Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως εντελώς αβάσιμο και επιζήμιο για την εθνική υπόθεση της Κύπρου, το χθεσινό δημοσίευμα της Αθηναϊκής εφημερίδας "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", περί αλλαγών στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ο κύριος Σερέζης, πρόσθεσε ότι ο Ελληνας Πρεσβευτής Κυριάκος Ροδουσάκης, τον πληροφόρησε ότι το δημοσίευμα έχει διαψευσθεί και από τον Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

Το δημοσίευμα διέψευσε με ανακοίνωση της και η πρεσβεία της Ελλάδας.


Yπό την σκιά των Τουρκικών προκλήσεων, στο Αιγαίο και την Θράκη, άρχισε στην Αγκυρα ο Ελληνοτουρκικός διάλογος, που αφορά κυρίως δευτερεύοντα θέματα.
Θέμα διπλωματικής πολιτικής, που χρειάζεται χρόνο και ησυχία, χαρακτήρισε, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα θα εξασφαλίσει την παρουσία της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες.

Ο κύριος Μουράτοφ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών για θέματα πολιτικής άμυνας, ανέφερε ότι, προς το παρόν είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλες οι ζυμώσεις για το Κυπριακό, από πλευράς Ρωσίας, γίνονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας λύσης χαλαρής ομοσπονδίας.

Ο κύριος Σερέζης ανέφερε συγκεκριμένα, ότι και η δική μας θέση είναι η ομοσπονδιακή λύση και ότι στα εσωτερικά θέματα, πρέπει να υπάρχει ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός αυτονομίας των δύο κοινοτήτων, νοουμένου, όπως είπε, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει εκείνες τις εξουσίες που χρειάζονται για να διατηρείται η ενότητα του κράτους.


Στήριξη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κώστα Σερέζη, εξακολουθεί να παρέχει ο

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, που ζητεί την παραίτηση του.

Ενώ το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε νέες δηλώσεις, στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κώστας Σερέζης απέδωσε το όλο θέμα σε παρεξήγηση.

Οπως είπε, με την αναφορά του ότι δεν έχει κομματική στήριξη, διατύπωνε μια πραγματικότητα και δεν είχε σκοπό να καταγγείλει κανένα.

Ο κύριος Σερέζης ανέφερε, επίσης, ότι όσα λέχθηκαν στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη τον ικανοποίησαν έτσι ώστε να παραμείνει στην θέση του.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θεωρεί λήξαν το όλο θέμα, τουλάχιστον όσον αφορά την σχέση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Στα χέρια των κατοχικών αρχών βρίσκεται από χθές βράδυ ο Σπύρος Κουσιουμής, 22 ετών, από το Δάλι, που συνελήφθη στην περιοχή Αγίου Νικολάου των Βρετανικών Βάσεων.

Ο Κουσιουμής πρίν τη σύλληψη του βρισκόταν με φίλους του στον Πρωταρά και γύρω στις 7.30 το βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι του έχασε τον προσανατολισμό του και πέρασε στα κατεχόμενα από σημείο που ελέγχουν οι Βρετανοί.

Τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με εκπρόσωπο τους, προσπαθούν να έλθουν σε επαφή με τον απαχθέντα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατόν.

Εν τω μεταξύ, για άλλες οκτώ μέρες ανανεώθηκε η κράτηση του Ελληνοκύπριου Καναδού υπηκόου Ρογήρου Γεωργίου από ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα.

Ο Γεωργίου είχε συλληφθεί από τους Τούρκους την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή Πυροίου.


Το άγριο κυνηγητό που εξαπέλυσαν χθες οι οδηγοί ταξί στη Λάρνακα και τα περίχωρα, είχε σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την σύλληψη του δράστη της επίθεσης, εναντίον του συναδέλφου τους Δημήτρη Γιαννακού.

Ο Ρώσος, Γιούρι Τροβάλεφ,, παραδέχθηκε ότι αυτός προσπάθησε να στραγγαλίσει τον οδηγό ταξί.


Νομοσχέδια και κανονισμοί που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχουν υιοθετηθεί από το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο συνήλθε το πρωί υπό τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, έγινε δεκτό και θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν στη Βουλή, νομοσχέδιο για τη διασφάλιση των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης ή μέρους αυτής, ή των εγκαταστάσεων της ή μέρους αυτών.

Το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα ενέκρινε, επίσης, τροποποίηση του νόμου περί Αμιάντου και των σχετικών κανονισμών.


Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Χαραυγή", σχετικά με φιλοξενία του ιδίου και λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι, από τον Ελλαδίτη μεγαλο-εφοπλιστή Φώτη Πουλίδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κύριος Πουλίδης επιδίωκε να τον διαδεχθεί ο γιός του, Γιώργος, στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στην Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας.

Οπως είπε, ο κύριος Θεμιστοκλέους,

ο κύριος Πουλίδης είχε διορισθεί από τον Πρόεδρο Μακάριο, αλλά λόγω ηλικίας τον διαδέχθηκε ο γιός του εδώ και χρόνια.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι στο Παρίσι μετέβη πριν από ενάμιση μήνα, με τη συνοδεία δέκα άλλων ατόμων, για την τελετή καθέλκυσης πλοίου του κυρίου Πουλίδη, στην οποία παρέστη, μεταξύ άλλων επισήμων, και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.


Τη δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης ξένων εργατών, στη Λευκωσία, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.

Υστερα από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Ηδη, έχει εντοπιστεί κτίριο κοντά στο δημοτικό κήπο για να στεγάσει το εν λόγω κέντρο.

Στο κέντρο ξένων εργατών θα υπάρχουν υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς, καφετηρία, χώρος με τηλεόραση και ίσως κάποια καταστήματα τραπεζών.

Αυτό που απομένει για την λειτουργία του κέντρου είναι η κοστολόγηση για την επισκευή του κτιρίου, για την οποία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κύριος Μουσιούτττας.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως αναλόγως της εμπειρίας που θα αποκτηθεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία παρόμοιων κέντρων και σε άλλες πόλεις.


Στο Ιράν,δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδων άλλων αγνοείται η τύχη, από τις καταστροφικές πλήμμυρες πού έπληξαν τη χώρα, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η θεομηνία έπληξε κυρίως την πόλη Νέ-κα σε βόρεια περιοχή, κοντά στην Κασπία θάλασσα.

Στην πόλη βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο επαρχίες, ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν μέσα στα ερείπια, γιά τυχόν επιζώντες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπική αραιή και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και παροδικά στα δυτικά παράλια μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη

και στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 20 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, το τηλεπαιγνίδι ΤΟ ΡΙΣΚΟ και στην συνέχεια την περιπετειώδη αστυνομική σειρά ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν, το ελληνικό τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, με τη Ρούλα Κορομηλά και η ελληνική κωμική σειρά, ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 26 July 1999 - 16:27:15 UTC