Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΕΔΕΚ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΦΙΣΙΕΡ
  • [05] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [06] ΔΗΣΥ ΧΑΚ
  • [07] ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΧΑΚ
  • [08] ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΑΚ
  • [09] ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

  • [01] ΕΔΕΚ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Η Εδεκ επέκρινε το γεγονός ότι η πρόσκληση προς τον Ραούφ Ντενκτάς από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας έτυχε ευμενούς, όπως υποστήριξε, υποδοχής από παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου.

    Υποστήριξε επίσης ότι η έλλειψη ευαισθησίας οδηγεί σταδιακά σε εδραίωση ανεπιθύμητων καταστάσεων.

    Σε ανακοίνωση η Εδέκ εκφράζει την άποψη ότι το παράδειγμα του Γιόσκα Φίσερ, εφόσον μάλιστα, όπως αναφέρει, έτυχε της αποδοχής Ελληνοκυπριακών πολιτικών κύκλων, θα ακολουθηθεί και από άλλους και σύντομα κάθε επαφή ή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ακολουθείται με ανάλογη χειρονομία προς τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Η Εδέκ διερωτάται, τέλος, αν αυτό σημαίνει "αναγνώριση" και προσθέτει ότι, εν πάσει περιπτώσει, καμμιά εισήγηση για αλλαγή στάσης στο θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε ως "παγίδα" τις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση μή κυβερνητικών οργανώσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Επανέλαβε επίσης τη θέση του για αναγνώριση του ψευδοκράτους του και για κυριαρχία και ισότητα.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν βλέπει να προκαλείται οποιαδήποτε ζημιά εφ' όσον η πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτας απευθύνεται στον Ντενκτάς ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εάν κατά τις συναντήσεις τονιστούν τα οφέλη που θα έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά από την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και κληθεί ο Ντενκτας να τερματίσει την αδιαλλαξία του, τότε θα τη χαρακτήριζε θετική εξέλιξη.

    Δεν μπορούμε, είπε, να ζητούμε παρέμβαση τών ξενων καί όταν στέλλουν μια πρόσκληση να αντιδρούμε.

    Ο πρόεδρος του Δησύ τόνισε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε και να επενδύσουμε στα νέα δεδομένα και τη νέα δυναμική που δημιουργεί η απόφαση της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι.

    [04] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΦΙΣΙΕΡ

    Το Κίνημα Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών σε επείγον μήνυμα προς τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών αναφέρει ότι αποτελεί κακό προηγούμενο για την Ευρώπη η προγραμματιζόμενη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε ανακοίνωση το Κίνημα αναφέρει ότι θεωρεί την ενέργεια του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ατυχή, λανθασμένη και πολιτικά άστοχη πρωτοβουλία, που θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας του Ντενκτάς.

    Οι Οικολόγοι κάλεσαν τέλος τον Γιόσκα Φίσερ να επισκεφθεί την Κύπρο για να αποκτήσει πλήρη αντίληψη της κατάστασης.

    [05] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών και ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις εξακόσιες σαράντα-πέντε κόμμα σαραντα-τρείς μονάδες σημειώνοντας άνοδο δεκαοκτώ μονάδων σε σύγκριση με τη χθεσινή συνάντηση, κατά την οποία έκλεισε στις εξακόσιες-είκοσι -πέντε κόμμα πέντε μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε ελαφρώς τα είκοσι-εξι εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με είκοσι εκατομμύρια χθές.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση έγιναν πέντε χιλιάδες τριακόσιες πράξεις.

    [06] ΔΗΣΥ ΧΑΚ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέφρασε διαφωνίες σε ορισμένα σημεία του τροποποιητικού νόμου περί χρηματιστηρίου που ενέκρινε χθες η Βουλή, με βάση τον οποίο καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή χρηματιστηριακών συναλλαγών και από εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες κινητών αξιών χωρίς τη διαμεσολάβηση χρηματιστή.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο βουλευτής του Δησύ Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι ο τροποποιητικός νόμος μπορεί να επιλύει αρκετά προβλήματα, αλλά δημιουργεί δύο άλλα πολύ σοβαρά:

    Πρώτον, με τη διεξαγωγή συναλλαγών χωρίς χρηματιστή το κράτος δυνατό να μήν μπορεί ελέγξει το ποσόν της συναλλαγής και έτσι να μην μπορεί να εισπράξει το ανάλογο τέλος και δεύτερον, υπάρχει ο φόβος ορισμένοι να υποτιμολογούν τίς χρηματιστηριακές πράξεις.

    Ο κύριος Προδρόμου ανέφερε ότι ο Δησύ θα επανέλθει στο θέμα με τροποποιητική πρόταση.

    [07] ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΧΑΚ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φιλίππου χαρακτήρισε πολύ καλό το νομοθέτημα και απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι δυνατό να γίνονται παρανομίες.

    Κι' αυτό, πρόσθεσε, γιατί κάθε χρηματιστηριακή πράξη θα πρέπει να γίνεται με διαδικασίες του Χρηματιστηρίου και έτσι θα υπάρχει έλεγχος.

    Ο κύριος Φιλίππου επισήμανε ωστόσο ότι αν στην πορεία της εφαρμογής της νομοθεσίας εμφανιστούν κάποια προβλήματα, η Βουλή θα επανέλθει και θα τα εξετάσει.

    [08] ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΑΚ

    Με τη χθεσινή απόφαση της Βουλής διαφώνησαν έντονα οι Χρηματιστές.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας υποστήριξε ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε έξαρση της παρανομίας.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Έλληνας υποστήριξε επίσης ότι θα γίνονται πράξεις τις οποίες δεν θα μπορεί να ελέγξει το Χρηματιστήριο και θα δίδονται τιμές που δεν θα είναι συμβατές με εκείνες του οργανωμένου χρηματιστηρίου.

    Ο πρόεδρος των Χρηματιστών ανέφερε ότι η Βουλή ήλθε να αναιρέσει τον νόμο τον οποίο ψήφισε το 1995 και αναφερόταν σε οργανωμένη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

    Ο κύριος Έλληνας χαρακτήρισε αχρείαστη την απόφαση για διαχωρισμό των χρηματιστών σε τρεις κατηγορίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ μια χρηματιστηριακή εταιρεία είχε ένα γραφείο με τρεις κλάδους, την υποχρεώνουν τώρα να κάμει τρεις διαφορετικές εταιρείες.

    [09] ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Οι συχνές μεταβολές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς για το χρηματιστήριο, δεν είναι εποικοδομητικές, γιατί αλλοιώνουν το πλαίσιο λειτουργίας του ΧΑΚ.

    Αυτό δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ '' Χρηματιστήριο '' , ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών, Ανδρέας Αντωνίου, ο οποίος επισήμανε ότι οι συνεχείς αλλαγές, προκαλούν αβεβαιότητα και αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές.

    Ο κύριος Αντωνίου είπε ότι η πρόνοια που ψηφίστηκε για την διεκπεραίωση πράξεων χωρίς την επέμβαση χρηματιστών για περισσότερες από είκοσι χιλιάδες λίρες, αποκλείει τους μικροεπενδυτές, αφού η πλειοψηφία των πράξεων που γίνονται είναι κάτω από αυτό το ποσό.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί μέτριοι τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία σήμερα είναι δεκατρείς βαθμοί στο εσωτερικό και δεκαπέντε στα παράλια.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και ψυχρός.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στον ένα βαθμό στο εσωτερικό, στους τρείς στα νότια και ανατολικά παράλια, στους πέντε στα δυτικά και στους δύο βαθμούς υπό το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 14 January 2000 - 14:28:52 UTC