Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-07-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999
  • [01] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗ
  • [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΓΛΑΥΚΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [06] ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ
  • [07] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΦΩΝΙΑ
  • [09] ΚΕΝΝΕΝΤΙ ΠΤΩΣΗ
  • [10] ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Συμπληρώνονται σήμερα εικοσιπέντε χρόνια από την εισβολή του Αττίλα και ο Κυπριακός Ελληνισμός θυμάτα και τιμά τους νεκρούς της ελευθερίας.

    Με νωπές τις μνημες και τις πληγές ανοικτές, ο Κυπριακός Ελληνισμός καταδικάζει την εισβολή και διαδηλώνει για μια ακόμη φορά την ακλόνητη αποφασιστικότητά του να μην αποδεχθεί τα κατοχικά τετελεσμένα.

    Στις οκτώμισυ το πρωϊ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο οποίο παρέστη ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη τελείται παράκληση χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, για την απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων και την ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Παρίστανται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι επίσημοι.

    Στη συνέχεια θα τελεσθεί το επίσημο μνημόσυνο όσων έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

    Ομιλητής θα είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Στις επτά και τριάντα απόψε ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια πλάκας αγνοουμένων στο Δήμο Αγίου Δομετίου.

    Την ίδια ώρα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας σύνδεσμοι αγωνιστών, εφέδρων αξιωματικών, γυναικείες και άλλες οργανώσεις οργανώνουν εκδήλωση, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες αξιωματικούς και στρατιώτες της Ελδύκ και της Εθνικής Φρουράς.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗ

    Ο πρόεδρος Στεφανόπουλος κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι οι Κύπριοι -

    Ελληνες και Τούρκοι- δοκιμάζονται επί είκοσι-πέντε χρόνια εξαιτίας της, και ότι μόνο μια δίκαιη λύση του κυπριακού, επί τη βάσει των συναφών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να θέσει τέρμα στα δεινά τους.

    Σε μήνυμα για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής ο πρόεδρος Στεφανόπουλος διαβεβαιώνει τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι ο Ελληνισμός στο σύνολό του θα στέκει στο πλευρό του ως την ημέρα της δικαίωσής του.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗ

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει η εγγυήτρια της ασφάλειας και της επιβίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου, αλλά και της διάνοιξης νέων οδών και οριζόντων.

    Σε μήνυμα για τη σημερινή θλιβερή επέτειο, ο κύριος Σημίτης αναφέρει ότι η εισβολή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού στη σύγχρονη εποχή.

    Ο κύριος Σημίτης αναφέρει επίσης ότι αταλάντευτη είναι η θέληση για σταθερή προώθηση της εφαρμογής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε πως όποιος τολμήσει να απειλήσει την Κύπρο θα βρεί απέναντι του την Ελλάδα.

    Αυτή, πρόσθεσε, είναι μιά δέσμευση και με τον Ανδρέα Παπανδρέου και με τον Κώστα Σημίτη, και παραμένει και σήμερα η βάση της κοινής άμυνας Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο κύριος Τσοχατζόπουλος μιλούσε στο πλαίσιο του ειδικού τηλεοπτικού προγράμματος του ΡΙΚ για τις μαύρες επετείους.

    [05] ΓΛΑΥΚΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, σε μήνυμά του προς τον Κυπριακό λαό για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος δεν θα δεχθεί, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, απόκλιση από τις παραμέτρους των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τόνισε επίσης ότι η ελληνική Κυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με τόλμη και ευελιξία τις διαπραγματεύσεις και ότι αναμένει αποφασιστική και αποτελεσματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

    Εξέφρασε εξάλλου την πίστη ότι στόχος της νέας πρωτοβουλίας της διεθνούς κοινότητας θα είναι η επίτευξη διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    [06] ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ

    Ο τέως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι πρόβλεψε ότι μέσα στα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια, τα σύνορα στην Κύπρο θα έχουν χάσει την αξία τους και το Κυπριακό θα λυθεί με την ένταξη όλων των ενδιαφερομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις στο χθεσινοβραδινό ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις μαύρες επετείους, ο κύριος Γκάλι ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σήμερα μια πραγματικότητα, με την Ελλάδα μέλος, την Κύπρο και την Τουρκία να θέλουν να μετάσχουν σ αυτή και έτσι το κυπριακό θα λυθεί με τη συμμετοχή όλων.

    [07] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τουρκία και ψευδοκράτος υπέγραψαν λεγόμενο πρωτόκολλο για ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων.

    Το πρωτόκολλο υπεγράφη στη διάρκεια συνεδρίας του λεγόμενου "Συμβουλίου σύνδεσης" Τουρκίας-ψευδοκράτους, που συνήλθε στα κατεχόμενα με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εισβολής.

    Σε δηλώσεις ο υπουργός προεδρίας υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις Σιουκρού Γκιουρέλ επανέλαβε την αδιάλλακτη τουρκική εμμονή σε λύση συνομοσπονδίας ως την μόνη, όπως ισχυρίστηκε, εναπομείνασα βάση για λύση του κυπριακού.

    Στους σημερινούς γιορτασμούς για την εισβολή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα παραστεί ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    [08] ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΦΩΝΙΑ

    Διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα όσον αφορά το βαθμό μυστικότητας που πρέπει να υπάρχει γύρω από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων κομμάτων αποδέχθηκαν ότι δεν πρέπει να γίνονται αποκαλύψεις για τις συζητήσεις, αλλά το ΑΚΕΛ διατύπωσε επιφυλάξεις με επιχείρημα το δικαίωμα του λαού για ενημέρωση.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατύπωσαν τις θέσεις τους μετά τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου λήφθηκε απόφαση όχι μόνο να τηρείται μυστικότητα για τις συζητήσεις αλλά και να μην ανακοινώνονται οι συνεδρίες.

    Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις, στο Εθνικό έγινε συζήτηση σχετικής πρότασης, αλλά δεν υπήρξε λήψη απόφασης.

    [09] ΚΕΝΝΕΝΤΙ ΠΤΩΣΗ

    Ενώ η οικογένεια Κέννετυ ανακοίνωσε και επίσημα το θάνατο του νεώτερου Τζών Κέννετυ, της συζύγου του Κάρολαιν και της αδελφής της Λωρήν, εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι το μικρό αεροσκάφος του φαίνεται να έπεσε με φοβερή ταχύτητα σε διάστημα δευτερολέπτων.

    Η ταχύτητα πτώσης του μονοκινητήριου Πάιπερ Σαρατόγκα ήταν χίλια τετρακόσια είκοσι τέσσερα μέτρα το λεπτό.

    Αυτό σημαίνει ότι είτε ο Κέννετυ έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου, είτε σταμάτησε ξαφνικά η μηχανή του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη με ελικοειδή πορεία στη θάλασσα.

    Οι έρευνες για την ανεύρεση του μοιραίου αεροσκάφους συνεχίζονται.

    [10] ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ

    Η πρώτη πτήση του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια με κυβερνήτη γυναίκα, αναβλήθηκε έξι δευτερόλεπτα πριν από την εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    Οι ελεγκτές της ΝΑΣΑ ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα υδρογόνου στο χώρο του βασικού κινητήρα με αποτέλεσμα να ακυρώσουν την εκτόξευση.

    Το πλήρωμα δεν κινδύνευσε.

    Οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ εξετάζουν το πρόβλημα και θα αποφασίσουν αν η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί σε εικοσιτέσσερις ώρες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών Μποφόρ.

    Το απόγευμα θα τραπούν σε δυτικούς εως νοτιοδυτικούς, μέτριους, τεσσάρων Μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα, μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 32 στα δυτικά.

    Κυρίως αίθριος θα είναι και το βράδυ ο καιρός.

    Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, ασθενείς, τριών Μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 20 July 1999 - 7:33:52 UTC