Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-08-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΡΡΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΝΕΟΣ
  • [03] ΘΡΑΣΟΥ ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [05] ΖΩΔΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ
  • [06] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ
  • [07] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΓΚΙΟΥΛ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

  • [01] ΣΑΡΡΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο Μιχάλης Σαρρής είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών σε αντικατάσταση του Μάκη Κεραυνού ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του. Το όνομα του νέου υπουργού ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Αυτή την ώρα ο κύριος Σαρρής δίνει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [02] ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΝΕΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο βρετανός μηχανικός της εταιρείας Ηλιος έχει διαμηνύσει στην Επιτροπή ότι δεν επιθυμεί, στο παρόν στάδιο, να έλθει στην Κύπρο ούτε να συμμετάσχει στις έρευνες. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Τσολάκης ανέφερε ότι το θέμα αυτό εμπίπτει στα ζητήματα τα οποία καλύπτονται από εισαγγελικό απόρρητο. Σε ερώτηση αν με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να υποχρεωθεί να καταθέσει, ο κύριος Τσολάκης είπε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και απαιτείται νομικός χειρισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βρετανός μηχανικός είναι αυτός που υπέγραψε το έγγραφο ΣΙ ΑΡ ΕΣ, με το οποίο επιστοποιείτο η καταλληλότητα του Μπόϊγκ πρίν από τη μοιραία πτήση και είναι το ίδιο άτομο που συνομίλησε αρχικά με τον γερμανό κυβερνήτη. Αναφερόμενος στις έρευνες, τις οποίες κλιμάκιο της επιτροπής διεξάγει στην Κύπρο, είπε ότι όλα κυλούν ομαλά καί ότι εργάζονται πυρετωδώς τρείς ομάδες και πρόσθεσε ότι όλες οι καταθέσεις είναι σημαντικές και έχουν τη δική τους σημασία καί αξία. Είπε ακόμα ότι από το ρυθμό λήψης καταθέσεων θα κριθεί κατα πόσον θα χρειαστεί παράταση της παραμονής του κλιμακίου στην Κύπρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι από τους έως τώρα ρυθμούς, φαίνεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Ο κύριος Τσολάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης, σύντομα, δεύτερης έκθεσης για την αεροπορική τραγωδία της δεκάτης τετάρτης Αυγούστου, διευκρινίζοντας ότι θα εκδοθεί σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία για τα οποία πρέπει να διαφωτιστούν οι συγγενείς και γενικά η κοινή γνώμη.

    [03] ΘΡΑΣΟΥ ΕΚΘΕΣΗ

    Μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου σε πτήση της εταιρείας Ηλιος από την Βαρσοβία, το αεροσκάφος Μπόϊγκ 737-300 καθηλώθηκε καί στάληκε για έλεγχο σε εργαστήριο στη Βρετανία. Αυτό δήλωσε στο Τρίτο ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου, προσθέτοντας ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο σύστημα αποσυμπίεσης δεν βρέθηκε οτιδήποτε. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Συγκοινωνιών, η κατασκευάστρια εταιρεία Μπόϊγκ ζήτησε και αντικαταστάθηκε ολόκληρο το σύστημα. Μετά την αλλαγή το αεροσκάφος επέστρεψε στην Κύπρο, με όλα τα σχετικά πιστοποιητικά, τα οποία ανέφεραν ότι λειτουργεί κανονικά. Ο κύριος Θράσου ανέφερε ότι θα διερευνηθεί κατα πόσον μετά από τον έλεγχο και τα πιστοποιητικά που δόθηκαν, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ήταν υποχρεωμένο να διενεργήσει δεύτερο έλεγχο. Ο υπουργός Συγκοινωνιών σχολίαζε την έκθεση της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος, για το περιστατικό στην πτήση της δεκάτης έκτης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ακούστηκε δυνατός κρότος και από το άνοιγμα στην πίσω πόρτα του αεροσκάφους μπορούσε να περάσει χέρι ανθρώπου. Αναφέρει επίσης ότι έγινε αποσυμπίεση αλλά μερικές από τις μάσκες οξυγόνου για τους επιβάτες δεν άνοιξαν και ότι στη μάσκα του συγκυβερνήτη παρουσιάστηκε υγρασία. Αναφέρεται ακόμα ότι διαφορετικές ήταν οι καταθέσεις του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη.

    [04] ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ύστερα από συνεννόηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, διόρισε δύο εμπειρογνώμονες, ως τεχνικούς συμβούλους της Αστυνομίας, για την παροχή κάθε βοήθειας κατά τη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου. Πρόκειται για τους Αχιλλέα Πετρίδη, κυβερνήτη αεροσκάφους, και Σώτο Γερολατσίτη, μηχανικό εδάφους.

    [05] ΖΩΔΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι το οδόφραγμα Ζώδιας θα ανοίξει στις δώδεκα και τριάντα μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η διέλευση οχημάτων θα επιτρέπεται καθημερινά μεταξύ των ωρών έξι το πρωί και εφτά το απόγευμα.

    Η τροχαία κίνηση θα είναι μίας κατεύθυνσης ενώ δεν θα επιτρέπεται η διέλευση σε οχήματα μικτού βάρους πέραν των τριών τόνων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλα τα οχήματα θα πρέπει να έχουν ασφάλεια ενώ το όριο ταχύτητας έχει καθοριστεί στα 45 χιλιόμετρα την ώρα λόγω της κατάστασης του δρόμου.

    Δεν θα επιτρέπεται επίσης η στάθμευση στη νεκρή ζώνη και δεν θα επιτρέπεται σε πεζούς να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδόφραγμα, αφού τμήματα της γύρω περιοχής από την κατεχόμενη πλευρά δεν έχουν ακόμη αποναρκοθετηθεί.

    [06] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ

    Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου καθώς και για τον αγώνα του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του Κυπριακού, εξέφρασαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια δέκα Αμερικανοί βουλευτές, που επισκέπτονται την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής Τομ Ντέιβις, αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού λόγω της επιθυμίας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι με τον πρόεδρο της Βουλής συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για επίτευξη δίκαιης λύσης.

    [07] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Αναβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα η συζήτηση στο Συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων, Κορεπέρ, της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δήλωση της Αγκυρας, για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε στο Τρίτο ότι στη σύνοδο της Κορεπέρ η οποία συνήλθε γύρω στις δέκα το πρωί, θα εσυζητείτο το θέμα της αντιδήλωσης. Ωστόσο η βρετανική προεδρία ενημέρωσε τους αντιπροσώπους ότι η συνεδρία θα είναι πολύ σύντομη, γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν επιθυμεί συζήτηση του θέματος σήμερα. Είπε επίσης ότι θέση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών είναι ότι το θέμα είναι πολιτικό καί θα πρέπει να συζητηθεί από τους πολιτικούς. Αντίθετα η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά ότι πρόκειται καί για πολιτικό και για νομικό θέμα καί επιθυμεί συζήτησή του πρώτα στην Κορεπέρ. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι η βρετανική προεδρία θα παραπέμψει το θέμα στο αυριανό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

    [08] ΓΚΙΟΥΛ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η πρόταση της προνομιακής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και όχι της πλήρους ένταξης, είναι παράνομη και στερείται ηθικής βάσης.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Turkish Daily News, ο Γκιούλ υποστήριξε ακόμη ότι μια τέτοια ιδέα θα ζημιώσει μόνο το μέλλον και τις σχέσεις της Αγκυρας με τα εικοσιπέντε κράτη μέλη.

    Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ ότι θέλει να εκμεταλλευτεί το Κυπριακό για εκλογικούς λόγους.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και στα ανατολικά παράλια έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ. Στα νότια και δυτικά παράλια θα καταστούν θαλάσσιοι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά και τοπικά στα βόρεια παράλια ταραγμένη έως κυματώδης και στις υπόλοιπες περιοχές λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 37 βαθμοί στο εσωτερικό, 33 στα νότια και ανατολικά παράλια, 30 στα δυτικά και 27 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 18 στα υψηλότερα ορεινά.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 31 August 2005 - 20:32:09 UTC