Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 27/5/96

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <antenna@compulink.gr>

News in Greek, of 27/05/1996


ΤΙΤΛOI

* Παρεμβάσεις Μητσοτάκη και Σιούλα στο έργο του αποκάλυψε σήμερα ο τέως προιστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Χριστόφορος Τζανακάκης.

* Σημερινό δημοσιευμα των Νέων για τους χώρους ταφής απορριμμάτων αναζωπυρώνει τις αντιδρασεις σε Αυλώνα και Γραμματικό.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ

Η καταργηση πολλων φοροαπαλλαγων απο τις 800 που ισχυουν σημερα αναμενεται να εγκριθει απο την Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη που θα ολοκληρωσει σημερα τη συνεδριαση της .

Η επιτροπη δεν θα εγκρινει ομως την καταργηση και των αντικειμενικων κριτηριων.

Η τελικη εισηγηση της επιτροπης με τα βασικα συμπερασματα θα ενσωματωθουν σε νομοσχεδιο που αναμενεται να καταθεσει στη Βουλη ο υπουργος Οικονομικων μεχρι τελος Ιουνιου.

Απο τις φοροαπαλλαγες αναμενεται να καταργηθουν κυρίως εκεινες που αφορουν στα αποκαλούμενα προνομιούχα επαγγελμάτα, ενω η Επιτροπη εχει προτεινει και τη φορολογηση των τοκων των τιτλων του δημοσιου.

Οσον αφορα τα αντικειμενικα κριτηρια φορολογησης 700. 000 ελευθερων επαγγλματιων, ο υπουργος Οικονομικων ξεκαθαρισε, με ανακοινωση του, οτι δεν θα υπαρξει καμμιά αλλαγη εως το 97.

Αφορμη γι αυτη τη διαψευση σταθηκαν τα οσα ειπε ο υφυπουργος Οικονομικων κ. Ανωμεριτης , ο οποιος μιλωντας και μαλιστα εξ ονοματος της πολιτικης ηγεσιας του υπουργειου, δηλωσε οτι μελετάται το πως θα αποτραπει η επιπλεον φορολογηση με τα νεα αυξημενα αντικειμενικα κριτηρια.


ΨΗΦΙΑΚΑ

Παρεμβασεις πολιτικων και δικαστικων στη δικαστικη ερευνα για τα ψηφιακα κατηγγειλε ο κυριος Τζανακκακης που ολοκληρωσε σημερα την καταθεση του στον προισταμενο της εισαγγελειας πρωτοδικων.

Ο κ. ΤΖανακακης ολοκληρωσε σημερα την καταθεση του στον προισταμενο της εισαγγελιας πρωτοδικων Αναστασιο Κανελλοπουλο και εδωσε εξηγησεις γυρω απο τη γνωστη δηλωση του πως αν μιλησει για τα ψηφιακα πολλοι θα χασουν τον υπνο τους.

Σε δηλωσεις του κατονομασε πολιτικες αλλα και δικαστικες παρεμβασεις στην ερευνα του κυριου Ζορμπα για τα ψηφιακα.

Κατονομασε συγκεκριμενα τον κυριο Μητσοτακη αλλα και τον εισαγγελεα του Αρειου Παγου Αθανασιο Σιουλα.

Και επανελαβε οτι τοτε δεν υπηρχε κανενα στοιχειο στην ερευνα του κυριου Ζορμπα που να δικαιολογει την συγκλιση της ολομελειας Εφετων.

Στον κ. Κανελλοπουλο εχει κληθει να καταθεσει αυριο ο Σωκρατης Κοκκαλης για τις δηλωσεις του περι ανομων συμφεροντων στις προμηθειες του δημοσιου.


ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Εντονες αντιδρασεις πυροδοτησε σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας τα ΝΕΑ συμφωνα με το οποιο οι επιστημονες του Πολυτεχνειου επελεξαν ως νεους χωρους ταφης απορριματων κατά σειρά επιλογής περιοχές του Αυλωνα του Γραμματικού και της κοινότητας Βαρνάβα.

Ο δημαρχος Αυλωνα Δημητρης Κυριακου ειπε οτι οι κάτοικοι αν χρειαστει θα αντισταθούν ακόμη και διά των όπλων

Στις 7 και μιση το απογευμα θα γινει συγκεντρωση των κατοίκων στην κεντρικη πλατεια του Αυλώνα.

Δυναμικες κινητοποιησεις προανηγγειλε και ο προεδρος της κοινοτητας Γραμματικου Αθανασιος Δημητρακης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα ενημερωθεί για τι προτάσεις του Πολυτεχνείου ο ενιαίος σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων και στα μέσα της εβδομάδας το υπουργείο περιβάλλοντος. Στη συνέχεια ο κύριος Λαλιώτης θα ενημέρωσει νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Αγνοια για τα όσα δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ εξεφρασε ο προεδρος του Ενιαιου Συνδεσμου Δημων και Κοινοτητων Αττικης Αθανασιος Καρουτζος.

Ο Δημος Ανω Λιοσιων θα κλεισει και παλι αυριο την χωματερη εαν δεν ανακοινωθουν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Βία και νοθεία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών στην Αλβανία, όπως καταγγέλλουν 7 κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τα 7 κόμματα, μεταξύ των οποιων το Σοσιαλιστικο και το Κομμα της Ενωσης για τα ανθρωπινα δικαιωματα, των ελληνων της μειονότητας αποσύρθηκαν από τις εκλογές και ζητούν επανάληψη. Το κόμμα της Ελληνικής μειονότητας καταγγέλει μάλιστα πως οι εκπρόσωποί του εμποδίστηκαν να μπουν στις εκλογικές επιτροπές των τμημάτων της Κορυτσάς.

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα δίνουν στο κυβερνών Δημοκρατικό κόμμα το 60% περίπου των ψήφων και στους Σοσιαλιστές 20%.

Ο υποψηφιος βουλευτης του κομματος των Ανθρωπινων Δικαιωματων Θωμας Μητσου κατηγγειλε οτι εξωτερικοι παραγοντες εχουν αποφασισει ποιο θα ειναι το αποτελεσμα των εκλογων ενω εξεφρασε την ελπιδα μνα μην παρεξουν επεισσοδια σε βαρος της μειονοτητας.

"Πρόκειται για την ίδια θεαματική νίκη όπως και στις προηγούμενες εκλογές του 1992" ανέφερε το κρατικό ραδιόφωνο. Ο αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα ως "το τελικό χτύπημα κατά του κομμουνισμού στην Αλβανία".


Ν.Δ.

Συνεδριαζει υπο τον Μιλτιαδη Εβερτ το μινι πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας και θα ασχοληθει με τις τρεχουσεις πολιτικες εξελιξεις αλλα και τα εσωκομματικα που φουντωσαν και παλι το Σαββατοκυριακο.

Απο το Βολο ο Γιωργος Σουρλας δηλωσε οτι οποιος δεν συμφωνει αποχωρει αλλοιως να τον κανουμε περα ενω ο Κωστας Πυλαρινος δηλωσε οτι οποιος τολμησει να σηκωσει χερι κατα των 24 βουλευτων θα του κοπει απο τον ωμο.

Δεν ορισε κανενας ως εκπροσωπο του τον κ. Πυλαρινο δήλωσε ο Αλεξανδρος Παπαδογγονας.

Η κυρια Ντόρα Μπακογιάννη σε συνεντευξη της σημερα στο "Εθνος" επισημαίνει ότι η ευθύνη για την διαφύλαξη της ενότητας ανηκει στον προεδρο της ΝΔ, ενω στο ερωτημα για το αν θα τεθει θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που η ΝΔ χασει τις εκλογές, αναφερει ότι"ο ελληνικος λαός κρίνει, επιβραβέυει ή καταδικάζει όλους τους πολιτικούς".

Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Εβερτ εξεταζει το ενδεχομενο να ζητησει Προ Ημερησιας Διαταξεως συζητηση στη Βουλη με θεμα την πολιτικη κατασταση σημερα.

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Εώς τον Αυγουστο η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα καταθέσει την πρόταση τής για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από το 1997.

Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος τον ερχόμενο Οκτώβριο θα απελευθερωθούν οι μετατάξεις στον Δημόσιο Τομέα. Ο κύριος Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25,000 αιτήσεις για μετατάξεις από το κέντρο προς υπολοιπη Ελλαδα.


ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το κόμμα των Φιλελευθέρων διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση κατά τις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός έλαβε συγκεκριμένα το 34,4% των ψήφων και 20 έδρες, όσες δηλαδή είχε και στην προηγούμενη Βουλή. Το Δημοκρατικό κόμμα του Σπύρου Κυπριανού, που συνεργάζεται με το ΔΗΣΥ, είχε απώλεια μιας έδρας, δέκα αντί για 11 και ποσοστό 16. 5%. Το ΑΚΕΛ είχε κέρδος μια έδρα, φτάνοντας τις 19 με ποσοστό γύρω στο 33%. Η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη έλαβε ποσοστό 8. 2% και πέντε έδρες, ενώ στη Βουλή εισήλθε και το κόμμα του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου, το οποίο έλαβε 3. 7% και δυο έδρες.


ΠΑΙΔΕΙΑ

Επανελαβαν σημερα οι υπαλληλοι του υπουργειου παιδειας την προειδοποιηση τους για κλιμακωση των απεργιακων τους κινητοποιησεων την περιοδο των γενικων εξετασεων εαν το υπουργειο δεν τους δωσει το πριμ παραγωγικοτητας.

Ο Υπουργος Παιδειας εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι οι γενικες εξετασεις θα διεξαχθουν ομαλα και οτι οι συζητησεις με τους υπαλληλους θα καταληξουν σε λυση .

Στο τελος της εβδομαδας θα ανακοινωθει το νεο συστημα των γενικων εξετασεων που θα ισχυσει απο το 99.


ΕΘΝΙΚΑ

Διερευνητική συνάντηση Ελληνων και Τουρκων διπλωματων πραγματοποιείται αύριο στη Γενεύη, εν οψει της δευτερης συναντησης που θα εχουν οι κυριοι Παγκαλος και Γκιονενσάϊ, στο περιθωριο της συνοδου του ΝΑΤΟ στο Βερολινο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, δηλωσε χθες πως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχεσεων ειναι να υπάρξει καποια ενδειξη απο την πλευρά της Τουρκίας οτι μπορεί να ασκεί την εξωτερική της πολιτική με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.


© ANT1-Radio 1996
Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.00a run on Monday, 27 May 1996 - 12:07:52