Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟ
  • [02] ΔΗΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
  • [03] ΠΑΠΑ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΜΟΥΡΑΤΩΦ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • [08] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
  • [09] ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ
  • [10] ΧΑΚ ΜΑΦΙΕΣ
  • [11] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ουδέποτε ηγέρθη θέμα ελβετικού μοντέλου στην περίπτωση της Κύπρου και ούτε έχει καμιά σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή.

    Συγκεκριμένα, οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσει αν συζητείται θέμα ελβετικού μοντέλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

    "Νομίζω ότι ο Τύπος και τα κανάλια συζητούν διάφορα θέματα τα οποία ουδέποτε ηγέρθησαν και τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τις συζητήσεις που κάνουμε."

    Σε παρατηρηση ότι το θέμα δεν ετέθη από τον Τύπο αλλά από Υπουργό της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Υπουργός δεν έθεσε το θέμα, αλλά απαντούσε σε σχόλια.

    [02] ΔΗΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

    Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τα όσα αναφέρει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ελβετικό μοντέλο συνομοσπονδίας.

    Καλεί επίσης τον Πρόεδρο να αποκηρύξει τις θεωρίες, όπως αναφέρει, του εκπροσώπου του.

    [03] ΠΑΠΑ ΑΓΚΥΡΑ

    Τις προθέσεις των Τούρκων για μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως το Κυπριακό και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, θα διερευνήσει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία.

    Ο κύριος Παπανδρέου φθάνει στην Αγκυρα το απόγευμα και η επίσκεψη του εχει χαρακτηριστεί ιστορική, αφου πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία από το 1962.

    Είναι επίσης ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στην Τουρκία μετά την απόφαση του Ελσίνκι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει τις Ελληνικές προτάσεις αναφορικά με το νέο πολιτικό πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται η πρόοδος στο Κυπριακό και η συμμόρφωση της Τουρκίας με της αποφάσεις των Ευρωπαικών δικαστηρίων.

    Το πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης την ερχόμενη Δευτέρα.

    Αναμένεται ακόμη οτι θα τεθεί το ζήτημα της διευκόλυνσης των δικοινοτικών επαφών στην Κύπρο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα υπογράψει επίσης τέσσερις συμφωνίες διμερούς συνεργασίας με τον Τούρκο ομόλογο του, Ισμαήλ Τζέμ, ο οποίος θα ανταποδώσει την επίσκεψη με την μετάβαση του στην Αθήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Η Τουρκική πλευρά αποδίδει κάθε επισημότητα στην επίσκεψη Παπανδρέου, η οποία σηματοδοτείται από υψηλού επιπέδου συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ, οσο και με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Οι συνομιλίες του κυρίου Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζέμ θα γίνουν αύριο το πρωί.

    Αύριο το απόγευμα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, οπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παραθέσει δεξίωση πρός τιμήν του.

    Το Σάββατο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ στην υψηλού επιπέδου συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

    [04] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή οι συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία να κινηθούν μέσα στο πραγματικό νόημα και μήνυμα της συμφωνίας του Ελσίνκι και να θέσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε νέα βάση, που να επιτρέπει αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό.

    Ο κύριος Παπαπέτρου πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν ανταλλάξει απόψεις σε σχέση με την επίσκεψη Παπανδρέου.

    Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει οποιοδήποτε στοιχείο που να υποδηλοί αλλαγή στην τουρκική πολιτική για απόλυτο διαχωρισμό του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Εκτίμηση μας, όμως, είπε ο εκπρόσωπος, είναι ότι μετά το Ελσίνκι η Τουρκία δύσκολα θα αποφύγει αργά ή γρήγορα συζήτηση και του Κυπριακού προβλήματος.

    [05] ΜΟΥΡΑΤΩΦ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο αποχωρών πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτωφ δήλωσε ότι στο δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη θα παρευρίσκεται και ρώσος αντιπρόσωπος.

    Επίσης αποκάλυψε ότι η εισήγηση για την επιδιόρθωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του Τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα υποβλήθηκε πέρσι από τη χώρα του.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, εν όψει της αποχωρήσεως του από την Κύπρο, ο κύριος Μουράτωφ ανέφερε ότι η πολιτική της χώρας του στο Κυπριακό βασίζεται σε πάγιες αρχές και ότι η λύση του πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες κορυφής

    [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη να γίνει η Κύπρος δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού, γιατί είναι η τουρκική πλευρά που αποτελεί το εμπόδιο για λύση.

    Ζήτησε επίσης την άσκηση της επιρροής της Σουηδίας στην Τουρκία για να αλλάξουν οι αδιάλλακτες θέσεις της.

    Ο κύριος Χριστόφιας μιλούσε σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στη διάρκεια συνάντησης του με το νέο πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο Αντερς Λίντεν, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις του Κόμματος του στο Κυπριακό.

    [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν επιδοθεί σε αγώνα για επανεκλογή του Ραούφ Ντενκτάς στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

    Την καταγγελία έκαμε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζάν ο οποίος πρόσθεσε ότι οι λεγόμενες εκλογές δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες, αφού δεν υπάρχουν οι συνθήκες για διεξαγωγή τους υπό δημοκρατικό καθεστώς.

    Ο Ιζτζάν ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα διεκδικήσει τις λεγόμενες εκλογές με τον Αρίφ Χασάν Ταχσίν, ο οποίος γεννήθηκε στον Αγιο Θεόδωρο Τυλληρίας και ο οποίος υποστηρίζει ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

    Ενας άλλος ανθυποψήφιος του Ραούφ Ντενκτάς ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ηγέτης του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος επέκρινε εκείνους που παρεμβάλλουν εμπόδια στις δικοινοτικές επαφές.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον συντονιστή της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λεονάρντο Ματίας, ο κύριος Ταλάτ είπε επίσης ότι οι δυο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να παραμερίσουν τις φοβίες τους και να συμπεριφερθούν θετικά στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [08] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Εκκλησία και Πολιτεία τιμούν σήμερα τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ημέρα της ονομαστικής εορτής του με μνημόσυνα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αιμοδοσίες και πορείες αγάπης.

    Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου τελέστηκε το πρωϊ μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του οποίου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και στο οποίο παρέστησαν ο Πρόεδρος και οι επίσημοι.

    Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος άφησε με το θάνατο του δυσαναπλήρωτο κενό.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρασημοφόρησε τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα στο Μέγα Συνοδικό με το χρυσούν μετάλλιο του Αποστόλου Βαρνάβα για τη μεγάλη προσφορά του υπέρ της Κύπρου.

    Σε ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την προσφορά του Γιώργου Νταλάρα και ανέφερε ότι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού θα γίνει μόνο όταν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι και επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

    Αποδεχόμενος το μετάλλιο ο Νταλάρας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Κύπρο και επισήμανε ότι ο ίδιος έχει πάρει πολλαπλάσια από όσα έχει προσφέρει.

    [09] ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ

    Εκδηλώσεις έγιναν και στην Παναγιά γενέτειρα του Εθνάρχη Μακαρίου.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν με πορεία από το άγαλμα του Μακαρίου προς τη Μονή Χρυσοροϊάτισσας όπου και τελέσθηκε θρησκευτικό μνημόσυνο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου.

    Κύριος ομιλητής στο Μνημόσυνο ήταν ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Εξ άλλου τα σχολεία οργάνωσαν επιχορηγούμενες πορείες αγάπης με σύνθημα "Περπατώ για το σχολείο μου", ενώ σε όλες τις τράπεζες αίματος έγιναν αιμοδοσίες στη μνήμη του Μακαρίου.

    Απόψε η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο οποίο θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Το Ρικ Ενα και το Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου θα συνδεθούν απευθείας με το Δημοτικό Θέατρο γύρω στις οκτώ και σαράντε πέντε απόψε για την μετάδοση της εκδήλωσης.

    [10] ΧΑΚ ΜΑΦΙΕΣ

    Για τον κίνδυνο δημιουργίας ατασθαλιών και λειτουργίας παραχρηματιστηρίου και μαύρης αγοράς προειδοποίησαν σήμερα χρηματιστές, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος θυματοποίησης μικροεπενδυτών.

    Παράλληλα προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Νόμος που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή.

    Ο χρηματιστής Νεόφυτος Νεοφύτου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι τα φαινόμενα αυτά δημιουργήθηκαν ύστερα από την προσπάθεια διαφόρων προσώπων που έχουν εξασφαλίσει, με ιδιωτική τοποθέτηση, μετοχές εταιρειών που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, να τις διαθέσουν σε πολύ πιο ψηλές τιμές εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των επενδυτών.

    Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι το χρηματιστήριο δεν μπορεί να παρέμβει εφ όσον δεν έχουν εισαχθεί στο πάτωμα.

    Είπε ακόμα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κατέχουν τους τίτλους και δεν μπορούν να τους μεταβιβάσουν στους αγοραστές, αν οι εταιρείες δεν εισαχθούν στο Χρηματιστήριο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχουν μικροεπενδυτές να θυματοποιηθούν.

    Ο κύριος Νεοφύτου προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο αύξησης των ατασθαλιών που συμβαίνουν σήμερα αν υλοποιηθεί ο νόμος που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή και ο οποίος επιτρέπει συναλλαγές πέραν των είκοσι χιλάδων λιρών από τους επνδυτές απ ευθείας.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε, θα δημιουργηθεί επιπλέον παραχρηματιστήριο.

    Εξ άλλου ο Πρόεδρος των Χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας ζήτησε να παταχθεί το φαινόμενο να προσπαθούν κάποιοι να διαθέσουν μετοχές που δεν κατέχουν.

    [11] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Μικρή πτώση σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο αξιών Κύπρου.

    Εκλεισε στις εξακόσιες σαραντα τέσσερις κόμμα πενηνταμία μονάδες, σημειώνοντας πτώση οκτώ μονάδων σε σύγκριση με την χθεσινή συνεδρίαση.

    Μεγαλύτερη ηταν η μείωση του ογκου συναλλαγών.

    Σήμερα έγιναν συναλλαγές ύψους δεκαεννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων τριανταμία χιλιάδων λιρών, σε σύγκριση με τριάντα εκατομμυρίων συναλλαγές που έγιναν χθές.

    Ολοι οι επί μέρους δείκτες σημείωσαν πτώση, εκτός από του δείκτες των ασφαλιστικών οργανισμών.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις θα φέρουν λίγες βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί, πέντε μποφόρ και η θάλασσα κυματώδης.

    Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα πέσουν βροχές και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Στο Τρόοδος θα χιονίσει.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ισχυροί έως πολύ ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών είναι τριανταπέντε εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και τριάντα στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 19 January 2000 - 14:04:46 UTC