Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [02] ΕΚΤΑΦΕΣ ΑΓΝΟΟΥ
  • [03] ΑΝΑΝ ΜΝΗΜΕΙΑ
  • [04] ΑΡΧΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
  • [05] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ
  • [06] ΑΕΡΟΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΝΕΟ
  • [07] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ
  • [08] ΠΟΥΤΙΝ
  • [09] ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΚΟΚΑ
  • [10] ΒΡΟΧΕΣ ΑΣΧΗΜΑ
  • [11] ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΛΑΣΤΟ
  • [12] ΔΡΟΜΟΙ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Σε προληπτικό διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και της χώρες μέλη της προέβη η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενεργειών που θα συνιστούσαν έστω και έμμεση αναγνώριση οντότητας στο ψευδοκράτος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απέστειλε στους ομολόγους του στις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τρισέλιδη επιστολή, στην οποία επισημαίνεται πως μετά την απόφαση του Ελσίνκι η Τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε ενέργειες προσέγγισης στην Ευρωπαικής Ενωσης, παραβιάζοντας αποφάσεις και ψηφίσματα των δεκαπέντε, όπως την απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του, ο κύριος Κασουλίδης υπενθυμίζει την πρόταση του Προέδρου της

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την απόφαση του Λουξεμβούργου, με βάση την οποία τις διαπραγματεύσεις ένταξης διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία οφείλει να ενημερώνει τους Τουρκοκυπρίους για τη διαδικασία και τα οφέλη που θα προκύψουν.

    [02] ΕΚΤΑΦΕΣ ΑΓΝΟΟΥ

    Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκταφή των λειψάνων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας και στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

    Για την ολοκλήρωση της εκταφής βρίσκεται στην Κύπρο ομάδα εμπειρογνωμόνων της διεθνούς μη-κυβερνητικής οργάνωσης "Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" υπό το Δρα Γουίλιαμ Χάκλαντ, που αποτελείται από ειδικούς σε διάφορους τομείς.

    Στα μέσα Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών σε συγγενείς αγνοουμένων και να παραδώσει τα λείψανά τους για ταφή.

    [03] ΑΝΑΝ ΜΝΗΜΕΙΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ανέλαβε την πρώτη φάση των εργασιών για την αποκατάσταση δυο μνημείων στην Κύπρο, της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και το τέμενος Χαλά Σουλτάν.

    Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα πρόσθεσε ότι η συμφωνία για αποκατάσταση των δύο μνημείων έγινε κατορθωτή, ύστερα από διαβουλεύσεις στην Κύπρο, με τα αρμόδια ιδρύματα και των δύο πλευρών.

    [04] ΑΡΧΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την ετοιμότητα της Εκκλησίας να βοηθήσει με κάθε τρόπο για επιδιόρθωση του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.

    Σε δηλώσεις στο Ρικ, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δέν είχε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για τίς προθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου ενθαρρύνει τις επισκέψεις στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Το κατεχόμενο μοναστήρι, είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανήκει στην Ορθοδοξία και δεν το ξεγράψαμε. Αντιθέτως, κατέληξε, επιθυμούμε να περιέλθει και πάλι στη διαχείριση της ορθοδόξου κοινότητας της Κύπρου.

    [05] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ

    Μικρή πρώτη οκτώ μονάδων σημειώθηκε στο γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση.

    Ο δείκτης έκλεισε στις εξακόσιες πενήντα δύο κόμμα ογδόντα δύο μονάδες, σε σύγκριση με εξακόσιες εξήντα μία χθες.

    Ωστόσο κατά τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση σημειώθηκε αύξηση κατά τρία εκατομμύρια λίρες στον όγκο συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στα τριάντα εκατομμύρια λίρες.

    Στους επί μέρους δείκτες σημειώθηκε οριακή άνοδος μόνο στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    [06] ΑΕΡΟΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΝΕΟ

    Βρέθηκαν το πρωϊ σε περιοχή του Παρνασού τα συντρίμμια του αεροσκάφους Εφ τέσσερα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο εξαφανίστηκε χθες από τα ραντάρ ενώ πετούσε προς τη Σκύρο.

    Τα σωστικά συνεργεία που καταφθάνουν στην περιοχή καταβάλλουν προσπάθειες για εντοπισμό των δυο χειριστών του, οι οποίοι αγνοούνται.

    [07] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ

    Τα ρωσικά στρατεύματα, συνεχίζοντας την προέλαση τους από δυο περιοχές, διέσπασαν τις γραμμές των Τσετσένων ανταρτών νωρίς σήμερα το πρωϊ και έφθασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνυ.

    Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ -Τας μετέδωσε δηλώσεις Ρώσων αξιωματικών, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ημέρες για να διασφαλίσουν τον έλεγχο τους στην πόλη.

    Ρώσοι αξιωματικοί δήλωσαν στο Ιταρ Τας ότι σε άλλες περιοχές της τσετσενικής πρωτεύουσας διεξάγονται σκληρές συγκρούσεις ύστερα από ολονύκτιο βομβαρδισμό της πόλης από ξηρά και αέρα.

    [08] ΠΟΥΤΙΝ

    Ο εκτελών καθήκοντα Προέδρου της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τα νέα μέλη της ρωσικής Βουλής να εγκαταλείψουν την αντιπαράθεση και να εργασθούν μαζί του για να παράξουν νομοθεσία που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Ο κύριος Πούτιν προσφωνούσε την πρώτη συνεδρία της Δούμας που προήλθε από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

    [09] ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΚΟΚΑ

    Στο Τμήμα Εντατικής Παρακολούθησης του Νοσοκομείου Λάρνακας βρίσκεται ο Ευριπίδης Παναγίδη, από την Ακρούντα, κάτοικος Λεμεσού ο οποίος προσπάθησε να φέρει λαθραία από το Λίβανο μικρή ποσότητα κοκαίνης, καταπίνοντας δεκατέσσερα σακουλάκια, στα οποία ήταν συσκευασμένη.

    Ο Παναγίδης απέβαλε χθές βράδυ στα αστυνομικά κρατητήρια με φυσικό τρόπο έντεκα σακουλάκια τα οποία περιείχαν δεκαπέντε γραμμάρια κοκαίνης και δέκα γραμμάρια χασίς.

    Άλλο ένα σακουλάκι έσπασε στο σώμα του, ενώ μετά από ακτινογραφία διαπιστώθηκε ότι ακόμα δύο βρίσκονται στο πεπτικό του σύστημα.

    [10] ΒΡΟΧΕΣ ΑΣΧΗΜΑ

    Η χθεσινή νύκτα ήταν η πιο βροχερή του φετινού χειμώνα, αλλά η υδατική κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική.

    Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Φιλαινιώτης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι μέχρι τις επτά το πρωί η συνολική βροχόπτωση ήταν δεκαεπτά χιλιοστόμετρα, ενώ για ολόκληρο το μήνα ήταν μόλις είκοσι χιλιοστόμετρα.

    Οι βροχές, σύμφωνα με τον κύριο Φιλανιώτη, αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες λίγες μέρες, ενώ στα ορεινά θα πέφτουν χιόνια. Από την Παρασκευή αναμένεται να χιονίσει και στα ημιορεινά.

    [11] ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΛΑΣΤΟ

    Ρώσος ο οποίος συνελήφθη στην Πάφο ανέφερε στην Αστυνομία ότι εξασφάλισε με τη βοήθεια εξαδέλφης του πλαστό ελληνικό διαβατήριο από άγνωστο του Κύπριο, πληρώνοντας χίλια πεντακόσια δολάρια.

    Πρόκειται για τον Ντμίτρι Κεναντίεμπιτς Δημητριάδη εικοσι τριών χρονών. Μαζί με τον Δημητριάδη συνελήφθη και η εξαδέλφη του Ανισία Γιανακίδη.

    [12] ΔΡΟΜΟΙ

    Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι, λόγω χιονόπτωσης, οι δρόμοι Τροόδους-Πλατρών και Τροόδους-Προδρόμου-Πλατρών είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα.

    Οι δρόμοι Πεδουλά-Προδρόμου και Πεδουλά-Πάϊν Γουτ-Κακοπετριάς είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

    Ο δρόμος Κακοπετριάς-Καρβουνά κοντά στα Πλατάνια, είναι ολισθηρός λόγω παγετού και ο δρόμος Κακοπετριάς - Αμιάντου κατέστη επικίνδυνος λόγω κατολίσθησης λίθων.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή προκαλώντας άστατο καιρό με βροχές και χιόνια στις ορεινές περιοχές.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί ως πολύ ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ με ρυπές επτά μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης ως πολύ κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει ασταθής με βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει κυματώδης ως πολύ κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι ασταθής με βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 20 εκατοστόμετρα και στην πλατειά Τροόδους 15.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 18 January 2000 - 12:04:09 UTC