Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-06-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΝΕΟΤΕΡΟ
  • [02] ΜΟΡΦΟΥ ΠΡΩΙ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
  • [04] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΝΙΩΤΗΣ ΘΕΡΜΟ
  • [06] ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
  • [07] ΕΥΡΩΠΗ ΠΤΗΣΕΙΣ
  • [08] ΗΠΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [09] ΞΥΛΟΤΥΠΟΥ ΚΑΡΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΝΕΟΤΕΡΟ

    Το θέμα της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας οδηγείται στη Βουλή με πρωτοβουλία των τεσσάρων μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του Δησύ και του Δήκο έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεση τους για εγγραφή σχετικού θέματος στο Σώμα προς συζήτηση. Με την εγγραφή του θέματος συμφωνεί και το Κισός. Το θέμα τίθεται επί τάπητος καθώς έρχονται συνεχώς στο φως νέες πληροφορίες για κακοδιαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας.

    [02] ΜΟΡΦΟΥ ΠΡΩΙ

    Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δήλωσε ότι έχει διαπιστωθεί αταξία στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τό 1982 και τόνισε την ανάγκη άμεσης διερεύνησης διαφόρων υποθέσεων, ώστε από τη μιά να τερματισθεί η κακοδιαχείριση και από την άλλη να καταβληθεί προσπάθεια για επιστροφή στην Εκκλησία, ορισμένων περιουσιών που είχαν εκποιηθεί. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε ότι θα ζητήσει σύγκληση των μελών της Ιεράς Συνόδου για συζήτηση της κατάστασης και θα εισηγηθεί τη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για εξέταση των διαφόρων υποθέσεων, το ταχύτερο δυνατό.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

    Στο μεταξύ τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσον έγινε διασπάθιση των χρημάτων της Εκκλησίας και κακοδιαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων, ζητούν και άτομα του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ο ανεψιός του Αρχιεπισκόπου, Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτου υποστήριξε ότι η έρευνα έπρεπε να να είχε γίνει από καιρό. Κληθείς να απαντήσει εάν είναι ανυπόστατες οι καταγγελίες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για οικιοποίησει εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κύριος Χατζηπαναγιώτου είπε ότι μιλά μόνο για τον εαυτό του και ότι απέκτησε, με νόμιμες διαδικασίες, ένα κτήμα στο Πολιτικό. Ο λογιστής της Αρχιεπισκοπής και βαπτιστικός του Αρχιεπισκόπου, Χρυσόστομος Φιλίππου, είπε ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα από το ελεκτικό τμήμα της Εκκλησίας και με βάση τους κανονισμούς του καταστατικού, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Εδώ, είπε ο κύριος Φιλίππου, λειτουργούσαμε με συστήματα και εξακολουθούμε να λειτουργούμε με συστήματα. Θέματα, τα οποία αφορούν τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, συζητεί από το πρωί ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος με το διευθυντή του ελεγκτικού τμήματος της Ιεράς Συνόδου, Ηλία Παντελίδη.

    [04] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

    Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται για αντιμετώπιση των κρίσιμων εξελίξεων εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, για επαφές και σήμερα συναντάται με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι είναι έκδηλο πως η Τουρκία θα επιχειρήσει με διάφορους τρόπους να δημιουργήσει κλίμα έντασης, για να πείσει την Ευρώπη ότι με την ένταξη της Κύπρου θα δημιουργηθούν προβλήματα.

    [05] ΝΙΩΤΗΣ ΘΕΡΜΟ

    Το ενδεχόμενο η Αγκυρα να καταφύγει στην πρόκληση έντασης, για να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν απέκλεισε ούτε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης. Ο κύριος Νιώτης, ο οποίος μιλούσε στο συνέδριο της ομογένειας στην Ουάσιγκτον, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, αναφέρθηκε σε ελπιδοφόρα συγκυρία στο Κυπριακό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει περιέλθει σε μειονεκτική θέση.

    [06] ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

    Το Ισραήλ προχωρεί στην ανακατάληψη τμημάτων της Δυτικής Οχθης, σκληραίνοντας την πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων, μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στα Ιεροσόλυμα. Μονάδες του ισραηλινού στρατού, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και ελικόπτερα, εισέβαλαν στις πόλεις Ναμπλούς, Τζενίν, και Καλκίγια, σε μια επιχείρηση την οποία το ισραηλινό ραδιόφωνο χαρακτήρισε ως την αρχή μιας μεγαλύτερης και ευρύτερης στρατιωτικής δράσης, με στόχο όπως μετέδωσε την εκρίζωση των τρομοκρατικών πυρήνων στις πόλεις αυτές.

    [07] ΕΥΡΩΠΗ ΠΤΗΣΕΙΣ

    Εκατοντάδες πτήσεις σε διάφορους προορισμούς της Ευρώπης ακυρώθηκαν σήμερα λόγω απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο ενοποίησης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Ηδη έχουν ακυρωθεί εξήντα τέσσερις πτήσεις από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης προς διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και το ενενήντα τοις εκατόν των πτήσεων στη Γαλλία. Απεργία των ελεγκτών έχει προκηρυχθεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας κατέρχονται σε τετράωρη στάση εργασίας από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι λόγω των απεργιακών μέτρων θα γίνουν μόνο τρεις πτήσεις στην Αθήνα, οι δυο από τις οποίες το βράδυ. Εξ άλλου η πτήση για το Παρίσι δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ θα γίνουν διευθετήσεις όπως οι επιβάτες μεταφερθούν στον προορισμό τους αύριο.

    [08] ΗΠΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Ανεξέλεγκτες εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν πριν από έντεκα ημέρες στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία της Πολιτείας κάηκαν από τις πυρκαγιές σαράντα-έξι χιλιάδες εκτάρια δασικής γης και είκοσι-πέντε κατοικίες καθώς αυτές επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι πυρκαγιές χαρακτηρίζονται οι χειρότερες στην ιστορία του Κολοράντο. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι δραματική.

    [09] ΞΥΛΟΤΥΠΟΥ ΚΑΡΑ

    Μεταφέρεται το ερχόμενο Σάββατο στην Κύπρο, στις δύο μετά το μεσημέρι, η Τίμια Κάρα της Αγίας Μαρίνας, η οποία θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στη Ξυλοτύμπου για προσκύνημα έως τις δεκαπέντε Ιουλίου. Στο αεροδρόμιο θα υποδεχθεί την Τιμία Κάρα εκ μέρους του κράτους ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και στη συνέχεια θα σχηματισθεί πομπή για μεταφορά της στην Ξυυλοτύμπου. Την ερχόμενη Κυριακή θα ψαλεί στη Μονή Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά το πλείστον κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματίζονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι γενικά θα είναι βορειανατολικοί ως ανατολικοί μέτριοι ως ισχυροί, τεσσάρων ως πέντε μποφόρ και τοπικά πολύ ισχυροί, μέχρι έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά κυματώδης. Στις νοτιοδυτικές και δυτικές όμως περιοχές οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους τριάντα-τρείς βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα στα νότια και ανατολικά παράλια και στους εικοσιεπτά στα δυτικά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα νότια παράλια, στους 19 στα δυτικά και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 19 June 2002 - 16:05:07 UTC