Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΠΑΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΠΑ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [03] ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΣΠΥΡΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
  • [05] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
  • [06] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΚΥΡΑ
  • [07] ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
  • [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΣ
  • [09] ΧΑΚ ΣΤΑΘΕΡΟ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βήματα καλής θέλησης στο Κυπριακό αναμένεται να ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στις σημερινές συνομιλίες τους στην Άγκυρα.

    Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στην Άγκυρα, Κώστας Γενάρης, πρόθεση του κυρίου Παπανδρέου είναι να επιμείνει ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες στο Κυπριακό, προκειμένου να εδραιωθεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση του Ελσίνκι για την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

    Ο Έλληνας Υπουργός θα ζητήσει ιδιαίτερα να διευκολυνθούν οι δικοινοτικές επαφές και η επαναπροσέγγιση στο πλαίσιο της αντίληψης περί της διπλωματίας των πολιτών, όπως την έχει αναπτύξει κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία.

    Αναμένεται να ζητήσει από τον Ισμαήλ Τζεμ να ασκήσει την επιρροή του στη τουρκοκυπριακή ηγεσία, ώστε να μην παρεμβάλλονται εμπόδια στη διεύρυνση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Μετά τις συνομιλίες οι δύο υπουργοί θα δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου.

    [02] ΠΑΠΑ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Νωρίτερα ο κύριος Παπανδρέου επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, έξω από την τουρκική πρωτεύουσα και κατέθεσε στεφάνι.

    Υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών, ο κύριος Παπανδρέου ευχήθηκε το θάρρος του οράματος και η φιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ να οδηγήσουν τα βήματά μας προς μια δημοκρατική Ευρώπη, κοινή και ειρηνική για τους δυο λαούς.

    Ο Έλληνας Υπουργός θα έχει στη συνέχεια συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και θα ακολουθήσει η υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών διμερούς συνεργασίας, που αφορούν την ασφάλεια του πολίτη, την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων, τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Μετά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών οι δύο Υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα ο κύριος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και απόψε θα δώσει διάλεξη στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, στην παρουσία και του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ.

    [03] ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ελλάδα και Τουρκία θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά από κοινού στη νατοϊκή άσκηση "Νταϊνάμικ Μιξ".

    Στα σχέδια της άσκησης προβλέπεται για πρώτη φορά απόβαση σε ελληνικό έδαφος Τούρκων πεζοναυτών.

    Επίσης δώδεκα τουρκικά μαχητικά Εφ-Δεκαέξι θα σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Αγχιάλου,.

    Τον περασμένο μήνα τρεις Τούρκοι αντισμήναρχοι επισκέφθηκαν τη βάση για να ενημερωθούν για τις εγκαταστάσεις.

    Η άσκηση θα διεξαχθεί στη Βόρειο Ελλάδα και την Πελοπόννησο από τις είκοσι Μαΐου έως τις δέκα Ιουνίου, με τη συμμετοχή άλλων εννέα νατοϊκών χωρών.

    [04] ΣΠΥΡΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

    Σε επέμβαση αποκατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς υποβάλλεται σήμερα στο Οχάιο ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κύριος Κυπριανού θα υποβληθεί ταυτόχρονα και σε μπάιπας της δεξιά αρτηρίας, στην οποία διαπιστώθηκε στένωση.

    Η εγχείρηση επρόκειτο να αρχίσει στις δώδεκα το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, στην κλινική Κλίβελαντ Φαουντέισιον των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ως έξι ώρες.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η προσπάθεια των γιατρών θα είναι να επιδιορθώσουν τη βλάβη, αλλά κατά τη διάρκεια της επέμβασης δυνατό να διαπιστωθεί ανάγκη αντικατάστασης της βαλβίδας.

    Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί δια της μεθόδου της μεγάλης τομής, που εφαρμόζεται στις εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, ενώ λόγω της αδυναμίας των πνευμόνων του κυρίου Κυπριανού θα υπάρχει η απαραίτητη τεχνική υποστήριξη τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και στο πρώτο μετεγχειρητικό στάδιο.

    Ο προσωπικός γιατρός του κυρίου Κυπριανού, Κώστας Ζαμπάρτας, επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και υπάρχει το ενδεχόμενο σοβαρών επιπλοκών, ενώ πρόσθεσε, ελλοχεύει ακόμη και ο ύστατος κίνδυνος σε ποσοστό τρία τοις εκατό.

    [05] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης θα παρουσιάσει το απόγευμα στην Βουλή τον Προϋπολογισμό του κράτους για το Δύο Χιλιάδες.

    Για πρώτη φορά φέτος ο Προϋπολογισμός είναι ενοποιημένος και περιλαμβάνει, εκτός από τις δαπάνες, και τα έσοδα, όπως έχουν προωθηθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή.

    Ο κύριος Κληρίδης θα αναφερθεί στις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας για το περασμένο έτος και τις προοπτικές της για το Δύο Χιλιάδες.

    Ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες δύο δισεκατομμυρίων και επτά εκατομμυρίων λιρών και έσοδα ενός δισεκατομμυρίου τριακοσίων εξηνταέξι εκατομμυρίων.

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει στις δύο, τρεις και τέσσερις Φεβρουαρίου.

    Η σημερινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών αρχίζει στις τέσσερις το απόγευμα και θα μεταδίδεται απευθείας από το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης και το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

    [06] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΚΥΡΑ

    Πρόσκληση στην Άγκυρα για πραγματοποίηση Συμβουλίου Σύνδεσης στη σύνοδο του Απριλίου θα απευθύνει το Συμβούλιο Μονίμων αντιπροσώπων.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι δεν υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αφού η Ελλάδα θεωρεί το Συμβούλιο Σύνδεσης μια ευκαιρία να θιγούν και να συζητηθούν με την Τουρκία ορισμένα πολιτικά ζητήματα που έθεσαν ήδη οι δεκαπέντε Υπουργοί Εξωτερικών στο Ελσίνκι.

    Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο του συμβουλίου Γενικών υποθέσεων όπου οι δεκαπέντε θα εξετάσουν και τους όρους και το επίπεδο πολιτικού διαλόγου με τη Τουρκία όπως προβλέπεται και με τις άλλες υποψήφιες χώρες.

    [07] ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

    Οι τρεις Κύπριοι που προσφεύγουν αύριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας, ελπίζουν ότι με την προσφυγή θα πετύχουν δήμευση περιουσίας της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποζημιωθούν για τη κατάληψη της περιουσίας τους στο Λευκόνοικο για την κατασκευή στρατιωτικού αεροδρομίου.

    Οι τρεις Κύπριοι είναι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Βρετανίας.

    Η Ανδρονίκη Χριστοφόρου Βεούκας είναι η πρώτη Αμερικανίδα πολίτης που προσφεύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και σε δικαστήριο που έχει δικαιοδοσία επί της Τουρκίας.

    [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι μόνο αν η Ελλάδα τον προσκαλέσει στην Αθήνα μαζί με το λεγόμενο Υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους είναι δυνατό να μεταβεί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην Αγκυρα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς σχολίαζε την δήλωση του κυρίου Κασουλίδη ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία είτε με την επίσημη είτε με ανεπίσημη ιδιότητα.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Αταντζαλί δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης θα περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα.

    [09] ΧΑΚ ΣΤΑΘΕΡΟ

    Οριακή πτώση μιας μονάδας και πενήντα εκατοστών σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο παρ' όλον ότι χρηματιστές εκτιμούν ότι η τάση σήμερα στο ΧΑΚ ήταν ανοδική.

    Ο δείκτης έκλεισε στις εξακόσιες- σαράντα- δύο μονάδες και ενενενήντα- τρία εκατοστά σε σύγκριση με εξακόσιες- σαράντα -τέσσερις μονάδες και πενηνταένα εκατοστά που ήταν χθες.

    Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε επίσης και ο όγκος συναλλαγών. Σημειώθηκε αύξηση πεντακοσίων χιλιάδων λιρών και έφθασε στα δεκαεννιά εκατομμύρια εννιακόσιες- πενηνταπέντε χιλιάδες λίρες.

    Χρηματιστές εκτιμούν ότι η τάση σήμερα στα Χρηματιστήριο ήταν ανοδική δεδομένου ότι ο δείκτης άνοιξε στις εξακόσιες τριανταπέντε μονάδες και έκλεισε στις εξακόσιες σαραντατρείς περίπου.

    Σε όλους τους επί μέρους δείκτες σημειώθηκε πτώση εκτός από τους δείκτες των ασφαλιστών οργανισμών όπου σημειώθηκε αύξηση.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο τοπικές νεφώσεις που θα σχηματίζονται παροδικά πιθανόν να φέρουν λίγες ελαφρές βροχές ή λίγα χιόνια στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ισχυροί πέντε έως έξι μποφόρ και τοπικά σφοδροί επτά μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης έως πολύ κυματώδης.

    Απόψε περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά που ενδέχεται να δώσει ελαφρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά και σε μερικές πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ισχυροί πέντε έως έξι μποφόρ και τοπικά σφοδροί επτά μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης ως πολύ κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στο μηδέν στο εσωτερικό, στους τέσσερις στα παράλια και στους πέντε κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

    Το ύψος των χιονιών είναι 40 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 30 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 20 January 2000 - 11:50:17 UTC