Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-09-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [02] ΠΕΤΡΟΣ ΟΡΓΗ
  • [03] ΤΣΟΛΑΚΗΣ
  • [04] ΠΙΤΤΟ ΕΡΕΥΝΑ
  • [05] ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΗΔΕΙΕΣ
  • [06] ΑΤΥΠΗ ΑΡΧΙΖΕΙ
  • [07] ΚΑΤΡΙΝΑ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Η Βουλή θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία της δεκάτης-τετάρτης Αυγούστου.

    Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα κατά τη σημερινή νέα σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Εκ μέρους της Σώματος ο κύριος Χριστόφιας θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με την οποία θα ζητείται ο διορισμός ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής.

    Οπως δήλωσε ο κύριος Χριστόφιας, το περιεχόμενο της επιστολής θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την παραλαβή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΕΤΡΟΣ ΟΡΓΗ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης κάλεσε τους πάντες να μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και να βρούν ενόχους για την αεροπορική τραγωδία, πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών των διαφόρων Επιτροπών.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Κληρίδης τόνισε ότι με τις αναφορές ότι δεν εμπιστευόμαστε τον ένα καί τον άλλο δημιουργούμε εντυπώσεις που δεν βοηθούν.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Βρετανών μηχανικών της εταιρείας '' Ηλιος '', οι οποίοι μετέβησαν στη Βρετανία, ο κύριος Κληρίδης είπε ότι ουδείς μπορούσε να τους στερήσει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης.

    Είπε επίσης ότι πρίν από την αναχώρησή τους είχαν δώσει δύο καταθέσεις στην Αστυνομία και εξέφρασαν την πρόθεσή τους, αν παραστεί ανάγκη, να δώσουν και νέα κατάθεση στη Βρετανία.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο σε περίπτωση κατά την οποία προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία και αρνηθούν να δώσουν κατάθεση, να ζητηθεί η έκδοσή τους στην Κύπρο.

    Ο κύριος Κληρίδης απέρριψε τις επικρίσεις ότι υπήρξε καθυστέρηση στην πρόσληψη εμπειρογνωμόνων και τόνισε ότι η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσε και διασφάλισε το υλικό που μπορούσε να χρειαστεί.

    [03] ΤΣΟΛΑΚΗΣ

    Το κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων υπό τον πρόεδρό της Ακριβό Τσολάκη συνεχίζει σήμερα για τρίτη ημέρα τις έρευνες αναφορικά με τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

    Σε λίγο ο κύριος Τσολάκης θα συναντηθεί με τη χήρα και τον γιο του συγκυβερνήτη του μοιραίου Μπόϊνγκ Πάμπου Χαραλάμπους.

    Αναμένεται επίσης να συνεχιστούν οι καταθέσεις των πιλότων και μηχανικών της εταιρείας Ηλιος.

    Ο κύριος Τσολάκης ανακοίνωσε ότι το κλιμάκιο θα παρατείνει έως την Κυριακή την παραμονή του στην Κύπρο ώστε να ολοκληρώσει το έργο του.

    [04] ΠΙΤΤΟ ΕΡΕΥΝΑ

    Ετοιμος είναι ο κατάλογος όσων θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής για την λειτουργία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε το πρωί στο Τρίτο ότι ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους πρώην υπουργούς Συγκοινωνιών, Διευθυντές και επικεφαλείς τμημάτων της Πολιτικής Αεροπορίας, εκτελεστικούς διευθυντές αεροπορικών εταιρειών, αρχιμηχανικούς, εκπροσώπους των συντεχνιών των υπαλλήλων, την Γενικό Ελεγκτή, την Εισαγγελία καί άλλους.

    Είπε επίσης ότι μια ώρα πρίν από την έναρξη των εργασιών την ερχόμενη Τρίτη, η επιτροπή θα συνέλθει κεκλεισμένων των θυρών για καθορισμό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί και ενδεχομένως τα μέλη να ζητήσουν να κληθούν για κατάθεση καί άλλα άτομα.

    [05] ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΗΔΕΙΕΣ

    Τελείται στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα στη Μοσφιλωτή η κηδεία του ζεύγους Σωτήρη και Αντριάνας Χρυσάνθου, που επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος της εταιρείας Ηλιος.

    Η σορός του Σωτήρη Χρυσάνθου είχε ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο Ντι-Εν-Εϊ και μεταφερθεί στην Κύπρο, ενώ η σύζυγός του ήταν μεταξύ των τριών αγνοουμένων ατόμων.

    Προχθές μεταφέρθηκαν στην Κύπρο τρεις τεφροδόχοι, με τέφρα και χώμα από σημείο της τραγωδίας και η μια παραδόθηκε στους συγγενείς της Αντριάνας Χρυσάνθου.

    [06] ΑΤΥΠΗ ΑΡΧΙΖΕΙ

    Αρχίζει στις δύο μετά το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, στο Νιούπορτ της Ουαλίας, διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά την οποία θα συζητηθεί και το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κατά τη σύνοδο η βρετανική προεδρία θα καταθέσει νέο προσχέδιο αντιδήλωσης στη διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στόχος είναι να υπάρξει συμβιβασμός και άρση του αδιεξόδου που προέκυψε χθες στην, Κορεπέρ, μετά την κατάθεση βρετανικού προσχεδίου το οποίο χαρακτηρίστηκε απαράδεκτο και μη ικανοποιητικό από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Δανίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το προσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί είναι και εσωτερικά ανισόρροπο και ελλιπές.

    Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα αρχίσουν αν δεν συμφωνηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την πορεία ένταξης της χώρας.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος θα τονίσει την ανάγκη βελτίωσης της πρότασης της βρετανικής προεδρίας.

    [07] ΚΑΤΡΙΝΑ ΝΕΚΡΟΙ

    Σε χιλιάδες ανέρχονται οι νεκροί στη Νέα Ορλεάνη από τον τυφώνα Κατρίνα σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης Ρέϊ Νάγκιν.

    Σε δηλώσεις ο Ρέϊ Νάγκιν είπε ότι οι αρχές της Νέας Ορλεάνης γνωρίζουν ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός νεκρών κάτω από τα νερά της πλημμυρισμένης πόλης και πτωμάτων που επιπλέουν στα νερά.

    Εξέφρασε επίσης φόβους ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν παγιδευμένοι στις σοφίτες των σπιτιών τους.

    Οι νεκροί, πρόσθεσε, είναι το λιγότερο εκατοντάδες και το περισσότερο χιλιάδες.

    Χιλιάδες είναι επίσης οι αγνοούμενοι, και σε ειδικές σελίδες στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλά μηνύματα ατόμων που αναζητούν συγγενείς και φίλους. Μεταξύ τους είναι και δύο άτομα με ελληνικά ονόματα.

    Σε επικοινωνία που είχε ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Νέα Υόρκη, με το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Τέξας, όπου υπάγεται η Νέα Ορλεάνη, του αναφέρθηκε ότι δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με ομογενείς.

    Στο μεγαλύτερο τμήμα της η Νέα Ορλεάνη παραμένει βυθισμένη στο νερό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, επικοινωνίες, πόσιμο νερό και τρόφιμα.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και τοπικά, μέτριοι τεσσάρων μποφόρ.Στα προσήνεμα νότια παράλια, θα είναι ισχυροί πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και τ' ανατολικά παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 26 στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 2 September 2005 - 15:41:04 UTC