Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το ενδεχόμενο έναρξης μιας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, καθώς και το περιεχόμενό της, αναμένει να συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του χθες, κατά την άφιξή του στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες πλην της Τουρκίας που θα μιλούσαν εναντίον της Κύπρου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ενώ είπε ότι η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση της Αγκυρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ στις Βρυξέλλες δεν σχετίζεται με το θέμα του μορατόριουμ.

Κληθείς εξάλλου, να εκτιμήσει εάν μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο και να αρχίσουν συνομιλίες μέσα στον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, απάντησε χαρακτηριστικά πως πολλά πράγματα είναι δυνατά και πως θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αυτά εξελιχθούν.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει σειρά επαφών με το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ πριν από τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση.


Σαφέστατο μήνυμα προς αυτούς που θα επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις προς την πλευρά μας, για αλλαγή των σχεδιασμών της άσκησης Νικηφόρος, έστειλε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Ας μην διανοηθούν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις, τόνισε ο κύριος Ομήρου, γιατί ματαιοπονούν.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει σε σχέση με τις ασκήσεις Νικηφόρος και Τοξότης, θα ισχύσουν απόλυτα και ότι τα Ελληνικά μαχητικά, θα πετάξουν και φέτος πάνω από την Κύπρο.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Αμυνας, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να ασκήσουν τις πιέσεις τους προς την Τουρκία, την πλευρά που έχει δημιουργήσει και συντηρεί το πρόβλημα στην Κύπρο.


Συγκλονισμό στην κοινή γνώμη προκάλεσαν οι χθεσινοβραδυνές αποκαλύψεις του Λόγου, για την ύπαρξη κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων αγοριών, το οποίο δρα στην πρωτεύουσα.

Μάλιστα, όπως είχαμε μεταδώσει, 15χρονος, εξασφάλιζε χάπια γυναικείων ορμονών από φαρμακείο για ανάπτυξη του στήθους του, κατόπιν συνταγής που του έδιδε ιατρός.

Η υπόθεση εξετάζεται από ανακριτές της αστυνομίας ενώ δεν αποκλείονται σύντομα και συλλήψεις.

Νεότερες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του Λόγου στις οκτώ.


Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ενημερωθούν αύριο από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, σχετικά με τις καταγγελίες που έθεσε ενώπιον του ο βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης, και οι οποίες αφορούν τις οικονομικές δραστηριότητες του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Υστερα από την ενημέρωση, ο Πρόεδρος της Βουλής θα δώσει οδηγίες προς την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, για να αρχίσει την εξέταση των καταγγελιών που αναφέρονται στον κατάλογο που παρέδωσε ο κύριος Πουργουρίδης.

Εν τω μεταξύ, από το στενό περιβάλλον του Σπύρου Κυπριανού, του οποίου ζητήσαμε να μας σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντίνου Νιχαηλίδη, δηλώθηκε ότι δεν αγγίζουν τον κύριο Κυπριανού τα όσα περιέχονται στους ανέντιμους, όπως τους χαρακτηρίζει, υπαινιγμούς, ψιθύρους και δημοσιεύματα αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου της Βουλής.

Ακόμη, δηλώθηκε ότι ο κύριος Κυπριανού καμία σχέση δεν είχε με τις ενέργειες του κυρίου Πουργουρίδη.


Με αφορμή την επέτειο του απαγχονισμού τους από τους Αγγλους αποικιοκράτες, εθνικοί σύλλογοι και σωματεία, τίμησαν με μνημόσυνα και άλλες εκδηλώσεις τη μνήμη των ηρώων του απευλευθερωτικού μας αγώνα Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη Στέλιου Μαυρομάτη.

Στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Παύλου στη Λευκωσία, επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Εξάλλου, στον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου Στροβόλου, τελέστηκε το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Χαράλαμπου Πεττεμερίδη, από τον ομώνυμο αθλητικό σύλλογο, και στο οποίο μίλησε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

Επίσης, στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, τελέστησε μνημόσυνο των θυμάτων της τουρκικής εισβολής από την Κυθρέα καθώς και μνημόσυνο όσων Κυθρεωτών απεβίωσαν στα χρόνια της προσφυγιάς.

Στο μνημόσυνο και την εκδήλωση του σωματείου "Ελεύθερη Κυθρέα", την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.


Στους ήρωες του Απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Αντρέα Παναγίδη και Στέλιο Μαυρομμάτη, ήταν αφιερωμένη αυτό το σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η εκστρατεία που διεξάγουν μέλη και στελέχη του ΠΑΚ και συγγενείς αγνοουμένων καλύπτει όχι μόνο τους ξένους τουρίστες αλλά και τους Ελληνοκυπρίους, εκείνους που σύμφωνα με το ΠΑΚ, δεν έχουν αντιληφθεί, ότι οι επισκέψεις τους στα κατεχόμενα με τους όρους και τις διατυπώσεις που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς, υποσκάπτουν και πλήττουν τον απελευθερωτικό μας αγώνα.

Αύριο, εξάλλου, στον χώρο του οδοφράγματος, θα τελεστεί πολιτικό μνημόσυνο των τριών απογχονισθέντων ηρώων.


Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα θα είναι από τα θέματα που θα εξεταστούν στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η σύνοδος συνέρχεται στο Στρασβούργο, από τις 21 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, και την Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπεί τριμελής αντιπροσωπεία, η οποία αναχώρησε το πρωί.


Νέο κρούσμα κλοπής αυτομάτου όπλου σημειώθηκε στη Λεμεσό.

Συγκεκριμένα, από το σπίτι του Νίκου Δημητρίου, από το Τραχώνι, κλάπηκε ένα όπλου τύπου Ζάσταβα, το οποίο είναι χρεωμένο από την Εθνική Φρουρά στον γιό του Δημητρίου, Ανδρέα, έφεδρο, καθώς και διακόσιες σφαίρες.

Οι δράστες, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε, παραβίασαν αλουμινένιο παράθυρο και εισήλθαν στο σπίτι, έκλεψαν επίσης ένα αεροβόλο και χρυσαφικά αξίας οκτακόσιων λιρών.

Ο Δημητρίου, αντιλήφθηκε την διάρρηξη και κλοπή μετά τα μεσάνυκτα, οπότε και είχε επιστρέψει με την οικογένειά του στο σπίτι τους, έπειτα από νυκτερινή έξοδο.


Στους τριάντα-πέντε έχει φθάσει ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο του πλοίου "Πριγκίπισσα της Ανατολής", στην θάλασσα των Φιλιππινών, ενώ η τύχη εκατόν τεσσάρων ατόμων εξακολουθεί να αγνοείται.

Εκπρόσωπος της πλοικτήτριας εταιρείας δήλωσε ότι από τους

453 επιβαίνοντες του πλοίου επέζησαν οι 314.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται φόβοι για μη ύπαρξη άλλων επιζόντων, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζονται.

Παράλληλα, μερικοί από τους επιζώντες κατηγόρησαν τα μέλη του πληρώματος ότι δεν βοήθησαν τους επιβάτες να γλιτώσουν και προσπάθησαν να σώσουν μόνο τους εαυτούς τους.


Ετοιμος για μία συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό μεσολαβητή για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος.

Διαγράφοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης στην Γάζα, ο Ντένις Ρος δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου για την ειρηνευτική διαδικασία, αδιέξοδο που υφίσταται εδώ και δεκαεννέα μήνες.

Σημείωσε παράλληλα, ότι χρειάζονται ακόμη περισσσότερες προσσπάαθειες για να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, θα ολοκληρώσσει την εντεκαήμερη αποστολή του, με μια τελευταία συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου.


Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Τα αποτελέσματα στους δυο αγώνες που βρίσκονται σε εξελίξη είναι:

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ-ΑΛΚΗ 1-0 και

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΕΥΑΓΟΡΑΣ 0-0

Στις επτά θα διεξαχθεί το πρώτο ντέρπι της χρονιάς με την Ομόνοια να υποδέχεται στο Μακάρειο την Ανόρθωση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ενδεχόμενο να πέσουν μερικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα κατέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 19 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει αίθριος με λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς τριών Μποφόρ και θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 έως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 28 στα λοιπά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό 29 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 20, και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 20 September 1998 - 15:27:10 UTC