Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Tο Συμβούλιο Ασφαλείας κατέστησε σαφές, ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να συνεχιστούν μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών και όχι της αναγνώρισης της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών, όπως επιδιώκει το ψευδροκράτος.

Σε επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ολομέλεια του Διεθνούς Οργανισμού επιβεβαιώνει τη σθεναρή υποστήριξή της, στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, και στις πρόσφατες προσπάθειες του ειδικού συμβούλου Ντιέγκο Κόρντοβεζ για το Κυπριακό.

Παράλληλα, η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας δηλώνει κατηγορηματικά, ότι εμμένει στην απαράβατη και χωρίς καμία τροποποίηση εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του σώματος.

Απορρίπτει δηλαδή, ως αντιβαίνουσες προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη του Οργανισμού καθώς και τις αξιώσεις που εγείρει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αξιώσεις που οδήγησαν σε ναυάγιο τόσο την αποστολή Κόρντοβεζ όσο και τις πρωτοβουλίες του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Στη τρισέλιδη επιστολή, την οποία έστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την αποτυχία των επαφών του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο Κόφι Ανάν παραθέτει λεπτομερώς τις απαράδεκτες αξιώσεις του Ντενκτάς, και υπογραμμίζει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αμφισβήτησε πλέον, την ίδια την ουσία και την εγκυρότητα του πλαισίου των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.


Πλήρως ικανοποιημένη, δέκτηκε η κυβέρνηση την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας, στην οποία επιρρίπτεται η ευθύνη για την αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα στο κυπριακό, στην τουρκική πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι είναι μια εξέλιξη που, σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή που διερχόμαστε, υποβοηθεί τους χειρισμούς μας.

Η θέση του συμβουλίου ασφαλείας, συνέχισε, ενδυναμώνει τις προσπάθειες για μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο συμβούλιο ασφαλείας, σημειώνοντας ότι είναι θέμα που θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία του συμβουλίου ασφαλείας.

Κληθείς από την άλλη να σχολιάσει την απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, δήλωσε ότι είναι πάντα η ίδια ιστορία και απηυθυνε στους δημοσιογράφους την ερώτηση, τί νομίζεται ότι θα πουν.

Ο κύριος Μπρίλ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο αμερικανός συντονιστής Τόμας Μίλερ θα φθάσει στην Κύπρο το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας.

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο κομίζει οποιεσδήποτε ιδέες για επανέναρξη των συνομιλιών είπε, ότι θα μιλήσει με τις δύο πλευρές για το κυπριακό.

Επιπλέον ο κύριος Μπρίλ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προβάλουν την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο και νησί, όπου υπάρχει σταθερότητα.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει πολλά στην Τουρκία κι έχει φθάσει η ώρα για εξαργύρωση, δήλωσε από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οποιαδήποτε επίδειξη αδυναμίας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα συνέβαλλε στη συνέχιση της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ανεπίσημης επίσκεψής τους στις Ηνωμενες Πολιτείες, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της υπερδύναμης για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέτει προϋποθέσεις για να προσέλθει σε διάλογο.


Την ανησυχία του για την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί στην Κύπρο, μετά την αναμενόμενη έλευση των Ρωσικών πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο εξέφρασε αργά χθες το απόγευμα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Ουέσλεϊ Κλάρκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στο Πεντάγωνο, για την κατάσταση που επικρατεί στη Βοσνία.

Ο στρατηγός Κλάρκ χαρακτήρισε την Κύπρο ως πιθανή εστία έντασης, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή των ανησυχιών, είναι η μείωση της έντασης που υπάρχει εκεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο στρατηγός Κλαρκ, δήλωσε πως δεν βλέπει κάποιο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην Κύπρο.


Μέχρι τον Μάιο του 2000 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου δρόμου Λάρνακας-Αμμοχώστου, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων.

Αυτό τόνισε ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι τα προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις κοινότητες που επηρεάζονται, βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης.

Ο νέος δρόμος, ο οποίος θα κοστίσει περίπου 30 εκατομύρια λίρες, θα αρχίσει από την Πύλα, θα κατευθυνθεί προς Ξυλοτύμπου, Νότια της Ορμήδιας, Νότια της Ξυλοφάγου, και μετά θα ακολουθήσει τον υφιστάμενο δρόμο Ξυλοφάγου-Αγίας Νάπας, θα προχωρήσει προς Παραλίμνι και θα καταλήξει στον Πρωταρά.


Στην κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες, θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Το θέμα απασχόλησε πρωινή σύσκεψη του υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους των εργοδοτών και των Συντεχνιών.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης, δεν είναι να περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας, ούτε να στερήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει μια ρύθμιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις, και να εξασφαλίζει τα στοιχειώδη δικαιώματα του λαού.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Μιχαλάκης Ιωάννου τόνισε ότι η συντεχνιακή πλευρά θα ενεργήσει με τρόπο, ούτως ώστε η ρύθμιση του θέματος της απεργίας να εξυπηρετεί τον τόπο και να μήν προκαλεί αντιδράσεις ή να είναι ανασταλτικός παράγοντας στο δικαίωμα των εργαζομένων να βελτιώσουν τους όρους εργασίας τους.


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την υστάτη, να δώσει στους φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολιγικού Ιδρύματος, την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε εξετάσεις, μετά το θέμα που προέκυψε από τις καταλήψεις των σπουδαστών, με κίνδυνο να χάσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας είπε πως το υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε την παράταση της ακαδημαϊκής χρονιάς για όσες μέρες χάθηκαν, λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων, ούτως ώστε να καλυφθούν οι απουσίες, η διδακτέα ύλη, και να εξασφαλίσουν τις μονάδες που χρειάζονται για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι εξετάσεις του Απρίλη και οι τελικές εξετάσεις θα μεταφερθούν για αργότερα.


Πραγματοποιείται στη Λευκωσία, το δέκατο Παγκύπριο συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας-ΣΕΚ.

Ενα από τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο είναι οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ιδιαίτερα ενόψει των διαπραγματεύσεων για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Μιχαλάκης Ιωάννου, κάλεσε τους εργοδότες και την κυβέρνηση να επιδείξουν διαλλακτικότητα.

Εκκληση για εργατική ειρήνη απηύθηνε και ο Υπουργός Εμπορίου, τονίζοντας πως η ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων και η ανταγωνιστικότητα μας στο διεθνή χώρο, αποτελούν προϋποθέσεις για την επιτυχία μας στον τουριστικό τομέα.

Χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό ως σημαντικό αιμοδότη της Κυπριακής οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης τους κοινωνικούς εταίρους να επιληφθούν των υφιστάμενων διαφορών, όσον αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.


Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, οδηγήθηκε το πρωί ο Κυριάκος Ανδρέου Ζανά, 36 ετών, οδηγός ταξί από το Κίτι, ο οποίος παραδέχθηκε την διάπραξη της δολοφονίας της Γαλλίδας τουρίστριας Φρανσουάζ Ζιακλίν Σιομίκ.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η κατηγορούσα αρχή αναφέρθηκε στα γεγονότα της δολοφονίας της άτυχης τουρίστριας.

Εκ μέρους της, η υπεράσπιση ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, επικαλούμενη ψυχολογικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος, καθώς επίσης την συνεργασία που επέδειξε με τις αστυνομικές αρχές, τόσο στην εξιχνίαση του εγκλήματος όσο και στην παραδοχή του.

Το δικαστήριο όρισε για επιβολή ποινής στο Ζανά την τετάρτη Ιουλίου.


Δεν υπάρχει ισορροπία στην αναζωογόνηση και εμπλουτισμό των ακριτικών περιοχών στην εντός των τοιχών Λευκωσία, αφού η περιοχή δυτικά των πεζόδρομων Λήδρας και Ονασαγόρου, μεταξύ Φανερωμένης και Πύλης Πάφου, παρουσιάζει πολύ περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Αυτή ήταν η διαπίστωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ακριτικών Περιοχών, η οποία πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή, για να προβεί σε κατ'ιδίαν εκτίμηση της ιδιάζουσας κατάστασης που επικρατεί.

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μάρκος Κυπριανού, η εισήγηση της επιτροπής θα είναι η επέκταση του σχεδίου αναζωογόνησης ακριτικών περιοχών, ώστε να υπάρξει ισορροπία στην αναμόρφωση και εμπλουτισμό τους.


Ιστορική ημέρα θεωρείται η σημερινή για το λαό της Βορείου Ιρλανδίας, αφού διεξάγεται δημοψήφισμα για επικύρωση της συμφωνίας ειρήνευσης για το Βορειο- ιρλανδικό, με την οποία δίνεται ένα τέλος στην τριάνταχρονη αιματοχυσία.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να απαντήσουν με ένα ναι ή ένα όχι στην ειρηνευτική συμφωνία, που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας καθώς και οκτώ κόμματα από την βόρειο Ιρλανδία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εξήντα τοις εκατόν των ψηφοφόρων, υποστηρίζουν την συμφωνία.

Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κάλεσε, όλους τους ψηφοφόρους της Ιρλανδίας να ψηφίσουν υπέρ της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας και να αγκαλιάσουν ένα κοινό ειρηνικό μέλλον.


Μακελειό σημειώθηκε χθες σε γυμνάσιο του Ορεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής εισέβαλε στην καντίνα του σχολείου και άρχισε να πυροβολεί με ημιαυτόματο όπλο, εναντίον συμμαθητών του.

Από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκε ένας δεκαεπτάχρονος και τραυματίστηκαν άλλα 23 άτομα.

Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία μετέβη στο σπίτι του ανήλικου δράστη, όπου βρήκε άλλα δύο πτώματα, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν στους γονείς του.

Ο Κίπλαντ Κίγκελ, είχε αποβληθεί την προηγούμενη ημέρα, γιατί επιχείρησε να εισέλθει στο σχολείο οπλοφορώντας.

Δικαστικές αρχές του Ορεγκον δήλωσαν ότι ο δράστης θα δικαστεί ως ενήλικας.

Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η ελάχιστη ποινή που προβλέπει η νομοθεσία του Ορεγκον για ανθρωποκτονία είναι κάθειρξη 25 ετών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος.

Λίγες τοπικές νεφώσεις που θα αναπτυχθούν γύρω στο μεσημέρι, δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα νότια παράλια και στα νότια και στους 22 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 11, στη Λεμεσό 24 με 15 στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 13


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 22 May 1998 - 15:27:14 UTC