Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Αρμονικές παραμένουν οι σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας, παρά τα όσα λέγονται περι του αντιθέτου και με αφορμή την επιστροφή των κυπριων χειριστών του αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος Ες 300 απο την Κρήτη.

Η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε δια στόματος του έλληνα αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε ως "παραμύθια της χαλιμάς" τα δημοσιεύματα επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων σε αμυντικά θέματα, είναι στενότατη.

Αργότερα ο υπουργός άμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής σε διάσκεψη τύπου εμφανίστηκε έκπληκτος με την διάσταση που πήρε το όλο θέμα διαψεύδοντας τα πάντα.


Με άφθονο αίμα βάφτηκαν οι χθεσινοβραδυνές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσαβίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον εκατόν χωρικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, κατα την διάρκεια του βομβαρδισμού στο χωριό Κορίσα, στο Κοσσυφοπέδιο.


Επίσκεψη στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ρώσος Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κοσσυφοπέδιο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, σε μια νεα προσπάθεια για τερματισμό των βομβαρδισμών, στην Γιουγκοσλαβία.

Η απο κοινού επίσκεψη των δυο αντρών θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα, στις 18 Μαίου.

Στο Λονδίνο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ συναντήθηκε με τον ηγέτη των Αλβανωφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τον οποίο και διαβεβαίωσε πως το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να πετύχει στην εκστρατεία του, κατα της Γιουγκοσλαβίας.

Στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στρόουμπ Τάλμποτ ενημέρωσε τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολανα, για τις επαφές που είχε στην Μόσχα με τον Βίκτορ Τσερνομίρτιν και προειδοποίησε πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει για αλλη μια φορά πολιτική κρίση, καθώς η συζήτηση για αποπομπή του Μπαρίς Γιέλτσιν συνεχίσθηκε για δεύτερη ημέρα.

Εν τω μεταξύ, τα Σκόπια επισκέπτεται η πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον.


Τίποτα το συγκεκριμένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οσον αφορά τη πρωτοβουλία του διεθνούς παράγοντα στο κυπριακό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης .

Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Γιαννάκη Κασουλίδη μετά το πέρας συνομιλιών στο υπουργείο εξωτερικών, ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε πως είναι καλοδουχούμενη κάθε πρωτοβουλία του διεθνούς παράγοντα φτάνει να βρίσκεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών σημείωσε πως τα αποτελέσματα των πρόφατων εκλογών στη Τουρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Ενωρίτερα ο κύριος Κρανιδίωτης και η υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, έγινε δεκτή από το Πρόεδρο της δημοκρατίας όπου συζητήθηκε το κυπριακό αλλά και η κρίση στα Βαλκάνια.


Στις 20 Μαίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, στην οποία θα εξετασθεί, σφαιρικά το θέμα της ολοκληρωμένης στρατηγικής για το Κυπριακό.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ύστερα από συνάντηση που είχε η ηγεσία του κόμματος με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Οικονομικων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι στις 24 Μαίου θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό σύσκεψη για θέματα άμυνας, στην οποία εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς θα πάρουν μέρος τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας.


Ο πρέσβης της Ρωσσίας στην Κύπρο Γεκόργκι Μουράτοφ ανέφερε οτι δεν έκανε μέχρι τώρα επίσημη δήλωση για το θέμα της δραστηριοποίησης Ρώσσων επιχειρηματιών στην Κύπρο, μετά την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να ευθυγραμμισθεί πλήρως με το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Ρώσσος πρέσβης ανέφερε ότι μετέφερε απλώς τις ανησυχίες Ρώσσων επιχειρηματιών.

Σχολίασε επίσης τις πληροφορίες περί προθέσεων της Ρωσσικής Δούμα να μην εγκρίνει την συμφωνία Κύπρου Ρωσσίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.


Δεν υπάρχει θέμα διασάλευσης των φιλικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας, τόνισαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι προϋπόθεση για την υιοθέτηση αποφάσεων από πλευράς της κυβέρνησης είναι το εθνικό συμφέρον, το οποίο, όπως σημείωσε, στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλει να αναλογισθούμε πως η Κύπρος είναι ένα διεθνές κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Μουράτοφ δήλωσε ότι στο επίκεντρο των επαφών του είναι η διαφύλαξη και ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.


Τις ανησυχίες Ρώσων επιχειρηματιών, σχετικά με την ευθυγράμμιση της Κύπρου με την Ευρωπαική Ενωση για το εμπάρκο κατα της Γιουγκοσλαβίας, διαβίβασε ο πρέσβης της Ρωσσίας στη Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτωφ στον υπουργό οικονομικών, Τάκη Κληρίδη.

Αυτό δήλωσε ο κύριος Κληρίδης, μετά απο συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, Αλέξη Γαλανό.

Ο Αλέξης Γαλανός απο τη πλευρά του, ανέφερε ότι "είναι ανησυχητικές οι δηλώσεις του κυρίου Μουράτοφ".


Εντυπωσιακή άσκηση πολιτικής άμυνας διεξήχθηκε το πρωί απο μαθητές της Δεύτερης Τεχνικής σχολής Λευκωσίας.

Η άσκηση εμπίπτει στη νέα τακτική που εφαρμόζει η πολιτική άμυνα, για την ασφάλεια των σχολείων που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, παρακολούθησε την άσκηση και ανακοίνωσε την διεξαγωγή, ακόμη έξι παρόμοιων ασκήσεων.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχουν σχέδια πολιτικής άμυνας σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και θα διεξαχθούν πολυάριθμες ασκήσεις.


Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε συνταξιούχος Λοχίας της Αστυνομίας, ως ύποπτος για κλοπή πλακών ακατέργαστου χρυσού, χιλιάδων λιρών, από εργαστήριο χρυσοχοϊας στη Λάρνακα.

Πρόκειται για τον Νίκο Νικολάου, 57 ετών, από τη Λάρνακα, οι παράνομες ενέργειες του οποίου, καταγράφηκαν από τις κάμερες του κλειστού συστήματος παρακολούθησης.


Η πρόθεση των συντεχνιών να επεκτείνουν τις απεργίες των ξενοδοχουπαλλήλων της εταιρείας Λόρδος στη Λάρνακα, προκαλούν την εντονη δυσφορία της κυβέρνησης.

Το οικονομικό κόστος για την Κύπρο είναι ανυπολόγιστο, και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Μουσιούττας, εξέφρασε την ανησυχία και την αγωνία του, για τις διαστάσεις που λαμβάνει η απεργία στη Λάρνακα.

Τόνισε, πως αν επεκταθεί η απεργία θα καταστεί ιδαίτερα ζημιογόνα στον ευαίσθητο τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.


Η αγάπη και το χρέος προς τους 1619 αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας του 74, επέβαλαν την δημιουργία του Οίκου του Αγνοούμενου που, από της 22 Μαίου και τυπικά θα είναι πραγματικότητα.

Σε διάσκεψη τύπου που δόθηκε, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στους σκοπούς και στις, δραστηριότητες του Ιδρύματος "Αλεξανδρος Παπαχριστοφόρου" που ιδρύθηκε απο τον πατέρα Χριστόφορο και την συζυγό του και βρίσκεται στα Πυργά.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα ανακοινώνει ότι συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με στελέχη και μέλη του, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη της Αδούλωτης Κερύνειας και Ελεύθερης Μόρφου.

Την Κυριακή, την εκστρατεία διαφώτισης θα ενισχύσουν: οι Κανταδόροι του Ζήνωνα Λάρνακας, οι οποίοι θα τραγουδήσουν και αντικατοχικά τραγούδια, ο Προσφυγικός Σύνδεσμος Κωμητών Κώμη Κκεπής, το 86ον Σύστημα Προσκόπων Παλλουριώτισσας και η Χορωδία της Πολιτιστικής Κίνησης Η Παλαιά Αγλαντζιά που θα παρουσιάσει και αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 16 στα νότια παράλια και στους 12 βαθμούς στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ, και το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν η κυπριακή σειρά, ΟΙ ΔΙΠΛΑΡΕΣ και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ, με την Κούλα Αναγιωτού και την Κατερίνα Γιουλάκη.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ, και στην συνέχεια την ελληνική κωμική σειρά Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 14 May 1999 - 16:27:14 UTC