Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασε στην Κύπρο ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ενόψει του πρώτου ουσιαστικού γύρου της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

Ο κύριος Χόλμπρουκ είχε συνάντηση και στη συνέχεια δείπνο, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Το πρωϊ, ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο Στεϊτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλερ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Υστερα από την συνάντηση ο αμερικανός διπλωμάτης, περιορίστηκε να αναφέρει ότι είχε μία πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε παράλληλα, ότι αυτό αποτελεί την έναρξη μιας διαδικασίας.

Η πρωϊνή συνάντηση πάντως έγινε στον απόηχο του χθεσινού ρεσιτάλ προκλητικότητας από τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε τις διακοινοτικές συνομιλίες, ως βρώμικη λέξη.


Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ντενκτάς περί διακρατικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ να ασκήσει πιέσεις προς την τουρκική πλευρά.

Αν είναι να πετύχει η αμερικανική πρωτοβουλία θα πρέπει να στραφεί προς την τουρκική πλευρά και να μεταβάλει την τουρκική αδιαλλαξία, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα αποτελέσματα της επικείμενης επίσκεψης Χόλμπρουκ.

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αναμένουμε σπουδαία πράγματα.

Για να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση προς τα εμπρός, είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας, θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν σοβαρότατες πιέσεις στον Ντενκτάς και στην Αγκυρα.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ να λάβει σαφή απάντηση, η οποία θα υποδεικνύει στους αμερικανούς να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική πλευρά.

Εάν υπάρξει ναυάγιο, δήλωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να απευθυνθεί στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και να στηρίξει την ρωσική πρωτοβουλία.


Με την ευκαιρία της Πρώτης του Μάη, η ΠΕΟ Λευκωσίας οργάνωσε Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση, τιμώντας εκείνους που θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του ζυγού της δουλείας και για την θεμελίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου, ο οποίος είπε πως η οργάνωση του θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται υπέρ της κατάκτησης και της επέκτασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα για τις έξι Μαίου, εικοσιτετράωρη απεργία των οικοδόμων, ο κύριος Αντωνίου είπε πως η ΠΕΟ, θα υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα των οικοδόμων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης και έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη πλατεία ελευθερίας.


Στα αναπαυτήρια της στον Κάτω Αμίαντο, γιόρτασε η ΣΕΚ την εργατική Πρωτομαγιά.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Μιχαλάκης Ιωάννου, χαρακτήρισε την στάση των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων αχαρακτήριστη και προκλητική.

Η ΣΕΚ, είπε, θα επιδιώξει συγκρατημένα αιτήματα και θα συμβάλει ώστε η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων να γίνει ειρηνικά, διασφαλίζοντας την βιομηχανική ειρήνη στον τόπο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συαναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, βουλευτές του ΔΗΣΥ και μέλη της ΣΕΚ.


Με βίαια επεισόδεια σημαδεύτηκαν οι σημερινοί εορτασμοί για την εργατική πρωτομαγιά στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Λειψία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη συγκέντρωση της ακροδεξιάς από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες ξεπερνούσαν τις έξι χιλιάδες.

Στην συγκέντρωση της Λειψίας, πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες άτομα, τα οποία κρατούσαν Ναζιστικές σημαίες.

Εξάλλου, στην Σεούλ της Νοτίου Κορέας, ξέσπασαν βίαιες ταραχές ανάμεσα στην αστυνομία και χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι στο πλαίσιο των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για την αυξανόμενη ανεργία.

Συγκρούσεις έγιναν και στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και αριστερών διαδηλωτών, οι οποίοι εξαγριώθηκαν για τον αποκλεισμό τους από την επίσημη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά.

Τα επεισόδεια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέραν των εκατό ατόμων.


Αναφανδόν ενάντια στις ιδιωτικοποίησεις της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ, τάσσεται το ΑΚΕΛ, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιώργου Βασιλείου περί φιλελευθεροποίησης των ημικρατικών οργανισμών μέχρι το έτος 2003, ο κύριος Χριστόφιας υποστήριξε ότι με τις φιλελευθεροποιήσεις, διαλύεται ο κρατικός τομέας, για να γεμίζουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι τζέπες των ιδιωτών.

Ο κύριος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι δύο έννοιες, φιλελευθεροποίση και ιδιωτικοποίηση, δεν πρέπει να ταυτίζονται, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν φιλελευθεροποιήσεις, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την απόλυτη ιδιωτικοποίηση.


Τρία κέντρα αναψυχής στον παραλιακό δρόμο των Φοινικούδων στην Λάρνακα, δύο εστιατόρια και μία μπυραρία, βρέθηκαν σήμερα το πρωϊ, στο στόχαστρο άγνωστων εμπρηστών.

Η πρώτη εστία εκδηλώθηκε στις 4,20 στην μπυραρία "Ιγκουάνα", η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα εστιατόρια "Αλακάτι" και "Μεγάλος Πεύκος".

Η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.


Επίσκεψη-προσκύνημα στην εκκλησία των Αγνοουμένων του Αγίου Αλεξάνδρου στα Πυργά, πραγματοποίησαν το πρωϊ μαθητές των αδελφοποιημένων Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Δάφνης, Αθηνών και Κοφίνου.

Οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν από τον Οικονόμο Χριστόφορο για την ανθρωπιστική αυτή πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων.

Ο Δήμαρχος Δάφνης Χαράλαμπος Σαραντάπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν στην διερεύνηση της τύχης των αγνουμένων.


Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκόρ, είχε σήμερα συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, την δεύτερη αφότου ο Αλ Γκόρ έφθασε στο Ισραήλ για τους εορτασμούς των πενηντάχρονων της χώρας.

Επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η αποτελμάτωση που έχει επέλθει στην διαδικασία ειρήνευσης για το Μεσανατολικό, ενόψει και των συναντήσεων κορυφής γιά το θέμα, οι οποίες αρχίζουν στο Λονδίνο, την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τις θέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων χωρίζει σημαντική απόσταση, αν και πολύ μικρότερη από πρίν, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι συνομιλίες του Λονδίνου, θα ανοίξουν το δρόμο για την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Οχθη.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα πρωτοβουλία πού έχει αναληφθεί, θα οδηγήσει σε συμφωνία στο Λονδίνο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, σε μία άλλη εξέλιξη, και σύμφωνα με πληροφορίες Ισραηλινών ραδιοφωνικών σταθμών, δεξιοί βουλευτές απείλησαν να ρίξουν την κυβέρνηση Νετανιάχου, εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποχωρήσει στις προτάσεις των Αμερικανών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε o καιρός θα είναι αίθριος.

Τις αυγινές ώρες θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 13 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοανατολικοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις ανατολικές περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 26 στα νότια παράλια και στους 24 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 12, στη Λεμεσό 22 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 19 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 1 May 1998 - 15:27:26 UTC