Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αγνοώντας προκλητικά τους κανόνες της διεθνούς αεροπλοϊας η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας προέβη σήμερα, σε δύο περιπτώσεις, σε παράβαση της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στις ασκήσεις των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα", εισήλθαν, στις εννέα το πρωϊ, στο Φιρ Λευκωσίας και κινήθηκαν παράνομα σε "λεγόμενη" δεσμευμένη περιοχή και σε διεθνή ύδατα, μέχρι τις εννέα και τριάντα.

Λίγο πριν το μεσημέρι, δύο τουρκικά αναγνωριστικά Αρ/Εφ-4 προέβησαν επίσης σε παράβαση του Φιρ Λευκωσίας.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα", διεξάγονται στην κατεχόμενη Κύπρο, στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, από τις 28 μέχρι και τις 30 Απριλίου, ενώ αναμένεται να καταπλεύσουν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.


Στην αξίωσή του, ότι ο διακοινοτικός διάλογος μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν αναγνωριστεί η ύπαρξη δύο κρατών στη Κύπρο, επέμεινε σε σημερινή συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα Σαϊπρους Μεϊλ, ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο εγκάθετος της Αγκυρας σημείωσε ότι αυτή ήταν ανέκαθεν η πολιτική της τουρκικής πλευράς παρά την πρόσφατη δήλωση, που έγινε από εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία, η Τουρκία δεν έθετε την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ως όρο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Ντενκτάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος οδηγείται προς πλήρη διχοτόμηση, ενώ εξαντλείται ο χρόνος αναστροφής αυτής της πορείας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε ότι σε κάθε βήμα της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία θα απάντα με ανάλογο τρόπο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ψευδοκράτος αποτελεί ασφάλεια για την Τουρκία.


Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση τις πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα πρακτορεία αλλά και τις δηλώσεις από τουρκικής πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης ύστερα από την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, περιορίστηκε να επαναδιατυπώσει τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών.

Παράλληλα, παρέπεμψε για νέες εξελίξεις μετά την άφιξη του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλπρουκ στην Κύπρο, την ερχόμενη Παρασκευή.

Στην Ουάσιγκτον, ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέϊκον δήλωσε ότι εάν η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ, οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, τότε στην Κύπρο δεν θα υπάρχει η ανάγκη για την ύπαρξη των πυραύλων Ες-300.


Δεν συζητείται ούτε και τίθεται θέμα κατάργησης του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, διαβεβαίωσαν σήμερα πριν από τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι οι εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον ασφορά την ΑΤΑ και γενικά την κυπριακή οικονομία, δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο έχουν να κάνουν με το κύρος της χώρας και την ενταξιακή της πορείας.


Σαφέστατη προειδοποίηση έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας για το ενδεχόμενο διατάραξης της εργατικής ειρήνης.

Οπως ανέφερε πριν από την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, αν επέλθει σύγκρουση με αφορμή τη διαφορά στην οικοδομική βιομηχανία, θα παρασύρει και τους άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να είναι εκτός ελέγχου.

Παράλληλα, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος στην κρίση που παρουσιάστηκε στην οκοδομική βιομηχανία, μετά και την λήξη της δεκαήμερης προθεσμίας που έθεσαν οι συντεχνίες.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, αυτή θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Αυτό ανάφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Αναφερόμενος στον Υπουργό Εργασίας, ο κύριος Αντωνίου είπε ότι αναμένει πιο έντονες προσπάθειες, ώστε να υπάρξει διάσπαση του αδιεξόδου τις επόμενες ημέρες.

Στην συνάντηση που ήταν εθιμοτυπική επιδόθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη, υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Συνδικαλιστικό Κίνημα.


Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΚΕΒΕ μεταξύ του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Ανδρέα Πίττα και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλη Ρολόγη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούν στην οικονομία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως το Δημοσιονομικό έλλειμα έχει μεγαλώσει, σε σημείο που να αποκλίνει από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, οι κύριοι Πίττας και Ρολόγης, είπαν χαρακτηριστικά πώς ενόψει της εναρμόνισης με το Ευρωπαικό κεκτημένο, θα πρέπει να σφίξουμε τα ζωνάρια.


Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΚΕΒΕ μεταξύ του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Ανδρέα Πίττα και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλη Ρολόγη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούν στην οικονομία, οι εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως το Δημοσιονομικό έλλειμα έχει μεγαλώσει, σε σημείο που να αποκλίνει από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, οι κύριοι Πίττας και Ρολόγης, είπαν χαρακτηριστικά πώς ενόψει της εναρμόνισης με το Ευρωπαικό κεκτημένο, θα πρέπει να σφίξουμε τα ζωνάρια.


Υστερα από διαδικασία τριών ωρών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησης του Ιερόθεου Χριστοδούλου Ρόπα, από τη Λεμεσό, ιδιοκτήτη λέσχης, σχετικά με την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε σε κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στο Στρόβολο, πριν από δύο μήνες.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο, ότι η Αστυνομία θα εξετάσει κατά πόσο το μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε στην κατοχή του ο Ρόπας, αποτελεί μέρος των τριάντα-τριών χιλιάδων εξακοσίων-ογδόντα λιρών, που είχαν συναποκομίσει οι δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι από την Τράπεζα.

Παράλληλα, θα εξετασθεί με τη μέθοδο του Ντί-Εν-Εϊ κατά πόσο, τρίχες που λήφθηκαν από τον ύποπτο συνδέονται με τεκμήρια, τα οποία βρέθηκαν στη σκηνή της ληστείας.

Οσον αφορά το ύψος των χρημάτων που κατείχε, ο Ρόπας ανέφερε αρχικά ότι ήταν είκοσι χιλιάδες λίρες, ενώ αργότερα ισχυρίσθηκε ότι ήταν μόνο πέντε μέ πεντέμισυ χιλιάδες λίρες.

Οι αστυνομικοί που είχαν ερευνήσει το διαμέρισμα του, δεν κατέσχαν τα χρήματα, γεγονός το οποίο, το δικαστήριο, χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος.

Ο Ρόπας ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ένοπλη ληστεία και ότι τα χρήματα, του τα έδωσαν συγγενικά του πρόσωπα για να κτίσει σπίτι στον Κάτω Πύργο.

Για την ίδια υπόθεση καταζητείται ο 'Αρα Χαρουτουνιάν, από την Αρμενία 29 ετών.


Τό θέμα της παραχώρησης προσφυγικής ταυτότητας καθώς και τον κίνδυνο αλλοίωσης του προσφυγικού κόσμου, από την μή αναγραφή στις ταυτότητες του τόπου καταγωγής, συζήτησε σήμερα η κοινοβουλευτική επιτροπή προσφύγων της βουλής.

Η επιτροπή ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που διεκδικούν προσφυγική ταυτότητα.

Οσον αφορά το θέμα παραχώρησης της προσφυγικής ταυτότητας, αποφασίστηκε η συνεργασία της επιτροπής με το Υπουργείο Εσωτερικών, για να λυθεί το όλο ζήτημα.

Εξάλλου, στην επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της παραχώρησης εκπτώσεων προς τους εκτοπισθέντες από την Αρχή Ηλεκτρισμού όσο και από την Αρχή Τηλεπικοινωνίων.


Την ανακάλυψη νέου γονιδίου που προκαλεί την Κυστική Μυελική Νεφροπάθεια, ανακοίνωσαν σήμερα Κύπριοι γιατροί, σε διάσκεψη τύπου που δόθηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Η έρευνα διεξήχθη στην Κύπρο από Κύπριους γιατρούς με υλικό εκατό τοις εκατό Κυπριακό.

Ο εντοπισμός του γονιδίου αυτού, σύμφωνα με τους ερευνητές θα βοηθήσει χιλιάδες ασθενών ανά το παγκόσμιο, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημά τους, καθώς και στην πρόληψη της ασθένειας της Κυστικής Μυελικής Νεφροπάθειας.


Ενώ η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, παραμένει ασαφής και τεταμένη, μετά την συνέχιση των επεισοδίων ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς αυτονομιστές, η διεθνής κοινότητα, αναλαμβάνει πλέον ενεργότερη στάση απέναντι στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Σήμερα άρχισε στην Ρώμη, η συνάντηση της Ομάδας Επαφής, την οποία απαρτίζουν πολιτικοί διευθυντές από έξι ευρωπαϊκές χώρες, η οποία έχει ως στόχο την χάραξη κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, που απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.

Στόχος της ομάδας των εκπροσώπων των έξι χωρών, όπως δήλωσε ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών Πιέρο Φασίνο, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων, με σκοπό την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός σταδιακά θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 14 στα παράλια.

Αύριο παροδικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν και πάλι λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ασθενείς μέχρι μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 23 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 12, στη Λεμεσό 21 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 29 April 1998 - 17:27:37 UTC