Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-09-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [02] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
  • [03] ΜΑΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ
  • [04] ΜΟΡΦΟΥ ΜΑΜΑΣ
  • [05] ΜΑΜΑΣ ΟΧΗΜΑΤΑ
  • [06] ΚΑΤΡΙΝΑ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ
  • [07] ΚΑΤΡΙΝΑ ΜΠΟΥΣ
  • [08] ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΝΕΟ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων θα καταλήξει στο κείμενο της Ευρωπαϊκής αντιδήλωσης στη διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των υπουργών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ ο κύριος Ιακώβου είπε ότι στο νέο κείμενο θα υπάρξει λεκτικό που δεν θα αναφέρεται σε ντε γιούρε ή διπλωματική αναγνώριση, αλλά κάτι πολύ πιό ενθαρρυντικό, κατα την έκφρασή του. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι το κείμενο που παρουσίασε η Βρετανική προεδρία στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών περιείχε πολλές ασάφειες και χρειάζεται να γίνουν πολλές λεκτικές αλλαγές.

    [02] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

    Το κείμενο της Ευρωπαϊκής αντιδιακήρυξης στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε παραπαμφθεί χθες βράδυ στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων με πρόταση της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις επτά Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαβουλεύσεων στο Νιούπορτ, ότι η νέα πρόταση της βρετανικής Προεδρίας, παρά την αισθητή βελτίωσή της, χρειάζεται και άλλες βελτιώσεις.

    [03] ΜΑΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ

    Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αττίλα τελέστηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η θεία λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου. Η θεία λειτουργία τελέστηκε ενώπιον πεντακοσίων πιστών, οι οποίοι μετέβησαν στην κατεχόμενη Μόρφου με πέντε λεωφορεία ή με τα οχήματά τους από τα οδοφράγματα της Ζώδιας και του Αγίου Δομετίου. Της λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από ιερείς από διάφορες Μητροπόλεις της νήσου.

    [04] ΜΟΡΦΟΥ ΜΑΜΑΣ

    Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος στο κήρυγμά του, ευχήθηκε όπως η εκκλησία του Αγίου Μάμαντος λειτουργείται και τους επόμενους μήνες. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα καταδείξει ότι η συνύπαρξη στη Μόρφου μπορεί να γίνει πραγματικότητα, έστω και εάν από καιρού εις καιρόν, παρατηρούνται διάφορα πικρά γεγονότα, όπως η βόμβα που τέθηκε πέρσι και ο εμπρησμός ψες των δύο αυτοκινήτων. Ο Μόρφου Νεόφυτος είπε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Ζώδια θα συμβάλει παρά πολύ στο να τελείται θεία λειτουργία πιο τακτικά και στη συντήρηση ναών και μνημείων στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου.

    [05] ΜΑΜΑΣ ΟΧΗΜΑΤΑ

    Ψες τελέστηκε στον κατεχόμενο Ναό του Αγίου Μάμα εσπερινός, ο οποίος σημαδεύθηκε από τη δράση εμπρηστών. Δύο αυτοκίνητα ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, λίγο μετά το πέρας του εσπερινού, βρέθηκαν τυλιγμένα στις φλόγες. Ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών ισχυρίσθηκε ότι η φωτιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε σε ένα από τα δύο οχήματα. Αναμένεται ότι σήμερα τα κατεστραμμένα οχήματα θα μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές για περαιτέρω έρευνες.

    [06] ΚΑΤΡΙΝΑ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ

    Τριακόσιοι στρατιώτες που επέστρεψαν από το Ιράκ αναπτύχθηκαν χθες βράδυ στη Νέα Ορλεάνη με εντολή να πυροβολούν και να σκοτώνουν όσους διαπράττουν λεηλασίες στη Νέα Ορλεάνη όπου κυριαρχεί το χάος και η αναρχία μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα. Η Κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Καθλίν Μπλάνκο προειδοποιώντας όσους προβαίνουν σε λεηλασίες είπε ότι οι στρατιώτες είναι καλά εκπαιδευμένοι και ετοιμοπόλεμοι και βρίσκονται υπό τις διαταγές της για να ανακτήσουν τον έλεγχο στους δρόμους της πόλης.

    [07] ΚΑΤΡΙΝΑ ΜΠΟΥΣ

    Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί τις προσφορές για βοήθεια από το εξωτερικό παρόλον ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζιορτζ Μπους δήλωνε ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κρίση. Ηδη έχουν προσφερθεί να αποστείλουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξάλλου η αμερικανική Γερουσία συνεδρίασε εκτάκτως χθες και αποφάσισε τη διάθεση δεκάμισυ δισεκατομμυρίων δολαρίων για παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

    [08] ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΝΕΟ

    Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στη Λεμεσό η τεσσαρακοστή τέταρτη γιορτή του Κρασιού. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ματαιώθηκε, η τελετή των εγκαινίων, το επίσημο δείπνο και η δεξίωση που θα παρέθετε ο Δήμος στο πλαίσιο της γιορτής. Επίσης η διάρκεια της γιορτής μειώθηκε κατα τρεις ημέρες. Η γιορτή θα λήξει στις έντεκα Σεπτεμβρίου.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Εποχικό χαμηλό και σχετικά χαμηλές πιέσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα επηρεάζουν την περιοχή. Νεφώσεις που θα αναπτυχθούν σταδιακά θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και δυνατό να φέρουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, αρχικά μέχρι μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ, όμως το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές θα καταστούν ισχυροί, πέντε και τοπικά έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, ενώ στα προσήνεμα παράλια θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους τριάντα-πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα-δύο στα νότια και ανατολικά παράλια, στους τριάντα στα δυτικά και στους είκοσι-πέντε στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 2 September 2005 - 16:22:02 UTC