Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-07-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΕΟΝ
  • [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
  • [04] ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΧΑΙΡΕ
  • [05] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΝΘΟΣ
  • [06] ΚΛΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [07] ΒΟΥΛΗ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [08] ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [09] ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΑΤΡΑ
  • [10] ΚΑΙΡΙΚΑ ΠΤΩΣΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002

  • [01] ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ

    Η συνταρακτική είδηση συγκλονίζει την Κύπρο.

    Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης είναι νεκρός. Βρήκε τον θάνατο από πτώση ελικοπτέρου στην Πάφο.

    Μαζί του στον θάνατο ο διοικητής της Αεροπορίας ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

    Το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος τριών χιλιάδων ποδών, από τη Λευκωσία στην Πάφο και η τελευταία επικοινωνία του με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας ήταν στις τέσσερις και πέντε το πρωί.

    Το ελικόπτερο, τύπου BELL 206, κατέπεσε και ανεφλέγη στις τέσσερις και είκοσι στην κοίτη του ποταμού Διάριζος, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, όπου θα προσγειωνόταν.

    Κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την Αστυνομία και τον Πύργο Ελέγχου και σήμανε συναγερμός.

    Στην περιοχή έσπευσαν ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Νοσοκομείου Πάφου και ασθενοφόρα οχήματα.

    Απανθρακωμένες οι σοροί των νεκρών διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Πάφου.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΕΟΝ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, άνκαι επεσήμανε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επιστροφή του από την Πάφο, ανακοίνωσε ότι έχουν κληθεί από την Ελλάδα εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τα αίτια της συντριβής.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε λίγο μετά τις εννέα με ελικόπτερο στην Πάφο, επισκέφθηκε τον τόπο του δυστυχήματος και ενημερώθηκε για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

    Είναι δυνατό, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ελικόπτερο να παρουσίασε μηχανική βλάβη, που ανάγκασε τον χειριστή να επιχειρήσει προσγείωση. Το ελικόπτερο μάλλον προσγειώθηκε σε απόκρημνο σημείο, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να καταπέσει στην κοίτη του Διάριζου, όπου και ανεφλέγη.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ο χειριστής στην τελευταία επικοινωνία του με τον Πύργο Ελέγχου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δεν είχε αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε το θάνατο των πέντε στρατιωτικών μεγάλη απώλεια στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Κύπρος.

    [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι ορίστηκε Ειδική Επιτροπή, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.

    Επεσήμανε ότι πρόκειται για το πρώτο δυστύχημα στα δεκαοκτώ χρόνια, που λειτουργεί μοίρα ελικοπτέρων στην Εθνική Φρουρά.

    Για τα γεγονότα ενημερώθηκαν η ελληνική κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ.

    [04] ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΧΑΙΡΕ

    Και μια λεπτομέρεια.

    Ο αντιστράτηγος Φλωράκης αναχωρώντας την αυγή για την Πάφο με τη μοιραία πτήση, είχε αποχαιρετήσει με χειραψία ένα προς ένα όλους τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς που παραβρίσκονταν στο ελικοδρόμιο Λακατάμειας.

    Εμοιαζε να ήταν το ύστατο χαίρε.

    [05] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΝΘΟΣ

    Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος για τον θάνατο του στρατηγού Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια και τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

    Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα είναι ημέρα περισυλλογής και πένθους για τον κυπριακό λαό, ο οποίος δέχθηκε μεγάλο κτύπημα.

    Ο κύριος Παπαπέτρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και σήμερα να ανακοινωθεί ο διορισμός νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

    [06] ΚΛΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αμέσως μετά το θλιβερό άγγελμα, είχε μεταβεί στο ΓΕΕΦ και είχε μια πρώτη ενημέρωση για τα γεγονότα.

    Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναβλήθηκε με απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αναβλήθηκε επίσης η προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής.

    [07] ΒΟΥΛΗ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον χαμό του αρχηγού και τεσσάρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο αρχηγός και η συνοδεία του, είπε, έπεσαν σε ώρα καθήκοντος προς την Εθνική Φρουρά και την Κύπρο και ο χαμός τους αποτελεί μεγάλη απώλεια και αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

    Αύριο η ολομέλεια της Βουλής θα τιμήσει τη μνήμη τους.

    [08] ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Περνούμε σε άλλες Ειδήσεις.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενημερώθηκε σε κλειστή συνεδρία από τον Αλβαρο Ντε Σότο για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Μετά την ενημέρωση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ ανέγνωσε Δήλωση, εκ μέρους του σώματος, εκφράζοντας απογοήτευση γιατί η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να υποστηρίξει το στόχο της επίλυσης των βασικών θεμάτων έως τα τέλη Ιουνίου.

    Στη Δήλωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, καλεί και τα δύο μέρη να συνεργαστούν πλήρως με τον Αλβαρο ντε Σότο, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση και καταχώρηση των ζητημάτων, που θα περιληφθούν σε μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

    Η συνολική λύση, προσθέτει η Δήλωση, θα βασίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις σχετικές Συνθήκες. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να προχωρήσει η τουρκική πλευρά προς την κατεύθυνση αυτή.

    Συμφωνήθηκε επίσης ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, ενώ νέα έκθεση θα υποβάλει ο γενικός γραμματέας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    [09] ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΑΤΡΑ

    Σε οδικό δυστύχημα στην Πάτρα έχασαν τη ζωή τους οκτάχρονο αγόρι από την Κύπρο και ο παππούς του.

    Νεκροί είναι ο Νίκος Τσούμαλης και ο παππούς του Νικόλας Τσούμαλης.

    Ο οκτάχρονος Νίκος είχε πάει στην Ελλάδα για διακοπές του με τον παππού του.

    Στο δυστύχημα σκοτώθηκε επίσης ο οδηγός του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν παπούς και εγγονός.

    Το αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με μικρό φορτηγό και στη συνέχεια να σφηνωθεί σε λεωφορείο.

    [10] ΚΑΙΡΙΚΑ ΠΤΩΣΗ

    Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες προβλέπει από σήμερα και έως το Σάββατο η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς ενώ τις επόμενες ημέρες, τις απογευματινές κυρίως ώρες, προβλέπονται τοπικές καταιγίδες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Να δούμε, όμως, αναλυτικά τι προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν μεμονωμένες βροχές και να σημειωθούν καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 29 στα δυτικά και βόρεια και στους 25 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια ισχυροί έως πολύ ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές, αραιές νεφώσεις.

    Σε μερικές παράλιες περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη τις αυγινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.//


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 10 July 2002 - 10:41:31 UTC