Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 28/05/1996


ΤΙΤΛΟΙ

  • Επεισόδια στα Τιρανα ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία.
  • Συγκρουση σκάφους του λιμενικού με τουρκικό πολεμικό το πρωί κοντά στα Ιμια. Εντονη η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης
  • Το μετέωρο βήμα των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ακόμη μια απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας αναδεικνύει το κενό νόμου για το θέμα


ΙΜΙΑ-ΓΕΝΕΥΗ

Εντονη η αντιδραση της ελληνικης κυβερνησης για το νεο επεισοδιο στα Ιμια.

Οπως εγινε γνωστο στις 9:10 το πρωι περιπολικο σκαφος του λιμενικου σωματος συγκρουστηκε με τουρκικο πολεμικο σκαφος με στοιχεια Ρ127 στη θαλλασια περιοχη μεταξυ Ιμιας και Καλολιμνου.

Το τουρκικο σκαφος ειχε εισελθει στς ελληνικα χωρικα υδατα και διαταχθηκε κατ επαναληψη , οπως αναφερει ανακοινωση του υπουργου τυπου , να εξελθει.

Η συγκρουση εγινε οταν το τουρκικο πολεμικο αλλαξε αποτομα πορεια και προσεκρουσε στην αριστερη πλευρα του ελληνικου περιπολικου.

Η κυβερνηση αντεδρασε με μια ιδιαιτερη αυστηρη ανακοινωση στην οποια αναφερεται οτι η ελλαδα προβαινει ηδη σε ολες τις διλπωματικες ενεργειες για το συμβαν.

Στην ανακοινωση του κυριου Ρεππα, που ειναι σε σκληρο υφος, τονιζεται οτι το επεισοδιο αυτο ειναι μια ακομη προκληση. Η σταση της Tουκριας υπογραμμιζει ο κ. Ρεππας , κλιμακωνει την ενταση και ναρκοθετει καθε προσπαθεια για προσεγγιση και αποδυκνειεται πως οι δηλωσεις της τουρκικης ηγεσιας για διαλογο δεν ειναι ειλικρινεις.

Υπερασπιζομαστε δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος αποφασιστικα τα εθνικα συμφεροντα και δεν επιτρεπεται την οποιαδηποτε αμφισβητηδση της εδαφικης ακεραιοτητας και των κυριαρχικων δικαιωματων της πατριδας μας.

Στη Γενευη αρχισαν ηδη οι διερευνητικες συνομιλιες ελληνων και τουρκων διπλωματων που θα προετοιμασουν τη συναντηση Παγκαλου-Γκιονενσάι στο Βερολίνο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

Το σημερινό επεισόδιο αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πως αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι το διάλογο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Νότης Μαρτάκης.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Σημερα αρχιζει η τουρκικη ασκηση με την επωνυμια "Εφες 96" και η οποια θα διεξαχθει κατα ενα μεγαλο μερος στα διεθνη υδατα του Αιγαιου.

Η ασκηση θα διαρκεσει εως τις 14 Ιουνιου, συμφωνα με χθεσινη ανακοινωση του Γενικου Επιτελειου των Τουρκικων ενοπλων δυναμεων.

ΚΕΛΕΥΣΤΕΣ

Ο κελευστης Νικος Ρούσσης που υπηρετουσε στο Αντιτορπιλλικο Νέαρχος εχασε τη ζωη του απο τις αναθυμιασεις της δεξαμενης του πλοιου.

Το Νεαρχος συμμετεχει στην ασκηση Καταιγιδα του πολεμικου ναυτικου που διεξαγεται στο Αγαιο.

Οπως ανακοινωθηκε απο το Γενικο Επιτελειο Ναυτικου κινδυνευσαν σοβαρα και δυο αρχικελευστες ο Δημητρης Σταυρακης και ο Κωνσταντινος Βυθουλκας.

Η κατασταση της υγειας τους δεν εμπνεει καμμια ανησυχια ενω ηδη για το για το δυστυχημα εχειει προανακριση.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Επεισόδια στα Τίρανα οπου επτα κομματα της αντιπολιτευσης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία εχει απαγορεύσει η αστυνομία.

Μέλος της ομάδας των διεθνών παρατηρητών στις αλβανικές εκλογές δήλωσε οτι το σώμα των παρατηρητών θα αποχωρήσει απο την Αλβανία πριν το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, υπο το βάρος των εκλογικών ατασθαλειών που διαπιστώθηκαν κατα τον πρώτο γύρο.

ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το θέμα της σύννομης λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας ή της συνεργασίας τους με ιδιωτικές σχολές ερχεται και πάλι στην επικαιρότητα μετά από απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας το 6ου τμήματος του οποίου δικαιώνει προσφυγή σπουδάστριας κατά απορριπτικής απόφασης του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Η σπουδάστρια είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της σε γαλλικό πανεπιστήμιο μετά από δύο χρόνια σπουδών σε παράρτημα του ιδρύματος στην Ελλάδα.

Στο ιδιαίτερα σοβαρό αυτό θέμα που δείχνει ότι υπάρχει κενό νόμου στον τομέα αυτό αναφέρθηκαν σήμερα τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων φορέων

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το θέμα έως ότου πάρει στα χέρια του την απόφαση του συμβουλίου, είπε ωστόσο ότι το θέμα ίσως απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της ενώσεως των Ιδιωτικών ΙΕΚ Δημήτρης Κορέλας χαρακτήρισε καθοριστική την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας και σύμφωνη με τις επιταγές της ευρωπαικής ενωσης.

Επίσης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η πολιτεία δεν διευθετήσει το θέμα θα σημειωθούν χιλιάδες προσφυγές στο συμβούλιο της επικρατείας από σπουδαστές των συνεργαζομένων με ξένα πανεπιστήμια ΙΕΚ.

Αντίθετα ο αντιπρύτανης του εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιώργος Τσαμασπίρος τάχθηκε κατα της λειτουργίας τέτοιων παραρτημάτων στην Ελλάδα καθώς, όπως υπογράμμισε, δρουν ανεξέλεγκτα.

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Σε προβλημα χωρις λυση εξελλισεται η υποθεση των νεων χωρων υγειονομικης ταφης σκουπιδιων.

Ο προεδρος του Δημοτικου Συμβουλιου Αυλωνα Βασιλης Μυλωνας κατηγγειλε τον Ενιαιο Συνδεσμο Δημων και Κοινοτητων Αττικης οτι μεθοδευει τη δημιουργια χωματερης σε αλλη τοποθεσια απο τη θεση κοντα παντως στη θεση Πηγαδι Παππα.

Ο νομαρχης Ανατολικης Αττικης Δημητρης Φραγκος ειπε οτι οι κατοικοι του Αυλωνα εχουν δικιο και αν ειχε την ευθυνη δεν θα το ενεκρινε.

Στις 7 και μιση το απογευμα θα συνεδριασει το Δημοτικο Συμβουλιο του Αυλωνα για να κοθορισει τους τροπους κινητοποιησης ενω στη Γενικη Συνελευση που εγινε χθες βραδυ αποφασιστηκε οι κινητοποιησεις να γινονται χωρις προειδοποιηση.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος δήλωσε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη όλα τα στοιχεία για τις υπό εξέταση περιοχές και ετσι δεν έχει ακόμη σχηματιστεί η σειρά επιλογής. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως με τα έως τώρα στοιχεία οι πρώτες προς επιλογή περιοχές βρίσκονται στη Ριτσώνα, ενώ ο Αυλώνας βρίσκεται πέμπτος στη σειρά επιλογής.

Ν.Δ.

Συνάντηση Μητσοτάκη σήμερα με Χατζηγάκη Πυλαρινό και Ανδριανόπουλο.

Να πέσουν οι τόμοι και να αναλάβει πρωτοβουλίες του Εβερτ για την αποκατάσταση ψυχικής ενότητας δηλωνει ο κύριος Χατζηγάκης

Ειχα πει ότι η θάλασσα έχει γεμίσει καρχαρίες τώρα κοντευουν να βγουν και στην παραλία δηλώνει ο κύριος Ανδριανόπουλος

Προβληματισμένος και δυσαρεστημένος για όσα συμβαίνουν στο κόμμα φέρεται ο Μιλτιάδης Εβερτ.

ΨΗΦΙΑΚΑ

Αναβολη για την ερχομενη Τριτη ζητησε και πηρε ο Σωκρατης Κοκκαλης προκειμενου να καταθεσει στον εισαγγελεα πρωτοδικων για τις δηλωσεις του περι ανομων συμφεροντων στην αναθεση προμηθειων του Δημοσιου.

Χθες ο πρώην εισαγγελέας Εφετών Χριστόφορος Τζανακάκης, έκανε λόγο για παρεμβασεις του Κων/νου Μητσοτακη αλλα και της ηγεσίας του Αρείου Παγου στην έρευνα Ζορμπά για τα ψηφιακα.

ΝΑΥΤΙΚΟ

Ενας νεκρος και δυο τραυματιες απο εκρηξη που σημειωθηκε τα ξημερωματα στο ελληνικο δεξαμενοπλοιο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ κατά τη διάρκεια φόρτωσης καυσίμων στο λιμανι Λαβερα της Γαλλιας.

Σκοτωθηκε ο πρώτος μηχανικός του πλοίου Θωμάς Πέτρας, 46 χρόνων, ενώ τραυματίστηκαν αλλα νοσηλεύονται εκτός κινδύνου δύο ακόμη μέλη του πληρωματος.

© ANT1-Radio 1996


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Tuesday, 28 May 1996 - 11:39:15