Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάνει απόψε στη Νέα Υόρκη, όπου τη Δευτέρα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ ακολούθως θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρο Πάγκαλο.

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν έχει ορισθεί το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής, μετά την ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.


Ολες τις πτυχές του Κυπριακού ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συζήτησαν σε χωριστές συναντήσεις, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με τον Πρωθυπουργό συζήτησε την ουσία του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι το γενικό αίσθημα των Κυπρίων έχει ενισχυθεί καθώς επαναβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο σε όλους τους τομείς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι είναι εδραιωμένη η στενή συνεργασία Αθηνών- Λευκωσίας και συνεπώς μπορούν να προωθηθούν καλύτερα οι αποφάσεις και οι επιλογές μας.

Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι με τον Ελληνα Πρωθυπουργό συζήτησε την ουσία του ανακοινωθέντος Σημίτη-Κληρίδη, η οποία συμπίπτει με τις θέσεις του ΑΚΕΛ, ότι η πυραυλολογία είναι αχρείαστη, όπως αχρείαστη είναι και η υπόμνηση στρατιωτικών θεμάτων.

Συνεπώς, είπε ο κύριος Χριστόφιας, η ουσία του Κυπριακού δεν είναι μόνο το αυτονόητο (ότι δηλαδή είναι θέμα εισβολής και κατοχής), αλλά πρέπει να υπάρχει συνεχής διπλωματική επίθεση της Ελλάδος και της Κύπρου, ώστε να προωθηθεί διεθνής πίεση προς την Τουρκία και τον Ντενκτάς να αναθεωρήσουν την αδιάλλακτη στάση τους.

Από την Αθήνα οι δύο ηγέτες θα αναχωρήσουν σήμερα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστούν Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


Με τα όσα είπε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, αυτο/ενοχοποιείται πλήρως, αφού ομολόγησε, ότι, σε δύο περιπτώσεις του έδωσαν διαμερίσματα σε πολύ πιο χαμηλή τιμή από όσο κόστιζαν.

Ο κύριος Πουργουρίδης σημείωσε ότι στο εξωτερικό έχουν παυθεί υπουργοί οι οποίοι δέχθηκαν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους, πόσο μάλλον, όπως είπε, να παραδέχονται ότι πήραν διαμερίσματα στη μισή τιμή.

Ακόμη, ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Μιχαηλίδη, προκύπτει και θέμα φορολογικής δήλωσης του Υπουργού, κατά πόσο δηλαδή όλες οι οικονομικές του δραστηριότητες είχαν δηλωθεί για λόγους αποκοπής φόρου εισοδήματος.

Τις τελευταίες μέρες, και ιδιαίτερα χθες και σήμερα, ανέφερε ο κύριος Πουργουρίδης, έχει δεχθεί και άλλες καταγγελίες που αφορούν τον Υπουργό Εσωτερικών και τις οποίες θα ερευνήσει.


Ο αριθμός των εικόνων που είχαν κλαπεί χθες από την εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Ιλαρίωνα, στην Περιστερώνα, είναι συνολικά είκοσι και όχι εννέα, όπως είχε αρχικά διαπιστωθεί.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, εκτός από τις εικόνες της Παναγίας και του Αποστόλου Βαρνάβα, κλάπηκαν ακόμη δεκαοκτώ εικόνες διαφόρων Αγίων.

Μεταξύ των εικόνων που κλάπηκαν περιλαμβάνονται η εικόνα των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος του 1816, οι εικόνες του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Χαραλάμπους και της Ανάστασης του Χριστού και τρεις του 1849, καθώς και η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, του 19ου αιώνα.

Επίσης, κατά τις έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκε ξύλινο κουτί εισφορών και κλάπηκε χρηματικό ποσό το οποίο δεν έχει υπολογιστεί.

Η ταυτότητα των δραστών παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη, όμως μελετούνται και τα ενδεχόμενα να πρόκειται για αλλοδαπούς ή για αρχαιοκάπηλους από τα κατεχόμενα.


Το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και αγωνιστικού φρονήματος των αξιωματικών και εθνοφρουρών στα φυλάκια της γραμμής αντιπαρατάξεως διαπίστωσε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, κατά την επίσκεψη του σε φυλάκια της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και Λάρνακας.

Αναφορικά με τη βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής στην Εθνική Φρουρά, ο κύριος Ομήρου μελέτησε επί τόπου τα προβλήματα και έδωσε οδηγίες για συμπλήρωση του εξοπλισμού διαμονής και διαβίωσης καθώς και εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών.

Η επίσκεψη του κυρίου Ομήρου σε φυλάκια της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και Λάρνακας αποτελεί συνέχεια της περιοδείας του σε όλα τα φυλάκια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.


Πιστοί στον αγώνα τους, οι φρουροί του Οδοφράγματος, συνέχισαν και σήμερα την διαφωτιστική τους εκστρατεία, η οποία καλύπτει όχι μόνο τους ξένους τουρίστες αλλά και τους Ελληνοκυπρίους, εκείνους που σύμφωνα με το ΠΑΚ, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι επισκέψεις στα κατεχόμενα υποσκάπτουν τον απελευθερωτικό μας αγώνα.

Ο σημερινός αντικατοχικός αγώνας ήταν αφιερωμένος στους ήρωες του Απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Αντρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομάτη, με αφορμή την τεσσαρακοστή-δεύτερη επέτειο του απαγχονισμού τους από τους Αγγλους.

Τον χώρο του Οδοφράγματος επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία του Δήμου Αζόφ της Ρωσίας, η οποία φιλοξενείται από τον Δήμο Αγλαντζιάς.

Εξ'άλλου την ερχόμενη Δευτέρα, θα τελεστεί πολιτικό μνημόσυνο των ηρώων Κουτσόφτα, Παναγίδη και Μαυρομάτη, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, το οποίο συνδιοργανώνεται από το ΠΑΚ, την κοινότητα Παλιομετόχου και άλλα σωματεία.


Στον Διεθνή χώρο.

Στους δεκατρείς έφθασαν οι νεκροί που έχουν βρεθεί μετά το ναυάγιο του πλοίου "Πριγκίπισα της Ανατολής", που ναυάγησε χθες το βράδυ στα ανοικτά των Φιλιππινών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, του ναυαγίου επέζησαν τρακόσια δεκατρία πρόσωπα, ενώ εκατόν εικοσι-επτά αγνοείται ακόμη η τύχη.

Το πλοίο που χτυπήθηκε από τον τυφώνα "Βίκυ", είχε τρακόσιους πενήντα ένα επιβάτες και εκατονταμελές πλήρωμα.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων, οι έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν πολλά πολεμικά πλοία και ένα ελικόπτερο, θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα.


Στην Αλγερία, περισσότερα από τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες το απόγευμα, από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην αγορά της πόλης Τιαρέ, 310 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Αλγέρι.

Η νέα αυτή επίθεση ανεβάζει σε εξήντα τον αριθμό των νεκρών από το περασμένο Σάββατο, όταν ο Πρόεδρος της χώρας Λιαμίν Ζερουάλ εξήγγειλε πρόωρες προεδρικές εκλογές και εξέφρασε την πρόθεσή του να μην υποβάλει υποψηφιότητα.


Στα Τίρανα βρίσκονται από το πρωί ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γιώργος Παπανδρέου και ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Μπρό/νισλαβ Γκέρεμεκ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης και προώθησης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους, θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον Πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και πιθανόν και με τον Σαλί Μπερίσα.

Από τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα των συζητήσεων, είναι το ενδεχόμενο σύλληψης του Σαλί Μπερίσα και πώς μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, τόσο από το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και από τους Σοσιαλιστές.

Εν τω μεταξύ, ηρεμία επικρατεί σήμερα στα Τίρανα. Ωστόσο, χθες βράδυ, σημειώθηκαν συμπλοκές βορείως της πρωτεύουσας μεταξύ ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και ενόπλων υποστηρικτών του Σαλί Μπερίσα οι οποίοι κατευθύνονταν στα Τίρανα.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών σκοτώθηκαν τρεις οπλοφόροι και συνελήφθησαν εκατόν πρόσωπα τα οποία και ανακρίνονται.


Με τέσσερα παιχνίδια ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ειναι

ΑΡΗΣ-ΑΠΟΕΛ

ΑΕΚ-ΑΕΛ

ΔΟΞΑ-ΕΘΝΙΚΟΣ

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει τοπικά μερικώς συννεφιασμένος.

Οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και θα πνέουν από βορειοδυτικές μέχρι βορειοδυτικές κατευθύνσεις.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 19 στα ανατολικά παράλια και στους 10 στα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα εξακολουθήσει μερικώς συννεφιασμένος.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι δυτικοί μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ και το απόγευμα ισχυροί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 27 στα δυτικά παράλια και στους 19 στα ορεινά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα επίσης 31 με 21, στη Λεμεσό 28 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 19 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 19 September 1998 - 14:27:41 UTC