Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται από το πρωί στην Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της χώρας Μπαρίς Γιέλτσιν, απομάκρυνε από τα καθήκοντα του τον Πρωθυπουργό Γιεβγκένι Πριμακώφ και διόρισε στην θέση του τον Υπουργό Εσωτερικών και πρώτο αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Σεργκέι Στεπάσιν.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, που μεταδόθηκε πρίν από λίγο απο την κρατική τηλεόραση, ο Γιέλτσιν ανέφερε ότι απομάκρυνε τον Πριμακώφ επειδή η κυβέρνηση του κινήθηκε πολύ αργά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.


Η κυβερνητική κρίση στην Ρωσία αναμένεται να επισκιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για επίλυση του Γιουγκοσλαβικού.

Μάλιστα, ο Μπορίς Γιέλτσιν απείλησε σήμερα πως η Μόσχα μπορεί να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, εαν το ΝΑΤΟ δεν λάβει σοβαρα υπόψη τις Ρωσικές θέσεις.

Την ίδια ώρα στο Πεκίνο, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, προσπαθεί να πείσει την Κίνα, να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, παρα τον βομβαρδισμό της πρεσβείας της στο Βελιγράδι.

Ο Σρέντερ είναι ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Πεκίνο, απο την έναρξη των Νατοικών επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, η Συμμαχία εξαπέλυσε χθες βράδυ τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς, απο την ημέρα έναρξης των Νατοικών επιχειρήσεων στην Γιουγκοσλαβία.

Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός, απο τις τελευταίες επιθέσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Τουρκία επιβεβαίωσε και επίσημα οτι θα επιτρέψει στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της ως ορμητήρια για επιθέσεις κατα της Γιουγκοσλαβίας.


Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με τα περαιτέρω μέτρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που προτίθεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, η κυβέρνηση εξετάζει ποιά θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και για ποιά άλλα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Για τα δεύτερα, είπε, θα ζητηθεί η γνώμη και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη.


Πριν ανακοινωθεί ακόμη η θέση της κυβέρνησης να ευθυγραμμισθεί με την απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες διατύπωσε την αντίδραση του.
Προβληματισμένος από τις συνεχιζόμενες Νατοϊκές επιχειρήσεις, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο διαβαλκανικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κύριος Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει η πρόταση των οκτώ για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία.


Οι διακόσιες νεοφανείς αιρέσεις και παραθρησκευτικές ομάδες που δρουν στην Κύπρο έχουν πετύχει την διείσδυση τους μέχρι και στα σχολεία.

Την σοβαρότητα του προβλήματος, που απασχολεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, ανέπτυξαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Τσιάκκας,

ειδικός ερευνητής και εντεταλμένος της Εκκλησίας της Κύπρου για θέματα αιρέσεων και παραθρησκειών, καθώς και η Παγκύπρια Ενωση Γονέων.

Ο πανοσιολογιώτατος προέβη, μάλιστα, σε συγκεκριμένες καταγγελίες για καταχωρήσεις άρθρων με αιρετικό περιεχόμενο στο σχολικό περιοδικό "Οικογένεια και Σχολείο".


Τούρκοι ιερόσυλοι επιδίδονται σε ανασκαφές για ανακάλυψη θησαυρών σε μικρά εκκλησάκια στα κατεχόμενα εδάφη.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αβρούπα", σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι κάποιοι που πιστεύουν ότι στις εκκλησίες φυλάττονται χρήματα και χρυσός, επιδίδονται σε ανασκαφές των πατωμάτων των ξωκλησιών.

Το αποτέλεσμα, προσθέτει η εφημερίδα, είναι η κατάρρευση των εκκλησιών.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκοκυπριακός τύπος, επαναφέρει το θέμα των παράνομων δοσοληψιών του έποικου ψευδοβουλευτή και δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν.


Τη δέσμευση της χώρας του, για μία διαρκή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, επανέλαβε ο νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Εντουαρτ Κλέϊ.

Το μεσημέρι, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή, ο οποίος εκτός από τις προθέσεις της χώρας του για το Κυπριακό, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, μία εξέλιξη που, όπως σημείωσε ο κύριος Κλέϊ, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων.


Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Δάφνη Σημίτη.

Την κυρία Σημίτη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και η σύζυγος του, Ολγα Δημητριάδου.

Η κυρία Σημίτη θα παραστεί σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στη Λευκωσία.

Κατά την τελετή θα απονεμηθούν τα βραβεία του διαγωνισμού ζωγραφικής και έκθεσης ιδεών με θέμα "Η μοιρασμένη Λευκωσία".

Ο διαγωνισμός διεξήχθη μεταξύ Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Αττικής, υπό την αιγίδα της κυρίας Σημίτη, και μεταξύ αντιστοίχων Ακριτικών Σχολείων της Πόλης της Λευκωσίας, με πρωτοβουλία της κυρίας Ολγας Δημητριάδου.


Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών η δωδεκάτη Μαίου και με σύνθημα " Αξιολογώντας το Παρελθόν - Διεκδικούμε το Μέλλον", οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, τιμούν σήμερα τα άτομα εκείνα, που καθημερινά προσφέρουν φροντίδα, υγεία και πρόληψη σε αυτούς που την χρειάζονται.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, τόνισε ότι το Υπουργείο του, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προσαρμογής και εναρμόνισης της Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης, προωθεί την πανεπιστημιακή κατάρτιση των νοσηλευτών μας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, το οποίο φέτος, συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.


Η αστυνομία μετέχει για τέταρτη κατά συνέχεια χρονιά, με δικό της περίπτερο στην Κρατική Εκθεση.

Η λειτουργία του περιπτέρου, σύμφωνα με τον βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Νικολαίδη, στοχεύει να επιτύχει μια καλύτερη γνωριμία με το ευρύτερο κοινό.

Στο περίπτερο θα διανέμονται διαφωτιστικά φυλλάδια και θα γίνονται προβολές με συντρίμμια από τροχαία δυστυχήματα.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία τίμησε το πρωί σαρανταοκτώ νέους αιμοδότες Αστυνομικούς και Πυροσβέστες.

Η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας, Ειρήνη Κληρίδου, απένειμε διπλώματα στους νέους αιμοδότες, κατά την διάρκεια της τελετής που διοργάνωσε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας.


Ικανοποιητικά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση του 13χρονου μαθητή Παναγιώτη Αρέστη,από τη Χλώρακα, ο οποίος υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση επανασυγκόλλησης των δακτύλων του.

Ο Παναγιώτης έχασε χθες το απόγευμα και τα πέντε δάκτυλα του αριστερού χεριού του, μέσα στο ζυμωτήρι φούρνου που ανήκει στον πατέρα του.

Τον μαθητή χειρούργησε στο Μακάρειο Νοσοκομείου ο μικροχειρουργός Αλκιβιάδης Αλκιβιάδους.

Η επέμβαση άρχισε στις εννέα το βράδυ και τέλειωσε σήμερα το πρωί.


Την αύξηση του προτεινόμενου από την κυβέρνηση ποσού των αποζημιώσεων, λόγω πλεονασμού, από επτακόσιες-είκοσι χιλιάδες λίρες σε ένα εκατομμύριο λίρες, απαιτούν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λάρνακας.

Με σημερινή απόφαση τους, οι λιμενεργάτες δε, χρονικά πλαίσια στις διαπραγματεύσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μηνός.


Το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας επισκέφθηκαν το πρωί μαθητές του Γυμνασίου Ξυλοφάγου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η έκφραση συμπαράστασης προς τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων, που κάθε Σαββατοκυρίακο ενημερώνουν τους ξένους για το Κυπριακό και την τουρκική κατοχή.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στους 11 βαθμούς στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ, και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν η κυπριακή σειρά, ΟΙ ΔΙΠΛΑΡΕΣ και στην συνέχεια, ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΡΟΖΑΛΙΑ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ, και την ελληνική κωμική σειρά Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 12 May 1999 - 15:27:10 UTC