Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με τη ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών σε περιοχή της Λάρνακας κορυφώθηκαν σήμερα οι συνδυασμένες αεροναυτικές ασκήσεις Τοξότης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Βεργίνα της Εθνικής Φρουράς.

Η πρώτη ρίψη αλεξιπτωτιστών έγινε λίγο μετά τις πέντε το πρωί από ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Σε-130 το οποίο συνοδευόταν από ελληνικά μαχητικά.

Τα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ανέπτυξαν δραστηριότητα στο χώρο ελέγχου πτήσεως Λευκωσίας σε συνεργασία με σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού καθώς και με τις μονάδες αεροπορίας και ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Δεύτερη ρίψη αλεξιπτωτιστών πραγματοποιήθηκε στις δέκα το πρωί με απόλυτη επιτυχία.

Στην άσκηση Τοξότης πήραν μέρος δύο φρεγάτες και σκάφη υποστήριξης του πολεμικού Ναυτικού στο τρίγωνο Κρήτη- Ρόδος- Κύπρος.

Από πλευράς της Εθνικής Φρουράς δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία το σύστημα αεράμυνας της αεροπορικής βάσης Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο, με την ενεργοποίηση των Ραντάρ και αντιεροπορικών.


Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι έτοιμος να μελετήσει διάφορες ιδέες, για άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων που εξυπηρετούν τους στόχους της αποστρατιωτικοποίησης, δεν διαφοροποιεί την πάγια θέση της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό, εξήγησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης με την αναφορά του αυτή, εξειδικεύει κάποιες πτυχές της πρότασης για αποστρατιωτικοποίηση.

Η θέση, συμπλήρωσε, είναι σαφής, παραμένει η ίδια και πρόσθεσε ότι απλώς άλλαξε ο τρόπος διατύπωσής της.

Σε σχέση με τις προϋποθέσεις για την αναστολή εγκατάστασης των πυραύλων Ες 300 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα που να οδηγούν στην αποστρατιωτικοποίηση.

Ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι ο ειδικός συντονιστής στο Στέητ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλερ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 25 και 26 Μαίου, και ότι η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για επανέναρξη των συνομιλίων.


Ικανοποιητική χαρακτήρισε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις Κλίντον ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ενώ θεώρησε υποτονική την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα και δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε να εκφράσουμε ικανοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και σε πληροφορίες που έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες που κάνουν λόγο για "τρίγωνο" στα εθνικά μας προβλήματα, το οποίο σημαίνει ταυτόχρονη διαπραγμάτευση στο κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Συζητείται αυτή τη στιγμή ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Στην έκθεση που συνοδεύει το νομοθέτημα σημειώνεται ότι ξεφεύγουν από τον αξιόποινο χαρακτήρα μόνο οι περιπτώσεις μεταξύ άρρενων ενηλίκων συναινούντων κατ' ιδίαν.

Ταυτόχρονα διατηρείται το ποινικά κολάσιμο τέτοιων πράξεων, όταν γίνονται κάτω από άλλες περιστάσεις, ενώ περιλαμβάνονται και αυστηρότερες ποινές περιλαμβανομένης της διά βίου φυλάκισης.

Εν τω μεταξύ, η παγκύπρια επιτροπή αγώνα ενάντια στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας με ανακοίνωση της προειδοποιεί ότι με την ψήφιση του επαίσχυντου αυτού νόμου πλήττεται η ηθική και η αξιοπρέπεια μας, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο τα παιδιά μας, απειλείται ο θεσμός της οικογένειας, διαβρώνεται η κοινωνία μας, ναρκοθετείται ο εθνικός μας αγώνας και τέλος καταπατούνται τα δικαιώματα μας ως χρηστών και έντιμων πολιτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας, προστέθηκε στο νομοσχέδιο πρόνοια που θα απαγορεύει τη διαφήμιση ή την παρότρυνση για ομοφυλοφιλικές πράξεις, πρόνοια η οποία θα προβλέπει ποινή μέχρι και ένα χρόνο φυλάκιση.


Την αντίθεση της εκκλησίας στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Μακαριώτατος, οι συγκεκριμένες πρόνοιες που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο απαλύνουν κάπως το πρόβλημα.

(ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ)


Ιδία βούληση η Τουρκία, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο Συμβούλιο Σύνδεσης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Τουρκική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα, διατυπώνει παράπονα για πολιτικές πιέσεις και επικρίσεις που δέχεται από την Ευρώπη και οι οποίες αφορούν το Κυπριακό, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες επανέλαβε και σήμερα τις πάγιες θέσεις της, για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο κύριος Ρέππας επεσήμανε εξάλλου, ότι οι θέσεις αυτές της Ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζουν τις πάγιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η Ελλάδα, σε περίπτωση σύγκλησης του Συμβουλίου, θα δεχθεί εντονότατες πιέσεις από τους εταίρους της, για την άρση του Ελληνικού βέτο στη κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.


Νέο θανατηφόρο σημειώθηκε σήμερα, με θύμα τον Νίκο Κωνή, 66 ετών από τη Λακατάμια.

Το δυστύχημα συνέβη στον δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού παρά τη διασταύρωση Ζυγίου, όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κωνής συγκρούστηκε με άλλο όχημα.

Ο Κωνής ο οποίος ήταν συνοδηγός, εκτινάχθηκε στην άσφαλτο βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η αστυνομία, η οποία αναζητεί συνεπιβάτιδα, πιθανώς αλλοδαπή καλλιτέχνιδα που εγκατέλειψε τη σκηνή, θεωρεί ως αιτία του δυστυχήματος, την υπερβολική ταχύτητα.


Αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση των φρουρών των πολιτικών προσώπων κατά πενήντα τοις εκατόν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε δυσαρέσκεια και είπε ότι το θέμα θα απασχολήσει την αρμόδια ειδική επιτροπή της Βουλής.

Το θέμα, εξάλλου, απασχόλησε την πρωϊνή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, υπό την προεδρία του κυρίου Κυπριανού.

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επέκρινε έντονα και το ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη προσπάθεια εξευτελισμού και υπόσκαψης του κύρους των πολιτικών ηγετών.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει την απόφαση για μείωση των φρουρών ως ετσιθελική και δημαγωγική.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επανεξετάσει την απόφαση της.

Αντίθετα, ο κύριος Κόσης είπε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του αριθμού των φρουρών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε επικρίσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα, ο κύριος Κόσης διευκρίνισε ότι η μείωση δεν αφορά τη φρουρά της Βουλής.


Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες το απόγευμα στο χωριό Κιδάσι της επαρχίας Πάφου, όταν αστυνομική περίπολος έριψε πέντε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς εναντίον υπόπτου.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Γεωργίου από τα Χολέτρια, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή με γυναικείο τσαντάκι, υπόπτου περιεχομένου, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου στο αυτοκίνητό του.

Ο Γεωργίου απέκρυψε αρχικά το τσαντάκι στους αγρούς όπου διέφυγε, ωστόσο αργότερα, παραδόθηκε και υπέδειξε την τοποθεσία όπου το έκρυψε.

Η αστυνομία βρήκε στο τσαντάκι 18 φυσίγγια απαγορευμένου τύπου.

Ο Γεωργίου, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα εξαήμερης κράτησης για διευκόλυνση των ανακρίσεων.


Το δημόσιο χάνει περίπου ένα εκατομμύριο λίρες τον μήνα από τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, δήλωσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο βουλευτής Νίκος Κλεάνθους.

Το 1991 το κόστος ανήρχετο σε 85 εκατομμύρια λίρες, ανέφερε ο κύριος Κλεάνθους, σήμερα ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια λίρες, ενώ για κάθε χρόνο καθυστέρησης το κόστος ανεβαίνει κατά 5 τοις εκατόν.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων ανέφεραν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στους μελετητές καθώς και στις αλλαγές στους σχεδιασμούς.


Παραιτήθηκε σήμερα την αυγή, ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουχάρτο, έπειτα από τριαντα-δύο χρόνια στην εξουσία.

Υποκύπτοντας σε λαϊκές κινητοποιήσεις, ο Σουχάρτο, ανακοίνωσε την παραίτηση του σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ενώ τα ηνία της χώρας, μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2003, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Γιουσούφ Χαμπίμπι, εξηντα-ενός χρόνων, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος, αμέσως μετά την παραίτηση.

Προτού ακόμη ολοκληρωθεί το τηλεοπτικό διάγγελμα του Σουχάρτο, χιλιάδες φοιτητές άρχισαν να κραυγάζουν "επιτέλους ελευθερία", κυματίζοντας σημαίες στους δρόμους της πρωτεύουσας Τζακάρτα, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας και χορεύοντας έξαλλα.

Ωστόσο, πολλοί διαδηλωτές αρνούνται να αποδεχτούν ως πρόεδρο τον Χαμπίμπι, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Σουχάρτο, και κάλεσαν τον λαό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία άσκησε έντονη πίεση προς την κατεύθυνση για παραίτηση του Σουχάρτο, χαιρέτησε την απόφαση του, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, δήλωσε ότι η Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τη Ινδονησία στη δημιουργία μιάς σταθερής δημοκρατίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με δυτικούς ως βορειοδυτικούς ασθενείς, 3 Μποφόρ ανέμους.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια.

Αύριο παρατεταμένες περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί δυνατοί, 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 24 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 12, στη Λεμεσό 25 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 18


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 21 May 1998 - 16:27:17 UTC