Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-06-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΚΩΜΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [02] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ
  • [03] ΙΤΑΛΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [04] ΑΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ
  • [05] ΚΛΗ ΝΤΕ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ
  • [06] ΤΖΕΜ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
  • [08] ΜΟΣΧΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ
  • [09] ΠΑΦΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [10] ΜΑΡΚ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [11] ΡΟΙΤΕΡ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002

  • [01] ΔΙΚΩΜΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Μεγάλη πυρκαγιά απείλησε να κάψει το κατεχόμενο χωριό Δίκωμο.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στα μεσάνυκτα και μαινόταν ανεξέλεγκτη για τρεις και πλέον ώρες, απειλώντας τα σπίτια του Δικώμου και ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, που λειτουργεί στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η φωτιά μαινόταν με μεγάλη ένταση έως τις τρεις και τριάντα τα ξημερώματα, προτού τεθεί υπό έλεγχο.

    [02] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

    Τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες, με επίκεντρο την περιοχή Γερμασόγειας. Η μεγαλύτερη δόνηση ήταν μεγέθους τεσσάρων κόμμα τεσσάρων βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Από τις τρεις περίπου το πρωί έως τις επτά, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν αριθμό δονήσεων, από τις οποίες οι τρεις έγιναν αισθητές.

    Η πρώτη, μεγέθους τριών κόμμα οκτώ βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, έγινε αισθητή στις δύο και πενήντα ένα λεπτά.

    Ακολούθησε δεύτερη, στις δύο και πενήντα έξι λεπτά, που ήταν και η μεγαλύτερη, μεγέθους τεσσάρων κόμμα τεσσάρων βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Στις έξι και πενήντα πέντε έγινε αισθητή τρίτη σεισμική δόνηση, μεγέθους τριών κόμμα πέντε βαθμών.

    Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν δέκα χιλιόμετρα.

    [03] ΙΤΑΛΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ έγινε αισθητή τις πρώτες πρωινές ώρες και στην περιοχή του Λιβόρνο, στη βόρεια Ιταλία.

    Το σεισμολογικό κέντρο του Στρασβούργου ανακοίνωσε ότι επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή Λα Σπέτσια.

    Χθες το βράδυ είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών Ρίχτερ.

    [04] ΑΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ

    Οκτώμισυ χιλιάδες υποψήφιοι ρίχτηκαν σήμερα στη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων, για τα Πανεπιστήμια, αρχίζοντας με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

    Οι υποψήφιοι, από τους οποίους χίλιοι πεντακόσιοι προέρχονται από προηγούμενα έτη, διεκδικούν έξι χιλιάδες θέσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.

    [05] ΚΛΗ ΝΤΕ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ

    Βήμα σημειωτόν παρατηρείται στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Τηλεόραση του ΡΙΚ, έχει εγκαταλειφθεί η συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας, για το οποίο ανάλωσαν πολλές συναντήσεις ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Στην τελευταία συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς δεν υπήρξε καν συμφωνία ως προς το ποιο θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση, που ορίστηκε για την Τρίτη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ντενκτάς επέμεινε στη συζήτηση του θέματος της κατανομής των εξουσιών, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης πρότεινε τη συζήτηση του Εδαφικού.

    [06] ΤΖΕΜ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι ο Ντενκτάς υπέβαλε στις συνομιλίες μοντέλο λύσης, το οποίο είναι διαπραγματεύσιμο.

    Αυτό που προτείνεται, είπε, είναι δύο κράτη στο εσωτερικό με μία διεθνή ταυτότητα. Εάν, πρόσθεσε, γίνει αυτό αποδεκτό, θα είναι δυνατό να υπάρξει λύση.

    Ο Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είπε, μάλιστα, πως αν η κατοχή της βόρειας Κύπρου αποτελεί πρόβλημα, η Τουρκία, μπορεί να αγωνισθεί και να βγει κερδισμένη.

    [07] ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

    Με νέες επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη απαντά το Ισραήλ στην επίθεση αυτοκτονίας που διενεργήθηκε χθες σε σταθμό λεωφορείου στα Ιεροσόλυμα, τη δεύτερη σε δύο ημέρες, και που στοίχισε τη ζωή σε έξι Ισραηλινούς.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις, με την κάλυψη εξήντα αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, επανακατέλαβαν την αυτόνομη ζώνη της Βηθλεέμ και έλαβαν θέσεις στο κέντρο της πόλης, κοντά στο ναό της Γεννήσεως και σε προσφυγικό καταυλισμό.

    Λίγο αργότερα ακολούθησε εισβολή και στην πόλη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα. Υπό ισραηλινό κλοιό βρίσκονται για δεύτερη συνεχή ημέρα και οι πόλεις Τζενίν και Καλκίλια της Δυτικής Οχθης.

    Στην Καλκίλια, σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Τέσσερις στρατιώτες τραυματίσθηκαν.

    Ο Γιάσερ Αραφατ, με γραπτή δήλωση, αποδοκιμάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμάχων, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το εθνικό δικαίωμα της νόμιμης αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

    [08] ΜΟΣΧΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

    Νέα απόπειρα δολοφονίας του αντιδημάρχου της Μόσχας, Ιωσήφ Ορτζονικίτζε διαπράχθηκε το πρωί, καθώς κατευθυνόταν με αυτοκίνητο στο Δημαρχείο.

    Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του αντιδημάρχου, ο οποίος δεν έπαθε τίποτε.

    Εναντίον του αντιδημάρχου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας και πριν ενάμισυ χρόνο και, τότε, τραυματίστηκε σοβαρά και παρέμεινε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο.

    Ο Ορτζονικίτζε είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των καζίνο της Μόσχας αλλά και για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου, όπου θα γίνονται αγώνες ταχύτητας της Φόρμουλα Ενα.

    [09] ΠΑΦΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ορισμένοι υπάλληλοι της Αρχιεπισκοπής, συγγενείς και μη του Αρχιεπισκόπου, έπρεπε να είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, για το ανοσιούργημα, όπως το χαρακτήρισε, που έκαμαν σε βάρος της Εκκλησίας.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Πάφου Χρυσόστομος, ανέφερε ότι στη σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου, την Τρίτη, θα εισηγηθεί τη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για εξέταση των διαφόρων υποθέσεων, αναφορικά με την κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    [10] ΜΑΡΚ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία συγκεντρώνει υλικό αναφορικά με τις καταγγελίες για καταδολίευση της Εκκλησίας, για να μπορεί να παρέμβει, αν της ζητηθεί.

    Ο κύριος Μαρκίδης διευκρίνισε ότι η Εκκλησία, με συνταγματική κατοχύρωση, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ρυθμίσεως και διοικήσεως της περιουσίας της. Δεν απέκλεισε, όμως, να παρέμβει αυτεπάγγελτα, αν διαπιστωθεί ποινικό αδίκημα.

    [11] ΡΟΙΤΕΡ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

    Το Ρόιτερ ανακοίνωσε στο Λονδίνο ότι προχωρεί στην κατάργηση 650 θέσεων εργασίας, με στόχο να επιτύχει ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, μειώνοντας την οργανωτική πολυπλοκότητα, και περιορίζοντας τα επίπεδα ιεραρχίας.

    Οι νέες απολύσεις, που αφορούν κυρίως την ανώτερη και ενδιάμεση ιεραρχία, προστίθενται στις 1.600, που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και στις 200 το Φεβρουάριο, σε συνολικό εργατικό δυναμικό είκοσι χιλιάδων.

    Ο νέος γενικός διευθυντής του Ρόιτερ Τομ Γκλόσερ ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι το καλοκαίρι.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματίζονται αραιές νεφώσεις.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 31 στα παράλια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη, ενώ στα βόρεια και ανατολικά παράλια έως ταραγμένη. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στα προσήνεμα.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, στους 19 στα δυτικά και στους 14 στα ψηλότερα ορεινά. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 20 June 2002 - 12:57:31 UTC