Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αυστηρές επικρίσεις διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χειρίσθηκαν το θέμα του ιερωμένου ο οποίος φέρεται να έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κύριος Σολωμής, ανέφερε ότι η όλη αντιμετώπιση του θέματος αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ατόμου και είναι αντίθετη με τους κανόνες δεοντολογίας.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, δόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας χθες το απόγευμα και θα ανακοινωθούν μόνο στον ενδιαφερόμενο.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Σολωμής δήλωσε ότι θα εξετασθεί κατά πόσο έχει διαπραχθεί πειθαρχικό παράπτωμα, από οποιονδήποτε χημικό, σε σχέση με τη διαρροή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι μόλις ληφθούν τα τελικά αποτελέσματα των ιατρικών αναλύσεων, θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, για να αποφασίσει επί του θέματος.

Ο Μακαριώτατος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι ο ιός του έϊτς ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, δεν μεταδίδεται με κανένα τρόπο μέσω της θείας κοινωνίας.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες και τους φόβους των πιστών να έχουν πνευματική και τελετουργική επικοινωνία με έναν ιερωμένο, ο οποίος είναι φορέας του ιού του AIDS.


Εφθασε νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ο οποίος θεωρείται και ο προπομπός της επίσκεψης του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, η οποία αρχίζει από αύριο.

Ο κύριος Μίλερ κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δεν προέβη σε δηλώσεις και αναχώρησε αμέσως για την Λευκωσία, όπου αυτη την ωρα συναντανται στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένοντας να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενόψει της άφιξης του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλπρουκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει σήμερα ότι η νέα αμερικανική πρωτοβουλία, είναι πάρα πολύ σημαντική.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι από τις πάγιες θέσεις της, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οταν ο Χρήστος Στυλιανίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Μαϊκ Μακέρι,ωο οποίος επανέλαβε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εγκατάσταση των πυραύλων Ες-300, ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για θέματα ασφάλειας και άμυνας.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε το λαό σε συστράτευση και αγώνα για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση του με δημάρχους από την Ελλάδα, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στους κινδύνους, που εγκυμονεί μιά λύση διζωνικής ομοσπονδίας.

Πρέπει, τόνισε, να επιμένουμε στην ενότητα της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι Ελλαδίτες δήμαρχοι συναντήθηκαν, επίσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.


Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα όχι μόνο να φιλοξενεί μόνιμα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και να δημιουργήσει την δική της αεροπορία, την στιγμή μάλιστα που είναι μόνιμη και πληθωρική στο νησί, η ξένη παρουσία.

Αυτό δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του ο αποχωρήσας Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγός Νικόλαος Βορβολάκος.

Ο κύριος Βορβολάκος απευθύνοντας μήνυμα αγωνιστικότητας προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, διεκήρυξε ότι ο Ελληνισμός έχει εθνικό, ιστορικό, ηθικό και νομικό χρέος και δικαίωμα, να είναι παρών στην Κύπρο.

Αφησε επίσης σοβαρές αιχμές κατά των ξένων που δεν θέλουν να βλέπουν καταπάτηση των δικαιωμάτων της Κύπρου και αποκάλυψε ότι ανήμερα του Πάσχα, έγιναν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, από Τουρκικά αεροσκάφη.


Ολοκληρώθηκε γύρω στο μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Λήδρα, η συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλου και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων Ρουστέμ Τατάρ.

Η συνάντηση έγινε, στην παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ, ενώ ύστερα από αυτήν δεν έγιναν δηλώσεις.

Επίκεντρο της σημερινής δεύτερης συνάντησης για το θέμα των αγνοουμένων, ήταν η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην εκταφή λειψάνων.

Σύμφωνα με έγκυρους κυβερνητικούς κύκλους, η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι όπως οι εκταφές διεξαχθούν από έμπειρους ειδικούς του Ερυθρού Σταυρού.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα τετράημερης κράτησης δύο Τούρκων αυτόμολων κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι το μεσημέρι, προσπάθησαν να περάσουν τον προμαχώνα Ρόκκας στη Λευκωσία, για να βρεθούν στο ελεύθερο τμήμα της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για τους Μεχμέτ Μποσμάν 25 ετών και τον Μπαιράμ Ταλά 29 ετών.

Στην κατοχή του Μποσμάν βρέθηκε φορητό τηλέφωνο ενώ στην κατοχή του Ταλά, ουσία η οποία πιστεύεται ότι είναι ναρκωτικά.

Στην προσπάθειά τους να περάσουν τον προμαχώνα Ρόκκας, οι δύο αυτόμολοι τραυματίστηκαν ελαφρά και στη συνέχεια, αφού συνελήφθησαν από την Αστυνομία, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στη Λάρνακα με θύμα τον συνταξιούχο υπάλληλο της ΑΗΚ, Ανδρέα Κυριάκου Θεωρή, κάτοικο του συνοικισμού Τσακιλερό.

Ο Θεωρή, ενώ οδηγούσε στις επτά το πρωϊ το μοτοποδήλατό του στο δρόμο Καλού Χωριού προς Δρομολαξιά, κτύπησε σε ηλεκτρικό πάσσαλο, βρίσκοντας ακαριαίο τον θάνατο.


Οκτώ χρόνια φυλάκιση επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στην Λάρνακα, στον εικοσι-επτάχρονο Αθω Νεοκλέους από την Λάρνακα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα περασμένα Χριστούγεννα σκότωσε με μαχαίρι τον πατέρα του Αρχιμήδη.

Ο Αθως, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, είχε τραυματίσει τότε και την μητέρα του Δέσποινα.


Ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στο Αεροδρόμιο Πάφου, όταν αεροσκάφος τύπου Μπόϊγκ 737 της γερμανικής εταιρείας Χαλφπάκ-Λουίς, προερχόμενο από την Φραγκφούρτη με 160 επιβάτες ενώ προσγειώθηκε ομαλά, έσπασε η σωλήνα του υδραυλικού συστήματος των εμπρόσθιων τροχών, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει το σύστημα κατεύθυνσης λόγω διαρροής υγρών.

Το αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε στον δίαυλο του αεροδρομίου από τις 12.25 μέχρι τις 3.00 το απόγευμα, με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο Πάφου να κλείσει.

Από το ατύχημα κανένας επιβάτης δεν έπαθε οτιδήποτε.


Εν όψει της Πρωτομαγιάς, η οποία τιμάται ανά το Παγκόσμιο ως η μέρα των εργαζομένων, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, απηύθυνε χαιρετισμό εκτίμησης προς τους Κύπριους εργαζομένους.

Ο κύριος Μουσιούττας είπε μεταξύ άλλων πώς σήμερα η πατρίδα μας χρειάζεται ένα αρραγές μέτωπο, στο οποίο θα είμαστε παρατεταγμένοι όλοι, κυβέρνηση, εργοδότες, συντεχνίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις δύο μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας, την επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριάκου και την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη.


Στο Κοσσυφοπέδιο, κλιμακώνεται η κρίση με το ξέσπασμα νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες βράδυ, στο χωριό Ντούλιε, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο.

Ομάδα ένοπλων αγνώστων επιτέθηκε σε περίπολο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Σέρβος αστυνομικός και να τραυματιστεί άλλος ένας.

Η σερβική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών, οι οποίοι, αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, πιστεύται ότι είναι αλβανοί αυτονομιστές.

Εν τω μεταξύ, οι έξι χώρες της ομάδας επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισαν χθες, παρά τις ρωσικές αντιδράσεις, να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά των αρχών του Βελιγραδίου.

Παράλληλα, προειδοποίσαν ότι εάν το Βελιγράδι συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ομάδας εποαφής, θα ξανακερδίσει την θέση τους στους διεθνείς οργανισμούς από τους οποίους έχει αποπεμφθεί.


Ο λαός του Ισραήλ γιορτάζει σήμερα με την μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια την πεντηκοστή επέτειο της δημιουργίας του εβραϊκού κράτους.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ, όπου η επέτειος θα γιορτασθεί επίσημα με την πραγματοποίηση μεγάλης δεξίωσης, παρουσία του αμερικανού αντιπροέδρου Αλ Γκορ.

Ο αμερικανός επίσημος έφθασε σήμερα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Μέση Ανατολή, προκειμένου να λάβει μέρος στους εορτασμούς για την επέτειο της δημιουργίας του εβραϊκού κράτους και παράλληλα θα έχει συνομιλίες με ισραηλινούς και άραβες ηγέτες.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί εκτός από το Ισραήλ, την Δυτική Οχθη, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, με σκοπό την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς 2 έως 3μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 13 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος ενώ κατά διαστήματα θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια παράλια και στους 23 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 14, στη Λεμεσό 22 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 30 April 1998 - 15:27:34 UTC