Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 03/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εκτός κάθε ελέγχου είναι η κατασταση στην Αλβανια καθως πριν απο λίγο έληξε το τελεσίγραφο προς τους αποκαλούμενους από τον πρόεδρο Μπερίσα "κομμουνιστές αντάρτες" γιά να παραδώσουν τα όπλα, και πληθαίνουν οι φήμες οτι οι αρχές θα προσφύγουν στη βία γιά να αποκαταστήσουν την τάξη.
  • Με προσοχη καί ανησυχια παρακλουθει τις εξελιξεις στην Αλβανια ,η κυβερνηση.
  • Διαψεύδει ο υφυπουργός Παιδείας το ενδεχόμενο νέας συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ΟΛΜΕ.
  • Νεα βουτια του γενικου δεικτη τιμων καί σημερα στο Χρηματιστηριο.
  • Το συμβούλιο αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, συνεδρίασε το μεσημέρι και αποφάσισε την αποστρατεία των αντιστρατήγων Αλευρομάγειρου, Σπυρίδων, Μανία, Θειακού, Λυμπέρη και Καρατζίκου.
  • Παντελώς ανακριβεις χαρακτηριζει τις καταγγελίες για έλλειψη ειδικών γιατρών στο νεφρολογικό τμήμα του Ιπποκρατείου, η διοικηση του Νοσοκομειου.


ΑΛΒΑΝΙΑ

- Εκτός κάθε ελέγχου είναι η κατασταση στην Αλβανια καθως πριν απο λίγο έληξε το τελεσίγραφο προς τους αποκαλούμενους από τον πρόεδρο Μπερίσα "κομμουνιστές αντάρτες" γιά να παραδώσουν τα όπλα, και πληθαίνουν οι φήμες οτι οι αρχές θα προσφύγουν στη βία γιά να αποκαταστήσουν την τάξη.

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Αλβανία καθως όπως φαινεται ο Σαλι Μπερίσα εξακολουθεί να τηρεί ανυποχωρητη στάση και οι Αλβανοι που εχουν χασει πλέον την εμπιστοσύνη τους στο κυβερνών κόμμα , εξαγριωμένοι δηλώνουν οτι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Απο το πρωί στο Αργυρόκαστρο εχουν κάνει την εμφανιση τους αρματα μάχης και ολοι φοβούνται οτι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η έκκληση των αρχών προς τους ξένους να εγκαταλείψουν την Αυλώνα, τους Αγιους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και το Φίερι αμέσως έχει προκαλέσει έντονους φόβους και φημολογία ότι θα υπάρξει αστυνομική ή στρατιωτική δράση στις περιοχές αυτές.

Δημοδιογραφικές πληροφορίες έκαναν αναφορά για νέες συγκρούσεις σε πόλεις της νότιας Αλβανίας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες κατέλαβαν τη ναυτική βάση στους Αγίους Σαράντα και απέσπασαν περισσότερα από 2.000 όπλα διαφόρων ειδών.

Αλλες ομάδες κατέλαβαν στρατιωτική βάση κοντά στο Φίερι, αποσπώντας και από εκεί οπλισμό.

Το μεσημέρι κατελφθη από τους εξεγερμένους ένοπλους πολίτες της Αυλώνας, ο Ναύσταθμος καθώς και ένα πολεμικό σκάφος το οποίο αυτη την στιγμή βρίσκεται στο έλεος των κυμάτων.

Παρατηρητές στα Τίρανα τονίζουν ότι ο Μπερίσα είναι αποφασισμένος να συντρίψει τους εξαγριωμένους πολίτες.

Το κοινοβούλιο έχει αναθέσει στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και την υπηρεσία εθνικής πληροφόρησης να αποκαταστήσουν την τάξη. Γύρω από τις δύο αυτές υπηρεσίες έχουν οργανωθεί 7.000 άτομα στο μηχανοκίνητο πεζικό.

Ο στρατός εκτιμάται ότι έχει σε ετοιμότητα 32.000 αξιωματικούς και στρατιώτες. Ο στρατός θα είναι η δεύτερη επιλογή αν αποτύχουν οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το τελεσιγραφο, κάθε ένοπλος θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως. Κάθε στρατιωτικός που αρνείται να υπακούσει θα αντιμετωπίζει το στρατιωτικό δικαστήριο.

Ταυτόχρονα επιβαλλεται απαγορευση της κυκλοφορίας στους δρόμους απο τις οκτω το βράδυ εως τις επτά το πρώι,ενω απαγορευονται οι συναθροίσεις ανω των τριών ατόμων.

ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑ

Με προσοχη καί ανησυχια παρακλουθει τις εξελιξεις στην Αλβανια ,η κυβερνηση.

Οπως δηλωνει ο υφυπουργος Εξωτερικων Γιαννος Κρανιδιωτης ,στα συνορα μεχρι στιγμης δεν εχει παρατηρηθει καμμια ιδιαιτερη κινηση και συνιστα ψυχραιμια στην ελληνικη μειονοτητα.

Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου χαρακτηριζει αναμενόμενη την επανεκλογή Μπερίσα , επισημαινοντας οτι η Ευρωπαικη Ενωση εκανε δεκτη την Ελληνικη προταση και μεθαυριο ή την Πέμπτη-οπως ειπε- συγκαλειται η πολιτική επιτροπή για τα βαλκανικα θεματα, στην οποια μετεχουν πολιτικοι διευθυντές των υπουργείων εξωτερικών των 15.

Ο κ. Παπανδρεου πρότεινε επίσης να συνέλθουν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΗΠΑ, Ρωσσίας και των Βαλκανικών χωρών,για να εξετάσουν τις εξελίξεις.

Δυσαρεστα , τα γεγονοτα στην Αλβανια, που δικαιολογουν την ανησυχια, οχι ομως απωλεια ψυχραιμιας , σχολιαζε ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης.

Στα συνορα με την Αλβανια στρατος αστυνομια και λιμενικο εχουν εντεινει τις περιπολιες για την αποτροπη κυματος λαθρομεταστων ενω εχει διακοπει ο αποπλους πλοιων απο Κερκυρα προς τους Αγιους Σαραντα με εντολη του λιμΕναρχειου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιωσε ότι έχει αποχωρήσει η Αλβανική φρουρά από το ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου, που φυλασσεται πλέον από Ελληνες.

Ψυχραιμια συνιστα ο αρχηγος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ και σημειωνει οτι η αλβανικη ηγεσια και η διεθνης κοινοτητα πρεπει να αντιληφθουν πως η Ελλαδα εχει αμεσα ζωτικα συμφεροντα λογω της ελληνικης μειονοτητας την οποια οι αλβανικες αρχες οφειλουν να προστατευσουν.

Ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινος Μητσοτακης επικρινει την πολιτικη της κυβερνησης να στηριξει τον Σαλι Μπερισα και ανεφερε οτι η λυση ειναι να σχηματιστει οικουμενικη κυβερνηση και να γινουν το ταχυτερο ελευθερες και τιμιες εκλογες.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαψεύδει ο υφυπουργός Παιδείας το ενδεχόμενο νέας συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ΟΛΜΕ.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο διάλογος δεν μπορεί να επαναληφθεί με κλειστά τα σχολεία και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Μετά τη λήξη της απεργίας, επεσήμανε ο κ. Ανθόπουλος μπορεί να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου και της ΟΛΜΕ αλλά μόνο επί των θεσμικών αιτημάτων καθώς και επί του θέματος της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

Ο κ. Ανθόπουλος συναντηθηκε πάντως το μεσημέρι με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ ΠΟΥ αποφασιζει σημερα αν θα εισηγηθει στις Τοπικες Ενωσεις τη συνεχιση για 8η εβδομαδα των απεργιακων κινητοποιησεων.

Αυριο συνεδριαζουν γι αλλη μια φορα οι τοπικές ΕΛΜΕ.

Οι καθηγητες τονιζουν οτι τα σχολεια θα ανοιξουν μετα απο διαλογο και διαπραγματευσεις και εφοσον ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους.

Στις επτα απόψε στο Περιστερι ,η Ενωση Συλλογων Γονεων και Κηδεμονων, καθηγητες ,δασκαλοι και εργατικα σωματεια σε ενδειξη συμπαραστασης προς τους απεργους καθηγητες, θ αποκλεισουν την εισοδο του Δημου, στο υψος της Γεφυρας Κολοκυνθους.

Μεθαυριο οι καθηγητες διοργανωνουν νεο συλλαλητηριο στο κεντρο της Αθηνας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νεα βουτια του γενικου δεικτη τιμων καί σημερα στο Χρηματιστηριο.

Παρα τη κρατικη παρεμβαση υποχωρησε κατα 7,56%. Συνολικα διακινηθηκαν Ι6,5 δισ.

Ο Προεδρος των μικρομετοχων Δημητρης Καραγκουνης απεδωσε τη πτωση στις δηλωσεις του προεδρου της κεφαλαιαγορας κ.Θωμαδακη , την περασμενη Τεταρτη. καθως και στη μη στηριξη του χρηματιστηριου απο τις μεγαλες τραπεζες.

ΚΡΙΣΕΙΣ.

Το συμβούλιο αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, συνεδρίασε το μεσημέρι και αποφάσισε την αποστρατεία των αντιστρατήγων Αλευρομάγειρου, Σπυρίδων, Μανία, Θειακού, Λυμπέρη και Καρατζίκου.

Επίσης αποστρατεύονται οι αντιναύαρχοι Γουλέας και Μπεζαριάνος, ο αντιπτέραρχος Κανέλλος, και ο υποπτέραρχος Βούρος.

Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, για να αποφασίσει τις προαγωγες.

ΩΡΑΡΙΟ

Εντονα αντιδρουν οι εργαζομενοι στο σχέδιο της κυβέρνησης να προωθήσει ώς μέσο για την αντιμετωπιση της ανεργίας τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 30 ώρες εβδομαδιαίως με παράλληλη μείωση των αποδοχών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε πώς η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στον κοινωνικό διάλογο που αρχιζει στο τέλος Μαρτίου άν η κυβέρνηση συνεχίσει να καλλιεργεί το κλίμα ανασφάλειας προς εργαζόμενους και ανέργους.

Η ΓΣΕΕ επανέφερε την πρόταση της για 35ώρο απασχόλησης χωρίς μείωση των αποδοχών.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Παντελώς ανακριβεις χαρακτηριζει τις καταγγελίες για έλλειψη ειδικών γιατρών στο νεφρολογικό τμήμα του Ιπποκρατείου, η διοικηση του Νοσοκομειου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το τμήμα στελεχωνουν εμπειροι νεφρολογοι ενώ κατά την εφημερία, υπάρχει πάντα ειδικός γιατρός για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Ο σύλλογος ειδικευομένων ιατρών εμμενει στις καταγγελίες και κάνει λόγο για παραποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τις εφημερίες από τη Διοίκηση του Ιπποκρατείου.

ΔΙΕΘΝΗ

- Ο τούρκος πρωθυπουργός Νετζεμτίν Ερμπακάν αρνήθηκε σήμερα να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης το οποίο απαιτούν οι στρατιωτικοί γιά να δοθεί τέλος στις εξτρεμιστικές ισλαμικές ενέργειες.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στην επαρχία Παντζάμπ, ανατολικά του Μουλτάν, στο κεντρικό Πακιστάν. Αξιωματούχος στην επαρχία αυτή δήλωσε οτι ο αριθμός των νεκρών εφθασε ηδη τους 126 και των τραυματιών εχει ξεπεράσει τους 80, απο τους οποίους οι 25 βρίσκονται σε κρίσιμη κατασταση.

- Χωρίς επεισόδια αναχώρησε σήμερα το πρωί από τον σταθμό του Βαλχάιμ η αμαξοστοιχία που μεταφέρει έξι κοντέινερς με πυρηνικά απόβλητα με προορισμό τον χώρο ταφής τους στο Γκόρλεμπεν, της βόρειας Γερμανίας.

Η αστυνομία είχε φροντίσει πάντως να συλλάβει προληπτικά και προσωρινά 172 οικολόγους διαδηλωτές,που διαμαρτύρονταν για την μεταφορά των αποβλήτων.

Τουλάχιστον 960 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 2500 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περασμένη Παρασκευή την επαρχία Αρντεμπίλ, στο βορειοδυτικό Ιράν,σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Τουλάχιστον 34 είναι οι νεκροί και 200 οι τραυματίες από τις καταιγίδες και τους ανεμοστρόβιλους,που επληξαν με πρωτοφανή δριμύτητα πέντε Πολιτείες του νότου των Ηνωμένων Πολιτειών,προκαλώντας σημαντικές καταστροφές. Περισσότερο επλήγη από τη θεομηνία η Πολιτεία του Αρκανσω,γενέτειρα του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον.

Εντεκα άτομα,μεταξύ των οποίων και 5 παιδιά,τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε ξενώνα υποδοχής διανοητικά καθυστερημένων παιδιών στη γερμανική πόλη Χάλλε.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Monday, 3 March 1997 - 18:27:00 UTC