανια πολυ περισσοτερο μαλιστα που εκδηλωνονται και σε περιοχες οπου ζει η ελληνικη μειονοτητα δηλωσε ο κυβενρητικος εκπροσωπος Δημητρης ρεππας.

Οπως τονισε ο κ.Ρεππας η Ελλαδα εχει αναλαβει πρωτοβουλια και στο πλαισιο της ΕΕ για την διασφαλιση της σταθεροτητας και ομαλοτητας στην περιοχη θα συνεχισει τις προσπαθειες αυτες και θα προβει σε ολες τις αναγκαιες ενεργειες συμβαλλοντας ετσι στην αντιμετωπιση αυτη της καταστασης.

Εθνικα

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία για να πετυχει την ανατροπη του υφισταμενου καθεστωτος στο Αιγιαο τόνισε, κατά την άφιξή του χθες στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο κ.Πάγκαλος, αντέκρουσε τα σενάρια περί αναπόφευκτου πολέμου με την Τουρκία και επανελαβε,οτι οι οποιες διαφωνιες θα πρεπει να επιλυονται βασει του διεθνους δικαιου και του αρμοδιου Δικαστηριου της Χαγης.

Εξαλλου,συμφωνα με πληροφοριες που δημοσιευονται στο "Βημα",η ολλανδικη προεδρια απεστειλε την Παρασκευη στον κ.Σημιτη την απαντηση της Αγκυρας στην δηλωση της 15ης Ιουλιου,οπου η Ε.Ενωση καλει την Τουρκια να παραπεμψει το θεμα της Ιμια στο Δικαστηριο της Χαγης.

ΝΔ

Με τις συζητηση για το καταστατικο του κομματος, ολοκληρωνονται αποψε στη Θεσσαλονικη οι εργασιες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ,πρότεινε, μεταξύ άλλων να γίνεται συνέδριο κάθε 5 χρόνια, ενω δηλωσε οτι θα καλεσει την ερχομενη εβδομαδα ολους τους συνυποψηφιους του να διαμορφωσουν απο κοινου προτασεις που θα κατατεθουν στο συενδριο.

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι μονο ένα καλο καταστατικό,αλλά η τήρησή του απ'όλους.

Ο Κώστας Καραμανλης, τόνισε ότι πρωτα απ'όλα πρέπει να τηρουντα όσα έχουν συμφωνήθει με ευλάβεια και σεβασμό, ενω πρότεινε συνέδριο του κόμματος κάθε δύο χρόνια κατι που προτεινε και ο Γιωργος σουφλιας.

Ο Βύρων Πολύδωρας,επιτέθηκε με δριμύτητα κατά ορισμένων Μεσων Ενημέρωσης, κατά των δημοσκοπήσεων και των βαρώνων,όπως είπε..

Ο Γιωργος Σουφλιας αποδεχθηκε την προταση Εβερτ για κοινη συναντηση ολων των υποψηφιων και προσθεσε οτι η ΝΔ πρεπει να μετατρεπει απο ενα προεδροκεντρικο κομα σε μια συγχρονη δημοκρατικη παραταξη με μεγαλυτερη εσωκοματικη δημοκρατια.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ICAP,που έγινε τηλεφωνικά σε Αθηνα και Θεσσαλονίκη, στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, δημοσιεύσει σήμερα "Ο Τυπος της Κυριακής".

Συμφωνα με αυτη ο Γιώργος Σουφλιάς έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις,στο σύνολο των ερωτηθέντων με ποσοστό 25% και ακολουθούν ο Κώστας Καραμανλης με 23,9%,ο Μιλτιάδης Εβερτ με 14%,και ο Βύρων Πολύδωρας με 7,6 ενω το 29,5% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Ομως,στους οπαδους της ΝΔ πρώτος με διαφορά έρχεται ο Κώστας Καραμανλης με ποσοστό 36,9%,και ακολουθούν ο Γιώργος Σουφλιάς με 27,8%,ο Μιλτιάδης Εβερτ με 20, 5% και ο Βυρων Πολύδωρας με 6,3%.

Σημιτης

Η Καρδιτσα ειναι αποψε ο επομενος σταθμος του πρωθυπουργου που πραγματοποιει τριημερη περιοδεια στη θεσσαλια.

Μικροεπεισοδια και ενταση σημειωθηκαν το μεσημερι κατα την αφιξη του Κωστα Σημιτη στο βολο καθως ο πρωθυπουργος αποδοκιμασθηκε απο απεργους καθηγητες που ειχαν συγκεντρωθει εξω απο το νομαρχια Μαγνησιας ενω καθγητες αποδοκιμασαν τον πρωθυπουργο και κατα την εισοδο του στο δημοτικο θεατρο της πολης.

Ο κ.Σημιτης επισκέφθηκε το πρωί το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κιλελέρ.

Aλλες ειδησεις

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που σαρώνουν τα πελάγη απαγορεύεται από τις 2 το μεσημέρι ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου,την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στην 7η εβδομαδα απεργιας προχωρουν απο αυριο οι καθηγητες ενω ο προεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας σε σημερινη συνεντευξη τυπου ζητησε εκ νέου συναντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Στις 5 το απογευμα οργανωνεται καλλιτεχνικη εκδηλωση συμπαραστασης των καθηγητων στο Συνταγμα ενω αυριο στις 12 η ΟΛΜΕ προγραμματιζει συγκέντρωση έξω απο το Υπουργείο Παιδείας.

Αποφαση να κλεισουν την εισοδο του δημου περιστεριου αυριο στις 7 το απογευμα στη γεφυρα της Κολοκυνθους ελαβε η ενωση συλλογων γονεων και κηδεμονων του δημου, καθηγητες δασκαλοι και εργατικα σωματεια που τασσονται στο πελυρο των απεργων.

Το θέμα της παρατείνόμενης απεργίας των καθηγητών θα απασχολήσει αύριο και την κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης των κρίσεων.

Ανελκύστηκε τα ξημερώματα απο τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου η υπερκατασκευή της πυραυλακάτου Κωστάκος.

Οι τεχνικοί αποφάσισαν να μην ανελκύσουν το πλοίο τμηματικά διοτι υπάρχει φόβος να πέσει στη χαράδρα το μισό τμήμα της πυραυλακάτου. Για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει εργασίες ενίσχυσης στο σημείο του ρήγματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανέλκυση του πλοίου θα καταστεί δυνατή στα μέσα της εβδομάδας.

Τεσσερις νεκροι σε μετωπική μετωπική σύγκρουση Ι.Χ με νταλίκα,στο 20ο χιλιόμετρο της εθνικής οδου Θεσσαλονίκης- Σερρών.

Νεκροί είναι ο οδηγός του Ι.Χ Αναστάσιος Τσιάννης,η συζυγός του Ελένη,ο Θεόφιλος Καραπουλουτίδης και ο γιός του Αλέξανδρος,απο τη Θεσσαλονίκη,όλοι επιβάτες του Ι.Χ.

Ο οδηγός της νταλίκας Ευγένιος Γερασιμίδης, τραυματίστηκε ελαφρά.

ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε πυρκαϊά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε πλοίο με ελληνική σημαία, που βρισκόταν για επισκευές στα ναυπηγεία της Σανγκάης, αναφέρει η εφημεριδα Ζινμίν Ηβνινγκ Νιούζ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί οι εθνικότητες των θυμάτων,ούτε και το όνομα του πλοίου. Εγινε όμως γνωστό οτι δεν προκειται για Ελληνες.

Τους 3000 μπορεί να φθάσουν οι νεκροί του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Παρασκευή τη βορειοδυτική ορεινή επαρχία του Αρνταμπίλ καταστρέφοντας ή προκαλώντας σοβαρές ζημιές 110 χωριά.

Ο επίσημος πάντως απολογισμός κάνει λόγο για 502 νεκρούς και 2000 τραυματίες.

Κατάλογο 20 μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν για την ανάσχεση του ισλαμικού ρέυματος που απειλεί το λαϊκό κράτος στην Τουρκία, παρουσίασαν στην κυβέρνηση της χώρας οι στρατιωτικοί,όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιέυματα του Τύπου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα παρουσιάσθηκαν την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας,στο οποίο συμμετέχουν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.Την Παρασκευή το Συμβούλιο διετύπωσε προειδοποιήσεις στον Πρωθυπουργό Ερμπακάν,που κατηγορείται πως ενθαρρύνει την στροφή της τουρκικής κοινωνίας υπέρ του Ισλαμικού φονταμενταλισμού.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Sunday, 2 March 1997 - 15:37:27 UTC